Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

misiaczkowa

*********Termin SIERPIEŃ 2011*************

Polecane posty

Na tym wykresie który dostałam najniższa jest wartość coś poniżej 1, a najwyższa wartość coś poniżej 3.

Dziewczynki, te wartości NT i inne uzależnione są od wieku kobiety, od tego czy pali lub paliła, czy pije lub piła, czy ciąża jest w sposób naturalny itd. Jeśli lekarz powiedział, że ok. to nie należy się martwić. Dzisiaj piątek!!!A myślałam w poniedziałek, że do niego nie dożyję... Moja ginka umówiła mnie do tej swojej specjalistki od hormonów na poniedziałek, mam nadzieję, że coś się wtedy przynajmniej rozjaśni. Buziaki!Pozdrawiam

Gość ryba510
Dziewczyny prywatnie gin powiedział ,ze wszystko ok dziwcko idealnie wymiarami pasuje do tygodni >ja robiła je w 12 tyg.5 dni!A wczoraj poszłam do prowadzącego taka ta doktor jest byle jaka niecieszy sie dobra opinia u nas w mioeścier ale wyobraście sobie ,,,,,,,,,że niema innej ,która przyjmuje na fundusz chodze do niej ze wzgledu na badania ,zeby za nie niepłacic.I tak mnire wczoraj wkurzyła,ze aż dzwoniłm do tego mojego prywatnego lekarza i on uważa ,że jest to w porządku i niema potrzeby robic dodatkowych badań !Agacrl miałam 64 co odpowiada 12 tyg.6 dni!

Łazanka ma rację. Mój gin wypytywał o te wszystkie rzeczy. A Ty Ryba nie przejmuj się. W końcu Twoja gin na co dzień nie robi tych badań, więc na pewno nie zna się na nich tak jak lekarz, który się w nich specjalizuję. Nie wiem tylko czemu denerwuję kobietę w ciąży. A chociaż coś Ci poradziła. Zaleciła dodatkowe badania jeśli uważa że coś jest nie tak? Ja teraz też chodzę już do gina na NFZ. Ostatnio dowiedziałam się że w ramach umowy z funduszem pacjentka ma zagwarantowane tylko 3 badania USG, więc niestety nie będę oglądać maluszka co wizytę. Jedno miałam już robione w 11 tygodniu., zostały więc tylko jeszcze 2 - pewnie po 20 i gdzieś pod koniec ciąży. Na wizytach prywatnych miałam robione co wizytę i dostawałam zdjęcie. W ramach funduszu nawet za zdjęcie trzeba zapłacić.

Gość ryba510
Nie nic mi niepoleciła tylko powiedział,ze to jego sprawa jeśli takie parametry są!!! WARIATKA! jednym słowem niejedną dziewczyne tak załatwiła ze z rykiem od niej wychodziła i szła do normalnego lekarza i było ok! czytałm o niej na forum! dziewczyna pisała,ze ta doktor zwierząt niepowinna leczyc takze wyobraz sobie! olewa pacjentki !tak jak mówisz zrobiła mi w 10 tyg, usg i tyle! ale wole aby jak najmniej robiła bo znów coś głupiego palnie i bede sie wkurzac! prywatnie tez przyjmuje ale ja n ieskorzytam!!!

Aga co ty opowiadasz? ja też chodzę na NFZ od początku i już miałam 3 USG a jestem koniec 14 tyg to znaczy że już mi żadno nie przysługuje? Nie wydaje mi się. Ja mam co miesiąc ustalone wizyty i co miesiąc pani doktor mowila że bedzie robić USG.

zdjecia dostałam już dwa i nie płaciłam ani grosza.

Leeila no to masz szczęscie wyjątkowe że tak trafiłaś.Ja też czytalam i potwierdziło to wiele osób,że jeżeli ciąża jest prawidłowa to przysługują ci się tylko 3 usg.Jeżeli coś jest nie tak to robią częściej,niestety tak jest i dlatego ja chodze prywatnie.Badania krwi robi mi mój lekarz w przychodni i nie muszę naszczęście płacić,tylko wasserman mnie kosztował 20zł.A co o wyników moje Nt 1,9mm a Crl 56mm i też było wszystko ok.

Gość ryba510
Juz sie uspokoiłam ! bo widze że to normalny wynik !!dzieki

Gość ryba510
Doszłam do wniosku ,ze najlepiej chodzoic do jednego gin oczywiście konkretnego takiego jak mój prywatnie!ale chodzi oto,dlaczego za wszystkie badania mamy płaci skoro płacimy składki!

Właśnie, ja też chodzę prywatnie do lekarza, ale uważam, ze jeśli płaci się już za wizyty to wszystkie badania powinny być za darmo. A tutaj za wszystko trzeba płacić. Z drugiej strony jeśli ta bezpłatna opieka na NFZ byłaby przystępniejsza to pewnie większość z nas wybierałaby właśnie taki sposób opieki. A przecież świadczenia zdrowotne to pokaźna część naszych pensji..

Informacja o tych 3 USG z NFZ wisi na tablicy ogłoszeń u mojego gina. Podobno taki ma kontrakt z NFZ. O tych zdjęciach też. Jak pacjentka życzy sobie nagranie DVD z badania USG to musi dopłacić w 7-15 tydzień - 20 zł.zł., a za 4D w 20- 26 tydzień 70 zł. Pierwsze dwie wizyty miałam prywatne, ale muszę teraz liczyć się z kasą bo czekają mnie tak jak wszystkie Nas dodatkowe wydatki. A jeszcze do porodu musimy z mężem zrobić mały remont mieszkania. Szkoda mi tak co miesiąc wydawać 120 zł za wizytę i do tego płacić za wszystkie badania. Za tą kasę mogę kupić wymarzony wózek x-lander. Poza tym od 10 lat płacę dość duże składki na ubezpieczenie zdrowotne i do tej pory prawie z nich nie korzystałam.

Dziewczyny w uk sa tylko 2 USG. Pierwsze wykonane między 10 a 14 tygodniem ciąży pozwala między innymi wykluczyć zespół Downa a między 20 a 23 tygodniem ciąży wykonywane jest kolejne, które umożliwia wykrycie lub wykluczenie wad rozwojowych u płodu, określenie wagi i położenia dziecka, a także jego płci. Jezeli z ciaza cos sie dzieje niedobrego wtedy wykonywane sa kolejne.

Gość małp@
Witam was, dawno mnie tu nie było. Wczoraj byliśmy z mężem na usg genetycznym. Mały jest o tydzień do przodu w stosunku do terminu porodu w miesiączki. NT ma w normie 1,8, widoczna kość nosowa. Na tym etapie ciąży wszystko wygląda prawidłowo. No i wyszło, że będziemy mieć syna. Ja od początku czułam, że to syn, mąż bardzo chciał córkę. Teraz musi się biedak przestawić:) Niestety na kosmówce mam krwiaka i muszę leżeć. W zeszłym tygodniu trafiłam już na kilka dni do szpitala, bo miałam plamienia i już wtedy zobaczyli ten krwiak, tylko był mniejszy. Trochę go zignorowali. Teraz na usg był bardzo widoczny. Bardzo się tym zmartwiłam. Lekarz powiedział, że w ciągu dwóch tygodni powinien się wchłonąć o ile będę się oszczędzać. Jeszcze cały czas grozi mi poronienie, więc jestem pełna obaw. Pozdrawiam wszystkie mamusie:)

Witam! Ja chodzę na wizyty i w ramach nfz i prywatnie do kogo innego. U mnie w przychodni gin w ogóle nie robi usg jedynie bada ginekologicznie i wypisuje skierowania na badania np krwi. Ten gin proponuje właśnie wizyty usg w centrum diag. prenatalnej i tu koszt usg wynosi 300zł. Ja zdecydowałam że będę chodzić do tego centrum również na prowadzenie ciąży (jestem po usunięciu tarczycy i muszę być szczególnie dopieszczona przez gin tak żeby z dzieckiem i ze mną było ok) i tak płacę za wizytę bez usg 200zł za wizytę z usg 300. To dużo ale uważam, że warto. Tu też na pierwszej wizycie położna powiedziała mi że są 3 obowiązkowe usg i oni się tego trzymają chyba że lekarz na wizycie uzna że coś jest nie tak wtedy usg może zrobić. Ja na to pierwsze obowiązkowe genetyczne idę za równo tydzień.

ps: jak z zeszłym ty musiałam mieć wykonane usg to w cenie dostałam płytę z filmem i zdjęcia z opisem. I

Dziewczyny wczoraj byłam zrobić test hiv. Był bezpłatny, bez skierowania pod tym adresem znajdziecie spis miast, w których bezpłatnie możecie go zrobić (wasz partner też bo okazało się że akcja jest dla wszystkich): http://www.aids.gov.pl/ Tyle że ostrzegam wynik testu jest anonimowy a przed badaniem trzeba odpowiedzieć na wiele pytań, nawet takich bardzo intymnych a ponieważ kwestionariusz wypełnia pracownik jest to upokarzające - przynajmniej ja tak to odczułam choć nie należę do wstydliwych.

A dziś byłam na innych badaniach krwi więc obie ręce mam pokłute. Byłam jeszcze na zakupach i poczcie i tak się wykończyła, że normalnie myślałam że ze zmęczenia się popłaczę. Podziwiam dziewczyny, które w ciąży chodzą do pracy. Ja bym chyba rady nie dała. Aha był jeszcze temat rozstępów. Ja po przejściach z tarczycą mam ich sporo choć teraz są mało widoczne. Z doświadczenia wiem że ich pewnie nie uniknę i że żadne kremiki im nie zapobiegną. :(

Gość ryba510
Małp@ szybko było wida płec!

Witam.Idę w poniedziałek z moim M na usg i już poznamy płeć,ale mam przed badaniem wypić 1,5l płynu to sądze że będzie mnie już badał przez brzuch.Pozdrawiam. Miłego popołudnia.

Mania, ja rowniez mam w pon usg wiec idziemy juz wspolnie :) mam nadzieje,ze dowiem sie samych dobrych informacji. maz specjalnie wzial wolne na ten dzien,no i przy okazji walentynki. moze byc milo :) a czy plec poznamy..zobaczymy :)

Mania, ja rowniez mam w pon usg wiec idziemy juz wspolnie :) mam nadzieje,ze dowiem sie samych dobrych informacji. maz specjalnie wzial wolne na ten dzien,no i przy okazji walentynki. moze byc milo :) a czy plec poznamy..zobaczymy :)

Gość małp@
Ryba510 akurat lekarz ma najnowocześniejszy sprzęt i pokazał nam w 4D. Byłam w szoku, że tak szybko można było zobaczyć. Wczoraj mały miał 13tc5d.

Cześć baby! i dziś ja byłam na tym genetycznym- 3 ciąża a takie dokładne badanie po raz 1:) dr wszystko dokłądnie pobadał, mierzył i wszystko dobrze- nie podejrzewałąm, że może być inaczej, no ale płci nie powiedział. Jeszcze troche mogę się połudzić, choć ja tam widziałam przy okazji pokazywania pęcherza małęgo penisa i jajka! pozdrawiam

Gość ryba510
MAłp@ ile płaciłaś za 4d chcemy też iśc na 3d lud 4d w 22tyg. właśnie na płec?

Gość ryba510
Małp@ skąd jesteś bo ja z Pruszcza gdańskiego!pomorskie

Gość ryba510
Małp@ skąd jesteś bo ja z Pruszcza gdańskiego!pomorskie

Gość małp@
Jestem z Dolnego Śląska, usg robiłam we Wrocławiu. Koszt 200zł

ryba510 - u mnie w lubuskiem usg 3d/4d kosztuje około 180 zł. Wczoraj mnie u was nie było, sprzątałam generalnie pokój córeczki, a efekt był taki, że mąż spytał czy wszystkie zabawki jej wyżuciłam. Takiego porządku dosłownie we wszystkich półeczkach, szufladach i ciuchach nie robiłam juz rok. Ale dziś pokój wygląda rewelacyjnie. U mnie piekne słoneczko, więc sniadanko i idzieny na dwór. A wieczorem pizze robie z córeczką, ciekawe czy ciasto cienkie wyjdzie. Pozdrawiam i wpadne tu wieczorem.