Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pipipipipipi333333

CZEMU KOBIETY UZYWAJA TYLKO PIELUCH JEDNORAZOWYCH A NIE

Polecane posty

Gość grgrgrgrgr
ktos tu napisal ze tetrowe sa lepsze dla zdrowia itp.. Czy ktos zauwazyl jakies ujemne konsekwencje stosowania jednorazowek? 'zdrowsze' to takie sranie w banie, bo zadnemu dziecku nie odbilo sie na zdrowiu czy psychice stosowanie jednorazowek.. no ale fakt, stosowanie tetry jest znacznie lepsze dla srodowiska

Gość nienawidze biedaków - autorki
dziecko autorki zaraz kojfnie bo mu tetra wyżre płuca i potem założy topik - zabiłam dziecką tetrą ehhh o ja pusta oszczędzara żebreraczka

Gość boże co za ciemnota i martrolo
i zapewniam ze dzieciakom wszystko jedno w co walą kupę bo i tak żaden człowiek tego później nie pamięta

Gość jjnjkguifyfcydfty
nie rozumiem sensu topiku, w ktorym autorka z biegu atakuje inne matki. Sama zastanawialam sie nad uzywaniem tetry,ale po pierwsze-strata czasu, po drugie-zuzycie pradu, po trzecie-zuzycie pralki, po czwarte-koszty proszku, po piate-zuzycie wody-do splukania zawartosci pieluchy a potem w praniu. Jesli komus nie zalezy na czasie to moze prac,ale po co, jeszcze prasowac? A dzieki temu, ze nie musze teo robic moge isc z malym na spacer, na dodatkowe zajecia dla niemowlat, na masaz dla dzieciaczkow, z kolezankami na kawe :-) I przynajmniej mam pewnosc, ze nic mi nie przecieka, nie odparza-maly ma 5 miesiecy i jeszcze nigdy nie mial odparzonej pupy. Jak dla mnie wygoda, cenie swoj czas, sama tez wole zostawic malego z tata i isc 2 razy w tygodniu na gimnastyke czy masaz a tak to musialabym wtedy prasowac

Gość boże co za ciemnota i martrolo
"no ale fakt, stosowanie tetry jest znacznie lepsze dla srodowiska" zwłaszcza te hektolitry detergentów spuszczane z naszych pralek

Gość jjnjkguifyfcydfty
a co do srodowiska to czytalam, ze zuzyte pampersy beda na cos tam przerabiane wiec ochrona srodowiska i pampersy nie wykluczaja sie nawzajem a przeciez przy tetrze trzeba zuzywac sporo wody i pakowac proszek i detergenty-wiec mamy zanieczyszczenie srodowiska

Gość pipipipi3333
nienawidze biedakow---skad wiesz ze jestem biedna ??? Bo oszczedzam ??? to chyba nie swiadczy o tym ze ktos jest biedny. 1. nie prasuje pieluch 2. nie place za wode bo robi to mama :D 3 nie place za prad bo robi to mama :D 4. koszt proszku chyba nie jest az tak wielaki zeby mi sie oplacalo kupowac pampersy. Aha, na gimnastyke rowniez chodze i na basen jeszcze 4 kg i juz bede wygladac jak przed ciaza :D Moja mama uwielbia zajmowac sie swoim wnuczkiem dzieki temu ja mam mnostwo czsu dla siebie :D

Gość wwrrr
świat schodzi na psy :(

Gość kajaja8
pipipipi333333 To ja jestem pod wrazeniem twojej inteligencji. Zwlaszcza jak czytam twoja pisownie cytuje: ''rzadnych zdjec.''. Oj, do szkoly trzeba bylo chodzic a nie rzucac w nia kamieniami. I nie mow mi ze to literowka...

Gość kajaja8
haha, no teraz widac coto za egzemplarz ta pipipi cos tam... u mamusi katem mieszka, mama pierze, pracuje, gotuje i za wszystko placi. No pewnie to sie mozna wymadrzac ze tetry najlepsze skoro samemu za nic nie trzeba placic i jeszcze mama popilnuje dziecka - spadaj mlodociana, niedouczona mamusko zyjaca z wyzysku wlasnej matki.

Gość jednataka1982
Ja tez byłam wielką zwolenniczką pampersów dopóki moje dziecko nie wylądowało w szpitalu. Przez pierwsze pół roku było super! Nie było ani odparzeń ani uczuleń. Pampersy zmieniane od razu gdy tylko coś tam się w nich pojawiło. Pewnego dnia na pupie syna pojawiły się odparzenia - nie wiadomo skąd. Jeszcze dzień wcześniej byliśmy na badaniach połówkowych i było wszystko dobrze. Pomimo stosowania środków pielęgnacyjnych na miejsce odparzeń, to zaczęło się zaczerwieniac jeszcze bardziej. Żadnej kobiecie nie życzę tego co musiałam przejsć i się nasłuchać w szpitalu. Syn musiał leżeć cały czas na brzuszku z gołą pupą i wietrzyć te rany bo się dosłownie porobiły rany ale to już w szpitalu. Doszła do tego reakcja alergiczna. Zostałam wyzwana od wyrodnych matek skoro stosuję pampersy bo"przecież wiadomo, że tego dzieci nie powinny nosić!!!". Musiałam przestawić się na pieluchy tetrowe i łatwo nie było. I jak tu było napisane trzeba było brac codziennie bo to siku przecieknie i poplami ubranko a to kupka bo wiadomo ze te tetrowe nie chronią przed takimi wypadkami szczególnie gdzie dziecko zaczyna "życie" i poznaję świat. Obecnie planuję drugie dziecko i boję się tych pampersów. Ale chyba warto się poświęcić i wysilić na pieluszki tetrowe niż przechodzić przez takie sytuacje.

dla córeczki nakładałam tylko pieluszki jednorazowe ale synek przez pierwszych 9 miesięcy swojego życia nosił wkładkę ortopedyczną i na pupę mogłam mu nałożyć tylko cieniutką pieluszkę i dlatego chcąc nie chcąc używałam wielorazowych ale nie tetrowych a flanelowych albo bawełnianych i to była istna masakra!Stosy prania,wszędzie pieluszki,podkładki-mieliśmy 74 pieluchy wielorazowe! Mąż do tej pory używa tych pieluszek jako szmatek w garażu:)

Gość bedajjj
kobiety nie używają pieluch tetrowych bo to są próżniaki. Przecież to normalne, ze tetrowe trzeba prać,suszyć, składać, a pampersy idzie do kosza. Do tego jak jest kupa w tetrze, no to więcej też z nią zachodu, aby ją z tej tetry usunąć, a z pampersem nie ma tego. Także, minęły czasy, że kobiety więcej pracowały, tylko jedno mnie dziwi. Niby takie wygodne, ale kiedyś miały po kilkoro dzieci i teraz co niektóre nie stopują, też mają kilkoro, i też z wpadek, także dalej ciemnota co do seksu panuje

Gość O rety......
bedajjj - ciemnota w twoim przypadku dotyczy twojej skladni, do szkoly sie nie chodzilo???

Gość jjnjkguifyfcydfty
no coz, ja nie mam mamy ani zadnej rodziny-mieszkam za granica, jestesmy tylko ja i maz a po drugie gdzie to suszyc? jesli ktos sie chwali, ze nie placi za prad, wode bo robi to mama a prasuje tez mama to pogratulowac skoro ma ochote sie dokladac do wnuczka :D Ja place za prad, wode, oplaty i prasowac nie lubie. A po drugie jak mowie wole gdzies isc z malym na zajecia, ktorych mam tutaj spory wybor, przewaznie jestesmy poza domem ok.8-9 godzin dziennie z przerwami na karmienia i sen(wracamy do domku wtedy) a pampersy mamy ze soba. Nie wyobrazam sobie noszenia ze soba pieluch tetrowych :-)

Gość jjnjkguifyfcydfty
na razie wychodzi na to, ze autorka za nic w domu nie placi bo robi to mama, mama tez prasuje a autorka dzieki temu jest oszczedna osoba uzywajaca pieluch tetrowych, ktora ma czas na wszystko bo mama zajmuje sie wnuczkiem :D Ciekawe czy autorka w ogole sama cokolwiek robi :D Jest roznica kiedy kobieta zajmuje sie dzieckiem sama,organizuje mu czas-grupy rozwojowe dla niemowlat, czytanie bajek, masaz dla maluszkow, basen, gotuje, ma duza pomoc meza,ale jednak i tak sporo pracy i jeszcze znajduje czas na kosmetyczke, masaz czy pilates. Taka kobieta ceni sobie komfort pampersow a nie babranie sie w....;)

To moze ja sie wypowiem jako osoba nie planujaca uzywac pampersow. Bede uzywac tetry i innych pieluch wielorazowych. Bede je prac codziennie lub co drugi dzien. Nie robie tego z oszczednosci (bo dobra pieluszka wielorazowa to koszt od 50-90 zl a trzeba miec ich sporo) ale dlatego ze tak chce. Nie potepiam kobiet kupujacych pampersy, kazdy wybiera to co woli. Pampersy odpowiednio uzywane nie sa zle. Tylko powinno sie je naprawde czesto zmieniac, tak jak wielorazowe gdy dziecko nasika bo wlasnie trzymanie dziecka w moczu powoduje odparzenia, podwyzszona temperature wewnatrz pieluszki i z tego moga byc problemy.

Gość pipipipi3333
A kto wymyslil ze w szpitalach uzywa sie pampersow bo ja rodzilam miesiac temu i dawali mi pieluchy tetrowe, przestrzegajac zeby nie uzywac pampersow do czsu jak dziecko skonczy miesiac bo bardzo odparzaja skore niemowletom. :O Zaznaczam ze rodzilam w prywatnej klinice gdzie na niczym sie nie oszczedza.

Gość
Wiecie co,poziom tej dyskusji pozostawię bez komentarza. Śmieszą mnie te kłótnie wszystkich matek...Jest to oczywista sprzeczka między tradycją a nowoczesnością. Żyjemy w XXI wieku,mamy różne rzeczy,akcesoria bardzo ułatwiające życie matkom,a których nasze matki nie miały. Jak widzę,wielu kobietom tutaj nie podoba się,że pampersy,że mleko modyfikowane,że poród ze znieczuleniem...Bo przecież kiedyś było inaczej i kobiety jakoś żyły,a teraz takie wygodne wszystkie są. Nieprawda. Jesteście zwolenniczkami tradycji, nie pasują wam różne udogodnienia dla dzisiejszych matek i zażarcie walczycie o przywrócenie losu naszych matek i babć, bo tak jest zdrowiej,bezpieczniej,lepiej,itp...Polożyć wam przed oczami jakieś statystyki czy badania przeczące waszym przekonaniom,to i tak klapki na oczach będziecie miały i nic do was nie dotrze. Ale telefon komórkowy to fajna rzecz,nie? Internet też. Automatyczna pralka i centralne ogrzewanie...No jak to? Przecież grzanie w piecu jest zdrowsze,a telefony komórkowe powodują raka!!!! To jest wasza swoista hipokryzja. Obrzucacie błotem kobiety,wg was WYRODNE MATKI, które nie karmią piersią,używają pampersów,rodzą ze znieczuleniem albo przez cc....I to jest to,o czym mówię. Ograniczone myślenie. Niech każda robi co jej się żywnie podoba,ale nie jest to powód do wyzwisk.

Gość bo oprocz dziecka mam tez
dom na glowie meza dwaa dogi zajecia ktore prowadze dla mam, joge, kurs zdrowej kuchni...wiec idz do cholery pucybucie-siedz w domu pierz tetre a jak dziecko urosnie szukaj sobie pracy-jako przedstawicielka mpgk... przestan uzywac proszku a przezuc sie na bialego czy tez szarego jelenia i tare do prania, zamiast plyny do naczyn uzywaj octu i sody,nie uzywaj foliowych workow na smieci bo jak bys nie byla leniwa to nie sprawialo by ci problemu codzienne mycie kosza na smieci, zbieraj ziola po akach i polach i zajmij sie zielarstwem-a wszystko to w ramach udowadniania calemu swiatu- ze jestes- nie leniwa, wartosciowa zajebista wrecz gosposia powodzenia w doroslym zyciu

Gość gosik2007
nie czytam wszystkich wypowiedzi tylko odpowiem na pierwsza wypowiedz autorki. a ty jak masz okres kupujesz podpaski, czy moze nie jestes taka rozrzutna i uzywasz tylko pieluch tetrowych? pewnie nie, bo to niefajnie by sie w tym chodzilo, ale dziecku juz nie mozna zapownic choc takiej wygody jaka sie ma samemu...

Gość A co do za agresywny topic
Musisz naprawdę być zadowolona z tej tetry, skoro tak zioniesz autorko... Od kiedy to dzieci są odparzone w jednorazówkach?? Poza tym, co, żyję w średniowieczu??? Piszesz, ze niedawno urodziłaś... Ja urodziłam półtora roku temu i ani mi się śni pakować biedne dziecko w tetrę!!! Poza tym, nie narzekam, ze nie mam kasy. O co Ci w ogóle chodzi??? Jak chcesz dziecku robić kompresy z moczu to Twoja sprawa, ale dlaczego krytykujesz innych i w ogóle co Cię obchodzą inne dzieci??

Gość A co do za agresywny topic
Pipipipi, to nie wiem, gdzie Ty rodziłaś, bo w szpitalu, w którym ja rodziłam dawali Maleństwom pampersy. Rozmawiałam też z neonatologiem i absolutnie nie twierdził, ze tetra lepsza. Ja używam Huggies'ów. Zmieniam, jak zauwazę, że coś tam, choć na noc zakładam i rano zmieniam, bo Mały przesypia całą noc normalnie. Pipipi, ale jak Ty jesteś dzieckiem i nawet swoich rachunków nie płacisz, to być może możesz się wykazać tylko w praniu pieluch. Ja wychowuję dziecko (nie od miesiąca, a od półtora roku), mam męża, mieszkanie, 2 prace i studiuję drugi kierunek... Nie mam ambicji wykazywania się w pieluchach... Takajedna 1982, nigdy nie usłyszałam u żadnego lekarza, że nie powinno się używać pampersów. Trzeba bardzo pilnować, zeby dziecko było przewijane często i żeby nie miało za małych pieluch i jest OK, u nas bez najmniejszego problemu. Tak a propos... dziewczyny, jak macie okres, to drzecie stare prześcieradła, jak za dawnych czasów, czy np. używacie Always' ów... Odpowiedzcie sobie same...

Gość a co to za ...
...pieluszka,ze kosztuje 50 -90zl chyba od LV:D,co za brednie stukasz autorko,poczekaj jak dziecko podrosnie i nie bedzie siusiac tylko "lac"to nie wyrobisz z praniem ,a jak masz suszarke to z kosztami za prad(mama),a taka niewyprasowana tetra to jest drapiaca dla niemowlaka i dolicz jeszcze pranie na 90 stopni raz w tygodniu-higiena musi byc zachowana i sam wyglad pieluszki tez

Gość Ja myslę że...
Jak czta się niktóre wypowiedzi to aż wstyd!!!!! Trudno być zwolennikiem którejkolwiek ze stron sporu bo zachowujecie się po prostu prymitywnie. I te od tetry i te od pampersów. Oto wycinek z internetu. Zamiast bluźnić na siebie to trochę poczytajcie. Wyjdzie WAM na dobre: Wygodne jednorazówki Wszystko zaczęło się w 1961 roku, kiedy firma Procter&Gamble wprowadziła na rynek pierwsze pieluchy jednorazowego użytku. Stopniowo, najpierw na świecie, a kilkanaście lat później również w Polsce, zaczęły wypierać używaną dotychczas tetrę. Z biegiem czasu asortyment jednorazówek rozszerzał się, a rodzice coraz ufniej podchodzili do tego wynalazku. Dziś – jak wynika z badań – używa ich już blisko 90 proc. rodziców. Plusy Jednorazówki są wygodne i pozwalają oszczędzić czas, który zamiast na pranie i prasowanie można przeznaczyć na zabawę z dzieckiem. W pieluszkach tych wilgoć wchłaniana jest bardzo szybko, dzięki czemu dziecko nie odczuwa zimna, a kontakt skóry z moczem jest utrudniony. Zapobiega to podrażnieniom. Niektóre pieluszki dla noworodków (np. marki Pampers) wchłaniają dodatkowo luźne stolce. Pieluchy jednorazowe są polecane przez pediatrów dla najmłodszych dzieci, ponieważ tworzą mocniejszą rozpórkę, istotną dla prawidłowego kształtowania się bioder. Ale uwaga! Rodzice często błędnie rozumieją zaletę szybkiego wchłaniania moczu i zbyt rzadko przewijają dziecko, sądząc, iż takie właśnie jest przeznaczenie jednorazówek – maluch ma mieć ciągle sucho. Tymczasem zbyt długo przetrzymana pielucha bywa przyczyną pieluszkowego zapalenia skóry i odparzeń. Może też ulec mechanicznemu uszkodzeniu, co naraża skórę dziecka na kontakt z substancją żelową wchłaniającą mocz. U starszego niemowlęcia zbyt rzadko zmieniana pielucha obciąża delikatne biodra i może spowodować łukowate wygięcie nóżek. Niektórzy naukowcy dowodzą też, że długie noszenie jednorazówek jest szkodliwe dla chłopców, ponieważ podwyższa temperaturę w okolicach moszny. Należy więc pamiętać, że pielucha jednorazowa nie może być traktowana jak „zbiornik” do magazynowania moczu. Minus w przypadku jednorazówek to cena (średnio 50–60 groszy za jedną sztukę). Biorąc pod uwagę, iż noworodek zużywa 8–10 pieluch w ciągu doby, miesięcznie trzeba wydać na nie 150–180 zł. Argument często podnoszony przez zwolenników pieluch tetrowych to także szkodliwość jednorazówek dla środowiska. Dlatego pojawiły się już ich wielorazowe odpowiedniki, tak samo wygodne w użyciu. Zamiast chłonnej warstwy wewnętrznej mają wkładkę wielokrotnego użytku, którą można wyjąć i wyprać (informacje na www.pieluchy.com.pl). W niektórych sklepach internetowych są też jednorazowe pieluszki biodegradalne, zrobione niemal w całości z bawełny. Pieluchy tetrowe Niektórzy rodzice są wierni tetrze. Dlaczego? Jedni żyją w przekonaniu, że uprana, wygotowana i wyprasowana pieluszka jest zdrowsza dla skóry dziecka niż sztuczna jednorazówka. Inni używają tetry z konieczności – jest po prostu tańsza. Cena pieluchy tetrowej to 2–3 zł (w zależności od grubości tetry – im grubsza, tym lepsza i droższa). Biorąc pod uwage, że trzeba ich kupić ok. 40 sztuk i wymieniać co trzy, cztery miesiące (codzienne pranie powoduje szybkie niszczenie się materiału), miesięczny koszt pieluch z tetry to 20–30 zł. Do tego dochodzą wydatki na proszek do prania. Na początku powinno się stosować specjalny dla niemowląt, który jest droższy od zwykłego (cena ok. 20 zł za 1,5 kg, czyli 40 zł miesięcznie). Uwaga: do prania nie powinno się dodawać płynu zmiękczającego, gdyż pogarsza on właściwości absorpcyjne tetry, może też podrażniać skórę. Trzeba uwzględnić opłaty za wodę i prąd zużyte na pranie i prasowanie pieluch. Poza tym dziecko musi mieć więcej kompletów śpioszków i kaftaników, gdyż pieluszki z tetry przemiękają, oraz foliowe majteczki i podkłady pod prześcieradło. Podsumowując, tetra jest tańsza od pieluch jednorazowych o 40–70 zł miesięcznie. Dla wielu rodziców nie jest to jednak suma, która równoważyłaby zmęczenie wywołane ciągłym praniem i prasowaniem pieluch. W przypadku pieluszek tetrowych u starszych niemowląt nie ma niebezpieczeństwa łukowatości nóżek (jak w przetrzymanych jednorazówkach). Pediatrzy zwracają także uwagę, iż dzieci w tetrze nieco szybciej zaczynają korzystać z nocnika (chociaż nie jest to reguła). A wady? Tetra od razu po zasiusianiu robi się mokra, przez co skóra dziecka narażona jest na kontakt z moczem. Jeśli rodzice w porę jej nie zmienią, na skórze mogą pojawić się zaczerwienienia, podrażnienia i odparzenia. Ten rodzaj pieluch trudniej też utrzymać na pupie w odpowiednim ułożeniu u ruchliwego dziecka. Które lepsze? Oba rodzaje pieluch są dobre, pod warunkiem że rodzice dbają o higienę dziecka. Podrażnienia skóry zwykle spowodowane są rzadkim przewijaniem niemowlaka, a nie materiałem, z którego wykonana jest pielucha. Jeśli więc będziesz wystarczająco często zmieniać pieluszki, to nie ma znaczenia, czy twój malec wychowa się na jednorazowych, czy tradycyjnych.

Gość w koncu
dzieki autorce poprzedniego posta to powinno uciąc ta jałowa dyskusję.

Gość No i wszystkie ucichly
Cale szczescie bo ta wczorajsza dyskusja pokazala MATKI POLKI jako bluzniace, zawistne, pozbawione jakichkolwiek manier... Wliczajac autorke tematu! WSTYD, WSTYD, WSTYD To powinna byc konstrukcyjna dyskusja o waszych doswiadczeniach. Tak zeby nowe mamy mogly sobie poczytac i wybrac najlepsza dla nich opcje. Bo po tym co nawypiywalyscie wczoraj to chyba wolalabym juz zwijac dziecko w liscie bananowe:-) Cale szczescie ze w koncu znalazl sie ktos z glowa na karku i zacytowal ten madry i bardzo obiektywny tekst. 🌻

Gość Pazgi
Z mojego punktu widzenia wygląda to mniej więcej tak: używanie takich czy innych pieluszek niech pozostanie w kwestii gustów rodziców. Jeśli chodzi o rzekomą szkodliwość pieluch jednorazowych (bezpłodność u chłopców, szkodliwe związki w środku, itp.) myślę, że i tak zamiast żyć dłużej to będziemy wcześniej umierać bo wszystko co nas otacza zaczyna być szkodliwe. Producenci trują nas na okrągło, niezdrową żywnością, chemią...sami produkujemy multum spalin czy śmieci. Wydaje mi się, że czy tak, czy tak jesteśmy zatruwani czy nam się to podoba czy nie...taka cena za 'cywilizowane' życie

Gość fghjytuki
Zaznaczam ze rodzilam w prywatnej klinice gdzie na niczym sie nie oszczedza niech zgadne, za to tez zaplacila mama? :O zalosna gowniara, chwalic sie ze jest oszczedna bo placi mama a nie ona!! szkoda dziecka ze trafilo na taka idiotke-matke, moze babcia chociaz bedzie madrzejsza