Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anniia11

Wizyta u ginekologa

Polecane posty

Gość Anniia11

Witam wszystkie panie . Kilka dni temu okazało się (zrobiłam test) że jestem w ciąży. Czyli czeka mnie teraz wizyta u ginekologa... Pierwsza niestety... Drogie panie czy mogłybyście napisać jak będzie wyglądać taka wizyta?

Gość hmmmm czy dobrze zrozumialam
oj Twoja pierwsza wizyta? nigdy wczesniej nie bylas u ginekologa? czy moze zle zrozumialam? po prostu nie chce pisac o detalach takich jak "rozebrac sie od pasa w dol" ...

To dużo zależy od lekarza :) Rozumiem że to Twoja pierwsza wizyta u takiego lekarza w życiu??? Jesli tak to pewnie zrobi mini wywiad środowiskowy - czy ktoś w rodzinie chorował na raka np piersi,czy brałaś pigułki lub stsowałam inną antykoncepcję itd,itp. :) A wracając do kwestii ciąży to jeśli nie brałaś "folik" to lekarz na pewno Tobie o nim wspomni byś przyjmowała.Moja ginekolog wiedziała że się staram o dziecko bo posżłam do niej "po radę jak się przyszykować do ciąży między innymi chodziło o badania". Kiedy wyszły mi II kreski spytała się kiedy ostatnio miałam miesiączkę.Zrobiła usg dopochwowo oraz zbadała ginekologicznie,zrobiła cytologie.Kazała mi zrobić wyniki :morfologię,mocz,grupa krwi (chyba to wszystko jeśli chodzi o pierwszą wizytę) i na koniec powiedziała że jak będę miała wynikibadan to mam przyjść do niej na wizytę i wtedy zostanie założona karta ciązy.

Pierwszy raz???? :o No to nieźle sie zaniedbałaś dziewczyno, ciekawe, czy dentyste tez tak często oswiedzasz :D No ale dobra, skoro nie wiesz jak to wygląda no to mniej więcej standardowo tak: czekasz az cie poproszą, wchodzisz, siadasz przy biurku, lekarka przeprowadza z Toba wywiad, ile masz lat, ktora to twoja wizyta, czy mialas jakies problemy, z czym ogolnie przychodzisz, jakie masz cykle...no takie normalne pytania ginekologiczne, to co moze takiego lekarza intersowac. To trwa jakieś 5-10min. Potem każe Ci przejśc na fotel, czyli rozbierasz sie od pasa w dół i wsiadasz na to łóżko opierając się nogami o takie spcjalnie wystające 'uszy' tego fotela, tka aby miec nogi w rozkroku. Lekarz podchodzi, przeważnie wkłada Ci do środka dwa palce a druga reką z zewnatrz dotyka brzucha. Sprawdza czy nie masz jakis neiczysrtosci, nadżerek itd. Jesli jestes dziewica to robi usg z zewnątrz, jesli nie (to dotyczy ciebie) to na poczatku robi usg dopochwowe, czyli wklada Ci taki zaprezerwatywowany apart usg przypominający męskiego członka i na usg widzisz co masz w środku, to badanie trwa ok 5-10min. Kelarz powinien mowiic co widzi itd. Jak skonczy to podaje ci chusteczki to przetarcia z żelu do usg, i każe sie ubrac. Potem siadasz jeszcze na chwile przy biurku i lekarz mowi Ci dokladnie co i jak masz w srodku, zapisuje lekarstwa albo jakies zalecenia. Jak powie ze to wszystko- Ty daajesz mu kase, mowisz ladnie dziekuje i dowidzenia lbo zapisujesz sie u niego albo na rcepcji na nastepna wizyte. Tyle :)

Gość hmmmm czy dobrze zrozumialam
ja z badan musialam zrobic caly dlugi spis:/ od moczu, morfologii, cukru po wlasnie grupe krwi, hormony tarczycowe,proby watrobowe, choroby weneryczne i test na obecnosc wirusa HIV ( ostatnie sobie podarowalam;) ) do tego przy pierwszej wizycie jak kolezanka wyzej wspomniala zrobil mi USG dopochwowo- gdzie bylo widac 17mm pecherzyk:) i pobral wymaz by zrobic cytologie...zebral wywiad i obliczyl wstepnie termin porodu(na podstawie terminu ostatniej miesiaczki) w praniu wyszlo ze sie pomylil i termin przesunal mi sie o caly miesiac do przodu;) kolejna wizyte pewnie wyznaczy za miesiac i zalozy karte ciazy:)

ile masz lat autorko? Przed podjęciem decyzji o współżyciu nie zbadałaś się? Warto naprawdę warto choć raz na rok iść do gina i nie mówię tu o ciąży bynajmniej:-)

Gość byc w ciazy a nie byc
nigdy u ginekologa...........fatalna rzecz i tyle dla mnie niewyobrazalne chyba ze masz 15 lat autorko...nawet jak seksu nie uprawialas to przeciez musza byc kontrole cytologia, czy nie ma nadżerki....tragedia a póxniej sie dziwia ze rak w ostatnim cyklu rozwojowym i juz za póxno