Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Balbina123456789

wynagrodzenie na L4 W CIĄŻY

Polecane posty

Gość Balbina123456789

Witam, jestem w 4 m-cu ciąży, na razie nie planuje L4, ale prędzej czy później mnie to czeka, moje pytanie brzmi: Byłam zarejestrowana na najniższą krajową na pół etatu, od maja mam umowe na najniższą krajową ale na pełen etat.. jak liczona jest pensja na L4 w ciąży?? Jako średnia z 12 m-cy? Jako średnia od podpisania na nowo umowy o pracę?? Jako 100% pensji na umowie o pracę?? Z góry dziękuje za pomoc

Gość a dlaczego myślisz
że czeka cię L4?

Gość no wlasnie mnie tez to ciekawi
A niby czemu zakladasz, ze cie L4 czeka? Ja jestem w 36 tc i nadal pracuje, bo dobrze sie czuje i ciaza przebiega prawidlowo, moze u ciebie tez tak bedzie?

jakbym byla na najniższej krajowej to też bym poszla na L-4, szkoda zdrowia dla jakis groszów :O niech kobitka się relaksuje i czeka na dzidziusia :)

Gość ciąża to nie choroba
a nieuzasadnione L$ to po prostu kradzież cudzych (np moich bo odprowadzam składki ) pieniędzy!

Gość Balbina123456789
Po prostu jestem zapobiegawcza, i wolę wiedziec co mnie czeka

Gość wykurwiscie
' niech kobitka się relaksuje i czeka na dzidziusia' kurwa niech się relaksuje al enie za nasze pieniądze !!! Głupie picze !

no przeciez ona skoro pracuje to tez opłaca składki i tez moze z nich korzystac, czy tylko na was ma się składac???

Gość Balbina123456789
ale widze, że lepiej sobie odpuścić jakiekolwiek zapytania na tej stronie

Gość Balbina123456789
pracuje od 18 roku życia i tez odprowadzane mam składki juz 6 lat, ale nie, lepiej zaatakowac innych, jak zadają po prostu pytanie

Gość tez na zwolnieniu 4 msc
Nie słuchaj tych zawistnych bab co pisza same by chcialy byc w ciazy i potem isc na zwolnienie ale widoznie nie sa zdolne

myślisz stereotypami!! Mam dorosłą córkę, nikomu nic nie zazdroszczę, wkurza mnie takie komunistyczne myslenie, że można iść na L4 bo to same zyski! Gówno zyski-płacimy za to wszyscy! Właśnie słyszę, że składkę zdrowotną podniosą, ciekawe czemu? ale ciemni ludzie nie kojarzą przyczyny ze skutkiem! Po co iść na zwolnienie jak nic nie dolega?

Gość do ciąża to nie choroba
ale Ty głupia jesteś babo!!!!! Muszę Cię zmartwić, bo ja jestem na zwolnieniu od 6 tygodnia ciąży a właśnie zaczynam 20 :D i to nie tylko z Twoich składek korzystam! Pracuję od 18 roku życia, sama się utrzymuję, kończę studia i nikt mi w życiu nic nie dał! A z tego co wiem to również opłacam składki i nic Ci do tego że kobieta w ciąży może chcieć pójść na zwolnienie! A może Ty nigdy nie byłaś co????

dostaje sie srednia z ostatnich trzech pelnych przepracowanych miesiecy. Ja zle przechodze ciaze i jestem na zwolnieniu od polowy trzeciego miesiaca. Ale wolalaby pracowac uwierz mi, siedzenie w domu i stekanie z bolu jest o wiele gorsze. Takze jakbys ssie dobrze czula to nie poleca. Zreszta pracodawca docenia takiego pracownika ktory jednak nie tylko korzysta ze swoich praw.

ciaza to nie choroba ale kazdy przechodzi ja inaczej, cialo kobiety sie zmienia potem niezrownowazony ciezar sprawia ze plecy pekaja i az wyja z bolu. jak slysze takie opinie ze ciaza to nie choroba to od razu mi sie opowiesci babci przypominaja. po prostu niektorzy sa bardzo staroswieccy i uwazaja ze kobieta to sie do rodzenia tylko nadaje. A guzik prawda!!!!

Gość kasiuuulenkaaa
hej Balbinko nie denerwuj się tymi durnymi komentarzami. Zastanawiam się czemu taka zawiść wśród kobiet, tak jakby kobieta idąca na L4 kradła komuś z kieszeni.Jak lekarz każe ci pójść na zwolnieie to idź, bo najważniejsze jest twoje zdrowie i dzidzi, a nie co inni myślą. Ja na początku ciąży jak czułam się fatalnie to szłam na urlop zaległy, ale teraz a mam jeszcze miesiąc do porodu posżłam już na zwolnienie.Dobrze mi to zrobiło, nie stresuję się, i przygotowuję do porodu w szkole rodzenia.

wcale nie uważam, że kobieta tylko do rodzenia się nadaje ale bedę obstawała,jak w nagłówku-zresztą tak twierdzi medycyna.Rozumiem, że ktoś ma ciążę zagrożoną czy coś w tym stylu ale zwolnienie na cały okres ciązy to przesada, dziwna moda i kaprys młodych kobiet, którym wydaje się,że to one ciążę wymyśliły!

no ale przeciez jak wspomniałam autorka odprowadza składki, to dlaczego ma nie iśc na l4? za swoje idzie

nie wierze ze moze to pisac inna kobieta. Jak sie zle czuje to idzie na L4 i koniec. A tak przy okazji to zgodze sie nawet z opinia wczesniejsza ze jak jest na najnizszej krajowej to niech sie nie stresuje tylko spokojnie ciaze przechodzi. Decyzja nalezy do niej i lekarza. Lekarze tez szybciej czesto proponuja zwolnienie niz kobieta tego chce. Sa takie Panie ktore potrafia dlugo pracowac i chwala im za to. Zreszta co to za bzdura ze z czyjejs kieszeni wyciagaja. Jakos nie zauwazylam zeby mojemu mezowi zmarniala pensja bo zaszlam w ciaze i poszlam na L4. Ludzie Wy wlasnie po to te skladki odprowadzacie, jak komus z Was sie cos przydarzy to i Wy dostaniecie ze skladek ciezarnych. Do autorki: olej te forum tutaj wiekszosc ma radoche jak komus przykrosc sprawi, chyba ze wlasnie tego chcesz

no to łopatologicznie- zyjemy w czasach, w których wszystko kosztuje, jeżeli jeździ dużo gapowiczów to zakład komunikacyjny aby odbić straty podnosi ceny biletów, jeżeli jest bardzo dużo nieuzasadninych zwolnień to ZUS podnosi składki! A więc wszyscy ponosimy koszty NIUZASADNIONYCH zwolnień!

Balbina dostaniesz srednia z pzrepracowanych 12mcy jezeli u 1 pracodawcy a jezeli mialas roznych to srednia tylko z mcy od ostatniego, 100% ale sredniej i juz nei golej bo teraz premie tez sie licza tylko nie uznaniowe :/ i nie sluchaj nikogo tylko idz na l4 jak masz najnizsza to szkoda dawac sie wykorzystac ja pracowalam do konca a po macierzynskim i tak mnie zwolnili, nie warto , a skladki to kazdy placi i ma prawo z nich korzystac :P w ciazy nie jest sie co miesiac w koncu:)

Gość już wiem rozumiem
dziękuję bardzo poprzedniczce za wyjaśnienie, ciągle się zastanawiałam czemu dostaję na L4 ciążowym dokładnie tyle ile w umowie, a przecież przez ostatnie miesiące miałam sporą premię. Była to premia uznaniowa, nie wiedziałam, że się nie liczy, szkoda. Ale trudno, dziecko jest najważniejsze, nawet za cenę mniejszej o 500 zł miesięcznie pensji. Lekarz mi zabronił pracować :(

średnia z ostatnich 12m-cy :/ wiem, bo oficjalnie mam najniższą krajową - a co za tym idzie na zwolnieniu (niby płatnym 100%) jestem w plecy kilkadziesiąt zł(może więcej)? ponieważ podwyżka najniższej krajowej była od 1 stycznia 2009 :P jeśli nie masz najniższej krajowej - dostajesz normalnie to, co masz na umowie :) (średnia z ostatnich 12m-cy) po 33 dniach zwolnienia (czy to ciążowe, czy to zwykłe) obowiązek wypłaty(zasiłku chorobowego) przejmuje ZUS :) jeśli pracodawca zatrudnia poniżej 20 osób - to ZUS wypłaca zasiłek chorobowy jeśli ponad 20 osób - pracodawca go wypłaca http://www.strefabiznesu.pomorska.pl/artykul/kto-powinien-wyplacic-zasilek-chorobowy-pracownicy-w-ciazy-478.html

oczywiście nie liczyłam swoich miesięcznych premii - one były tylko "z ręki do ręki" :( także nie liczą się do podstawy :(