Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takajednamama

Czy sa tu jakies mamusie z Irlandii??

Polecane posty

Witam dziewczynki My właśnie wróciliśmy ze spacerku , pogoda super więc korzystaliśmy na zabawę w parku, mój mały łobuziak się wyszalał ,a ja chwilkę odpoczęłam Grudniowa a co dajesz do tej zapiekanki czy tylko makaron i ser czy jeszcze jakieś inne dodatki? A co do obiadku to ja miałam zamrożone roladki z kurczaka więc dotego mizeria i ziemniaczki, Agusiak na pewno już po wszystkim i maleństwo masz już przy sobie Gracja a jak tam u ciebie? na pewno na pełnych obrotach Kessi a jak tam u ciebie samopoczucie? Paulinka na pewno zapracowana jesteś! pozdrawiam was wszystkie i miłego dnia

hej dziewczyny! u nas dzisiaj pogoda kiepska byla, wiec przesiedzielkismy w domu, tyle co mala wyszla na chwile z tata. malemu przebila sie wczoaj wreszcie ta nieszczesna gforna jedynka ale idzie zaraz nastepna plus dwie dwojki, masakra:O eva ja do tej zapiekanki daje makaon i warzywka brokuly, kalafiro, papryczke, cebule itd, oczywiscie nie wszystko naraz, zalezy co mam;) i ser zolty i smietana, przyprawy itd. jest nawet takie pomysl na winiar, ale ja robie po swojemu;) lubie dania z makaronu wiec lubie tez przy nich pokombinowac. moj maluch od wczoraj potrafi juz przejsc przez caly pokoj bez trzymanki, wiec jest ok, robi postepy doslownie z dnia na dzien:) ale komicznie przy tym wyglada, chwieje sie i idzie tak krzywo strasznie smiesznie to wyglada, nie moge sie napatrzec:D a co tam u was? anusiak jak miala cc w czwartek to jutro powinna byc w domu,a moze juz jest, tylko chyba w niedziele nie wypisuja a musi spedzic w szpitalu 4 rowne doby po zabiegu. mam nadzieje, ze pochwali sie dzidziusiem:) dobranoc:)

hejka dziewczyny sorki ze tak zaniedbałam nowo odkryte forum ale ostatnio rewolucja i zamieniamy sie pokojami z cora i meble zmieniamy i maz na nocki caly tydzien chodzil wiec odsypial do poludnia a dziewcyznki jako ze pogoda do bani ostatnio staly sie baaardziej wymagajace :o jednym słowem zalatana, zabiegana i wieczorami padajaca na pysk byłam :( samopoczucie takie sobie ale nie narezkam po przejsciach na pocz ciazy to teraz czuje sie rewelacyjnie :) nic nie boli plecy nie dokuczaja jedynie czasem kolatania serca i brzusio sie stawia ale juz bylam na badaniach wiec za tydzien dowiem sie o co biega (bo ja sie na tarczyce lecze juz kupe lat) spadam do wyrka - i obiecuje zagladac czesciej Gratulacje dla swierzo upieczonej mamy Gracja tak? no fajny taki porod heheh mimo ze wywolywany - ja sie modlic bede o cesarke mam jeszcze 12 tyg niepewnosci bo w 36ym podejma decyzje czy zrobia cc Buziole dziewczyny i milego poczatku tygodnia - moj maz dzis znow nocka wiec jutro raczej do kompa nie siade - dopiero jak dzieci pojda spac chyba :)

Witam dziewczynki Ja dziś rano musiałam zaprowadzić Olka do szkoły ponieważ mąż cały tydzień na rano ,więc wcześniej trzeba było wstać ,ale właśnie wróciłam Mateuszek zjadł kaszkę i łobuzuje a ja właśnie kawkę piję., Nocka super mój mały diabełek padł po 21 i obudził się przed 6 ., Grudniowa muszę taką zapiekankę zrobić ja też lubię potrawy z makaronem ,ale dziś wymyśliłam na obiad placuszki z serem i szynką (takie mini pizza) Kessi no tak przemeblowania czy remonty zajmują czas , ja ostatnio to też nie mam czasu a jak dzieci pójdą spać to wieczorem padam ze zmęczenia., dla was wszystkich miłego dnia , zabieram się za sprzątanie !

hej dziewczyny . odswiezam topik;) u nas dzisiaj bylo 25 stopni w sloncu, pieknie:)podobno taka pogoda ma sie utrzymac tylko do konca tygodnia, a potem...:Onawet nie chce myslec:O ja mam ostatni taki wolny dzien niestety jutro juz pewnie nie bede miala czasu zajrzec.

Witam U nas też pogoda ładna , wiec korzystamy spędzamy na spacerkach, W ciągu dnia mało mam czasu bo mój diabełek jest wszędzie i ciężko mi pisać., Nawet teraz Mateuszek stoi przy laptopie i próbuje naciskać klawisze., Zmykam szykować obiadek , miłego dnia

🖐️ widze ze slaby ruch ja slabo sie czuje balam sie ze jelitowka nas atakuje ale spoko falszywy alarm ;) corcia w szkole ja sprzatam a pozniej na zakupy i tak zleci dzionek :) no i dzis kupjemy lozko mlodszej corci wiec skonczy sie laba jeszcze tylko materac na ebay upoluje i gotowe :) pozdrowionka dla Was i mam nadziejej ze to forum nie padnie jak inne moge Wam cos pokazać? to cos czym od jakiegos czasu sie zajmuje http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4623481

Witam Ja ostatnio nie mam czasu , przez cały dzionek rano biegiem zaprowadzić Olka do szkoły później powrót , a młodszy synek to ma taki power że nie ma chwilki spokoju, Kessi rozumiem że zajmujesz się tym? bardzo fajne pomysły na prezencik., Obiadek przygotowany, muszę zabrać się za okna bo już Olek chce ozdoby wieszać na Halloween., może w sobotę jak mąż będzie w domku., miłego dnia,.

witam was:) kessi - fajny pomys, masz swoja firme?l. a co proponowalabys np. na dzien ojca? w galerii byly tylko torciki z pieluch dla dzieci. czy trzeba ci dostarczyc wszystkie skladniki, z ktorych robisz taki torcik? ja niestety sie nie lapie bo nie odbiore;)ale pytam z ciekawosci:) eva - halloween, no super, mi sie nie chce nawet o tym myslec. wole czekac do bozego narodzenia z ozdabianiem domu;)lubie inne ozdoby;)hihi milego dnia dziewczynki, u nas ziiiiiiiimnoooo!!! :O:O:O

Hej dziewczyny, Troszeczke was ostatnio zaniedbuje:-):-) U mnie w sumie nic ciekawego. Praca, dom i dziecko:-) Hania ladnie rosnie i kazdego dnia uczy sie czegos nowego. We wtorek skonczy 9 miesiecy i nie moge uwierzyc ze ten czas tak strasznie szybko leci. Ostatnio babcai zaczela ja zabierac na plac zabaw i strasznie jej sie to spodobalo:-) No i teraz chodza kazdego dnia:-) Ja próbuje zrzucic troche na wadze bo po ciazy wciaz zostalo mi pare ladnych kilogramów. Chcialabym do swiat zrzucic 5 kilo ale nie wiem czy mi sie uda bo moja mama super gotuje wiec nie jest tak latwo:-) Wyobrazcie sobe ze wczoraj poklócilam sie z jedna dziewczyna w biurze w czasie przerwy na kawe. Ona ma jakies uprzedzenia do obcokrajowców i w ogóle jest troche szurnieta. Np ostatnio chodzila po calym birze i opiowiadala ze wkurzaja ja polscy sasiedzi bo co niedziele bija kotlety!!!!!!A wczoraj zaczelo sie od tego ze powiedzialam ze dla mnie to straszne ze ludzie którzy kupuja w TKMaxx robia tam taki straszny burdel i ze nie szanuja ludzkiej pracy - ciuchy walaja sie po podlodze, zabawki poniszczone, tyle rzeczy porwanych i polamanych. No i ona wziela to barzdo do siebie i powiedziala ze to glównie Polacy robia balagan. No a ja jej na to ze zazwyczaj to irlandzkie dzieci siedza w zabawkach i wyciagaja je z pudelek... no i od slowa do slowa wyszla z tego awantura:-):-):-) Nie mialo tak wyjsc ale ona zaczela zachowywac sie jak jakas rasistowska furiatka:-(

Kessi - fajny pomysl na firme. Mam nadzieje ze ci sie ta firma rozkreci:-):-) To ty muisz miec jakies zdolnosci artystyczne, co:-):-):-)

Wiecie co dziewczyny musze wam powiedziec ze ostatnio jakos tak mi ciezko na duszy. Chcialabym wyskoczyc z jakas koleznaka na kawe albo zakupy, pogadac, poplotkowac o babskich sprawach. Ale tak naprawde to obracam sie wokól samych irlandczyków a oni sa co prawda bardzo mili ale jakies takie inne podejscie do zycia maja. Mam jedna dobra irlandzka kolezanke w pracy i nawet razem bylysmy w ciazy i rodzilysmy w odstepie kilku tygodni ale ona ma zupelnie inne podejscie do dziecka niz ja - nigdy o nim nie rozmawia, nigdy nie interesuje ja co slychac u mojej Hani, nigdy nie chce isc z dziecmi na spacer. Zreszta skrócila swój urlop macierzynski o miesiac bo nie mogla juz wysiedziec z dzieckiem w domu!!!!Maly ma 6 miesiecy i juz od kilku tygodni jest w zlobku. Prowadzi go o 8 rano odbiera o 17 a o 19 on juz spi w lózku!!!! Myslalam ze bedziemy takimi mamami kumpelami:-) ale dla niej rozrywka to tylko pub w piatkowy wieczór albo ploty na temat ludzi z pracy.

tak założyłam firme na poczatku tego roku i powolutku sie rozkreca poki co lokalnie ale juz mam oferte dwoch kurierow bo chce i na irlandie i uk wysylac :) Na dzien ojca? no np w tym roku sasiadka zamowila taki zestawik (maja 4 dzieci 3 chlopcow i corcie wiec tak zeby bylo od wszystkich): w koszu (moze byc wiaderko) kubek super DAD ze smiesznymi napisami, szklanka z napisem Guiness a w niej ulozone skarpetki tak ze wyglada jak piwo ;), 4 piwka - kazde inne i koszulka z zabawnym napisem oraz laurka od dzieci:) ucieszyl sie ponoc :) ja sama wszystko kupuje i ukladam ale jak ktos chce z knkretnych rzeczy to mowi mi jakie lub sam dostarcza a ja formuje i pakuje. Czy ja wiem czy mam zdolnosci? nudzilo mi sei juz w domu a zawsze lubilam pokombinowac :) oprocz tego pieke tez torciki dla dzieci znajomych na urodziny np. motylka, autko, krolewne itp Odezwe sie wieczorem corcia wstala obiad gotowy pranko sie pierze zaraz budze meza po pracy i na zakupy :)

Paulinka - a mam przemila sasiadke Irlandke i moge z nia od serca pogadac (choc napoce sie wtedy) i ona mi tez sie zwierza ale zawsze jak gadamy o dzieciach to jakbysmy byly z dwoch roznych planet :( teraz juz lece

Kesi - no wlasnie... Irlandki maja zupelnie inne podejscie do dzieci, no nie???? Dopiero teraz zauwazylam ze jestes w ciazy z trzecim dzidziusiem:-) Mi sie tez marzy trójeczka. Wlasnie w takim ukladzie jak ty masz - 2 córeczki i synek... Choc na razie mam jedna córeczke:-) A przyszlosc pokaze... moze i bedzie ta trójeczka:-)

dziewczynki sorki że Wam sie wtrącę w słowo:P ale mam pytanko.....w styczniu wybieram się do Irlandii a dokładnie do Sword.....chciałabym polecieć w takim terminie żeby załapać się na wyprzedaże ciuchów, bo głównie po to lecę, choc i bez wyprzedaży sie opłaca :P ale czy termin 16-23 styczeń będzie ok??? nie wiem kiedy zaczynają sie u Was wyprzedaże zimowe?? i czy w Dublinie sa jakieś sklepy czy to Caritasu czy inne gdzie można kupić używane ciuchy dziecięce??? chodzi mi o podanie dokładnej ulicy:) będę wdzięczna:)

hej dziewczyny moj maly cos kaszle, tata dal mu lody przedwczoraj:Omasakra:O macie jakis dobry syrop dla dzieci ponizej roku to podajcie nazwe. paulinka -mnie wkurzaja irlandczycyale glownie wlasnie kobiety a najbardziej dziewuchy z liceum:Owlasnie ze wzgledu na takie rasistowskie podejscie. ja nie wiem jak to bedzie jak nasze dzieci dorosna ale moze zmieni sie cos z tego wzgledu, ze bedzie ich duzo i beda dorastaly razem z irlandczykami. dziewczyny nie wiem czy pisalysmy juz o tym ale jakie macie plany? zostajecie w ie? wynajmujecie domki czy myslicie o czyms wlasnym? my sie caly czas bijemy z myslami co tu zrobic. moze cos doradzicie:) paulinka mi te brakuje takiej kolezanki od serca, niby mam znajome ale to nie to samo. takiej bliskiej osoby to nie mam. stelka27 -mysle ze to dobra data na wyprzedaze. ale nie jestem z dublina wiec nie pomoge. najlepiej wpisz sobie w google dublin second hand shop moze ci cos wyskoczy;) ja czekam na wyprzedaz w moim ukochanym next a to pewnie jak co roku zaraz po bozym narodzeniu bedzie. teraz bede miala wieksze pole do popisu bo moge kupowac i dla chlopca i dla dziewczynki. w ubieglym roku mnie ominely wyprzedaze tego sklepu, a lubie ich rzeczy, ale te dzieciece, sama sie u nich nie ubieram. kessi -jeszcze moje wscibskie pytanko: jak jest z zakladdaniem firmy w uk, jakie procedury i koszty, oplaca ci sie twoj maly biznesik?;) od razu mowie ze nie zdubluje bo nie mam takiego talentu wiec sie nie obawiaj konkurencji z mojej strony;), pytam ogolnie z ciekawosci:)

Grudniowa - spoko bardzo chetnie odpowiem :) z firma jest latwizna ja jestem self-employed i pracuje z domu nie mam wiec kosztow typu lokal, czynsz itp. zalozenie to kwestia wypelnienia formularza ktory dostaniesz w revenue i wyslania do nich i to wszytsko. Firme zanim zarejestrujesz mozesz prowadzic 3 m-ce powyzej 3 m-cy kara za brak rejestracji a t i tak chyba po to aby sprobowac czy masz szanse na rozwoj jak nie to rezygnujesz. Skladki placisz 2,40 tygodniowo i tyle podatku nie placisz chyba ze to duzy biznes i rejestrujesz sie w VAT a tak rzadnych innych kosztow nie ponosisz. Jest fajny program Invest NI i z niego sa darmowe szkolenia (Revenue Cie kieruje) o ksiegowosci, marketingu itp nawet jak strone wlasna zaprojektowac :) na oniec oddaje sie biznes plan i jak sie podoba Twoj pomysl mozesz dostac dofinansowanie. Duzo mozesz poczytac na stronie Revenue albo businesslink. Powodzonka z pomyslem :) Paulinko heheh jeszcze nie wiem czy synek bedzie :P ale duzo osob mowi ze tak - problem w tym ze poprezdnio tez tak mowili :D Ja spadam do wyrka ;)

Grudniowa, Ja bym bardzo chetnie odpowiedziała na Twoje pytanie gdybym sama znała na nie odpowiedź:-):-):-) W pewnym sensie mam ten sam dylemat co i ty... Sa takie momenty że nie wyobrażam sobie życia nigdzie indziej poza Irlandią a mam takie momenty że spakowałabym się w 5 sekund... Mimo iż w Polsce też nie jest różowo... U mnie podstawową kwestią jest to że mam bardzo dobrą pracę i że w Polsce nigdy nie zarobiłabym takich pieniędzy. Maż też ma w sumie pracę ok, a obie prace razem wzięte zapewniają nam całkiem dobry byt. I to jest główny punkt odniesienia w rozmowach o przyszłości. Postanowiliśmy wiec że na 100% siedzimy tu przez kolejne 5 lat a potem sie zobaczy i zrewiduje sytuacje:-):-) Ja boję sie słów NA ZAWSZE więc wolę się nie zarzekać że nigdy nie wróce do kraju. Nie jest mi źle w Irlandii - jesteśmy już tu prawie 6 lat. Są jednak 3 rzeczy które mnie martwią: - brak znajmomych - odległość od rodziny i bliskich - sposób w jaki się tu wychowuje i edukuje dzieci I mimo tego że znam angielski biegle i że jesteśmy dobrze zasymilowani z irlandzką społecznością to są takie momenty kiedy czuję się samotna... nawet nie potrafię tego wytłumaczyć:-( A co do domu to na razie wynajmujemy, trochę przymierzaliśmy się do kupna, nawet oglądaliśmy kilka domów... ale w końcu się nie zdecydowaliśmy. Wynajmowanie to niby strata kasy ale z drugiej strony brak uwiązania... chyba jeszcze nie jesteśmy gotowi. Poza tym mamy już kredyt hipoteczny w Polsce więc wiem czym to pachnie:-) 30 lat obciążenia kredytowego to naprawdę poważna decyzja. ech... zobaczy się jeszcze...

Stelka, Drug apołowa stycznia to już właściwie końcówka wyprzedarzy więc możesz nie trafić na nic ciekawego. Najwięcej wyprzedarzy jest od świąt do połowy stycznia. W Dublinie jest dużo różnych Charity shops ale niestety nie wiem dokładnie gdzie one sie znajduja bo nie mieszkam w Dublinie. Pamiętam tylko że widziałam ich tam kilka:-)

Kessi, Trzy dziewczynki też są spoko:-) Mój M mówi że jeżeli byśmy mieli 3 dziewczynki to on już by nie próbował 4 raz. Babiniec też jest fajny:-) A jak ty czujesz? Jest jakaś różnica między tą ciążą a poprzednimi? Masz zamiar sprawdzić płeć?

Witam dziewczynki widzę że sporo ostatnio piszecie to super! Przy moim małym łobuziaku ciężko usiąść i pisać , chwilami nie nadążam! Zgadzam się z wami z tym podejściem do dzieci ! Mi też się marzy trójeczka tylko ja bym chciała córeczkę ! Grudniowa my również zastanawiamy się co robić czy zostać czy wracać jak na ta chwilkę to przez najbliższe 2 lata zostajemy starszy synek ma jeszcze 2 lata do końca szkoły, a z drugiej strony jak słucham i dowiaduję się co się dzieje w kraju , to już sami nie wiemy co robić! Kessi super i trzymam kciuki za biznesik , no i gratuluję pomysłu ! zmykam szykować obiadek! miłego dnia

Paulinka i Grdudniow dzieki za info:) wybrałam taka date bo bilety w miare tanie, no oczywiście jak sie trafi cos w pierwszej połowie to kupie, na razie sledze ceny biletów i czekam.... ja właśnie chciałabym załapać się na wyprzedaże w nexcie i innych tych firmowych bo w Pennysie zawsze tanio :) a co do charity shops to byłam tam w kilku ale tylko w jednym były ciuchy dla dzieci, wiem że sa gdzieś w okolicach henry street ale nie wiem dokładnie gdzie:P miałam nadzieje że któraś z was robi tam zakupy:) teraz byłam pod koniec sierpnia i niestety w nexcie nie było już nic konkretnego:(

Najlepsze rzeczy mozna dostac tuz po swietach. Juz w drugi dzien swiat zaczynaja sie wyprzedaze i wtedy tak naprawde mozna kupic cos ciekawego. Szczyt wyprzedazy przypada na pierwszy tydzien stycznia. Ja 6 lat temu mieszkalam w Dublinie ale teraz to juz powiedzmy wyszlam z obiegu:-):-) Jezdze tam moze z 2 razy do roku.

Dzisaj moja kolezanka z pracy - ta co ma malutkie dziecko -naskoczyla na mnie ze jestem nadopiekuncza:-( bo jak moja córka placze to ja biore w nocy do lózka a nie powinnam. Ja jej tlumacze ze ona teraz zabkuje i bardzo zle to znosi, caly czas sie budzi i ze czasem jedynym wysjciem jest wziecie jej do lózka bo inaczej mialabym cala noc nieprzespana. A ona do mnie ze powinnam jej co 2 godziny podawac leki. Ja jej na to ze czasami cos tam jej daje na zabkowanie ale nie chce przeginac bo ona sie jeszcze leków w zyciu nabierze. A ona mi na to ze jestem dziwna bo przeciez lekarze mówia ze te leki nie szkodza. Powiedziala mi tez ze jak jej dziecko placze w nocy to ona nigdy do niego nie wstaje, nigdy!!!! Bo nie chce go przyzwyczajac i rozpuszczac:-(

Paulinka nie mogę jakoś zrozumieć takiego postępowania twojej koleżanki , jak można być taką nieczułą i mieć takie podejście do dziecka ., Mój Mateusz łobuzuje na całego , skąd on ma tyle energii?

Gość anusiak83
Witam po dłuższej przerwie! Jestem w domu od poniedziałku. Wypis się troszkę przedłużał, także od popołudnia byliśmy w swoich łóżeczkach :D Jestem troszkę zmęczona i lekko jeszcze obolała. Malutki ma się dobrze. Urodził się 7.10.2010 o godzinie 13:25. Nie jest wielkoludem, waga urodzeniowa mniejsza niż u Lenki, bo tylko 3470g. Jest drobniutki i przecudny, zakochałam się od razu i to chyba najlepsze znieczulenie na ból :D Co do samej cesarki, to na wspomnienie mam dreszcze. Była bardzo bolesna, mają tu inne znieczulenie niż w Polsce i ja czułam straszliwy ból.... wrrrrrr Postaram się odzywać, choć obowiązków teraz jeszcze więcej. Jakby nie mąż, to chyba nie dałabym rady. Na szczęście ma jeszcze kilka dni urlopu :) Pozdrawiam serdecznie! Pogoda u nas przepiękna i słoneczna, choć troszkę wieje.

Anusiak gratuluję synusia ,niech zdrowo się chowa , to prawda jak zobaczy się upragnione maleństwo to zapomina się o bólu, a jak Lenka zaragowała na pojawienie się braciszka?