Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Fabella

Polski to najpiekniejszy jezyk na swiecie...

Polecane posty

Eee, dlaczego? Mamy Czlonka, mamy Pochwe... przeciez to normalne okreslenia :) A przeklenstwa i wulgaryzmy sa przeciez w kazdym jezyku. Prawda jest taka, ze zaden inny jezyk nie brzmi tak pieknie jak nasz. Nie potrafie tego opisac, mam zbyt ubogie slownictwo, ale Cos w tym naszym jezyku jest, co odróznia nas od nudnego angielskiego czy jemu podobnych. Inne piekne jezyki to moim zdaniem niemiecki, norweski i finski.

nasz język jest bardzo zaawansowany gramatycznie w porównaniu do prymitywnego angielskiego którego forma jest taka jak naszej mowy jakieś 300-400 lat temu... mamy bardzo nowoczesny jezyk... ale języki wschodnio-słowiańskie są piekniejsze... takie melodyjne... np bardzo ładny jest ukraiński ;-)

Oj tak, ukrainski jest piekny. Ale ja w ogóle mam strasznego hopla na punkcie bycia Slowianka. I celebruje to, zawsze i wszedzie :) Jakie wg. was sa najpiekniejsze miejsca w polsce?

moja babcia jest kochana, ale doprowadza mnie do szalu takimi pytaniami: - a macie TAM zlota polska jesien? - ogladasz dziennik? - nie, babus. - jak to, nie ogladasz polskich programow??? - nie, nie mam zadnego. - no popatrz, niby zachod a taki zacofany. - gdzie jestes? - w autobusie, babu. - sluchasz?! - czego, babus? - jak to, pielgrzymka na jasna gore jest! cala polska idzie! - nie podawali u was?! ach, oni tam u was guzik wiedza. moherowo patriotyczna, kochana babusia. wlasnie ona tez twierdzi, ze jezyk polski jest najtrudniejszy na swiecie. i juz. :D

No, wschodnio-słowiańskiejęzyki są piękne. Ładne miejsca w Polsce: Morskie Oko, Pieniny (moje ukochane góry, szczególnie jesienią), niektóre jeziora (np. Żarnowieckie) - ogólnie, piękne są p\miejsca naturalne, nieprzekształcone przez człowieka.

Gość debilka1234567890
wszystkie języki są ładne, oprócz niemieckiego :P

Niemiecki jest przepiekny. A mnie jest cholernie przykro ze nie potrafie sie idealnie poslugiwac polskim jezykiem. Bardzo duzo czytam po polsku, ale po tylu latach juz zaczynam zapominac, moja gramatyka robi sie bardzo 'smieszna'... czasami gubie slowa. Ehhh, szkoda wielka :( Mnie najbardziej podoba sie woj. swietokrzyskie, tam tylko wiochy i pola, wiochy i pola... a ja uwielbiam nature i prace w polu :) Szkoda ze musze mieszkac w nowoczesnym miescie. :/

Gość zdjęcie w sepii
niemiecki jest piękny, uwielbiam ten język.

Gość zdjęcie w sepii
a gdzie tam twardy :) to język poetów i myślicieli.

Gość jinemm
niemiecki jest obrzydliwy, najbrzydszy jezyk na swiecie

Gość debilka1234567890
no może przesadziłam, w końcu to kwestia gustu :) a język polski uwielbiam, a w szczególności zdanie ,,W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie''. Czy cudzoziemcy w ogóle daliby radę wymówić? :)

Owszem :) Jest wspanialy. Swoja droga- najslodsza jest gwara góralska, tej jeszcze nie zapomnialam! Mieszkalam sobie w Oswiecimiu do 11go roku zycia- to strategiczne miejsce bo blisko i Kraków, i Slask, i Góry- to i troche ze mnie wszystkiego, a gwara uwielbiam mówic :D

My polacy mamy strasznie gietkie jezyki- potrafimy takie rózne smieszne zlepki wymawiac, ale watpie zeby obcokrajowcy potrafili... anglicy naprzyklad nigdy w zyciu, ale angielski to w ogóle paskudny jezyk jest. Juz wole gadac po hitlerowsku.

Gość debilka1234567890
,,Stół z powyłamywanymi nogami'' też jest świetny :)

Ja nie wiem czy Polski jest pięknym językiem, ocenić to mogą tylko osoby spoza PL, ale jeśli naprawdę jest podobny w brzmieniu do rosyjskiego to mi się nie podoba! Ale chyba nie mamy aż takiego akcentu jak rosjanie... mam nadzieję przynajmniej. Btw. niemiecki nie jest taki zły, tez od cholery szelszczą, ale polskich szelaszczących słów to już wymówić nie potrafią.

Z tym Grzegorzem jest swietne :) W ogóle to troszke zabawne, mamy twarde i szeleszczace sz, cz, rz, ch, etc. nosowe e i a z ogonkami ( nie mam polskich znaków) i l jak w slowie 'lódz' (glupie polskie znaki :( ) które zmiekcza i sprawia ze jezyk jest bardziej miekki, plynny, melodyjny. Czyli podsumowujac- twardy melodyjny jezyk :) Jestem dumna z bycia polka.

Gość debilka1234567890
no właśnie Fabella, język polski to taka mieszanka twardych i szeleszczących głosek, do tego dochodzi zmiękczanie ą, ę, sz, rz, ż, cz, dz, dż, ś, ź, ć, dź(nic nie pominęłam?), fajna mieszanka :)

i to wlasnie tak bardzo kocham w tym naszym jezyku.... znam pewnego fina który stara sie nauczyc polskiego :) To niesamowicie zabawne jak wymawia te nasze 'szeleszczace' slowa, wszak finski jest niesamowicie miekki i melodyjny! (Swoja droga, kocham finski.)

Gość debilka1234567890
uwielbiam polski, ale moim zdaniem jest też wiele innych pięknych języków :)

Gość zbieram na slowniki
Nie lubie angielskiego, hiszpanskiego, wloskiego, francuskiego, jezyków arabskich... sporo tego :) kocham jedynie polski, ukrainski, finski, niemiecki i norweski :)

Jestem wykładowcą jęz polskiego jako obcego, jak nazwa wskazuje, pracuję na obczyźnie :D fabella - błagam, pisz w Polsce, a nie w polsce :O język piękny, trudny, ale nie przesadzajmy. Ktoś wcześniej dobrze powiedział, choćby węgierski! Masakra! Mamy sporo spółgłosek szeleszczących, dlatego tak "szeleścimy" :D Na pewno wyjątkowy! Nasze kochane nosówki! :D Archaizm jakich mało!! :D А укранська мова така гарна :) милозвучна!

Gość debilka1234567890
ludzie z innych krajów chyba lubią nasz język, bo któregoś roku przed Eurowizją mówili, że chcieliby posłuchać naszej piosenki w języku polskim