Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nadziejamyszki

termin GRUDZIEŃ 2008 - cz.2

Polecane posty

dziewczyny....no i podobno zaczęła się trzecia wojna .....ataki w koreii..jakieś przepowiednie Baby Wangi, Nosdradamusy....niby nic, ale.....kurcze jakiś niepokój poczułam w sercu.....a wy?

Gość a my nie
:P

Witaski U nas ciemno i zimno.Jutro ma padac snieg. Meaa Nadia duza dziwczynka.Dobrze ze mi przypomnialas o bilansie 2 latka.Zapomnialam i musze sprawdzic w ksiazeczce. Gonia ja nie czytam przepowiedni:)

Witam, Pogoda koszmarna, teraz troch ę się przejaśniło ale od rana lało i lało:( Zbliża się zima:( wrryyy "Tak mi się nic nie chce, ale to tak mi się nic nie chce!!!!" to ulubiony zwrot mojej bratowej dziś dokładnie wiem co miała na myśli:P Najlepiej przespałabym cały dzień, ale jak? mały terrorysta zagania mnie do zabawek. Zbliżają się urodzinki Dawidka, pewno urządzę je w formie późnego obiadu, macie może pomysły na dobra sałatkę. Ostatnio na urodziny męża (2 tyg temu) robiłam Meii ze słonecznikiem i żurawiną jest bombowa, teraz tez chciałabym zrobić coś takiego nowego. Barylka na depresję to my jesteśmy idealne, zawsze znajdziemy jakieś światełko w tunelu, Pia napisze mądre słowo a Babeczka rozśmieszy Cię opowieściami o swoich dzieciach, od Amorka powieje bezgraniczną miłością i lekkością a od tego co napisze Kessi wywnioskujesz że w życiu można wiele zrobić trzeba tylko chcieć tak jak ona. na każą z nad możesz liczyć, a jeżeli nie to przynajmniej na mnie. W ciężkich chwilach lepiej nie odsuwać się od ludzi bo smutek bardziej boli:) Meaaa a ja myślałam że bilans robi się w ciągu 3 miesięcy od ukończenia 2 roku życia. Mój to pewno zrobi awanturę jak tylko wejdziemy do przychodni o rozbieraniu mowy nie będzie:P Babeczko coś długo Czarus choruje. Czy by nie za długo ciągnie się ten kaszel??Zdrówka dla niego:) Jak czuje się siostra?? Izu co u Ciebie?? Mamuniu jeszcze się nie odezwałaś mam nadzieje że Zosia nie ma sensacji żołądkowych. Pia jak Pascal?? Chodzi do Złobka?? Z ta lupą przy wózku mnie rozśmieszyłaś, człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy jak jego organizm podświadomie próbuje walczyć ze swoimi niedoskonałościami. spać nie mogłam bo ostatnio zrobiłam coś bardzo głupiego, zupełnie nieświadomie ale postawiłam kogoś w bardzo niezręcznej sytuacji. Nie będę opisywała bo to długo i dość skomplikowane ale efektem tego jest że mam strasznego kaca moralnego i jestem bardzo zła na siebie. Pewno jeszcze przez miesiąc będę budziła się w nocy i myślała jak to odkręcić. Gonia dla mnie Korea próbuje w ten sposób się targować, nikt o zdrowych zmysłach nie pójdzie na pewna śmierć w imię niczego. (kurcze obym się nie myliła)

Hej Dzieki dziewczyny za troskę-to jednorazówka była:))uff,ale juz nie mam siły do tej małej glizdy:-O Wczoraj zasnęła przed..północą:-P Normalnie szał pał w łóżeczku,juz prawie zasnęła jak wrocił tatus z piwka od kolegi i ją całkiem wybudził:-P No i poszedł spac,a ja wojowałam do północy:-P Nie gadam z nim Mea dzieki odkurzaczowi wiecie o co kaman;-)) Barylko tak myślałam,ze cos sie znowu przyplątało do Was:((

🖐️ macham... bylismy na usg :D podeszlam lekarke sposobem i podpatrzyla co tam dzidzia ma miedzy nogami hehehe no i MA jak to lekarka okreslila cos podejrzanego:P tak wiec pewnosci nie ma ale na pepowine to nie wygladalo :D:P Jutro jedziemy na polowanie za dzidziowymi rzeczami :) Poza tym dostalam ponczochy na nogi bo moje żyły są w złym stanie i nic wiecej sie nie da zrobic no i osluchala mnie i wogole bo ja tak gadam ze sama sie zdziwila ze osluchowo czysto a ja prawie cala noc nie spalam bo mnie dusilo i katar masakryczny :( No i raczej na cc sie nie mam nastawiac bo okruszek grzecznie glowka w dol i nie jest jakis wielki bo 1718g wyszlo wg machiny czyli 30tydz okolo a ja mam teraz 29+3 dni tak wiec norma Jesli bedzie sie cos komplikowac albo przedluzac to wtedy znow natychmiastowa cesarka a tak to wola zebym normalnie rodzila a lozysko mam na samiutkiej gorze tak sie ladnie podnioslo wiec jestem dobrej mysli :) Maz mial dzis sen ze urodzilam bardzo szybko hahah i wlasnie syna - a on rzadko sny pamieta :D Lece po Anetke do szkoly pozniej popisze - sorki jeszcze nie czytalam weszlam tylko sie podzielic nowina - wiem samolub :P

hej Kessi- ale super, przyda sie dziewczynkom braciszek. Mea- wyobrazam sobie jaka panika musiala byc w domu, szczescie w nieszczesciu... przynajmniej wiecie co prawdopodobnie jest przyczyna kaszlu i w ktora strone z badaniami isc. Mamusniu- dobrze ze to tylko raz byl, a co do spania mozemy sobie reke podac, Eryk zrobil sie nocny marek, odkad tata wraca poznym wieczorem z pracy, to w mlodego o tej godzinie wstepuje nowa dawka energii i ani rusz do lozka, jedyny plus tego, ze potem pada jak mucha i spi do 9. Samadama- jak mam taki stan od kilku dni, pogoda nie nastraja, ciemno sie szybko robi, dobrze ze zaraz grudzien, on zawsze dodaje mi energii. Babczeko- przykro mi z powodu Twojej siostry, tyle teraz poronien i zagrozonych ciaz, nie wiem czy pisalam ale w ktorym tyodniu byla siostra? Pia- klikam na link, mam nadzieje, ze sie uda wygrac. a co do mieszkania, do mam o tyle trudniej, ze maz nie chce mieszkac w Hannoverze tylko pod nim :) a jak zabierze mi auto to nawet nie mam jak pojechac i obejrzec. na szczescie teraz bedzie mial kilka piatkow wolnych i obiecal ze przylozy sie do tego. mam nadzieje, ze sie uda. Myszko- wilekie gratulacje!!! i duzo zdrowka dla calej rodziny :) Izu- kurcze pechowo z tym paszportem, nic sie nie dalo zalatwic? W.Kaska- super ze udalo sie z przeprowadzka w czasie zmiescic, trzymam kciuki za szybciutki porod. a u nas wszystko dobrze, bylismy na usg i dzidzia radosnie machala raczkami i nozkami, Eryk na szczescie nie rozniosl gabinetu, choc za 1 razem malo nie brakowalo. wyniki w porzadku a i ja sama czuje sie lepiej. w modzie jest ogorkowa, twarog ze szypiorkiem i mandarynki. wiecej do zycia nie trzeba :)

Mea Duska ma piekne wlosy!!jejeu jak masz fajnie,mozesz fryzurki wymyslać:))A ten chłopczyk ma serio 9,5 m-ca??/wyglada prawie jak Dusia:-O Kessi no to oby juz zostalo przy chlopcu-mąz pewnie dumny:-D Moja Wiki tez miała byc chlopcem:)) Ewciu,a moze jakis komprosmis w sprawie mieszkania?dobrze,ze dzidzia taka żwawa:))oj,menu masz niezłe:)) Dodałam tez fotki,a co!!!:-D

hej... mamuniu :) kolejny raz mnie długo nie było. rodzice ostatenie pzeprowadzili się do domu- pomagaliśmy im w każdej wolnej chwili.... ee nie lubie tak o sobie na początku. to co zapamiętałam mamuniu- jeśli szukasz pracy i ofery rzadko bo rzadko się trafiają to i przyjdzie taka jaka podpasuje ci w dużej częsci. postanowiłam, że pomału do stycznia też zacznę szukać :) . koleżanki córeczka też dziś miała sensacje żołądkową. przypomnij mi kiedy zosia zaczęła chodzić? też jestem mistrzem w przekręcaniu liter :) ewka- pamiętam jak amorek szukała mieszkania i w ostatnim momencie znalazła odpowiednie. Tobie też się trafi. ktróry masz tydzień ciąży? babeczko- opowieści o twoich dzieciach to istny kabaret. myślałaś by pokoopiować swoje wpisy do worde i podrukować w książkę dla potomnych? super pomysł z opaskami reniferów :) kreatywna z ciebie kobitka. współczuję siostrze. baryłko- :) :) :) :) meea- ale klops z tym mieszkaniem....oglądając nadie widzę przedszkolaka. :) pia- świetny pomysła na urodziny. :) w linka też poklikam. w polsce takie koszyki z lupami ( są? ) pojawią się za 10 lat. izu- nie ma sytuacji bez wyjścia. tym wyjśćiem czasem nie jest rozwiązanie a konsekwencja, którą trzeba przełknąć. i zamknąć. a wcześniej mogłabyś polecieć do polski tak by wrócić przed końcem terminu wazności? trzymaj się samadamo- pociesza mnie, że nie tylko ty spodziewasz sę takiego przedstawienia na bilansie....nie wierzę, że olek da się zwarzyć zmierzyć itd... będzie cyrk- temperamencik. także planuję urodziny olka w formie obiadu póznego. w jakich sałatkach gustujesz? jestem ich fanką więc jak mam jakiś przepis lub trafię na jakiś podeślę. kesi- super by wyszło gdy się potwierdziła płeć :) mayszko- gratulacje !! amorku- spóźnone życzenie urodzinowe dla kubusia cdn

W. kasiu- , że to może być trudne ale nie odbieraj zachowania kajtka tak emocjonalnie. dzieci mają fazy na coś lub nie na coś. jeszcze nie raz pzyjdzie do ciebie z laurką na dzień mamy. kiedyś olek nie lubił się tulić do mnie i było to przykre ale minęło. lekkiego porodu życzę :) u nas wględnie dobrze ( kurcze od uczyłam się pisać, bo raczej odpisuje)... bilans 2-latka mamy dokładnie w olka urodziny 8.12. ostanio olas ma przplantane dni 3 znośne 3 nie.... potrafi być maksymalnie osaczający- nalewam wode do czajnika, wyciąg brudne naczynia z kranu, stawiam coś na gaz kręci kurkami myje zęby, odkręca wode a zamyka odwór w umywlace, itp. itd... wiem, że to trochę moja wina - może kiedyś wyjdzie to na + póki co czasem męczy- we wszystkim chce pomagać ( czasem daje to odwrotny efekt) chwilkę pobawi się sam ale woli z kimś- czyt.ze mną. na ostanim spacerze deszowym wszedł do najgłębszej kałuży tak, że mu kalosze zalało- całe szczęscie ja tez miałam kalosze więc po niego weszłam bo on ani myśleć wyjśc tak mu sie podobało. wczoraj przez 2 godzi. w domu jak w epoce kamienia łupanego -światła pozgaszane -olek z latarką . byliśmy raz w żłobku na zajęciach ale jak wyszłam na 15 min raz - płakał ale wrócił do zabawy. za drugim razem gdy wyszłam - .........płakał do samego domu.... zaczęlismy chodzić na basen i to jest strzał w 10 non stop budujemy z klocków rozwiązujemy zadania z książek układamy,ubieramy misie......i nie ma mowy o zmianie zabawy. wzystko powtarza część poprawnie część po swojemu. i co mnie mile zaskoczyło jeśli coś podaje lub chec mówi prosze (zmiękczając r) nadal ma apetyt na wszystko prócz słodkiego- którego mu nie podajmy bo i sami nie jemy * prócz ciast. trochę mi dziwnie jak tak opisuję o olku - ponieważ najczęściej czytam i odpisuję ...nie chce by było to takie egocentrycze. postanowiłam, że od stycznia zacznę szukać pracy. jestem trochę zmęczona tym trybem życia jaki mam do 2 lat. i czuję , że mogę nie dobrnąć do września nim olek pójdzie do przedszkola.

Witajcie Dziewczyny !!! kope lat nie pisałam i nie czytałam topiku grudniowego. niestety czas miedzy julcia a jaskiem nie pozwala mi na wiecej niz sprawdzenie pogody i maili w necie , wiec musialam przestasc udzielac sie u Was. Ale teraz jest lepiej , bo jasiek skończył 2 lata jula niedlugo 5 to juz mozna odpoczac . Jas nie za bardzo chce mowic dopiero zaczal gadac po swojemu i to nie duzo, porownuje z julcia bo ona wszystko wczesniej robila a majac 2 lata to zdaniami gadala. Jasiek jeszcze w pieluchach i mysle ze zaczne go oduczac ok wiosny . Caly czas siedze z jankiem w domu ( w sensie nie pracuje) a jula chodzi do przedszkola. Czas ktory byla w domu do wrzesnia zeszlego roku to byl koszmar . Niestety dziadkow rodzicow moich i meza mam daleko bo w UK i w Lublinie , to okazyjnie bywaja i wtedy moge gdzies sie wyrwac i cos zalatwic. Nawet we wrzesniu przyjechala tesciowa , a my z piotrkiem wyrwalismy sie na romantyczny weekend do krakowa , nawet stanie w kolejce 2 godziny bylo excytujace bo nikt nie jeczal ze spac ze nogi bola itp.. Mieszkamy w domku wiec roboty co nie miara , niedawno dopiero znalazlam pania ktora mi sprzata raz w tyg , a wczesniej to od srody do soboty ciagle sprzatalam w trakcie drzemek jaska. buziaki dla Was wszystkich

Witam wieczorowa pora:) Julinka witaj.Milo ze wpadlas do nas:) Kessi no to bedzie chlopczyk:) super! Dziewczynki sie uciesza z braciszka. Mamaolka jak Olek radzi sobie w wodzie? Uczysz go plywac?

Ewcia nie martw sie tak tym mieszkaniem.Zobaczysz ze znajdziecie odpowiednie bo gdzies tam na Was czeka. Lece popatrzec w tv bo strasznie dzis jestem znudzona wszystkim.Caly dzien spedzilam w domu bo pogoda fatalna.

Mamaolka witaj niewierna;-))Zosia zaczęła chodzić jak miała 18 m-cy.No to szukamy pracy na wyścigfi:-D Zostan juz...👄 Wiem,ze denerwujące rzeczy robił Olo,ale mnie one bawią-pewnie tez by mnie wkurzały-jak narazie o tym moge marzyc... JulinkaZoska tez chinsczyzna włada i nie bedzie postepu za szybko,ja juz z tym luzuje,bo nie ma sensu sie stresowac.

Nie mialam czasu nadrobic wiec z gory przepraszam ze nie odpisuje. Bylismy dzisiaj w konsulacie i na 3 paszport do odebrania UFFFFFF. jedno sie udalo. Chciala bym miec tyle szczescia w innych rzeczach.

hejka..... jutro popisze. Poki co oczy mi sie sklejaja a Pascal wstaje od kilku dni o 5.30 i jutro tez pewnie nie odpusci :-( Melduje sie, zebyscie mialy stopke pod reka :-P "Kuchnia Kasi " jest aktualnie na pierwszym miejscu. Byl moment, ze inna kuchnia zaczela w niepokojacym tempie wysuwac sie na lidera, ale IKEA skontrolowala czy glosy sa oddawane zgodnie z regulaminem i dzisiaj po poludniu zostala usunieta. Zaczynam niesmialo myslec, ze chyba jest szansa na wygrana, w czwartek oglosza wyniki. Dziekuje wszystkim za glosy ! Buziole !

Hejka.... Izu - kapitalnie, ze jednak udalo sie zalatwic dokumenty. Moze i druga sprawa sie wyjasni i nie bedzie tak zle... Amorku - a Ty juz w PL ? Kessi - alez sie bede dla Was cieszyla jak lekarka potwierdzi i powie, ze to co widac to ogoneczek ! Fajnie jest miec corki ale jak sie ma juz dwie to az sie prosi miec chlopaka. Ja mam w synach ogromnych sprzymierzencow i jeszcze nie staneli po stronie meza :-P Ewcia - ja Twojego meza rozumie i tez bym uciekala z Hannoveru zwlaszcza, ze z wielu miejsc jest b. dobre polaczenie pociagiem. Np. z Lehrte ca.14 min. i jest sie w centrum H. Tylko ja bym miala problem szukac w miejscu, ktore jest mi zupelnie obce bo balabym sie, ze trafie na fajne mieszkanie w nieciekawej okolic a to jest wazne zwlaszcza jak sie ma dzieci. Nie wiem czy pisalam ale w Lehrte jest od niedawna fajna pani ginekolog z Polski. Mamaolka - jak sobie poradzilas z placzem Olka w zlobku ? Bedzie chodzil docelowo codziennie czy tylko 1-2 w tygodniu ? Samadama - meczy Cie nadal ten moralniak ? Moze dasz rade to jakos wyprostowac ? Po prostu powiedziec, ze sie popelnilo gafe, blad , zaszlo nieporozumienie. Drugiej stronie tez pewnie ulzy. Najgorzej jak meczy wlasne sumienie.... meaaa - mysle sobie, ze dobrze sie stalo z tym odkurzaczem bo teraz masz trop ktorego nalezy sie trzymac. A patrzac na Nadii zdjecia pomyslalam sobie, ze nadchodzi powoli czas na brata Julka :-P Goniu - nie kochana, nie obchodzi mnie koniec swiata....:-) Piszecie o bilansie dwulatka. Nasz mamy za soba i wszystko bylo ok. do czasu jak dostalam ankiete do wypelnienia. Zalamka ! Mase pytan i nie wiem kiedy bede mogla postawic jakikolwiek krzyzyk, bo poki co to odpada w przedbiegach. Cyt . : Co mowi dziecko jak cos chce : -miec sok -chce sok -Pascal miec sok -ja chce sok -daj mi sok Moje dziecko nic nie mowi tylko wchodzi na szafke, otwiera butelke i pije sok z gwinta !

Hej Pia glos oddany.No to masz zagadke z tym formularzem,a mozesz tam cos napisac od siebie?wpisz to,co Pascal robi samodzielnie(nie wspominaj o odpalaniu auta!!):-D Dzis sprawa mojego brata,dzwoiłam do sądu-jesli nie mam wezwania to nie musze przychodzic.Bez sensu to troche,bo na informacji z sądu dostał do wpisania liste świadkow+adresy ,a teraz doopa.Oby tylko mu nerwy nie puściły.... Pogoda okropna:((zwariowac mozna.Po południu musze iśc do gina po recepty i to wizyty u niego uświadamiają mi jak szybko czas płynie.Biorę zawsze recepty na 4 m-ce i wydaje sie,ze byłam niedawno,a juz znowu musze isc...kolejne 4 m-ce minęły. Izu fajnie,że sie udało załatwic paszport.Tak sie cieszyłaś na tą wizyte...

Pia- a wiesz ze Lehrte podoba sie mezowi i sporo mieszkan do wyboru, a ja nie bylam przekonana wlasnie dlatego ze tak daleko do centrum H, tutaj mam ginekologa Polke, a tu prosze piszesz ze jest calkiem fajnie. A co do Lehrte to wiesz ktore okolice sa nieciekawe? ja wlasnie nie znam zadnych okolic H, wiec szukamy zupelnie po omacku. no i najwazniejsze... jak wyglada sytuacja ze zlobkami? my mamy bilans w piatek i juz sie boje, bo Eryk podobnie jak Pascal, bierze co chce, albo macha raczkami i krzyczy eeeyyyeee, pokazujac co chce :) Mama Tomka- wg OM 13 tydzien, wg USG 11 :)

Ewciu Eryk na pewno spisze sie dzielnie i moze...bedzie grzeczny w tym czasie?:))Ja tez bnym sie nie przeprowadzila,gdyby to miało wprowadzic radyklane zmiany w moim zyciu np zmiana szkoły dla Wiki, przychodni lekarskiej itp-czasem myslę,ze gdyby nam sie trafiła okazja zamiany mieszkania na wieksze,a byłoby ono na drugim koncu miasta to wołami mnie by tam nie zaciagnieto. Ściągam sobie 3 czesci tego http://www.empik.com/szukaj/produkt?title=Sygnowano+Fabryka+Trzciny&author=various&pl=on&category=music&gclid=CPLhvp-XuaUCFUUYzQodUHnjXw kolejnych dwoch jeszcze nie ma fajna muza-polecam:))

Mamuniu- wiesz jak klne pod nosem jak wracam z Erykiem z zakupow i musze sie wdrapac na 2 pietro z tym wszystkim. teraz jest lepiej bo Eryk idzie sam po schodach. zostaja mi w jednej rece reklamowki a druga musze podac Erysiowi. nie wyobrazam sobie 2 pietra z dwojka dzieci, zwlaszcza ze na pomoc meza nie mam co liczyc, bo rano wychodzi i wieczorem wraca. jestem wlasnie na etapie szukania transoportu dla paczki z PL do mnie. babcia szykuje paczke, mam nadzieje, ze uda sie ja tu dostarczyc :)

hej mamuniu- mojej koleżnaki córeczka ma 15 mc, chodzi trzymana za dwie rączki średnio jej to idzie, waży 8-9kg. daltego pytałam o chdzenie zosi. super wygląda w tej czerwonej piżamce :) ewka- to teraz będziesz letnie dziecko :) baryłko- nie uczę olka pływać :). poszliśmy tam ze względu na pogodę i krókie dni. basen jest przeznaczony dla dzieci + rodziców ilość ograniczona nalezy wczesniej się zapisać. instruktor jest w okreslonych godzinach jednka my nie korzystamy, bardziej traktujemy to jak super zabawe oswajanie z moką głową ( niestety płuczenie po umycieu bez płaczu to sztuka :) ), spożytkowanie energii olowej :) pia- jesssu uwielbiam jak piszesz- "wchodzi na szafke, otwiera butelke i pije sok z gwinta " ponieważ najfajniejsza w tym jest jego samodzielność :) a mowa z czasem przyjdzie :)chciałam olka posłać do żłobka - gromadka 6osobowa- by pobył z nimi pobawił się socjalizował....czuje, że nic z tego. docelowo -gdybym miała wrocic do pracy- chcielismy posyłać go na stałe. na teraz miał chodzić na dwa dni w tyg po pare godzin. zniechęciłam się gdy po ostatniej wizycie - tak był rozżalony - nie mogłam go uspokoić utrzymać, włączyła mu się autoaresja .... mam wrażenie, że absolutnie nie radzi sobie z naszym rozstaniem . pallich gdyby tylko płakał. jestem w kropce. gatka -szmatka z olkiem -jak masz na imię? -olka - a nazwiso? - panka ( zjada końcówe z naszego nazwiska) ile masz lat -dwa - a kim jesteś dla mnie - sin (syn) - a jesteś osioł - tak :) od dwóch dni chodzi - biega po omu i śpiewa swoje piosneki w stylu- benga beanga, benga....coklowiek to znaczy aż powoli ja zacznę... mamuniu- nie ma o czym marzyć - czego żałowac. pschicznie czasem siwieje ratuje mnie mysślenie (pia) za rok będzie lepiej :)

Mamaolka hehe usmialam sie z osła:-D Wesoło z nim masz:)) Dzwonił brat..jeju...brak słów...gwiazda ledwo weszła i juz płakała:-PSedzina bratu zadała kilka dziwnych pytan i potem jakby go nie byló:((a tamta zrobiła cyrk na miare teatru narodowego:-O Płaczac opowiadałą jak to nie ma co jesc(karmi ją siostra i mama),na pytanie o powrot do pracy odp,ze jest po dwóch poronieniach i teraz corka to dla niej taki skarb,ze go nikomu nie odda!!!a najlepsze było,jak to ona gotuje obiadki!!na co brat zaprotestował,bo mała ma ZAWSZE gotowca w sloiku-sedzina go ciszyła:-O Bedzie pisał odwołanie...ehhh a ta menda?wyszła z sali i..usmiech na twarz powrocił i mowi do brata"tak to sie robi"i poszła!!!ręce mi opadły-brat jest zły i smutny,bo wyszedłna chama co dziecku żałuje.Powiedział,ze jak odwołanie nic nie da to rzuca prace i bedzie na czarno pracował i wtedy mamusia ruszy tyłek do roboty.Ja wiem,ze tego nie zrobi,bo jest..za dobry,w tym cały szkopuł...Ja sie tylko dziwie tej sedzinie,bo skoro matka ma prace ,a nie ma co jesc to chyba powinna isc do pracy,a nie biadolic i ręce po wiecej wyciagc...nnie chodzi o to,ze to moj brat,bo gdyby to byl ktos znajomy tez bym tak myslała.Koleznaka ma corke w wieku 8 lat,tats nie placi nic(choc ma zasadzone),dziecka nie widuje wcale,ale wsądzie gadał jak to kocha corke i co?obnizyli mu alimenty z 400na 250:((pracuje za granica bez umowy-żenada!1a tu?brat jakby mogł to by mała bral kazdego dnia,płaci,kupuje,ehhhsedzina nie wzięła pod uwage,ze on np pracuje w systemie 3 zmian,kompletnie nie mogł nic powiedziec:((

mamaolka - pomysl o ile Ci lepiej w porownaniu z ub. rokiem :-P. Wtedy nawet nie odwazylas sie myslec o powrocie do pracy :-) Wiem jak trudne sa poczatki w zlobku i powiem szczerze, ze nie wiem czy dalabym rade po raz drugi przez to przejsc. Moze u Ciebie jeszcze wiekszy problem lezy w "tylko" dwoch dniach ? Jestem zdania, ze dzieci potrzebuja systematycznosci, stalych rytualow i do tego nalezy tez chodzenie wzg. nie chodzenie do zlobka. Olek dwa dni mysli, ze juz wiecej nie bedzie musial tam wracac a tu znowu porazka i cyrk zaczyna sie od nowa .... Ewcia - Lehrte ma bardzo dobrze rozwiazane polaczenie z Hannoverem, zobacz na bahn.de i sprawdz polaczenia w jednej godzinie. Bardzo szybko jest sie tez autem w Centrum czy na Atwarmbchen ( A2 ca. 12 min ). Zlobkow jest kilka - chyba trzy nowe grupy od tego roku - i jest znacznie lepiej jak bylo za czasow Julki. Zobacz tu , podzwon popytaj o miejsca : http://www.kleine-strolche-lehrte.de/ http://www.lehrte.de/Familie-Soziales-Bildung/Kinder/Krippen/Ev-Kinderkrippe-Goethestr.aspx http://www.lehrte.de/Familie-Soziales-Bildung/Kinder/Krippen/Katholische-Kinderkrippe-St-Bernward.aspx Mysle, ze to i tak nie wszystkie. Wielkim plusem w Lehrte jest katolicka szkola ( kl.I-IV) - ma bardzo dobra opinie, kameralna i musza przyjac dziecko jesli jest z katolickiej rodziny. Inne dzieci sa zapisane na Warteliste i jesli zostana miejsca to sie odbywa losowanie, przez to nie ma praktycznie w ogole turkow i klimat jest inny jak w duzych szkolach molochach. Maja tez swoje Busy i od promienia 3 km. dowoza i odwaza dziecko po zajeciach. W szkole maja dodatkowo oplatne Betreuung do ca.17 godz. z obiadem co w niemczech jest Luxusem. Na razie temat szkoly wydaje Ci sie odlegly ale tak naprawde to juz za chwile :-P Przygladniej sie tutaj : http://www.st-bernward-schule.de/ Ja w samym Lehrte mieszkalam tylko pierwsze 10 lat i nie znam kazdej ulicy ale sa rejony, gdzie wiadomo, ze jest to siedlisko albo turkow albo rosjan i lepiej szukac gdzie indziej. Tu sa dwie dosc duze splodzielnie mieszkaniowe i wlasnie oni maja mase socjalnych mieszkan i przez to taka publike. aGdybys miala ulice a bede wiedziala , to moge podpowiedziec. Jesli maz jest w Lehrte to niech Ci przywozi do domu Marktspiegel - wychodzi w soboty i srody i w tym srodowym wydaniu jest duzo ogloszen. Mamuniu - co za pi-pa :-( Gdybym czytala to gdzie indziej to bym pomyslala, ze ktos zmysla, bo jak mozna byc tak perfidnym :-( Normalnie az piesci sie same zaciskaja i trudno wierzyc w sprawiedliwosc :-( Holly - co wyszlo z Twojego odwolania ?

Mamuniu przykro mi. Mam nadzieje, ze kiedys zaplaci za swoje grzechy malpa jedna:( Mamoolka swietny jest ten osiolek hehe:) Zatrulam sie czyms i caly dzien mi niedobrze, nie wiem czy dam rade na przedszkole z Kubciem pojechac:(

Pia brat sie odwoła i poprosi o zmiane sedziego,bo to co było na sprawie to jakies zebranie feministek:-O Sedzina powiedziała mu,ze jak ma takie wydatki to niech znjadzie tansza stancję(brat płaci u znajomych 550zl )cudem mu sie udało tak tanio,a jak nie to ma wrocic do rodzicow!!ale jej nie powiedziała,ze jak jej nie stac to moze mieszkanie 3 pokojowe sprzedac i kupic 2 pok!!!i tak było na kazdym kroku,do niego pretensje,a do niej jak do królowej-P A mowia,ze sądy są sprawiedliwe...

mamuniu- trzeba byłą tę babę nagrać na dyktafon jako dowód jej uczciwości. niestety sądy nie są sparwiedliwe a statystyczne. emocjonalnie jak się wczuwam to szlag mnie trafia na takich ludzi do cna bezczelnych. izu- no jak lepiej jaśniej ?:) dobrze, że choć wyjazd do pl się uda może wtedy nabierzesz energii :) pia- masz rację, jestem takiego zdania jak ty- systematycznośc itd. od czegoś musiłam zacząć. często nie piszę od początku do końca bo myślę, że nie będę zabierać czasu. to nie była drastyczna zmiana. często chodzimy w różne miejsca na rózne zajęcia. mamy różnorodny kontakt z dziećmi i dorosłymi. przed 1 wizytą stoswaliśmt stopniowe oswajanie. a 1 wyglądała tak, byłam z olkiem i co jakiś czas wychodziłam.może to był błąd. nie wiem jak się do tego zabrać. czasem myślę, że może lepiej i szybiej przyzwyczaiłby się do opiekunki. a czasem , że przeczekam do przedszkola..... dużo rozmawiamy z moim T. .... lecz nic się nie klaruje.....w planie były dwa dni stałe ....czasem wiedza jaką mam powoduje zamęt... pada śnieg :)

póki co mam w domu kolejny raz epokę kamienia łupanego ..( ciemno, olek z latarką a do tego postanowił paradować na golasa..) :) do póżniej