Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nabzdyczona wątliwość

Po co kobiecie jest potrzebny "ślub cywilny"?

Polecane posty

"bełagam - frufru zgadzam się ale pytanie jest po co kobiecie..?" i właśnie dlatego pytanie jest z grubsza bez sensu ale cóż... :)

Frufru, drugą płeć pozostawmy na razie w spokoju. Tutaj rozmawiamy jedynie o motywacjach kobiet... A więc?

Uroczystości z okazji dnia odzyskania wolności. :D Bardzo popularne i huczne. :D

"A gdyby się przestało to opłacać, może się z nim rozwieść. Ciekawe, dlaczego żaden rozwód nie jest tak uroczysty, jak "ślub cywilny"? Dlaczego nie pija się bąbelków udających szampana? Dlaczego nie puszcza się z taśmy żadnych marszy? Choćby żałobnych marszy?" alez czemu nie, nikt Ci nei broni przeciez :D

Gość bełagam
nie ja je zadałam a autor dostał już tyle argumentów i odpowiedzi, ale żadna go jakoś nie satysfakcjonuje

Gość gryczka
Większość osób odpowiedziała Ci jednakowoż bardzo racjonalnie. Dla zmiany nazwiska. Dla usprawnienia spraw urzędowych w przyszłości. Jeśli te argumenty Ci odpowiadają, to nie wiem, co jeszcze chcesz usłyszeć.

Gość 222222
ja odpowiedziałam racjonalnie i sensownie na pytanie i co? zostałam zignorowana... :o

Gość gryczka
*nie odpowiadają miało być oczywiście.

Dla nowych uczestników dyskusji przypomnę wybraną przez siebie stopkę dla autora: ""Towarzysze, przyznaję, że mam wywrotowe poglądy, ale ja się przecież z nimi zupełnie nie zgadzam" :-) PS Mam też propozycję gratisową dołączenia psełdo kafe prowokacji do kanonu występujących w PL hobby ;-)

O! Wreszcie konkretne stanowisko! Kobieta "bierze ślub cywilny" po to, ponieważ wierzy, że sztempel będzie gwarancją trwałości jej związku... Dobre sobie. :)

Gość gryczka
Nic na świecie nie jest gwarancją trwałości związku:-) Ślub kościelny nie stanowi tu wyjątku, chciałam zaznaczyć :-)

Cicho, Palola. Problem jest znacznie bardziej poważny, niż wynika to z przebiegu naszej dyskusji.

Jeszcze raz apeluję o pozostawienie wszelkich ślubów kościelnych w ich świętym spokoju!

Gość gryczka
LOL :-D

"Nabzdyczona wątliwość - Frufru, drugą płeć pozostawmy na razie w spokoju. Tutaj rozmawiamy jedynie o motywacjach kobiet... A więc?" zaczynamy od tego ze motywacje kobiet są takie same jak mężczyzn, a potem zaczynamy bawic sie w detale, ktore juz tu wymieniono.

Gość 222222
nie chodzi o to że ślub ma być gwarancją stałości związku!!! ale że kobieta wierzy że tak będzie i dlatego decyduje się na ślub.... a że później przychodzi rozczarowanie to już inna sprawa :o tak sobie piszę może ktoś wreszcie mnie zauważy :p

Skoro kobieta wierzy, to na jakiego diabła potrzebny jest jej urzędnik? A może wierzy, no, może wierzy nie do końca?

Gość 222222
chce potwierdzenia po prostu

Motywacje kobiet są z gruntu inne niż mężczyzn. Mężczyźnie żaden ślub nie jest potrzebny. Zwłaszcza przed urzędnikiem. "Ślub przed urzędnikiem", to dla mężczyzny potwarz. To pohańbienie jego męskości. Kobieta domagająca się od mężczyzny "cywilnego ślubu" jest zwykłą szmatą...

Ja Ciebie, 222222, widzę nieustannie. :)

Gość 222222
a zresztą ja wyszłam za mąż z miłości - tylko i wyłącznie, bo kasę swoją mam, nawet pracuję :D no i dlatego że mąz chciał, mi to było w sumie obojętne ale zrobiłam to bo go kocham :)

Gość bardzo ciekawe..
"Kobieta domagająca się od mężczyzny "cywilnego ślubu" jest zwykłą szmatą..." A mężczyzna oświadczający się kobiecie, o której wie, że ta nie chce wziąć ślubu kościelnego też jest szmatą? W takim razie para moich przyjaciół to dwie szmaty, biorą ślub cywilny! Nie wiem, za kogo się uważasz że nazywasz kogoś "szmatą".

Gość 222222
mieliśmy ślub konkordatowy jeżeli robi ci to jakąś różnicę :p

"Skoro kobieta wierzy, to na jakiego diabła potrzebny jest jej urzędnik? A może wierzy, no, może wierzy nie do końca?" ludzie wierza też że inni im oddadzą pożyczone pieniądze, a jednak zawierają umowy notarialne... "Motywacje kobiet są z gruntu inne niż mężczyzn. Mężczyźnie żaden ślub nie jest potrzebny. Zwłaszcza przed urzędnikiem. "Ślub przed urzędnikiem", to dla mężczyzny potwarz. To pohańbienie jego męskości. Kobieta domagająca się od mężczyzny "cywilnego ślubu" jest zwykłą szmatą..." to akurat jest gruba przesada.

Gość 222222
też uważam że z tą szmatą to przesadziłeś(aś) nieco...

A dlaczego umów notarialnych nie zawiera się przy dźwiękach Marsza Mendelsohna?

Albo nieco inaczej: a dlaczego "cywilny ślub" nie jest rozpisany na poszczególne, drobne przepisy? Ot, choćby regulujące częstotliwość uprawy seksu?

Nie jest przesadą, Frufru? A jak to zdechcesz udowodnic?

ależ człowieku, jak chcesz to Ci puszczą, czemu nie!! a jak na ślubie nie chcesz "Marsza..." to Ci nie puszczą! :)

Gość 222222
przepisy odnośnie uprawiania seksu to można sobie zawrzeć w intercyzie :p nikt tego odgórnie nie może nakazać ani zakazać - ślub biorą przecież także osoby starsze np. po 50 i wtedy chyba jest inna częstotliwość niż w wieku 20-30 lat...