Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

klaaudunia1989

Forum dla mam w Austrii :) NOWE :)

Polecane posty

Hej wie ktoś czy na Gewerbe można złożyć podanie o Wohnbeihilfe? Jeżeli tak to jakie warunki są do spełnienia i jakie papiery trzeba złożyc?

Dagmarko droga, co u mnie? Mala skacze po przeponie i przez to dysze jak stara psina. Powoli marze o porodzie... :) No i dola mam przez Malwinke. Zaczela chodzic do zloba. Na poczatku bylo super, euforia itd. Juz bylam pewna, ze pojdzie gladko. W koncu juz niemal dwa lata do Tagesmutter chodzila. A tu dupa... Dziecko w piatek przeplakalo cale przedpoludnie w przedszkolu. Zle spi w nocy, caly czas cos przezywa... Babki mowia, ze na razie mam ja odbierac po obiedzie. Nie ma jeszcze mowy o spaniu. A tu termin porodu sie zbliza.... Najgorsze jest to, ze nie mamy zadnej pomocy. Jedna babcia choruje, druga opiekuje sie ciezko chorym ojcem. Pawel ma zaplanowany urlop, ale moze wziac tylko 2 tygodnie. Po ostatnim porodzie, to ja prawie dwa tygodnie w szpitalu lezalam... Wiem, ze jakos rade damy, ale troche sie boje. A jak u Was bylo, Daga? Sonja dlugo sie przyzwyczajala?

hej!!!!! ale zupkowo.....ja jeszce za zamierzchlych czasow robilam..jak sie mojemu dziecku nie zaczelo przewracac..teraz niestety..rosol i moze ziemniaczanka..:/ hej pyszna..no wlasnie co z malwincia??no i jak tam koncoweczka??jak mala w prezdszkolu daje rade?bo opis na gg widzialam....:) co do forderungow to nie wiem...cos takiego tylko znalazlam jako 1 na google:http://www.wien.gv.at/wohnen/wohnbaufoerderung/ahs-info/wohnbeihilfe/antragsberechtigte.html

acha troche sie spoznilaM:) JA Z MOIM SIEDZIALAM DOSLOWNIE PO ;$ GODZINY w przedszkolu przez 3 tyg....a i tak potem jak na 2h zostawal to darcie bylo straszne......ja do tego przezywalam..doslownie chcialam go wziasc..ale sie przyzwyczail....potem jak dostalismny kolo domu przedszkole...chodzil z wojtekim tydzien..wojtek siedzial(tez zlobek)..potem jak go prowadzalam..tez plakal i histeria byla..bodajze 2 tyg....teraz po 6 tyg.przerwy od zlobkja jaka mu zrobilismy 1 tydzien przeplakany.... no trzeba to zniesc...ale kraja sie serce:/.... bedzie dobrze:)

Pyszna ja przez 1,5 tyg siedzialam z sonja w zlobku, przez pierwszy tydzien ciagle, a w kolejnych wychodzilam juz na chwile, przez kolejnych 1,5 tyg zostawialam ja na 1,2 a potem 3 godziny. Takze wszystko trwalo u nas 3 tyg :) aniu to jest normalne u dzieci, pani sonji powiedziala mi, ze to jest dla nich ogromny szok bo przechodza z malutkiej grupy dzieci do wiekszej i wlasnie z tym sobie czesto nei moga poradzic :) To ze zle spia rowniez jest jak najbardziej na miejscu, dzeici przezywaja rozlake i jeszcze do tego nowe miejsce. Nie stresuj sie z tego powodu, chodz z Malwina tak dlugo jak bedzie tego potrzebowac, napewno stopniowo sie do tego przyzwyczai. Nie wierze ze zajmie to dluzej niz 2-3 tyg :) A i Tobie dobrze zrobi, ja do prawie 39 tc pracowalam i jesczze codzien z sonja do zlobka zapieprzalam, heheh ale jak wiesz jestem chyba niezniszczalna :D:P;)

Daga, u nas przyzwyczajanie trwa juz 4. tydzien i jest niestety gorzej. Ale Panie w przedszkolu tez mnie uprzedzaly, ze jak jest taka euforia na poczatku, to kryzys przychodzi potem ze zdwojona sila. I chyba wlasnie sie u nas ten kryzys zaczyna. Ale nic to, damy rade :) Ty to torpeda jestes i jeszcze do tego mega-zorganizowana :) Ja i tak jak porownuje moje samopoczucie z ciazy z Malwina i teraz, to nie ma podskoku. Czuje sie zarabiscie, nie liczac zadyszki, he he :) Smiac mi sie chce jak gadam przez telefon i po jakims czasie rozmowca mnie pyta czy cos robie jednoczesnie, bo tak dysze... :) Z Malwina tego nie mialam. Buziole

pyszna, takdokldnie, nasza pani tez mowila ze sa 2 rodzaje dzieci: te ktore od poczatku placza a potem jest spokoj, i te ktore na poczatku sie ciesza a pozniej jest wielki placz :D Bedzie dobrze. Co do zadyszki to tez mialam, po takiej 20-minutowej rozmowie myslalam, ze zawal serca dostane, hehehheheheh, tylko ja nie potrafie gadac przez tel siedzac, takze kilometry po mieszkaniu robilam :D

Hej dziewczyny dawno mnie tu nie było:-) Mój mały ma już 5 miesiecy i zadnym sposobem nie moge zmusic go do jedzenia zupek:-(Macie może jakieś dobre rady jak przekonacmojego smyka?

dizelka nie zaczynaj od zupek tylko od pojedyńczego warzywa lub owoca, marchewka, albo jabłko, będziesz wiedziała czy coś mu nie odpowiada.. Philipp na początku zwracał, pamiętam tę pierwszą marchewkę, 3 razy przebierałam jego i siebie:)

hej, dizelka wydaje mi sie ze mozna sie starac o wohnbeihilfe. Placisz podatki wiec chyba pomoc ci sie nalezy tak jak innym. Jak cos zalatwisz to daj znac bo ja tez sie na tym zastanawiam:) co do zupy dyniowej to ja ta dynie najpierw troszke podpiekam a potem zalewam i gotuje ale nie wiem jaka jest roznica w smaku jesli nie podpieke -ale dzis sprawdze:) a na koniec dodaje jeszcze curry. Uwielbiam ta zupe, Jula tez:) Kiedys tez jadlam zupe przecierowa z selera. Nie przepadam za selerem ale zupa super. Julia tez wcinala. Musze znalezc jakis przepis na ta zupe. W koncu znalezlismy mieszkanie i za jakis miesiac czeka nas przeprowadzka. A poki co remont:( Meza juz wcale nie widuje.

hej paula29 własnie zastanawiam sie nad tym wohnbeihilfe jak cos to dam znac jak mi poszło.Aco co zupek to dzieki za rade zaczne od marchewki moze.Zobaczymy jak nam pójdzie:-)

Dizelko jak dowiesz sie jakie warunki trzeba spelnic to daj znac;) pliiissssssssss...:)poszukalabym sama ale mam maaaase innych zalatwien teraz itd.. jutro jade z Wiki do szpitala i moze wkoncu wszystko sie wyklaruje...

hej , dawno mnie nie było..dużo się działo;) myslę że tak na 100% wprowadzę się do mieszkania chyba do grudnia , hehe\ co do dopłat to skladajcie wnioski , nic nie kosztuje a sąsiadce która jest na kaernz a mąż normalnie pracuje przyznali 300euro w tamtym tygodniu na cały rok... co do portweli , koleżanka była tydzień temu w H&M Donaucentrum i babka jej wyciągnęła portwel ale kolezanka zorientowała się w ostatniej chwili i dzięki bogu bo odzyskała portwel.. chciała dzwonić na policje , prosiła przechodniów aby ją zatrzymali a ludzie olali i uciekła złodziejka . Kierowniczka mówiła że to już trzeci przypadek w tym tygodniu. A ja zawsze wszystko na wierzchu trzymam.. Znacie jakiegoś polskiego dermatologa? Daga - zapomniałam Ci powiedzieć - nie dał mi mój lekarz skierowania na masaże a na badania bo mówi że za młoda jestem żeby mnie kręgosłup bolał;) takżę nici z masowania;(

Co do wohbeihilfe to ja wiem tyle, że żeby się o nie starac trzeba być 5 lat tutaj zamelodwanym..

Co do wohnbeihilfe to ja nie pomoge, wiem tylko tyle, ze sa ograniczenia dochodowe i dlatego nie pomoge ;) Iza jak to nie dostalas? a co to za wytlumaczenie ze nie dostaniesz bo jestes za mloda? Co to w ogole za lekarz? Chociaz na fizykoterapie ci powinien dac. Moja kolezanka normalnie dostala, a nie pracuje, tzn bna bialo nie pracuje i nawet na Karenz nie jest, bo ma 8-letnie dziecko :D Co do Twojego meiszkania to to, ze nie masz w kiblu jeszcze szafeczki na papier toaletowy nie zanczy ze ejszcze tam do konca nie mieszkasz ;) Ja tam widzialam juz wszystko umeblowane ;) Poza tym niefajnie ejst miec wszystko na ostatni guzik zapiety, nie byloby o czym marzyc i nad czym myslec ;) Zrobilam wczoraj dla Niny zupke dyniowa, ale wpeiprzala, odkad jej sama gotuje nie ma ze brokul, dynia czy cukinia....mala zjada doslownie wszystko :) Laski kiedy robimy jakis zlot czarownic?

Hej dziewczyny byłam dzis w MA50 gdzie przyznają wohnbeihilfe i mam całą liste jakie potrzebne są papiery do złożenia.Jak będę mieć troszkę czasu wieczorkiem to wam napiszę:-)A co do zlotu czrownic jestem jak najbardziej za:-)

Klaudunia zje wszystko, niestety odkad jej gotuje ma zaparcia straszne, mimo, ze przeciez to same jarzyny :( dzis juz zaczelam wszystko rozcienczac maksymalnie woda, takze taie kremy jej daje ;) Dizelka ale wiesz, my takie wieczorne piwne zloty czarownic robimy :D Zadnych dzieci, hehehhehe ;)

ah to super ze bez dzieci:-)nie to żebym narzekała ale czasem dobrze jest sie wyrwać z domku:-)hihihihihi

daga - i musiałaś mówić że szafeczki na paier mi brakuje?;) co do lekarza - naprawde powiedział że jestem za młoda aby mnie bolał;) dał mi skierowanie na jakiej prześwietlenie i to wszystko.. dizelka 21 -- noo słyszałam że sporo dokumentów trzeba skompletować , - zarobki męża , zaświadczenia itp, ale jak ma wpaść jakać dodatkowa kasa to warto za tym pobiegac;) jeśłi chodzi o ten wymóg - 5 lat mieszkania w WIedniu , to chyba nie do końca prawda lub przepisy się pozmieniały bo my po 2 latach złożyliśmy i nam przyznali - wtedy to nie były zbyt duże kwoty ale decyzję dostaliśmy.. daga ja tam się piszę na zlot;) Poki co spotykamy się u mnie we wtorek lub czwartek ponieważ kursy mam w poniedziałki i czwartki,,,jeszcze się zgadamy na Gg. i najważniejsze ! Mój Syn od wczoraj chodzi!! ale tak super , pewnie . Poprostu wczoraj wstał i poszedł a dziś już cały dzień;);)

gratuluje pierwszych kroczkow!! my nadal czekamy:) jesli chodzi o dokumenty to cokolwiech chce sie zalatwic to trzeba WSZYSTKO doniesc:)) jestem juz przyzwyczajona. co do remontu to my dopiero zaczynamy i brakuje nam wszystkiego:) a za miesiac to co najgorsze, czyli przeprowadzka. a na dodatek nie da sie pod blok autem podjechac:( super!!

gratulacje dla synka!!!jak daga pisze takie meblowania i dumania sa najlepsze nie ma sie co spieszyc.... co do 5 lat..hm..jakies te 5 lat chyba wprowadzili...ale nie wiem na 100%..najwazniejsze sa progi zarobkowe...ja jak bylam na karenz i tylko stary zarabial..to i tak nam nie dali, wiec teraz jak obydwoje pracujemy nawet nie wychylam sie....do przedszkola tez zesmy bodajze 8 euro dostawali... my wykonczeniowke w kuchni tez musimy zrobic...podmalowac na szaro..rolety..pomalowac rurki...ale czasu i checi bak..wiec albo nam to zajmie rok..albo trzeba bedzie kogos wziasc....mam namiary na zajebista ekipe..nie wiem czy pisalam...nas nic nie obchodzilo wlacznie z mateialami..weszli zrobili co mieli zrobic iwyszli...czysciutko,schludniutko,szybciutko..... a na zlot babski ja jak zwykle..ale teraz skoro ubany 24 h to moze gdzies w miasto bo ostatnio nam nwczesnie zamkneli....to co mamuski...dawajcie daty....przykldowe chociaz....

Iza idz ze skierowaniem na przeswietlenie, a potem ze zdjeciem spowrotem do lekarza. Musi Ci powiedziec co na tym zdjeciu widzi, bo normalny szarak to raczej nic sie nie zna. Potem da Ci te masaze ;) Moj R za pierwszym razem tez przeswietlenie robil, od tego czasu mimo, ze nic mu nie wyszlo zawsze dostaje rehabilitacje ;) Aldonka poczekajcie ejszcze na mnie, musze z tym cyckiem skonczyc. Ale obiecuje ze 2 tyg to juz gora ;) Pozniej pojde z Wami wszedzie. Super z tymi U-bahnami :) dziewczyny to sie w glowie nie miesci jak Ci ludzie kradna :O

hej podam wam papiery jakie trzeba miec na wohnbeihilfe -eklarung uber einkommen -uberweisungantrag fur girkonto -reisepass -geburtsurkunde -heiratsurkunde -mietvertrag -bestatigung der hausverwaltung -bescheid uber kinderbetreuungs und familienbeihilfe -letzte einkommenssteuerbescheid -erklarung uber hohe der einkunfte aus selbstand. I ZYCZE POWODZENIA:-)

Dobrze wiedzieć z tym wohnbeihilfe, spróbujemy też, może się uda... Klaudunia... jakaś plaga z tymi portwelami:( ja dalej mam nadzieję, że może chociaż dokumenty się odnajdą...