Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość church service

Czy ateisci moga mi odpowiedziec na kilka pytań lub odeprzec jakies stwierdzenie

Polecane posty

Gość do___obiektywna
"energia to pół-materia" co znaczy polmateria? gdzie jest w niej miejsce na to materialne "pol"?

Gość pogon za piekłem
to ty nie znasz bibli albo nie rozumiesz co czytasz

Gość pogon za piekłem
Czyż nie wiecie, że niesprawiedliwi nie posiądą królestwa Bożego? Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwieźli, ani mężczyźni współżyjący ze sobą, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego" (1 Kor 6, 9-10; por. Ga 5, 19; Ef 5, 5).

Gość do___obiektywna
"chrześcijaństwo nawet bierze pod uwagę reinkarnacje..." po II Soborze Watykanskim juz nie krytyczna czesc wypowiedzi pozostawie bez komentarza kazdy moze wyrazic na forum swoje zdanie, mozesz co najwyzej z nim sie nie zgodzic

Gość oobiektywna
jeśli założymy, że po śmierci człowieka (który jest istotą energetyczną, chyba nikt nie będzie się sprzeczał) uwalnia się czysta energia i podąża do wymiaru, gdzie takie energie jakis czas "przebywają", pogodzimy wszystko: naukę, religię, życie wieczne, życie po życiu, reinkarnację etc. tzn. mam prawie identyczny pogląd na ten temat, lecz myślę jednak, że zamiast tej energii mamy w sobie coś całkiem niematerialnego

Gość pogon za piekłem
to z ta reinkarnacja może być ze bóg daje nam szanse(oczywiście jak popełniliśmy lekkie grzechy ) jeszcze raz by sie poprawić ale jak sie nie poprawimy to i tak idziemy do piekła Chrystus objawia nam, że to sam człowiek skazuje siebie na potępienie. W momencie sądu każdy otrzyma to, czego będzie pragnął - a człowiek będzie pragnął zgodnie z tym, kim się stał w ciągu ziemskiego życia. Dlatego kochający Bóg ostrzega nas: "Nie dążcie do śmierci przez swe błędne życie, nie gotujcie sobie zguby własnymi rękami" (Mdr 1, 12). Tak więc w momencie śmierci człowiek będzie wybierał zgodnie ze swoimi pragnieniami, które są uzależnione od historii ziemskiego życia. Człowiek całkowicie zniewolony przez zło będzie pragnął tylko zła, a miłość będzie nienawidził. W swoim samouwielbieniu z nienawiścią odrzuci miłość Chrystusa. Pan Bóg całkowicie respektuje wolność swojego stworzenia także wtedy, kiedy decyduje się ono na definitywne odrzucenie swego Stwórcy. Tak więc piekło nie jest nieprzewidzianą czy niesprawiedliwą karą. Człowiek sam, wybierając grzech na swoją odpowiedzialność, idzie drogą prowadzącą do piekła. Istnieje piekło, ponieważ istnieje grzech. Piekło jest niczym innym jak grzechem chcianym jako cel, przyjętym jako ostateczne spełnienie, rozciągającym się na nieskończoność. Prawda o piekle nadaje naszemu ziemskiemu życiu niepowtarzalność i dramatyczną wyjątkowość. Przypomina nam, że jeżeli grzech, który jest największym nieszczęściem dla człowieka, bagatelizuje się i traktuje się go jako dobro, to wtedy wprowadza nas on w rzeczywistość piekła.

Gość oobiektyywna
ty mówisz o soborze watykańskim, a mnie nie interesuje ani katolicyzm ani kościół, mówię o tzw. czystym chrześcijaństwie, opierającym się tylko i wyłącznie na piśmie świętym, zamiast sluchać kościoła, wolę czytać książki mądrych uczonych czy filozofów, którzy według mnie umiejętniej i logiczniej niż ksiądz tłumaczą biblię, sprawy dotyczące sensu istnienia człowieka, reinkarnacji itd. a przede wszystkim łączą naukę z wiarą

Gość majka2233
W Piśmie Świętym jest wszystko doskonale odpowiedziane,na każde pytanie a niebo (królestwo boże) i piekło też jest opisane że istnieje np.: ewangelia św. Łukasaz18 werset18 - 30 . Pismo Święte to nie jest zwykła książka.

Gość A skąd wiadomo że
"Pismo Święte to nie jest zwykła książka" ????? Na jakiej podstawie mam tak sądzić, i czym się ta cudowność ma objawiać w porównaniu z Koranem, Torą, Iliadą i Odyseją i bajkami braci Grimm. Biblia - to zabytek, po prostu.

Gość do___ogolnie
ja podzielilam sie swoimi wyobrazeniami i przemysleniami, nie przekonuje nikogo i do niczego, daje tylko pod rozwage i do przemyslenia, moze do spojrzenia z innej strony :) jesli ktos pisze o chrzescianstwie, to musi byc swiadom, ze jest to religia, musi tez brac pod uwage wszelkie zmiany do niej wprowadzane przez wieki czy Biblia jest zwykla ksiazka?.. dla mnie tak, spisana po wielu latach od dziejow w niej opisanych przez ludzi, osoby mylne w ostocie swojej przepowiednie Nostradamusa siegaja o wiele dalej niz rok 2012 i co z tego? to sa tez tylko slowa, wizje i przekazywane informacje w temacie piekla nie przekonaliscie mnie :) "Dusza nieśmiertelna w Ewangelii wg św. Łukasza" i "Energia niesmiertelna" - nie widze wielkiej roznicy w pojmowaniu istoty rzeczy, reszta jest domniemaniem łukasza, jak i moim :D

Gość pogon za piekłem
na podstawie biblii powstało dożo patentów na podstawie Księgi Ezechiela, został zbudowany i opatentowany model specjalnego koła, tu jest numer patentu i specyfikacja: tekst po angielsku http://www.freepatentsonline.com/3789947.html i jest zbiorem jak mamy postępować w życiu nawet jak sie odrzywiac by byc zdrowym silnik na powietrze http://www.vismaya-maitreya.pl/zakryte_zagadki_silnik_na_powietrze_lektor_pl.html

Gość majka2233
Weź Pismo Święte do ręki i czytaj a wtedy zrozumiesz jaka wielka mądrość jest w nim spisana przez ludzi piszących pod natchnieniem Ducha Świętego.

Gość sorry ale czytałam
i nie widzę tej świętości ani mądrości, natomiast widzę kupę niekonsekwencji, ale zwalam to na karb różnych autorów Biblii na przestrzeni długiego okresu historycznego, w którym powstawała.

Gość do___majka
Biblie przeczytalam, jak i Koran Koran jest spojniejszy, Biblia jest pelna sprzecznosci, na kazda okazje mozna traktowac jeden wers na dwa sposoby nie pasuje mi to, wybacz :)

" Niebo i piekło istnieje a ludzie sobie niezdają nawet sprawy, tu niema znaczena czy jak jesteś dobry bo przeprowadzasz staruszki na pasach to pójdziesz do nieba, trzeba sie nawrócić prosić boga o przebaczenie swoich grzechów i żyć przeztrzegając jego prawa a wtedy trafi się do nieba. Ludzie niezdają sobie sprawy jak poważny jest ten temat. Zresztą wszystko jest napisane w Piśmie Świętym tam jest cała prawda i odpowiedz na wszelkie pytania, ale dla ludzi to jest za trudne wolą sobie wymyślać swoje teorie." UDOWODNIJ ZE JEST TO PRAWDA!! Bo ja rownie dobrze moge opowiadac o św Mikołaju. Ja wam mowie ze on istnieje, Iobolda z Honolulu go widziala. Pozatym w pewnym domu nikt nie mogl podlozyc dzieciom prezentow, jest to udowodnione, obserwowali ich 24h/dobe! nikt obcy tez nie mogl wejsc bo zamki byly nienaruszone!! wszyscy naukowcy sie teraz zastanawiaja jak to mozliwe, wszyscy zgodnie przyznaja ze to musialbyc ktos obcy ktos kto wszedl przez komin..

Gość do husky
haha skoro każdy wierzący według ciebie to fanatyk, to ty w takim razie musisz być jakimś oszołomem antyklerykalnym/'antyreligijnym'

Poprostu boli mnie, ze opieraja sie tylko i wylacznie na typowo katolickich portalach, stronkach wszystkie tutaj przedstawione teorie o dziwnym ocaleniu w hiroszimie i nagasaki sa tylko na portalach katolickich, a na naukowych i obiektywnych sa nawet zdjecia UDOWADNIAJĄCE ze to jest nieprawda co pisza w oparciu o katolickie bajeczki. Ja operuje DOWODAMI, KONKRETAMI a one nie.. operuja tylko i wylacznie na "tak sie mowi" "ktos tam powiedzial" skad mam wiedziec ze nie wymyslila tego w biegu na poczekaniu?

kwestia ponadmaterii mozgu. charakter czlowieka jest w 50% uwarunkowany genetycznie.( pozostale 50% jest uwarunkowane środowiskiem) genetyka - czysta nauka, biologia... nie ma tutaj zadnej ponad materii, a ksztaltuje nasza swiadomosc, nasze ja! wnioski? to JA, odrebnosc, swiadomosc, podswiadomosc jest uwarunkowana genetycznie- czyli czysto biologiczno-chemicznie. Jak wytlumaczycie mi taki przypadek. ktos ulega wypadkowi i uszkodzona zostaje jakas czesc mozgu, zalozmy osrodek mowy. i takowa osoba juz jest uposledzona, nie potrafi mowic! jesliby istniala jakas ponadmateria ktora jest decydujaca o naszej swiadomosci, to takie wypadki nie mialyby wplywu na nasza sprawnosc umyslowa. tak samo jest z kazda czescia mozgu ktora zostaje uszkodzona. to te funkcje za ktore odpowiadala - przestaje dzialac! to sa fakty i przypadki codziennego zycia - nie ma tu miejsca na jakas ponad materie. uszkodzenie = nie dziala. uszkodzone zostaly komorki nerwowe - czysta biologia, chemia! a co powiedzie o dzieciach chorych na downa? na dzieci niedorozwinięte... CO SIE STALO Z ICH nieMATERIA? jak to wytlumaczycie? bo odpowiedz jest bardzo prosta. mozg ktory odpowiada za nasze "JA" jest w jakims stopniu uposledzony dlatego te "JA" jest takie ograniczone.

Gość A to czemu dziwne
Mnie dziwi ze np.MatkaBoska obiawia sie TyLKO katolikom :D a juz np. zydom czy wyznawcom islamu nie....

merkaba ale jesli cos jest takie niezwykle i potwierdzone rzekomo naukowo przez wybirnych naukowcow, to dlaczego nie ma o tym zadnej zmianki na OBIEKTYWNYCH PORTALACH? jedynie na katolickich dlaczego zadne niezalezne zrodlo nie podaje o tych jakze niezwyklych zdarzeniach? - ja ci powiem dlaczego, bo te wydarzenia nie mialy miejsca - swiadcza o tym czyste dowody, ktore ja pzedstawilam nawet za pomoca zdjec! po co sie powolywac na kogos? to widac jak na dloni, ze zaden budynek nie odniosl obrazen zniszczenia, a po wybuchu stalo ich kilka! ale katolicy wymyslili sobie bajeczke i przekazuja ja szerzej we wlasnym gronie

i to dowodzi tylko jak jestescie zmanipulowani, zadne dowody nawet przedstawione w tak prostej formie do was nie docieraja. i slepo, bez zadnego zastanowienia, a przedewszystkim bez SPRAWDZENIA chodzby przez google autentycznosci zdarzenia, slepo wierzycie w bajeczki wymyslane przez bajkopisarzy, a tylko dlatego ze zawiera on elementy boskie.

Gość MizumiOkada
To tak jak z ta mala Lakszmi co urodzila sie z osmioma konczynami a rodzice wyznawcy Hindu uznali to za cud. (bogini urodzaju Lakshmi ma 2pary rak i 2pary nog) i nie chcieli jej zoperowac.....

musiałem przejsc na xp a islam też wierzy w Jezusa i Marie cud w lanciano "Zachowane Ciało i Krew poddano badaniom. Po wielu badaniach kościelnych, podjęto także badanie naukowe. Dokonał go sławny uczony, prof. Odoardo Linoli, specjalista anatomii i histologii patologicznej oraz chemii i mikroskopii klinicznej. Współpracował z nim prof. Ruggero Bertelli z uniwersytetu w Sienie. Analizy wykonane z bezwzględną ścisłością naukową i potwierdzone szeregiem fotografii zrobionych przy pomocy mikroskopu, zostały podane do wiadomości publicznej przez prof. Linoli. Ogłosił je w Lanziano 4 marca 1971 r. Badania wykazały: Ciało jest prawdziwym ciałem. Krew jest prawdziwą krwią. Ciało stanowią tkanki mięśnia sercowego (miocardium). Ciało i Krew należą do gatunku ludzkiego. Ciało i Krew mają tę samą grupę krwi (AB). W Krwi odnalezione zostały proteiny z takimi stosunkami procentowymi, jakie znajdują się w obrazie osoczo-proteinowym normalnej, świeżej krwi. W Krwi odnaleziono także minerały: chlorki, fosfor, magnez, potas, sód i wapń. Dobra konserwacja Ciała i Krwi, pozostawionych w stanie naturalnym przez dwanaście wieków i wystawionych na działanie czynników atmosferycznych i biologicznych, jest zjawiskiem nadzwyczajnym, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że w tkankach mięśnia sercowego, z których się składa Ciało Cudownej Hostii nigdy nie znaleziono żadnych śladów soli lub materiałów konserwujących, używanych nawet w dawnych czasach w celach mumifikacji. Krew zaś, gdyby była wzięta z martwego ciała szybko uległaby rozkładow

Gość maja2233
Do hasky Wiara to nie katolicyzm to po pierwsze a po drugie Katolicyzm, Protestantyzm itp. itd. są to kościoły.