Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Puuuuustki tuuu:( Annika będzie płakać:(:(:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
eweline48 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Dudzia, a slonecznik po hawajsku to która?:D Chyba jakiś mix?:D:D Annika-ja najbardziej lubię tą z brokułami, ale z tortellini też jest dobra, zresztą pozostałe też :D:D Hmm...wszystkie lubię:D Przez Was będę musiała robić wszystkie bo nabrałam ochoty:D No i jeszcze trochę, a nastrój świąteczny mi się udzieli:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Eweline - No widzisz jaki dobry wpływ mamy na ciebie? Hehe:D No to ja chyba zrobię jeszcze tą z tortelini:P A mówiłaś, że gdzie ją dostanę? W Lidlu?:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 SŁONECZNIK PO HAWAJSKU to ta moja pierwsza:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość alebaz1 Napisano Kwiecień 6, 2012 Hej hej:D Ja już od rana w ferworze pichcenia, zakupów, a ludzi to jest tyle, że aż mi się nie chciało stać w tych kolejkach:( Teraz gotuję buraki i ziemniaki na torta śledziowego a zaraz bede przygotowywać zimne nóżki,ale z kurczaka. Właściwie, to chyba nie powinnam tego wszystkiego robić, ale co tam, ja też moge świetować:D No tym razem, to ja będę miała jedzenia na cały tydzień, bo i rosół też juz udotowałam a na drugi dzień świąt mam inny obiad, bo już z młodym będę. Wasze propozycje sałatkowe wykorzystam innym razem. też ta z brokułami przypadła mi najbardziej do gustu, bo podobna robilam:P Miłego pichcenia i ostatnich porządków zyczę:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DUDZIA2002 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 dokladnie tak - to ANNIKI. Ja też robię z tortellini, ale nieco inaczej - ALEBAZI zresztą zna ten przepis i kręciła nosem, że się tam wrzuca szynkę :-D To ja Wam podam jeszcze inny przepis na sałatkę warstwową: 6 jajek pęczek szczypiorku lub ogórki konserwowa=e 25 dag sera żółtego 2-3 pęczki rzodkiewek 5-6 łyżek majonezu 1 łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat Przygotowujemy koniecznie w szklanej salaterce. Na spód sypiemy starte na dużych oczkach jajka, posypujemy solą i pieorzem i przykrywamy warstwa majonezu. Na to szczypior lub ogórki posypane przyprawą. Następnie ser i na to rzodkiewka - też pościerane na grubych oczkach. Przed podaniem warto wymieszać. Przyprawę można zastąpić tym co lubimy np. czosnek, papryka, pieprz, bazylia, imbir itp. ja nie znoszę pora więc u mnie tej delicji nigdzie nie spotkacie. Mam jeszcze takie prościutkie : 1. kurczak pokrojony w kostkę lekko obgotowane różyczki brokułów kukurydza fasola czerwona z puszki sos czosnkowy 2. gotowany kurczak w kostkę platki migdałowe uprażone na suchej patelni ananas majonez 3. 30 dag sera żółtego - w kosteczkę puszka zielonego groszku 5 ogórków konserwowych - w kosteczkę majonez pieprz i sól można do tego też dodać szynkę w kosteczkę no i koniec - idę wstawić karkówkę do piekarnika i do mazura :-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alebazi1 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 No i mnie przytrafiło się złe wpisanie nicku:( Ja tu na tym monitorze mam takie maleńkie literki, zawsze gdy mam do Was pisać zmieniam rodzielczość, tym razem nie, bo na chwilke mi się nie oplacalo no i mam teraz nauczkę hehehe Zdiwiło mnie ze nie poprosiło mnie o hasło... ale już poszło.... :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 ZABELA:D - A ja już myślałam, ze zostaniesz nam tutaj taka kolorowa:P DUDZIA - Ja też mam taki fajny przepis na sałatkę warstwową:) S A Ł A T K A G Y R O S SKŁADNIKI: 1 główka kapusty pekińskiej 1 słoik ogórków konserwowych 2 puszki kukurydzy 4 filety z kurczaka 4 niewielkie cebule przyprawa Gyros ketchup majonez. PRZYGOTOWANIE: Drobno kroimy ogórki, kapustę, cebulę i filety z kurczaka (najlepiej pokroić tak drobno, by kawałki były wielkości ziaren kukurydzy). Następnie pokrojone mięso smażymy na patelni z połową przyprawy gyros cały czas mieszając, aż kawałeczki mięsa nabiorą złocistego koloru (tak by były lekko chrupiące na zewnątrz). Po usmażeniu mięsa, możemy przystąpić do układania sałatki warstwami w głębokiej, najlepiej przezroczystej misce (nie mieszamy ze sobą wszystkich składników). Warstwy układamy w następującej kolejności (licząc od dna miski): 1) mięso 2) ketchup 3) ogórki 4) cebula 5) kukurydza 6) majonez 7) keczup 8) kapusta NO I TA SAŁATKA NAJLEPIEJ SMAKUJE JAK TROCHĘ POSTOI:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DUDZIA2002 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Też taką znam i robię - pychota :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Niom pychota:):):) A dużo też zależy jakiego majonezu i ketchupu użyjesz;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DUDZIA2002 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 najlepszy ma świecie do wszystkiego jest majonez kielecki !!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 A ketchup?:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alebazi1 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Annika, ten gyros, to nie tak te skladniki nachodza na siebie:Pbo miesko jeszcze gorące i na nie cebulka,aby troszke zmiekła przy goracym kurczaku, a słoiczek ogórkow konserwowych, to chyba za dużo-nie uwazasz??A przyprawa gyros to najlepsza jest Kamisa:D No i jeśli idzie o majonez, to będę sie kłóciła bo najlepszy jest MOTYLA!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Może i masz rację Azi, że jest lepiej tak jak mówisz - nie będę się sprzeczać z tobą:D Jednak ja robiłam w ten sposób i też było pysznie;) A co do majonezu - Dekoracyjny z Winiary:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
eweline48 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Też robię gyrosa, ale trochę inaczej:D A majonez to tylko KIELECKI -do wszystkiego :D:D A tortellini to chyba w Lidllu, albo Biedronce :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Pani z Kielecczyzny się odezwała:P Nie no... możliwe, że dobry jest:) Nie wiem - nie próbowałam;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 A Azi się ogórków uczepiła!!!:D Wiesz - można dać mniej, można więcej;) Jak kto woli:P Zresztą, tak szczerze to nie pamiętam ile się daje:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alebazi1 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Uczepiła się, bo kurcze litrowy słoik ogórków do jednej sałakti, czy to nie jest lekka przesada??? Nawet nie lekka a cięzka hihihihi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 A czy ktoś mówił o litrowym Azi??:D Ja tam mam ogóreczki w mniejszych słoikach:) Ale lubię korniszony i jak będzie trzeba to dodam do sałatki cały słoik:D O!:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Litooooowy:D:D:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 *Litrooowy:D:D:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Nie no, Azi - zwracam honor:D Mam jednak litrowe słoiki:P No i chyba nie dawałam całego, nie pamiętam już... Ale czep się tam gdzieś twojego łódzkiego tramwaju coo?:P A nie na biedną, początkującą kuchareczkę siadłaś:D:D:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alebazi1 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Jeszcze chciałabyś tym uczepionym tramwajem pojeździć:D Aaaa widzisz, tam napisałaś SŁOIK OGÓRKÓW a nie słoiczek :P A marganyma to najlepsza z Kruszwicy hehehe No dalej koleżanki, licytujmy, robi się weselej.... Coś mi długo to wszystko schodzi,a jeszcze mam porzadki zrobic, a juz mi się nic nie chce:( Ale zrobie, bo musze mieć już dziś wszystko zrobione. Jutro jeszcze tylko żurek&barszcz i tą budyniową galaretkę zrobie,ale to juz będzie pikuś i przyjemnosc:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DUDZIA2002 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Majonez Kielecki bo jest ostry, a Motyl i tym bardziej dekoracyjny są jak tłusta bezsmakowa mazia :-P Nie można kupowac żadnego produktu Kruszwicy bo zawierają jakies bardzo szkodliwe związki. Niestety, prawie wszystkie margaryny są produkowane przez ten zaklad i w zwiazku z tym zrezygnowałam z nich całkowicie na rzecz najtańszego masla ;-) Strasznie długo zeszło mi na ulicy, ale za to teraz na moim kawałku chodnika można zagnieść ciasto na mazurek :-D Jedno ciasto już się chłodzi. Teraz zabieram się za masę :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Annika Mo 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Duuudzia, coś ty! Dekoracyjny is the best!:D A jeśli chodzi o margarynę to nie wiem, jest mi wszystko jedno:P Ketchup Tortex pikantny:D:D:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alebazi1 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 "Majonez Kielecki do wszystkiego" - a jak jest do wszystkiego, to jest DO NICZEGO:D ... pamietacię tą reklamę właśnie z takim tekstem?? Jaka mazia, jaka mazia??? Motyl jest właśnie wyrazisty i konkretny w smaku!! A tak na marginesie, to każdy majonez ma mase kalorii, no chyba ze taki light,ale ten to juz wogole nie smakuje jak majonez hehehe Ide na wiadomosci robić sałatkę sledziową Dudzieńko Ty moja:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DUDZIA2002 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Ble Ble ALEBAZIKU moje 4 minutki :-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
eweline48 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Wcale nie jest do niczego:D Ja z tym majonezem to nawet pierogi mogę jeść :D:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DUDZIA2002 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 O! wymyśliłam zemstę - to ja pójdę poskrobać metalową łyżką w garnku :-D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Matka Polka Eksportowa 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 a ja lubie kielecki i winary. Niektore z Waszych sałatek znam, jak te z gyrosem, brokulami znam inna wersje-gotuje sie brukuły, ser feta w kostke, wrzuca sie do ostudzonych brokułów, nieco pieprzu na to, posypac uprazonymi płatkami migdałów, polac sosem czosnkowym (majone, smietana, pieprz, ze 3 zabki rozgniecionego czosnku, odrobina granulowanego), wymieszac i wstawic do lodowki. To jest w ogole moja ukochana sałatka. A my rano bylismy na wycieczce, potem tatus do szmaty-wypucowal łazienke, sciany w mieszkaniu -zapobiegawczo przeciw wilgoci i grzybowi, odkurzyl wykladziny, umyl podlogi i jeszcze na zakpuy poszedl. A ja upieklam mazurek, zrobilam modra kapuste, pomrozilam bigos, bo za duzo bylo, pomalowalismy jajka i z rozpedu jeszcze wzorki na nich porobilam, wiec sa cacy. Przygotowalam tez niektore rzeczy pod jutrzejsze kucharzenie-sliwki, rodzynki ugotowalam, grzybki namoczylam. A no i juz w koncu ten stroik zrobilam. Alebazi-jak ostatnio zrobilam kurczaka w galarecie, to sama go jadlam, bo panowie nie lubia. Wola nozki. A ja bardzo lubie, wiec jak co-pomoge w jedzeniu. Ja za duzo nie gotuje, bo nie lubie potem na sile czegos jesc,zeby sie nie zepsulo. Do tego,co wczesniej pisalam, sałatka jajeczna nam dojdzie -taka z jajek, ogorka, sera, czosnku i rzodkiewki i moze myszki z jajek, bo mlody feszerowanych chyba nie bedzie jadl. Zrobilam sobie peeling, maseczke, a teraz ide malowac pazurki. Bede za chwile Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach