Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sonatkaa

zasiłek rodzinny

Polecane posty

Gość lolikoli
tak,trzeba,prywatne wizyty się nie liczą,dlatego ja chodzę na nfz i prywatnie

Gość co za absurd
a dlaczego prywatne sie nie liczą? jest choć jeden logiczny powód? przecież chodzi o to żeby kobieta sie badałąa, co za róznica u jakiego lekarza? rozumie ktoś coś z tego?

dobry wieczor wszystkim.a normalnie szkoda slow na te ich przepisy ktore tylko utrudniaja wszystko.tez nie wiedzialam ze prywatne wizyty sie nie licza,myslalam ze lekarz to lekarz i nie wazne czy na NFZ czy prywatnie waze ze sie kobieta bada.no tak ale po co ma prywatnie lekarz zarobic i miec lepiej jak one siedzac z kawka przy biorku i nic nie robiac przez caly dzien

Gość cos mi sie nei widzi
że zaswiadczenie wazne jest tylko od lekarza, ktory ma podpisany kontrakt z NFZ! lepeij sprawdzcie w przepisach osobiscie bo czesto te rozne urzedniczki same nie sa dobrze doinformowane tylko swobodnie interpretuja przepisy1

Gość ale to chyba niemożliwe z tym
lekarzem, że tylko na nfz? Ja nigdy nie byłam państwowo u lekarza i nie mam zamiaru, to co, nawet tego becikowego nie dostanę, żeby mi się zwróciło za te wszystkie wizyty i badania? Chore jakieś to jest.

witam wieczorkiem .no chore chore niestety nie wiem czy takie są wymogi trzeba sprawdzic ustawę lookne i dam znac jak to teraz z tymi lekarzami jest.

Gość ale to zbyt ogolnikowe
roznie to mozna interpretowac,

§ 1. Rozporządzenie określa: 1) formę opieki medycznej nad kobietą nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka; 2) wzór zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu, uprawniającą do dodatku z tytułu urodzenia dziecka. § 2. 1. Formą opieki medycznej, o której mowa w § 1 pkt 1, są świadczenia zdrowotne udzielane w ramach: 1) podstawowej opieki zdrowotnej; 2) ambulatoryjnych świadczeń specjalistycznych; 3) leczenia szpitalnego. 2. Dodatek z tytułu urodzenia dziecka przysługuje, jeżeli jedno ze świadczeń, o którym mowa w ust. 1, było udzielone kobiecie co najmniej raz w każdym trymestrze ciąży.

Gość odnosnie watpliwosci
odnosnie prywatnego ginekologa kontra NFZ lepiej zaczerpnąć informacji u kompetentnych osob

Gość A w czym gorszy
jest prywatny gin od panstwowego?

Gość Sonatkaa
dziewczyny to naprawdę wszystko jest chore , moja szwagierka wyjechała do Irlandi z 4 dzieci i tam dostaje na nie sporo pieniędzy a tu robią wszystko żeby tylko zabrać , najgorsze ze ta stawka 504 zł jest zamrożona do 2012 roku , także mogę się pożegnać z rodzinnym na zawsze , teraz miała 416 zł a po podwyżce było by więcej , dla mnie to sporo kasy miałabym na opłacenie prądu czy połowę czynszu ale nikt nie zapyta jakie człowiek ma opłaty :( ale jestem na to wszystko wnerwiona fackkkk

no w niczym ale ta podstawowa opieka to na nfz wychodzi a prywatnie jak cie stac na gin to nie przysluguje zasiłek chyba kurde ale nakrecili,wychodzi na to ze ewidentnie zmuszaja kobiety do nfz a nie do wolnego wyboru lekarza tylko u nas takie cyrki.no pomysły to mają super!!!!jeszcze troche i na nasze macice napisza ustawe.

Gość co za absurd
im chyba chodzi o to, ze jak kobietę stać na prywatne wizyty to znaczy, że ma pieniądze a jak ma pieniądze to becikowe jej sie nie należy...ja tak to rozumiem...innego logicznego wyjaśnienia nie znajduję

Gość coś tu śmierdzi
No to kurwa pięknie!!! Skoro już teraz na wizytę u gin na nfz trzeba czekać około 4 tyg to jak wszystkie babki szturmem ruszą do przychodni to będziemy czekać 3 miesiące, a to oznacza że żadna z nas nie spełni wymogu dotyczącego pierwszej wizyty przed ukończeniem 10tyg ciąży. Po prostu zajebiście!!! Sorki za bluzgi ale mi się ciśnienie podniosło:o

Gość co za absurd
i to jest chyba ten prawdziwy powód...chcą żeby kobiety "nie załapywały się" na ten 10 tydzień, wiedzą , ze do gina państwowego się długo czeka...to zagadkę mamy rozwiązaną...

dokładnie niby dają ale.......i to jest sprawiedliwość, co oni kręcą to się w głowie nie mieści.lekarz to lekarz to jeszcze niech określa kobieta czy mężczyzna!!!

Gość lolikoli
dziewczyny,ja pytałam dyrektora szpitala,faktycznie liczą się wizyty na nfz,ale trzeba je zaliczyć chociaż raz na 2 miesiące przez całą ciąże.Kochane,ja Wam napiszę co ja zrobiłam,bo lekarz też chciał mnie wyrolować-po teście poszłam,mówię że chyba ciąża,a on dał mi skierowanie na usg z datą następnego miesiąca i kazał zrobić badania za miesiąc-ja już wiedziałam o tych nowych przepisach,więc skumałam,że becikowe mi przepadnie.Poszłam szybko na prywatne usg do lekarza który pracuje w poradni K.Z tym wynikiem usg poszłam od razu założyć kartę ciąży do poradni i od razu skorzystałam z wizyty u lekarza w poradni,naściemniałam że boli mnie brzuch,żeby mieć jakieś ślady w karcie ciąży,że byłam u lekarza

widzisz sama ze to jest chore musialas nasciemniac zeby miec wpis, poje....te przepisy.oni dobrze wiedza ze kobiety nie chodza na nfz do lekarzy bo sie dlugo czeka i w ogole jest jak jest.

Gość lolikoli
teraz jest jeszcze gożej,jak ja byłam,to przyjmowali bez problemu w ten sam dzień,trzeba było tylko rano się zarejestrować.teraz już czeka się 3 miesiące na kolejkę.Także najlepiej jak się podejrzewa ciążę,iść szybko prywatnie na usg,ale do lekarza który pracuje w poradni K,wtedy najlepiej też do niego chodzić.Jak już jest ciąża,to nie kolejki nie obowiązują,ciężarne mogą przychodzić do lekarza kiedy chcą,rejestracja nie obowiązuje

Gość lolikoli
a to co Wam napisałam o tych przepisach,to jest podane w moim mieście w gazecie lokalnej do publicznej wiadomości,bo się ludzie burzą,jak do opieki idą po becikowe

masakra czasami kobieta nie wie ze jest w ciazy a tu terminy gonia no szok chyba co mies trzeba bedzie chodzic do lekarza bo a noz jestem w ciązy.przesadzili zupelnie chyba nie znaja realiow jakie panuja w poradniach K.

Gość lolikoli
ja myślę i tak samo się wypowiedział mój ginekolog,że chodzi o to,żeby nie dać,dlatego wymyślono takie utrudnienia.Sporo kasy zaoszczędzą

też tak mysle porażka słuzby zdrowia, dosyc ze placimy podatki to jeszcze wszystko robia zeby nie miec z tego zadnej pomocy dla dzieci.śmiechu warte.czlowiek musi kombinowac zeby cos dostac.

witam.no oni robia to dlatego zeby nie dac bo zaoszczedza a zaoszczedzone pieniadze przeznacza sobie na podwyzki i premie.tym co potrzebuja to nie dadza a tym co maja placy to zawsze dadza.

dajcie spokoj dziewczyny.to jest nasze chore panstwo i jego popieprzone przepisy.wlasnie zeby dostac totrzeba tak kombinowac ze szok.ale jak sie czlowiek stara o cos to juz klody pod nogi.mialam taka sytuacje kiedys ze byla u mnie baba z opieki na wywiadzie (chodzilo o zasilek okresowy) no i pyta sie mnie o rachynki to jej wymianiam,woda,gaz,komunalka i prad i ile mnie to kosztuje a ta do mnie ze ile za prad niech pani zacznie oszczedzac to mniej pani zaplaci i zaoszczedzi pieniadze

trzeba blo sie jej zapytac to mam sie nie myc nie prac i w patologie wpasc?no wredne sa wiedźmy.patrza jak zabrac a nie jak dac.

dokladnie i przyznala mi wtedy 50 zl jednorazowo dla dziecka,ale nie dalam sie napislalam odwolanie do kolegium odwolawczego i im zanioslam w 2 egzemplarzach dla nich i podbite dla mnie ze przyjeli.i znowu przyjechala na wywiad inna baba i niestety trafila na meza.jak ja zebral,opieprzyl od gory do dolu to i pieniadze sie znalazly po 200zl przez 3 m-ce