Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sonatkaa

zasiłek rodzinny

Polecane posty

Gość ale od utrzymania dziecka
są rodzice a nie panstwo - obowiazkiem panstwa jest zapewnienie dostepu do edukacji, sluzby zdrowia itp. a nie miesieczne utrzymywanie dzieci

dokladnie.moj maz widzial jak pod opieke po zasilek podjezdza klientka lexusem i w futrze

ja tez pobieram zasilek rodzinny i to nie zaden wstyd. dodam wiecej ze kiedys mialam juz nie skladac wniosku bo baby tam siedzace sa tak wredne ze sie nie chce nawet ich ogladac ale co tam skladam co roku 1 wizyte raz w roku moge zniesc.co prwda teraz podniesli ale i tak jest tyle co kot naplakal. ciekawe co oni mysla za te pare groszy ze mozna kupic dziecku hehe:D

Gość kutyska
przecież o to chodzi z tym becikowym,żeby nie dać,a przynajmniej zmiejszyć koszty...bratowa miała okres...nie wiedział że jest w ciąży...a ile osób nie widziało że się przepisy zmienią i teraz się zdziwili...to samo tyczy jednorazowego dodatku z tytułu urodzenia dziecka...nie dość że czeka się miesiąc na kasę,to 2 tys.pójdzie koło nosa-możnaby dziecku wózek kupić i trochę ubranek

powiem tez ze znam osoby ktore maja prawo do zasilku bo bieda az piszczy to nie ida bo sie wstydza ale to tez nie ma reguły.kolezanka nie poszla po becikowe i rodzinne bo wstyd gdzie ona bedzie po gminach sie prosic. a jak komus 2 zl przekroczy to juz nie dadza no chore chore i jeszcze raz chore.ja rozumiem jakby to bylo z 1000 co miesiac ale 68 zl tak jak ja mam no zalosne te zasilki.i jeszcze 1 babka mi kiedys powiedziala ze ludzie to nawet potrafia te 68 zl wyludzic. a ja jej na to ze jak sie wie ze czyjs kuzyn pracuje za granica i przyznaje sie podwojne becikowe to kto wyludza? a dobrze wiedzialam ze tej babki kuzyn tak zrobil bo kumpluje sie z jego zona i wiem na czy te przyznania polegaja.niestety.

a teraz to wymyslili ze musi byc udokumentowana ciaza bo sie nie dostanie becikowego a chyba ten 2 tys zlikwidowali, no po prostu zyc nie umierac.czasami sie zastanawiam czy jest sens w tym kraju siedziec.pensje minimalne dodatkow zadnych i na kazdy wniosek patrza 5 razy bo moze cos ukrywasz i chcesz wyludzic.

nasze panstwo i jego chore przepisy.po co maja komus dac jak sobie pensje podniosa lud dodatek dadza.ja tez jak mam isc to mnie trafia.wlasnie dzisiaj jade po rodzinne.ale jak mam cos tam u nich zalatwic to mie szlag trafia.ale jak mi sie nalezy to ja im nie popuszcze.

Gość becikowego nie dali
?? Jak to? Ostatnio slyszalam, ze tym kobietom co sa w ciazy poki ta ustawa nie weszla, jeszcze nie obowiazuje ich ta ustawa, dopiero te co zajda w ciaze po 1 listopada. Myslalam, ze chociaz tyle zrobili. W ogole to dla mnie glupie. Ja akurat staralam sie o dziecko, wiec wiedzialam juz w 6 tygodniu, ze jestem w ciazy, ale inne co wpadna, a nie daj Boze jeszcze beda mialy okres ...... bez S_E_N_S_U!!

a potem wielkie apele kobiety dlaczego nie rodzicie? kto na nasze emerytury bedzie pracowal? a mysla ze jak dadza 1000zl jednorazowo i 68 zl na dziecko to nagle wszystkie zajda w ciaze.a jak masz juz dzieci i przekroczysz prog to zabiora przeciez masz za duzo a niby te dzieci maja inne zołądki?szkoda gadac!!!!!!

nie te co zaszly tylko te co urodzily po 1 listopada to juz musza miec zaswiadczenie od lekarza.chore :O

Gość akurat mi sie podoba
pomysl z tym "dokumentowaniem" ciązy...moze to zacheci kobiety do regularnych wizyt u ginekologa.

Gość becikowego nie dali
jeszcze sie wtrace :) co do tego rodzinnego, mi przekracza o 1zl na kazda z osob, takze bardzo ciekawy maja prog :) Za to moja kuzynka, ktorej maz zarabia 2 tysiace NETTO (na czarno oczywiscie) pobiera zasilek rodzinny, a dodatkowo z urzedu pracy cos tam dostaje bo jest bezrobotna matka .... i dopiero po takich historiach sie czlowiek denerwuje, bo ten co nie ma wstydzi sie pojsc, a ten co ma nie ukrywajmy SPORO, ma to gdzies, leb podkuli i pojdzie :/

dumna mama to az szkoda gadac to co oni wyprawiaja.no dostaniesz podwyzke 20zl na pensji raz w roku i juz ci zabiora bo prog przekroczylas

Gość Wiecie co lepeij
zeby panstwo zainwestowalo w tworzenie złobków, przedszkoli i ogolnie zapewnienie infrastruktury, ktora ulatwilaby zycie rodzicom i dziecku, tak by mozna bylo pogodzic pracę z wychowaniem. Bo takie zasilki niewiele w zasadzie daja.

Gość a mi sie nie podoba
bo kazda kobieta chodzi na badania jak musi, a jak sie nie dowie o ciazy wczesniej niz MUSI, to klapa, nie dostanie grosza na "wyprawke". Najlepiej teraz kupic sobie testy ciazowe, od razu na caly rok, bo nigdy nic nie wiadomo :/ ehh glupi przepis :/

i te ich podkreslenia ze oni pomagaja i nie kazdy moze otrzymac taka pomoc no ludzie wielka mi pomoc 68 zl na mies.ale jak mi sie nalezy to ide i biore przynajmniej dziecko cos z tego ma bo na zadna inna pomoc nie ma co liczyc w tym kraju.

Gość bo tak niestety jest
niektorzy tak kombinuja, ze oficjalnie mają bardzo niskie dochody a neioficjalnie na brak kasy nie narzekają. Pelno jest takich ludzi, ktorym sie dobrze powodzi ale i tak wyciagaja rece po zasilki a ci, ktorym faktycznie by byla potrzebna pomoc takiej nie otrzymują. niestety cwaniactwo w Polsce wciaz ma sie dobrze. nic dziwnego, skoro cwaniaczka uwaza sie za zaradnego a czlowieka uczciwego za frajera!

no najlepiej miec zapas testow i co tydz robic bo inaczej mozesz sie nie zalapac.dobra ja uciekac po rodzinne :O

a alkoholizm to choroba :O to jest dopiero stwierdzenie.alkoholizm choroba?to nalog taki jak papierosy czy narkotyki a nie choroba!

Gość nie wiem co ma alkoholizm
do tego tematu ale to faktycznie choroba, kazdy specjalista zajmujacy sie tym problemem ci powie.

Przepisy mówią o tym że jak przekroczysz próg dochodu o 68zł, a w ubiegłym okresie zasiłkowym miałaś prawo do zasiłku to zasiłek nadal będziesz otrzymywać przez następny rok zasiłkowy. Dopiero jeśli w kolejnym roku sytuacja się powtórzy i znowu przekroczysz o te przysłowiowe "2zł" to zasiłku nie otrzymasz Czytajcie pouczenia!!!

chore przepisy a te baby tam siedzace nic ci nie powiedza ze cos wiecej ci sie nalezy. sama ustawe przeryłam i teraz wiem co i jak.ale najlepsze sluchajcie tego wniosek o rodzinne skladam w zasilkowym a jak chce obiady do dziecka to musze juz w opiece oni wywiad robia itd ale do tego te pieczatki z up a ja jej sie pytam czy oni sprawdzaja te miejsca z pieczatek itd bo kolezanka non stop ma te same a ona do mnie ze nie to ja jej mowie ze jak sie zdecyduje to przyjde a te pieczatki to juz teraz przez telefon sobie zalatwie.baba sie zaczerwienila i nic nie powiedziala.

ustawy tak pisza zeby nikomu nic nie dac i taka prawda a alkoholizm to choroba jasne szkoda ze dla tych wlasnie alkocholikow sa pieniadze a dla rodzin ktore nie maja za co zyc daja zapomogi 50 zl no i do czego oni prowadza zeby obywatele sie rozpijali? bo jak jestes uczciwy to nie dadza a jak umiesz kombinowac to masz. ja mam rodzinne bez kombinowania ale to i tak mnie bulwersuje. na zasilek za bogata a na kredyt za biedna oto motto panstwa polskiego :D

Gość co za masakram
To prawda z tymi kredytami Jak jesteś bogaty to bez problemu dostaniesz kredyt [dajmy na to na remont 30tys] i spokojnie płacisz sobie ratę przez kilka lat, a jak masz mniejsze dochody to żeby zrobić ten sam remont bierzesz kilka pożyczek gotówkowych i sprzętu na raty, przez co płacisz jednocześnie wiele kredytów i nagle okazuje się że Cię na nie nie stać. Byłam w takiej sytuacji i nikomu tego nie życzę. W normalnych okolicznościach stać mnie było z wielkim wysiłkiem na te raty, ale jak tylko wypadł nieoczekiwany wydatek to robił się problem. Na dodatek wszystkie banki apelują, że jak jest problem z ratami to nie chować głowy w piasek tylko dzwonić i negocjować, ale jak już tak zrobiłam to nie usłyszałam nic innego jak pogróżki:( więc przestałam odbierać od nich telefony i tyle. Na szczęście to wszystko już za mną

Gość co za masakram
SORKI ŻE ODBIEGŁAM OD TEMATU, ALE JAK PRZECZYTAŁAM O TYCH KREDYTACH TO MI SIĘ RANA OTWORZYŁA

Gość kutyska
właśnie tak ten przepis jest skonsruowany,że niby dotyczy tych co zaszły po 1 listopada,a w praktyce dotyczy tych co urodziły.Bratowa miała pecha,bo miała termin na październik,objęły by ją stare zasady,ale urodziła po 1 listopada,mąż poszedł do opieki,a tam już druczki przygotowane,kazali mu iść z tym druczkiem do poradni K żeby położna wypisała no i się okazało,że za późno założyła kartę ciąży,1 tydzień zaważył

Gość lolikoli
i żeby nie było:pisali o tym w gazetach juz latem o tym czytałam,w necie też pisali,nie wiem jak w tv,bo żadko oglądam

no bylo ale tak pisza zeby nie dac. kiedys nie bylo potem bylo a teraz znowu zabrali.a co do dokumentacji to dobrze ze chociaz w taki sposob moga miec kontrole nad kobietami w ciazy.znajoma w ciazy byla raz tylko na wizycie i usg .kobiety chyba jakos malo swiadomie podchodzily do wizyt u gin skoro zrobili kolejny wymog.przykre jest tylko to ze siedza za nasze podatki i jeszcze je na kursy usmiechania wysylaja bo nawt nie znaja podstawowych slow grzecznosciowych.i na to jest kasa.masakra.

a kobieta po urodzeniu dziecka ma latac po urzedach i zbierac papiery no sam miod.u mnie maz chodzil zalatwiac a jak poszlam odebrac decyzje to mi pani powiedziala ze decyzja jest na meza i ona nie moze mi jej wydac!!!no myslalam ze ja walne!!!powiedzialam jej tylko czy maz to urodzil sam? jakos telewizji nie bylo ze mezczyzna urodzil dziecko.a dowod to na co moj byl potrzebny?no nie wiem skad oni biora te baby!!!moze jeszcze dojdzie do tego ze zanim bedziemy w ciazy to juz powinnysmy dawac zaswiadczenia ze w ogole chodzimy sie badac!!!!!!!czekam z niecierpliwoscia na kolejne wymysly.

Gość lolikoli
to jest tylko taki wymysł,pretekst,żeby nie dać tej kasy-muszę dodać,że wizyty prywatne się nie liczą do becikowego,a jeśli kobieta pracuje to kiedy ma iść do przychodni?nie każdy pracodawca jest wyrozumiały,wtedy idzie się prywatnie po południu