Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurduplowa mama

Matki dzieci poniżej norm - zapraszam

Polecane posty

Gość kurduplowa mama

Witam, Zapraszam do rozmowy wszystkie matki, których dzieci są poniżej norm wzrostu i wagi. Moje dziecko na bilansie dwulatka wyszło poniżej wszystkiego, od jednych słysze że to nic bo rodzice niscy, od innych że trzeba koniecznie do endokrynologa... Zgłupieć można od sprzecznych informacji, podzielcie się swoimi wrażeniami.

a ile ważyło? Moja jest drobniutka, ale jeszcze nikt mi nie powiedział, że jest coś nie tak. Moja pediatra mówi, że taki jej urok i tyle. Oboje z mężem też jesteśmy drobni.

Moja też drobinka:) Szczuplutka, drobniutka...a urodziła się z wagą 4110 i 60 cm, dlatego wszyscy lekarze się czepiali że coś nie tak musi być...Do 6-mcy było ok, ale później słabo na wadze przybierała, na dodatek silne biegunki doszły. Wylądowałyśmy na oddziale gastroenterologii, tam badanie (gastroskopia....:() i ścisła dieta przez 1,5 roku...W kwietniu mała skończyła 3 lata, nadal drobiazg z niej straszny...w porywach waży 13,5 kg i niecały metr wysokości....tak już będzie i nic tego nie zmieni...Ja się przyzwyczaiłam że mam okruszek w domu, ale czasem wkurzają mnie docinki znajomych "jaka ona chudziutka"(a dodam że gnaty jej wcale nie wystają!!!!)...albo "zobacz moja pół roku młodsza a prawie o głowę wyższa i 5 kg cięższa"... Przecież ludzie różnią się między sobą, wzrostem, wagą, kolorem włosów....nie rozumiem docinków....to jakiś wyścig czy co?

to ja podbiję temat. 10,3kg i 80cm na bilansie dwulatka :O Teraz prawie pół roku później waga ta sama wzrost +2cm. Niejadek totalny, faneberyjny. Jednego dnia coś uwielbia i faktycznie zje a drugiego twierdzi, że niedobre i nawet nie tknie.

Moja podobnie, dwa lata - 86 cm, 12 kg, chuda nie jest, ale niejadek z niej straszny, mięso muszę przemycać w zupie. A my rodzice wysocy i mięsożerni. Lekarka na bilansie nic nam nie powiedziała, głównie była zajęta ochrzanianiem nas za niezaszczepienie do tej pory na różyczkę, odrę i świnkę.

to i ja się przyłączę. moja córka ma 22 miesiące - 82 cm wzrostu i waży 10 kg. ma mnóstwo energii, szaleje wprost. jeśli chodzi o jedzenie to jest wybredna bardzo; zjada tylko to co lubi i nie ma szans przekonać ją na coś innego. i nie je owoców, ostatnio też mięso jej nie podchodzi.

Mój starszy syn do roku miał prawidłową wagę i wzrost. Dziś ma prawie 6 lat wagę nieco ponad 20kg! A powinien ważyc ponad 25kg!( to dziwne bo je dużo i często) i wzrost 125 cm. Wcześniej bardzo szybko rósł a teraz widzę ze od roku nic! Jak miał 4 lata to był janwyższy w grupie, a teraz jest w grupie niemał że najniższych! Byliśmy u różnych lekarzy. Twierdzą że ma taką przemianę materii ( robiliśmy badania na wszelkie pasożyty i nic wsio ok. ) Mówia także że jeszcze urosnie. Ale się martwię :(

Gość rggrrgg
Zapowiada sie że będę miała podobny problem, a że u mnie w rodzinie sporo jest osób niewysokich (w tym ja), to chciałabym trochę na rozwój dziecka wpłynąć. Czy wiecie coś o jakichś skutecznych odżywkach, czy zamierzacie dziecku podawać? Moja bliska kuzynka dzięki odżywkom niemieckim, przerosła oboje rodziców (oni mają po niecałe 160 cm wzrostu a ona trochę ponad 170 cm). Od tego czasu wierzę w odżywki ale nie wiem czego szukać.

Gość brała sterydy zapewne
:o no nie wiem, czy to tylko na hormon wzrostu działa. po sterydach dostaje się też ogromnych bioder, brzucha i byczego karku. zostają tylko chude nóżki od kolan w dół i ręce od łokci w dół. reszta spuchnięta jak balon.

Gość ojjjjjj faktycznie
kruszynki z tych waszych dzieci, nie piszę tego złośliwie:-) ja mam problem w drugą stronę - mój synek 10,5 mies a jest dużo powyżej norm - 83 cm i 13,5kg:-o i nie mam co na to poradzić bo co godzinę się domaga piersi i drze się aż jest siny jak mu nie dam :-o

Gość kaś30
Dziewczyny nic się nie martwcie córka mojej przyjaciółki na bilansie dwu latka ważyła 8.300 a teraz ma prawie 4 latka i waży coś około 14kg. a syn mojej siostry ma prawie6 lat i waży 18kg. to dopiero są odrobinki

Gość kaś30
dodam tylko że obydwoje bardzo szybkie i żwawe dzieci tylko niejadki straszne

oj faktycznie - to moja córka ma prawie 2,5 roku i jest taka jak twoje 10 mies :O Tak żle i tak niedobrze heh pocieszam się tym, że umysłowo i społecznie się bardzo ładnie rozwija, ładnie mówi, dużo umie. Więc ten wzrost to raczej taka uroda niż niedobór czegoś. Lekarz mi powiedział, że i tak jesli by się nawet okazało że ma niedobór hormonu wzrostu to pdają go najwczesniej po 4 r.ż. To chyba nie będę jej teraz kłuła i sprawdzała tylko poczekam.

Gość taka jak ty yyyyyyyyyy
to i ja sie dołacze ma 16 miesiecy 73 cm wzrostu i wazy 8100 córka

Gość salemika8
potem dzieci dorównują rówieśnikom chyba,może dlatego te wagi stoją... mój syn urodził się 4200g 7.07 skończy 8 miesięcy a 6 tygodni temu miał 1060g :P więc 97centyl hehe ale teraz bardzo zwolnił