Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zośka1209

BOŻE NARODZENIE 2010

Polecane posty

Moje posty też kasują ;/ aż mi się odechciewa pisać, bo chyba od 5 dni co piszę to następnego dnia nie ma ;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasowanie wpisów
zgłosiłam na redakcyjnym to samozwancze kasowanie naszych wpisów :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziewczyny ja jeszcze o
piernikach na choinkę. zarobię ciasto i ono musi leżakować czy upieczony piernik? i kiedy się ozdabia? tuż przed świętami czy zaraz po upieczeniu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciasto lezakuje w lodowce
ciasto ma lezakowac,potem jak upieczesz mozesz ozdabiac choc ja robię to na drugi dzien po upieczeniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciasto lezakuje w lodowce
upiecz sobie ok 20 grudnia i nastepnego dnia zacznij ozdabiac :) dziewczyny a co planujecie na obiad w 1 i 2 gi dzien swiąt ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziewczyny ja jeszcze o
dzięki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześc dziewczyny !!! Mam Świąteczny problem brak pomysłu na prezenty, chce na ten cel przeznaczyc tak koło 250 euro tj ok 1000zł a mam sporo prezentów do kupienia i musze je zamowic na allegro bo nie jade na Świeta do domu do rodzicow więc wysyłke chce skierowac odrazu do nich. - 3 kobiety *mama 42 lata lubi ładne rzeczy *babcia 62 lata * ciotka 38 lat nie za bardzo ją lubie -4 facetów * ojczym 48lat *dziadek 65lat *wujek 40 lat *brat 19lat -2 nastolatki *siostra 15lat *siostra 16lat -2 dziewczynki 7,9 lat -2 chłopców 5,6 lat Będe wdzięczna za pomysły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość witaj mamo z de
radzę Ci kupic jakies drobnostki ,coś niewielkiego .Dziadkom ,wujkom ,ojczymowi wody po goleniu ,bratu jakis niezly zel pod prysznic/dezodorant ,nastolatkom ? hmm ,wg upodoban ,cos co jej sie przyda ,moze dobry długopis albo płytę ? dzieciakom gry planszowe ,puzzle ewentualnie ksiązki /basnie albo cos w podobie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
może po prostu kup im coś związanego z ich zainteresowaniami? :) tym sposobem na pewno nie będzie nietrafionych prezentów:) a jeśli nie wiesz zupełnie co masz kupić albo któreś nie ma zainteresowań, to może coś z kosmetyków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kup im kosmetyki
a dzieciom ksiązki lub gry :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koniak kup albo innego winiacz
a. z tego kazdy polak bedzie zadowolony :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kup im kosmetyki
zaraz tam koniak :P bimber tez pomoze ;):D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spróbuj strony typu gadzeter.pl albo wymarzonyprezent na poszukiwanie pomysłów, nie tylko polskie ale i zagraniczne. Dla kobiet możesz np. w Lushu coś zamówić albo w Bodyshopie, wszystkie kobiety lubią takie bajery :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka 87
Też mam problem prezentowy... Myslę nad torebką dla mamy. A co dla innych?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka a twój tata ma
samochód? bo może jakiś fajny kosmetyk do auta? ja lubię dostawać takie rzeczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Cześć dziewczyny i chłopaki
Już nas chyba nie kasują :) Obym nie wypowiedziała w złą godzinę :) Co planujecie na świąteczny obiad ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Cześć dziewczyny i chłopaki
puk puk :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka87
z kosmetykiem samochodowym to dobra mysl:) Dzięki:) Na obiad świąteczny- w Pierwszy dzień obowiazkowo gęś... W drugi już większa dowolność- albo jakiś schab pieczony ze śliwkami, albo może wołowe zrazy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hejka Czarnuszko
Czarnuszko 🖐️ ja bym się pokusiła na gęs albo kaczkę ale przynam bez bicia że nigdy nie pieklam ,więc jeśli moge prosić o przepis będe baaardzo wdzięczna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka87
To jest bardzo dobry przepis na gęś: 1 gęś 5 kwaśnych jabłek 5 ząbków czosnku 1 cebula łyżka mąki ziemniaczanej garść rodzynek majeranek (dużo- ze 4 opakowania) sól pieprz Gęś oczyścić, umyć, natrzeć solą i pieprzem i odstawić na kilka godzin do lodówki.Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i obtoczyć w majeranku.Nadziać gęś tymi jabłkami, rodzynkami, ząbkami czosnku i pokrojoną w ćwiartki cebulą.Spiąć wykałaczkami.Gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Po 30 minutach pieczenia zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 2 godziny, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.Upieczoną gęś podzielić na porcje.Część nadzienia zmiksować wraz z powstałym sosem i zagęścić mąką ziemniaczaną.Sos podawać w sosjerce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hejka Czarnuszko
ooo,dzięki🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnuszka87
Kaczka 1 kaczka świeża lub mrożona 1 kg kwaskowatych jabłek sól, pieprz majeranek brzoskwinie z puszki 3 łyżki konfitury z żurawin Kaczkę oczyścić, opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce, jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, wymieszać z majerankiem, kaczkę wypełnić jabłkami, zaszyć skórę, obsmażyć na rumiano na suchej patelni, przełożyć do brytfanny, piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190C, często polewając wypływającym tłuszczem, upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek, obłożyć połówkami brzoskwiń nadzianymi żurawinami, podawać z ziemniakami z wody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasto rałka 11
Pierogi z grzybami Opis Pyszne domowe pierogi z grzybami. Składniki grzyby szlachetne 40 dag cebula 2 szt pieprz sól mąka 1,5 szklanki jajko 1 szt olej 2 łyżki woda 0,5 szklanki bułka czerstwa 1 szt Sposób przyrządzenia Farsz: Grzyby myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotuję ok 1,5 godziny pod przykryciem. Odcedzam, studzę i kroje w kostkę. Cebulę obieram, myję i drobno kroję. Smażę na złoto. Bułkę zalewam wrząca wodą, chwile mocze i odciskam. Wszystkie składniki farszu mieszam w jednej misce, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem i solą. Ciasto: Do przesianej mąki, dodaję odrobinę i jajko. Ostrożnie zagniatam ciasto. Dziele na części, które wałkuje i wykrawam kółka np. szklanką. Na środek każdego nakładam łyżkę farszu, składam na pół i zlepiam brzegi. Pierogi gotuje w osolonej wodzie, do wypłynięcia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasto rałka 11
Karp w galarecie Składniki karp 1 szt wino białe 170 ml cytryna 1 szt żelatyna pieprz czarny ziarnisty 10 ziaren marchew 1 szt pietruszka 1 szt liść laurowy 1 szt sól Sposób przyrządzenia Karpia podzielić na porcje. Jarzyny obrać, kroimy, zalewać wodą. Dodać liść laurowy i pieprz. Gotować 30 minut. Do 2 szklanek wywaru dodać 5 łyżek wina, sól. Następnie dodać porcje ryby i gotować 20 minut. Wywar schłodzić i wyjąć z niego rybę, następnie go przecedzić. Z żelatyny, reszty wina i wywaru przygotować roztwór według instrukcji na opakowaniu. Schłodzić. Galaretę wlać do naczynia, pozostawić aby stężała. Poukładać na niej porcje ryby i zalać resztą galarety. Odstawić do lodówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasto rałka 11
Przepyszne uszka Składniki Ciasto: mąka pół kilo jajko 1 szt sól szczypta cukier szczypta Farsz: prawdziwki suszone 5 dag pieczarki 1 kg cebula 10 dag masło 5 dag sól pieprz Sposób przyrządzenia Mąkę wymieszać dokładnie z jajkiem. Podlać wrzątkiem, wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyciąć małe kółka. Prawdziwki obgotować i drobno posiekać. Podsmażyć na maśle razem z cebulką i pieczarkami. Zimny farsz nakładać na ciasto. Lepić uszka. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z barszczem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasto rałka 11
gęś 3 kg jabłka kwaskowe 6 szt cebula 1 szt rodzynki 8 dag mąka ziemniaczana 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżka cząber 1 łyżka sól 1 do smaku pieprz czarny 1 do smaku Sposób przyrządzenia Gęś oczyszczamy, myjemy, nacieramy solą wymieszaną z pieprzem. Jabłka myjemy i z każdego owocu ścinamy wierzchołek, a pozostałą część wydrążamy i skrapiamy w środku sokiem z cytryny. Miąższ oczyszczamy z gniazd nasiennych i wraz z odciętymi kawałkami jabłek mieszamy z cząbrem i nadziewamy gęś. Otwór zaszywamy nicią. Gęś wkładamy do brytfanny, wlewamy dwie szklanki wody, przykrywamy brytfannę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę i pieczemy mięso 2 godziny, najpierw rumieniąc piersi, a następnie potem grzbiet. Rodzynki moczymy w letniej wodzie 20 minut, osączamy i wypełniamy nimi wydrążone jabłka. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Na 30 minut przed końcem pieczenia do brytfanny wkładamy cebule, gęś obkładamy jabłkami i pieczemy. Upieczoną gęś kroimy na porcje i razem z jabłkami oraz cebulami układamy na półmisku. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklanki wody, wlewamy do odtłuszczonego sosu i mieszamy do zagotowania. Sos przecedzamy przez sito i podajemy w sosjerce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasto rałka 11
Rolada z oscypkiem Składniki mostek cielęcy 1 kg rodzynki 5 dag oscypek 10 dag ryż 10 dag olej czosnek sól pieprz Sposób przyrządzenia Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy nożem i oddzielamy kości żebrowe od mostka. Mostek nacieramy solą oraz pieprzem, odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mieszamy z rodzynkami i startym na tarce oscypkiem, doprawiamy do smaku czosnkiem. Przygotowany farsz rozkładamy równomiernie na mięsie, zwijamy roladę. Obwiązujemy ją nicią, smarujemy olejem, zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę w 200 st. C. Na koniec pieczenia rozwijamy folię, aby zrumienić roladę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasto rałka 11
MAKOWIEC WYKWINTNY ciasto mąka 30 dag cukier puder 30 dag margaryna 15 dag jaja 6 szt prosze do pieczenia 2 łyżeczki cytryna masa makowa mak 30 dag jaja 3 szt cukier 1 czubata szklanka cukier waniliowy 1 op olejek pomarańczowy 1 rodzynki 10 dag polewa masło 1 łyżka cukier puder 1 szklanka mleko 2 łyżki kakao 2 łyżki Sposób przyrządzenia Ciasto. W misce ucieram do białości margarynę, cukier i żółtka. Cały czas ucierając dodaję sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaję ubite na sztywno białka. Na samym końcu dodaję mak i wszystko dokładnie mieszam. Połowę ciasta wylewam na blachę wyłożoną papierem. Na ciasto wykładam masę. Wstawiam to wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około godziny. MAKOWIEC W CIEŚCIE CYTRYNOWYM nadzienie mak 35 dag jajka 3 szt cukier 1 szkl cukier wanilinowy 1 opak aromat cytrynowy bakalie ciasto jajka 5 szt sok z cytryny 1 łyżka mąka 30 dag cukier 30 dag margaryna 15 dag proszek do pieczenia 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia Mak mielimy w maszynce. Żółtka, masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym, dodajemy porcjami zmielony mak. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy makowej, mieszamy, dodajemy olejek i bakalie. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz ubitą pianę z białek. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wkładamy połowę ciasta, następnie warstwę masy makowej, a na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni ok godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy ciasto polewą kakaową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasto rałka 11
PLEŚNIAK Składniki wiśnie 1 kg margaryna 1 szt jajka 4 szt cukier 1 szkl mąka 3 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki Sposób przyrządzenia Wiśnie umyć i wydrylować. Margarynę miksujemy z żółtkami, dodajemy połowę cukru oraz make wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 - 2/3. Oba kawałki ciasta zawijamy w folie i schładzamy. Po około 30 minutach większy kawałek ścieramy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy wiśnie. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno i wykładamy na wiśnie. Na wierzch ścieramy pozostały kawałek ciasta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. KULEBIAK Składniki ciasto mleko 1 szklanka drożdże 3 dag mąka 45 dag jajko 1 szt cukier 1 łyżeczka sól olej farsz kapusta kiszona 50 dag grzyby suszone 6 szt cebula 2 szt jajko 1 szt liść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarnach olej sól pieprz Sposób przyrządzenia Mleko podgrzać, drożdże rozetrzeć z cukrem i dodać 3 łyżki letniego mleka oraz 2 łyżki mąki, odstawić by zapracowało. Mąkę delikatnie posolić, wbić jajko, mieszać, wlać po trochu mleko, wyrobić ciasto, a na koniec dodać zaczyn. Wyrabiać kilka minut po czym odstawić do wyrośnięcia. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. Kapustę drobno pokroić, wlać szklankę wrzątku, przyprawy i gotować około pół godziny. Cebulę posiekać, usmażyć na oleju, dodać odciśnięte i pokrojone grzyby. Dokładnie wymieszać. Drożdżowe ciasto rozwałkować, na środku ułożyć farsz, następnie zwinąć jak roladę i piec w 180 st. C około 40 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×