Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

klaaudunia1989

Forum dla mam w Austrii :) NOWE :)

Polecane posty

hej krociutko tylko,ze zyje, podobnie jak u dagi,maz wraca dzis do wiedniowa a my sie byczymy dalej. trafilismy nad morzem na cudowna pogode,zjarani jestesmy jak po egipcie :)cudnie bylo po prostu,ale nie mam czasu na razie na wstawianie fotek. do zobaczenia po wakacjach,mam nadzieje,ze chetnych na piwko i babskie paplanie bedzie jak ostatnio. jesli ktos kontaktowal sie na gg to nie jestem w ogole podlaczona,sorrki. papapapa

czesc dziewczyny, ja mieszkam w 11 bez.,teraz wlasnie wybieram sie do pl,zeby troche od tej sytuacji odpoczac,chetnie popisze tu z Wami jezeli pozwolicie? Klauduniu__Ty pewnie juz masz za soba ta pierwsza faze gdy m odchodzi,a czlowiek zostaje porzucony i tylko szarosc w kolo,no oprocz synka bo to moje swiatelko w tunelu:) ale wiem przynajmniej ze to juz definitywny koniec,wiec teraz sprawy urzedowo-sadowe mnie czekaja:O pozdrawiam,moze kiedys uda nam sie spotkac...

Ganetko zycze Ci, zebys i Ty byla kiedys zadowolona z zycia jak nasza Klaudunia;) a ja wrocilam do domku juz!!! Boszszsze nie ma to jak w domu, nie trzeba cudzych fochow znosic i uwazac na to co sie robi ;) Teraz szukam jakis szybkich wczasow w Austrii! Tak na tydzien, na jakims bauernhofie, albo w jakims goralskim domku :) Ze swiniami, krowkami i kurami jak to bedzie mozliwe;) Musze wreszcie gdzies odpoczac...z dala od wszystkich :) JEDZIE KTORAS? Termin obojetny...wlasciwie od tego piatku, a powrot max. 4-5 wrzesnia ;) Zawsze to razniej z kims;)

z tego co pamietam to we wrzesniu mialas z polski przyjechac. dlaczego tak szybko jestes? wygonili? :D:D:D kurde mi tez juz sie chce do polski:( chociaz na troszke...

Hehehe nie wygonili ;) Ale stesknilam sie za mezem, noi wyniki badan mi zle powychodzily, wiec musze do lekarza isc i jakies leki tam przyjmowac! Nie znam sie bo do tej pory to ja okaz zdrowia bylam, a teraz starosc nie radosc, sypie sie powoli :P;) :D Noi i nie ma jak w domku:) Nauczylam nine piicia z butli i wczoraj mi na noc troche modyfikowanego wypila! Huraaaaaaa, myslalam, ze tej butelki mi nie chwyci;) No to zabieramy sie do odstawiania od cycka :D

Masz racje na poczatku tez bylo ciezko wogole nie mialam ochoty wstawac rano z luzka... musialam... jeju z iloma psychologami gadalam.... ehh... ale polecam .. wiedza jak wytlumaczyc ze na jednym facecie zycie sie nie konczy i wogole fgajnie jest sie komus zwierzyc.... to moj adres email klaudialuczycka@wp.pl odezwij sie jak wrocisz spotakmy sie porozmawiamy:) trzymam za Ciebie kciuki:) laseczki kiedy sie widzimy??? Caluski lece do zlobka kuknac

Dziewczyny ratujcie:( znacie jakies zlobki gdzie moge zapisac moja Wiki?? (6 miesiecy) znalazlam kilka w internecie ale na miejscu sie okazuje ze biora dzieci od 2 lat.... albo i starsze, ja naprawde nie mam czasu caly dzien jezdzic i sprawdzac. jezeli jakies znacie podajcie mi plissssssss............. :(:(

Hej dziewczyny! Ja juz po urlopie :) Niestety zakonczonym nieciekaweie, bo Max musial miec szyte czolo. Przewrocil sie i rozciol gowe o kamien. Jutro idziemy na zdiecie szwa. Przezywalam to wszystko bardziej od niegp, a pani doktorka mnie pocieszala, ze to pewnie nie ostatni raz ;) Ach ten moj kaskader. Klaudunia poszukaj tutaj: http://www.kinderdrehscheibe.at/online_suche/ Nie wiem czy znajdziesz zlobek, ale moze tagesmutter.

Klaudunia ja nie poratuje, u nas zlobki od 1,5 roku!! Czasdami od roku, ale ceny w kosmos :O A u nas nie dofinansowuja:( Ale tagessmutter to chyba ograniczen nie ma;) Katrowka buziaczki dla mojego bandziora ( z blizna na czole) hehehhe👄 Znalazlam kwatere na tydzien czasu w Steiermarku, mieszkanko 2 pokojowe z kuchnia i lazienka! W takim typowym goralskim domku! Wyjezdzamy w ta sobote i zostajemy na 6 dni! Ach juz sie nie moge doczekac......nawet pogody nie musi byc, bo spacer w deszczu po takich pieknych okolicach to sama przyjemnosc :D Takze znow pakowanko i w droge!!!

witam witam witam... my juz po kolejnym urlopie i pozbierac sie nie moge..jeszcze sie nie rozpakowalam, o stary ma jeszcze 2 tygodnie byczenia sie i razem z mlodym syfek rbia wiec nadazam przed praca ogarnac na buezaco..a potem pracka..a wieczorem to necik tylko i tv:).. oj daga jk ja wam zazdroszcze najchetniej to 3 raz bym sie pourlopowala:)...hehheee..udanych wakacji wedrowniczki... katr..nawet mi nie mow normalnie pokazalam twoj wpis wojtkowi bo mi fuczal ze zbyt chucham na mlodego..no ale kurde w chorwacji gorek masa i teraz stary moj pewnie tez taki nie bedzie nieuwazny..bo ja nie wiem faceci to zero wyobrazni a wystarczy sekunda i masz.....buzka dla maxiulka... co do kosciolow to my placimy..ale smieszne pieniadze raz w roku..bodajrze 30 euro wiec luz tyle zdzierze..zawsze wojtek pisze mejla jak nam przysla duzo kwot ze mamy dziecko samochod kredyt,malo zarabiamy..jak za 1 razem poszedl zeby pomniejszyli to mial kupe papierow ale nawet od niego wymagali bo w kompie mieli wszystko jak urzad finansowy..hhehehee.....i nagle nam cudownie zamnoizja....ale np. moja tesciowa tu podala przy slubie w amcie ze wierzaca...i jej przysylali(chyba z miesiac temu)..ta to zlewala..i przyszlo bodajrze 400 euro i cos tam ze jak nie zaplaci to komornik wchodzi..wiec poszli kirchenamtu..zeby obnizyli bo malo zarabiaja i takie tam......a jak nie to chciala sie wypisac(bo rachunek tylko na nia byl)i pani w amcie okazala sie polka i powiedziala(zaznaczam nie wiem ile w tym prawdy)ze moga jej kase obnizyc do 70 rocznie..ale tez moze sie jako niewierzaca wpisac...ale wyjscie jej z kosciola zostanie wyslane do jej kurii jesli jest zameldowana w pl...chaotycznie nielogicznie ale sie domyslicie...:) samotne mamuski nie maja tak zle:)....nikt im nie buczy...nie wkurza....:)..trzeba widziec w kazdej sytuacji te plusy ja sie np. strasznie kloce ze starym(w 90% na zarty ktorych nikt nie odbiera za zart)hhehehe.....ale faceci naprawde utrudniaja niekiedy zycie:):)...np ja mam 2 dzeci..hehheheheheee.. uciekam pod prysznic...kolorowych snow!!!!!!!!!!!!!!!

My za 4 dni zaczniemy 8 miesiąc...zleciało ehh.. Philipp zaczął już raczkować kilka dni temu i nabił sobie pierwszego guza na brwi, bo wstał o oparcie od łóżka wyslizgnął się i masz.. a najlepsze, to że byłam przy nim, ale zaspana jeszcze..przyłożyłam lód i opuchlizna zeszła, została mała rysa, ale dziś już prawie nic nie widać.. mówi już MAMA i BABA, a przedwczoraj poskładał sylaby i powiedział DUPA:) hehe.. jesteśmy na etapie nauki picia z butli, chcę chyba już powoli go przestawić. Nie uznawał smoczków ani butli, więc wpadłam na pomysł, że na początek najlepsze będą nakładki silikonowe na cycki (ma już 7 zębów, więc gryzienie już mało przyjemne) bardzo protestował, ale w końcu złapał i zaczął pić, a następnego dnia wypił już rano butlę z mlekiem:) dziś znowu mu się udało, czyli wszystko na dobrej drodze:) w nocy zaczął mi się budzić już o 3, ale myślę, że bardziej chce się przytulić niż jest głodny, ale nakarmię go i odkładam, to i tak dla niego na pewno wielkie przeżycie, że ograniczam mu cycusia, jak do tej pory miał go zawsze:) A tak z innej beczki, jak długo wypadały wam włosy po ciąży? Bo mnie wypadają do teraz i szczerze mam tego dość!! Możecie polecić jakiś dobry sprawdzony preparat?

Hejka! Aldi, moj stary tez ciagle na mnie warczy ze za bardzo sie trzese nad Maxem i ja tez widze, ze mam "syndrom kwoki" , ale jak tu nie uwazac, jak ten moj kaskader to sobie krzywde na prostej drodze robi i o wlasne stopy sie przewraca. Przy tym ostatnim wypadku to poprostu chwilka naszej nieuwagi byla, bo przeciez jak ulicy nie ma to nie moge go ciagle za reke trzymac. Wszystkie dzieci biegaly i moj tez sobie biegal, a ze przy tym rece do kieszeni schowal i skakal jak tygrysek z "Kubusia Puchatka" no to jak sie przewrocil, to z calym impetem na czolo upadl. Traf chcial, ze sie jakis ostry kamien trafil i dziura gotowa, ze czache bylo widac. Szew wczoraj zdjety i teraz tylko plaster ma, ale w poniedzialek jeszcze na kontrole lecimy, czy wszystko dobrze sie zrasta. Urlopow rowniez zazdroszcze, bo tylko tydzien bylismy i to stanowczo za malo nam jest. Malina, mi tez dlugo strasznie wlosy sie sypaly z glowy. Pytalam w aptekach o jakies witaminy, ale jedna aptekarka mi odpowiedziala, ze mozna cos brac, ale co ma wypasc to i tak wypadnie.

a mi wlosy o dziwo wcale nie wypadaja. moze nie sa takie ladne jak w czasie ciazy ale wcale sie nie sypia. moja niunia za to mi je namietnie wyrywa jak tylko uda jej sie dosiegnac. i zadna gumka do wlsow nie pomaga hehe:D

katr... co ma się zdarzyć i tak się zdarzy, a cały czas nie da się za rękę prowadzić to prawda.. hehe mówię tak, a sama już powoli zaczynam świrować, a to dopiero początek! A tak na rozweselenie, to ja też jak byłam mała zaliczyłam kominmek u znajomych rodziców i mam do dziś bliznę na czole, a w środku kawałek betonu:):) bo nie pojechali ze mną do szycia...bali się, że będzie większa blizna (tak kiedyś szyli) i zrosło się, mój brat ma na czole ze 3 blizny...no ale my dzieci ze wsi, to po drzewach, murach się skakało, a zanim to się opanowało...teraz za to pamiątki z dzieciństwa:) hehe

Malincia wlosy zazwyczaj tak po pol roku sie sypia ;) Mi po Sonji wypadaly dopoki karmilam, ale mam ich tak duzo, ze nawet mi to bylo obojetne, hehhehe mniej roboty z nimi :D Teraz jeszcze trzymaja sie glowy, jakby mi jeszcze troche wylecialo to bym nie plakala;) Ok laski, zegnam sie! trzymajcie sie cieplutko:)

Hej, Malinko mi wlosy tez sie strasznie sypaly tak gdzies do 6-7 miesiaca. Myslalam, ze zostane lysa:) Potem przestaly wypadac. Nie bralam zadnych witamin bo watpie zeby to cos pomoglo. Moj maly leniuszek skonczyl juz 14m-cy a jeszcze nie chodzi:) kiedy wasze dzieciatka zaczely?

Czesc! Dagus milego urlopowania :) Paula, moj mial wlasnie 14 miesiecy jak zaczal chodzic. Nie martw sie, kazde dziecko inaczej sie rozwija. Jak sie poczuje pewnie to zacznie biegac :)

hejka. katrowka,caluj maxa w nos od nas,jak czolo kontuzjowane. no tak to jest,nie upilnujesz za cholere.ale nawet mimo takich od czasu do czasu przykrosci to uwazam,ze dziecko bandzior lepsze jest od takiego mruka co w kacie siedzi non stop i buczy. moja julka tez dopiero w 14 mies zaczela chodzic i od tamtej pory tylko jak strus pedziwiatr dogina:) ja jeszcze tydzien sie bycze,musze wszystkie spotkania towarzyskie pozaliczac,zeby do nastepnego razu wystarczylo.rafal juz maniak w miedzyczasie pomalowal w domu przedpokoje ZNOWU! az boje sie jechac,bo sprzatanie oczywiscie na mnie czeka...a on tez poza domem,na wegry delegacja.:) moje dziewczyny raj tu maja,wczoraj do 21 harce,po sasiedzku cale przedszkole tu sie u nas w ogrodzie zbiera,zieciow mam juz nawet na oku:Dsiostrzenica cudowna,taka lalunia malutka pachnaca oliwka,do schrupania normalnie!bedziemy z rafalem rodzicami chrzestnymi.:) aneciu co u was????nie pokazujesz sie tutaj wcale,na urlopik sie szykujecie pewnie i torcik szykujecie powoli...caluski i do zobaczenia! marzenka to samo,odezwac sie prosze! daga,ale wam dobrze i swojsko... pyszniutka buziole,jak sie czujesz? mlodsze mamy i maluchy pozdrawiam,jak wroce wkrece sie mam nadzieje bardziej bo na razie niki wasze i posty mi sie pierdziela jeszcze. do milego!

Hejka dziewczeta! Cos dawno nie pisalam, ale delektuje sie ostatnimi dniami Maliwny u Tagesmutter. 06.09. zaczynamy zlobek i przyzwyczajanie troche potrwa, wiec juz nie bede miec luzu pol dnia. Poza tym wlaczyl mi sie juz syndrom wicia gniazda i wsciekle piore male ubranka i wszystko co sie da :) Jestem do tego stopnia psychiczna, ze gole zmechacenia na spiochach po Malwinie... No i jak zwykle mamy przeboje ze starszym dzieckiem. Bylysmy na badaniu kontrolnym i Pani doktor jak zajrzala Mimi do gardla, to wpadla w panike. Migdaly ma kolosalne i jest pewnie przez to niedotleniona. Lekarka kazala mi dzwonic po wszystkich szpitalach czy gdzies nie zrobia wczesniej zabiegu (w St.Anna mamy termin na grudzien), albo probowac prywatnie. W Goldenes Kreuz prywatnie taki zabieg plus 3 dni pobytu w szpitalu = 3,5 tys. EUR!!! W koncu dodzwonilam sie do jakiegos madrego lekarza, ktory kazal nie panikowac i czekac na St.Anna, bo u takich maluchow ta operacje robi sie laserem i ten laser ma tylko St.Anna, albo szpital w Mistelbach. Do tego drugiego musze jeszcze zadzwonic, moze tam da sie wczesniej mala zoperowac... Na szczescie mloda zdrowa i ostatnio nawet dobrze oddycha w nocy, wiec morze dotrwamy do tego grudnia. A u Was widze jeszcze urlopowe nastroje. Zazdroszcze. Katr, Maksiu dal Wam widze niezlego czadu na urlopie. Duzo zdrowka! Ide zaladowac pralke... :)

ale ortografa pieprznelam :) sorry! mialo byc "moze dotrwamy do grudnia" to z tesknoty za urlopem i morzem :) he he

witam....no to pyszna faktycznie moze na te laserki warto poczekac...jak niunia ladnie oddycha...my tez mamy lekarke niepanikujaca..i zawsze mnie wspiera..choc niekazdemu sie to podoba..moja kolezanka zrezygnowala z jej uslug...bo wlasnie niepanikowala..a ona chyba tego od lekarza oczekiwala..zdrowka dla was... a co do ortografii..wiecie jakie byki na kartkach z urlopa zrobilam..doszly po 2 tyg.od urlopa i wczoraj sie dowiedzialam..helena napisalam przez CH:)..i nazwisko szwagrow ktore sie pisze przez H napisalam tez z bledem__>CH....wiec sie nie przejmuj:):).....hheheheheeeee my chyba na weekenda do pl. soie wybierzemy ale moj stary ma urlopowego lenia i nic mu sie nie chce.... pozdrowki!!!!!!!!!!!!!!!!

Wlasnie dostalam rachunek z kosciola 130 ... moge w ratach zaplacic, nie wiem tez sie odwolam jestem sama z mala itd.... Dziewczyny Wiki mi sie okropnie odparzyla... probowalam roznych kremow.. pudrow ale nic nie pomaga...:(:( Kiedy ludzie się rozwodzą, dzieci najczęściej zostają przy matce, a ojcu współczujemy z powodu rozłąki. Jeśli kobieta zwiąże się z innym mężczyzną, nie wierzymy, że ten wejdzie w rolę i godnie zastąpi biologicznego ojca. Nowy związek może być dla dziecka szansą na spełnienie marzeń o szczęśliwej rodzinie i radosnym dzieciństwie. Bywa bowiem, że to ów opiekun ma do niego bardziej ojcowski stosunek, niż człowiek, który dał mu życie. Zdarza się, że ojczym staje się nie tylko super tatą, ale i prawdziwym przyjacielem. i po wyrzutach sumienia:)

Melduje sie z urlopa, przedluzamy pobyt :) Bylismy wczoraj z dziecmi w gorach, Sonja wyszla na gore o wysokosci ponad 980 m.n.p.m:D A Nine nioslam w nosidelku! Chyba mam z 5 kg mniej, bo stromo bylo i wasko jak cholera, a jeszcze z moim obciazeniem to co chwila myslalam, ze sie przewroce ze zmeczenia! Ale wyszlismy na gore! W ogole ciagle lazimy po gorach, wspinamy sie gdzies, plywamy w jeziorkach, zwiedzamy codziennie cos innego itd. A moje dzieci to na szczescie mali podroznicy jak rodzice wiec wspolpracuja rewelacyjnie:D Pyszna kurcze dobrze, ze znalazl sie jakis madry lekarz:) Moj pediatra tez nalezy do niepanikujacych:D Tez sie to jednej mojej kolezance nie podobalo, heheh, nie chciala jej dawac terminow jak 6-letnie dziecko mialo delikatny katar:D i zmienila go:D Aldi no to niezle :D Klaudunia trzymaj malutka jak najczesciej z otwarta pieluszka;) I mozesz sprobowac zasypywac ja maka kartoflana! Pati od Maschy tez byla okrutnie raz odparzona, wiec moze ona pomoze! Zadzwonie do niej i poprosze, zeby Ci tu napisala:) U nas pomaga tormentiol:)

Hejka! Pyszniutka, biedna Malwinka, ale moze lepiej naprawde poczekac, skoro, jest mozliwosc st. Anna i dobry sprzet maja. Aldi, a ja zawsze byki robilam i musze z tym juz zyc, bo nigdy sie chyba tej okropnej wady nie pozbede. Stara jestem i nadal to robie. :) Klaudunia, idz i powiedz, ze nie pracujesz itp. i zostanie ci to odroczone. Po roku znow zaczna ci przysylac i znow trzeba bedzie sie do nich zglosic. Ja po kilku razach poprostu sie wypisalam, bo nie chcialo mi sie do nich chodzic. Zrobilam to w swoim Magistracie. Napewno nie bedziesz musiala nic placic w twojej sytuacji. Dagus, ach te gory! Pieknie tam jest :)) Buziaki dziewczyny

Gość doda139
Witam wszystkie mamy!! Jestem Dorota, mam 23lata i jestem w Wiedniu od stycznia. Po dlugim leczeniu a raczej dzieki zmianie klimatu jestem w ciazy :P 26 tydz. Ze wzgledu na brak znajomosci jezyka chodze do dr.Miechowieckiego, wraz z mezem postanowilismy ze tu bede rodzic w Wilhelminemspital, juz papiery zalatwione, nie wiem tylko jak z wyborem pielegniarki,sama mam wybrac (jest tam troche polek, dostalamnawet ksiazeczke i nich).Nie pracuje juz, tylko raz w tygodniu(sprzatanie) tak to uczeszczam na kurs niem z AMSu od 8 do 12. Od 2 tyg, zaprzestalam wiecej pracowac ze wzgledu na wiekszy brzuszek oraz dokuczajace zylaki na nodze(ciezko ustac na nodze dluzszy czas).Stosuje zele tabl. ale niewiele pomaga. Chce sie dolaczyc do waszego forum bo mam wiele pytac zwiazanych z ciaza, formalnosciami tutaj z nia zwiazanymi.Z kursu wyszlaja do ASMu 15.IX by zapytac czy moge sie uczyc na komp., sekretarka od lekarza kazala przyniesc zaswiadczenie z AMSu o Wochengeld.po co jej to? pozdr

Gość klaudunia popros
w aptece o MYCOSTATIN-ZINKOXID-PASTE !!! bardzo dobra ,u nas sie sprawdzila swietnie;) pozdrawiam