Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zolty jesienny lisc..

Zapraszam na kawke mamy..

Polecane posty

Gość Daruuusia
Mammi dokladnie tak jak piszesz, ja tez znam jedna taka rodzine,moze dwie. Reszta owszem kupuje nowe,ale tanie,albo lepsze jakosciowo ale uzywane. Ja nie wstydze sie tego ze kupilam uzywany wozek gleboki, ze ciuszki kupuje w pepco i na wyprzedazach,zabawek akurat mamy multum,ale w wiekszosci to prezenty,badz zabawki po siostrzenicy meza.Ciuszkow wiekszosc tez dostalam, czesc z lumpeksu. I dziecko jest zdrowe ,zadowolone usmiechniete i kochane,a zeby stac mnie bylo na wszytsko nowe,musialaby siedziec pol dnia z obca opiekunka

Kochane,jestem prosto ze szkoly mojej starszej,a i bylam jeszcze w aptece po pampersy :P Sluchajcie -bardzo wkurza mnie na kafe jedna rzecz np jak jedna mama napisze ze wydaje tyle to druga ja wysmiewa i potrafi nawet skomentowac ze "biede klepie"..Osobiscie np stan materialny w tej chwili pozwala mi na kupowanie dobrych brandow..Ale ja jestem oszczedna i np wole kupic uzywane rzeczy w dobrym stanie..Dziwi mnie np zakup maty edukacyjnej za 300 zl czy karuzelki za 200 Ale jesli ktos kupi,nie mam prawa tego oceniac..Ja siedzialam na licytacjach,chodzilam do charity shopow i wyrywalam okazje..i naprawde jestem zadowolona z zakupow i niczego naszym dziecia nie brakuje..A takie nowobogackie stroszenie pior na forach jest dla mnie nie na miejscu...

Listku wlasnie w tym rzecz-ten kto nie ma nie napisze temu co ma ze jest zadufany w sobie i nienormalny,a ten ktory ma zbluzga cie i wyzwie od zebrakow. Mojemu dziecku tez niczego nie brakuje, ma krzeselko do karmienia Chicco, Karuzelke mila Tiny Love -ale uzywane,dostane lub kupione za grosze bo czego tu sie wstydzic! Po co mialam kupowac po ok 300 zl za sztuke jesli karuzelke miala ciocia,a krzeseko za grosze z lumpeksu. Jak wypralam wygladalo jak nowe,tylko 10 razy tansze. Jak ostatnio w jakims temacie napisalam jakie mamy srodki finansowe na zycie to mi ktos napisal,ze ochodze z robotniczej rodziny i mi dobrze z bieda,a on mieszkajac sam ma 3000 zl i mu nie wystarcza. No to kto tu jest gorszy?

dokładnie :/ podejście co to nie ja i moje dziecko ma to i tamto za tyle i tyle tysięcy zł :/ ludzie opanujmy się :/ niestety w naszym kraju mało jest osób które moga tak na prawo i lewo szastać pieniędzmi a hasła jakie kiedyś wyczytałam na kafe to mnie zmroziły :/ kilka przykładów: - z mężem zarabiamy po 2000zł czy możemy starać się o dziecko? czy 4000zł miesięcznie nam wystarczy? i odpowiedzi że powinno przy oszczędnym życiu no i oczywiście ale tylko na 1 dziecko - zarabiam 1200zł mąż podobnie i będziemy mieć dziecko i tutaj były odpowiedzi w stylu : no tak biedota się rozmnaża i potem będzie maurdzić że pieniedzy nie ma koszmar :/ najlepiej niech każdy patrzy na to by jego dziecku niczego nie brakowało a przede wszystkim by nie brakło mu miłości bo niestety większość tych dzieci co mają wyprawki po kilka i kilkanaście tysięcy zł ma do tego też nianię i chroniczny brak rodziców

mami82 -No nic dodac nic ujac..Samych bogaczy mamy w kraju..A TV klamie :P Statystyki tez ;) Mnie wlasnie to rozwala na kafe..W sumie jestem tu spory czas i naprawde wielu ludzi cennych poznalam..No ale,wlasnie zawsze jest to ale..;) MAm nadzieje,ze topik przezyje i nie zaarchiwizuje sie bo zakladalam go z ta mysla :)

ja jestem :) tylko po innych topicach też latam :D nudzę się w domu mała w przedszkolu, mąż odsypia nockę to co mi zostało :D tylko kafe :D:D:D chociaz coraz trudniej mi znaleźć dogodną pozycję do siedzenia przed kompem ehhh ten brzuchol :D

wolnymi chwilami????? a co to takiego :D:D:D nie no przesadzam ale ile ja tego wolnego mam? rano małą do przedszkola wyprawić potem ok trochę wolności ale zaraz koło 14 obiadek trzeba robić, iść po małą i koniec z wolnością a i z tej "wolności" za wiele tez nie skorzystam bo nawet na spacer specjalnie pójść nie moge bo mi brzuch twardnieje no i mam leżące L4 bo ciąża zagrożona :D ja już nie chcę tej "wolności" wolę by mały juz z nami był bo tyle samo do roboty bedzie (no troszkę więcej) ale przynajmniej będe mogła się bez problemu poruszać :D

Witam drogie mamay:) Wiem coś o tym mój synuś budził sie dzisiaj 7 razy:(I co wstał o 5!a może dacie mi rade jak nauczyć go raczkować(8 miesięcy)????

hihihhi pamiętam to: "jak ja bym chciała by moje dziecko już raczkowało" a po 2 tygodniach raczkowania "dlaczego ono się nauczyło teraz wszędzie włazi i wszystkie szafki chce otwierać" albo "jak ja bym chciała żeby już mówił" po miesiącu "dlaczego ono ciągle tyle gada" tak to już z nami jest :D a co do tego jak nauczyć hmmm nijak spokojnie poczekaj jak przyjdzie jego kolej to zacznie raczkować wszystko w swoim czasie dziecko najlepiej wie kiedy jego organizm jest juz do czegoś gotowy i nic na siłę bo tylko można dziecku zaszkodzić :)

pati, mozesz sprobowac polozyc cos co go bardzo interesuje obok niego,kilka centymetrow poza zasiegiem? moze zainteresuje go na tyle by po to pojsc

Witam mamy :) Można się dołączyć? Moje dziecko śpi... ale już nie długo.. dopiero teraz mam przerwę na kawkę ;)

moja młoda poszła spać w południe dłuzej śpi, to mam chwilę :) trzeba jakiś obiad zrobić... ZRobiła sie okropnie marudna na spacerach - nie chce leżeć w gondoli :( najlepiej żeby ją nosić i zeby wszystko widziała - masakra :( mam nadzieję, że to minie niedługo, bo na spacerówkę za mała a nosić nie będę...

no 2.5 miesiąca to trochę mało na spacerówkę :) może obróć ją w stronę kierunku jazdy to conieco sobie zobaczy i może nie bedzie marudzić :) a co do obiadu to faktycznie czas chyba po maleńku się za niego brać :/

Moja też dzisiaj wyjątkowo wcześnie poszła spać bo jakoś kwadrans po 12 a zbudziłam ją o 8 .. no ale ona już dwa lata ma to wulkan energii ;) I tak pewnie na noc będzie chciała do 22 szaleć ;) Ale dzisiaj nie ma bata, po 20 gonie do łóżka ;)

Gość Naela
Wróciłam z córeczką od lekarza i przeczytałam wszystkie wypowiedzi. Mały śpi a córka rysuje. Na szczęście na razie obyło się bez antybiotyku, ale mamy skierowanie do poradni nefrologicznej. Mała już czwarty raz ma bakterie w moczu. Jedyne pocieszenie, że ta bakteria jest wrażliwa na furaginę więc jeszcze nie antybiotyk, do tego wszystkie objawy grypy po szczepieniu... Mieszkamy w małym mieście i do poradni nefrologicznej musimy jechać do miasta oddalonego o 80km. Co do wypowiedzi, to widzę, że fajne i mądre kobietki tu piszą. Też pracujemy oboje z mężem, ale na luksusy typu buty za 150-200zł czy maty edukacyjne nas nie stać. Ubrania staram się kupować nowe, ale nie markowe. Choć w naszym miasteczku nie można liczyć na wyprzedaże czy przeceny. Nie znaczy to, że nie mam używanych po dzieciakach z rodziny. Zresztą sama przekazuję ciuchy po swoich dzieciakach siostrze. W domu też nie patrzę, że mam coś np. różowego po córce, zakładam małemu do "ciarania" po domu czy czasami spania.

mój mąż jest mistrzem w wyszukiwaniu promocji :) ceny pampersów ma opanowane w każdym sklepie :) a ze w pobliżu real, auchan, carrefour, selgros itd, to znajdzie zawsze najtańsze :) a młoda urodziła się w takie straszne upały i potrzebne nam były tylko body z krótkim rękawem - to znajdował takie po 2, 3 zł (w netto, biedronce) mozę nie były najpiękniejsze, ale mała nie mówiła, żeby jej się nie podobały :) a ostatnio czytałam, ze bawełna nabiera odpowiedniej miękkości po 16 praniu - czyli dla dziecka najlepsze po kimś, bo można nie zdążyć tyle razy wyprać...

catarinka twoja mała ma 2 lata i śpi w dzień??? ale masz skarb mojej musiałam spanie ukrucić jak miała niecałe 1,5 roczku i tylko w nocy od tamtej pory bo jak w dzień sie przespała to do 2 w nocy szaleć potrafiła koszmar to był a co do ciuchów to ja tez małego w wiele rzeczy po Wiki bedę ubierać chociaz dostałam tyle znowu od znajomych że te różowe z czystym sumieniem będę mogła wyrzucić :D (o matko jak ja nienawidzę różu) mama-agusia i to jest najwspanialsze w takich maluchach, że nigdy ci nie powiedzą że coś im się nie podoba :)

mama_agusia my pampersy w tej chwili kupujemy babydream z rossmana, wczesniej uzywalam huggiesow,ale kiedys sprobowalam jakos tak w momencie jak 4+ zaczynalismy uzywac i mi odpowiadaja,a cenowo wychodza ciut taniej niz huggies, te za 36 szt 19.99zl a huggies za cos ok 60 szt-39.99 bodziakow rok temu latem milam tyle ze 2/4 wcale nie miala ubranych,a czesci nawet nie zdazylam wyprac. Teraz siostra jest w ciazy,mam nadzieje ze bedzie dziewczynka

Zuza w lutym bedzie miala 2 latka i na szczescie jeszcze spi w dzien czasami godzine , czasami 3,a najczesciej tak 1,5h. Inaczej bym zwariowala chyba, czasami dlugo jej idzie to zasypianie,ale jednak zasnie. Rzuca smoczkaami,wszystko z lozeczka wyrzuci,koldre,poduszke, zdejmuje skarpetki,czasami bluzke ehhh istny diaboł wcielony. wstaje rano 5-6, zasypia tak ok 10,a wieczorem klade ja po 19,zasypia tak w pol godziny,teraz juz na szczescie sama bo byl czas ze dwie godziny siedzialam przy lozeczku,a jak tylko odchodzilam chciala wyskakiwac gora

Gość MAMA 8 MIESIĘCZNEJ WIKTORI
HEJ JA JESTEM Z TCZEWA I TEŻ POBUDKI MAM WCZEŚNIE OK 5-6 RANO MOJA 8MIESIĘCZNA CÓRKA JEST JUŻ WYSPANA MAM TEŻ 7 LETNIĄ CÓRKĘ

Pati-niektore dzieci wogole nie raczkuja i nigdy nie beda,a niektorym przypomina sie "to" dopiero jak umieja juz chodzic..Ciesz sie ze nie raczkuje :D :D :D Moja robi to od dwoch miesiecy i zycia nie mam :P Do tego zaczyna juz stawac o wlasnych nogach,ale ona bardzo szybko sie roziwja wogole..Np wiekszosc robi juz na nocnik...Co prawda pierwsza cora tez robila szybko na nocniczek..Ale ja jestem bardzo uparta w tej kwestii.. Dziewczyny udalo mi sie pospac cale 2 h -:P Nalezalo sie co hehe po takiej nocce..:)

Mami no już było kilka dni że nie spała w dzień. Teraz to jest tak że wstaje jakoś po 8, usypia koło 13 a później do 22 szaleje i z trudem ją usypiam koło 23. Ale jak nie śpi w dzień to kolo 17-18 pada i jak nie da się jej spać to będzie chodziła i ryczała. Jak jej się pozwoli tak już koło 19 to wstanie po godzinie i przerąbane. Tak po 20 jak uśnie to już spoko śpi do rana więc przetrzymywanie w dzień bez drzemki okazało się u nas jeszcze gorsze jak drzemka i późne usypianie ;) Przynajmniej mniej nerwów moich i jej ;) Tylko ona najchętniej spałaby do 10-11 rano :)

Gość MAMA 8 MIESIĘCZNEJ WIKTORI
A MOJA 24 STYCZNIA

No to bliziutko :) A Twoja corcia raczkuje,czy woli sie wdrapywac po meblach ? Bo moja to i to i czasem nie ogarniam :) Mamy 2 swinki morskie w kuchni i ciagle do nich biega,a ze klatka wielka to nie ma gdzie z nia za bardzo sie ulokowac (swinie lubia towarzystwo :P) No ale ona chce tam ze swinkami byc i koniec,juz sie wczoraj smialam ze to zle rokuje na jej przyszlosc :P he he