Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PsychWin

Studia psychologiczne

Polecane posty

Gość PsychWin
Jaka prawda ? Utarty slogan ... Znasz dobrze chociaż jednego psychologa , albo studenta psychologi ?

Gość PsychWin
Co wg Ciebie znaczy że mają problemy ze sobą ?

Gość osehos
Taka jest prawda, nie wszyscy ale wiekszosc idzie na psychologie rozwiazac swoje problemy albo bliskich. nawet sami wykladowcy tego nie ukrywaja ze po to poszli na psychologie. A psycholog owszem musi sie uporac sam ze soba, ale poto idzie na studia i sam chodzi do psychologa - to jest nawet koniecznoscia jesli wybral sobie psychoterapie i leczenie innych ludzi.

To chyba znasz, że wszystkich z każdego roku na psychologii, że tak twierdzisz :D albo masz popapranych znajomych. A czytaj dalej to co piszą na blogach, podejrzewam, że właśnie stamtąd znasz te 90% z problemami.

tzn ze maja depresje, nerwice, maja niska samoocene, nie potrafia nawiazywac kontaktow z ludzmi itp

Gość osehos
Jakie problemy? roznie. mojego kolegi mama cierpi na shizofrenie ja cierpie na zabuzenia odzywiania moja przyjaciolka ma przewlekla depresje moj inny kolega ma problem z agresja.. a inne moje kolezanki co maja leki i agorafobie tez rozwazaja ten kierunek albo maja problemy z bliskimi relacjami, czy tez maja problemy w zwiazku i inne wiekszosc ludzi tam niestety po to przychodzi.. u mnie bylo tak ze ze wzgledu na swoja chorobe rozczytywalam sie w ksiazkach psychologicznych, potem siegalam po inne nie tylko dot zaburzen odzywiania i przed rozpoczeciem studiow mialam juz bardzo duza wiedze psychologiczna. sama z reszta regularnie chodze na terapie. stwierdzilam ze jak mam miec mgr to lepiej zrobic z czegos co mnie pociaga i co mnie interesuje. na studiach na pierwszym roku do egzaminow podeszlam praktycznie bez nauki bo juz wszystko wiedzialam i umialam. od drugiego zaczely sie dopiero nowe rzeczy i schody.

Gość PsychWin
Bumbumshoko dobrze prawi. Napewno nie mniej ludzi mających problemy ze soba studiuje na politechnikach czy ASP, a wybrali takie kierunki bo ich interesowały. Tak samo jest z psychologia i nie ma co szukac drugiego dna

To ciekawe psycholog nie umiejący nawiązać kontaktu z ludźmi... Ja chodziłam do klasy z naciskiem na psychologie, i chodziliśmy na uniwerek pogadać ze studentami, i żaden nie był taki jak piszesz.

napisalam, jakie jest moje zdanie nt temat. kiedys znajomy, ktory studiuje psychologie sam powiedzial, u niego ze normalnych ludzie, czyli bez zadnych zaburzen jest bardzo malo. poza tym, mojej opinii nie wyrobilam na utarych sloganach 🖐️

Gość osehos
ale nie twierdze ze wszyscy!!!! nie znam dokladnych statystyk na ten temat ale spora czesc napewno idzie tam rozwiazac swoje problemy. to tak samo jak dietetyka - wiekszosc osob siedzi tam z zabuzeniami odzywiania.

A przecież każdy ma swoje jakieś małe "obsesje" psycholog to nie człowiek? Czytając was można pomylić psychologa z samobójcą.

Gość PsychWin
Może coś w tym jest , ale nie wydaje mi się że głownym czynnikiem decydującym o studiowaniu psychologi jest to że ktos ma np. problem z agresją (jak faktycznie chce go rozwiązać to idzie do psychologa a nie studiuje psychologie) ... A ludzi agresywny , nieśmiałych , z depresją czy z zaburzeniami odzywiania jest napewno podobna liczba na każdych innych studiach

musze napisac jeszcze jedno to, ze ci ludzie maja problemy, nie oznacza, ze w przyszlosci nie beda dobrymi psychologami. osobiscie nie mam nic do ludzi, ktorzy studiuja ten kierunek, kazdy z nich ma jakies problemy, swoje wariactwa, ale to nie znaczy, ze sa zlymi ludzmi, ktrzy na pewno nie sprawdza sie w zawodzie psychologa! chcialam tylko zaznaczyc, ze duzo ludzi decyduje sie studiowac psychologie, zeby pomoc sobie w jakims stopniu. to by bylo na tyle

Gość PsychWin
Statystyk .... statystycznie na tym forumu jest 5 gwałcicieli , 10 morderców i 15 złodzieji ....

Gość PsychWin
Ciotella Ty nie masz żadnych problemów ze sobą ? Nawet najdrobniejszych ?

Gość osehos
Bumbumshoko - studiujesz psycho? albo nie, albo jestes dopiero na poczatku studiow. psycholog owszem zeby pracowac z ludzmi musi byc poukladany ( a gro psychologow konczy studia i pracuja np restauracji.. pozatym psycgolog to nie student a student idac na psychologie ma 5 lat zeby jeszcze swoje problemy rozwiazac w czym pomagaja strudia i obowiazkowe terapie - tam to dopiero wychodiz... a i nie ma ludzi w 100% normalnych, kazdy ma minimalne odchylenia i nie zdaje sobie nawet z tego sprawy. gro ludzi ma nerwice i wyzywa najblizszych od kurew i sukinsynow ale przy obcych sa fajni i mili... i za nic przed samym soba nie przyznaja sie ze cos z nimi nie tak i potrzebuja leczenia. taka prawda niestety. i zwalaja winne na innych, ze oni sa normalni a to maz czy dziecko doprowadzaja go do takiego stanu

Chodzi mi o statystyki ile osób idzie na psycholigię by rozwiązać własne problemy, a nie by pomóc innym.

Nie studiuje, ale w szkole miałam sporo lekcji dotyczących psychologii, sama byłam zainteresowana studiowaniem, ale się wycofałam, bo jest jednak coś innego co mnie bardziej pociąga, i w czym napewno jestem dobra. A myślę, że na psychologa się nie nadaję.

Gość samospełniające się proroctwo
przecież każdy ma problemy, większe lub mniejsze. ja się przyznaję - mam ojca alkoholika i pierwszy strzał w psychologię był właśnie z tego powodu. ale nie chodziło tu o pomoc sobie, bo psychicznie jestem silna, tylko o pomoc ojcu. jakaś misja zbawiania innych przyszła później kiedy w gimnazjum zaczęłam siedzieć w książkach psychologicznych i rozwijać w sobie wrażliwość na inne poziomy niż zapijaczony ojciec. i nie uważam, że kierowanie się pobudkami własnymi ma jakiś wpływ na to jakim psychologiem będę w przyszłości 🖐️

Gość osehos
JA MAM ZABUZENIA odzywiania i jednoczesnie chodze do psychologa i poszlam sobie na studia.. a prawda jest taka ze lepszy psycholog to taki ktory sam przeszedl przez dane zaburzenie. wyleczyl sie i dopiero leczy. bo taki co nie zna tego od drugiej strony nigdy pacjenta nie zrouzmie. mnie dopiero najlepiej pomogla babeczka co sama 10 lat chorowala na anoreksje. z taka to sie rozumiem i nie czuje jakos dziwnie. pozatym mozna miec minimalne zaburzenia.. a wy odrazu rozumiecie to tak ze studenci psychologii to jacys psychopaci. tak napewno nie jest, ale maja problem w zwiazku.. nie potrafia sie dogadac. maja problem z nawiazywaniem relacji, sa wstydliwi badz niesmiali, albo jeszcze inne

Gość PsychWin
No więc właśnie , każdy ma jakieś problemy ze soba. Wiec po co podział na ludzi z problemami i psychologów z problemami ?

Gość osehos
dokladnie to z jakiego powodu sie idzie wcale nie znaczy jakim sie bedzie psychologiem. "Chodzi mi o statystyki ile osób idzie na psycholigię by rozwiązać własne problemy, a nie by pomóc innym." sadze ze te osoby ktore poszly na psychologie pomoc sobie, nie wykluczaja checi pomocy innym. ja np poszlam bo chce pomoc sobie a potem pomagac innym.. nie mozna tego tak smialo rozgraniczac bo sie nie da. wiekszosc osob ma swoje problemy i jesnoczesnie chce pomagac to sie nie wyklucza

Gość PsychWin
Osehos idąc Twoim tokiem rozumowania : psycholog chcący pomóc osobie z myślami samobójczymi spowodowanymi amputacją nóg , powinien sam sobie odciąć nogi żeby móc lepiej mu pomóc ?

Gość jedyna mądra
jak czytam ta dyskusje to rece mi opadaja...ludzie to jest bezsensowne! wezcie troche sie z rozumem spotkajcie a nie bełkoczecie bez zastanowienia. wiadomo ze wszedzie sa ludzie normalni nie. i kuzwa na kazdym kierunku sa tacy ludzie!! nie ma reguly. a ciekawe czy na ekonomii sa wszyscy normalni waszym marnym zdaniem?! dyskusja na poziomie podstawowki..a potem sie dziwimy ze nasze spoleczenstwo takie malo inteligentne.

Gość osehos
pSYCH WIN - ja pierdole.. hahaha nie idz na psychologie bo masz problem w ogole z logicznym rozumowaniem.. napisalam ze w moim odczuciu psycholog ktory sam przeszedl kiedys przez dana chorobe - lepiej rozumie pacjenta. czy ja napisalam ze moja psycholog specjalnie dla mnie zachorowala na anoreksje zeby mi pomoc?? nie tak sie jej zycie potoczylo i tak psycholog ktory nie ma nogi lepiej pomoze komus kto tez nie ma nogi. (a nogi potracili w skutech choroby czy wypadku oboje) \ ale nie pisalam ze ma sobie pojsc obciac noge. umiesz czytac i myslec? i odrazu cie uprzedze, wcale nie oznacza to ze ci co sami nie chorowali nie sa wstanie wyleczyc chorego.

Gość jhjhjhhjgghjg
Jak zwykle najwięcej o psychologii wiedzą osoby, które nie miają z tymi studiami nic wspólnego :) To się nazywa MIEJSKA LEGENDA