Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

misiaczkowa

*********Termin SIERPIEŃ 2011*************

Polecane posty

Gość Agulekk25
Ja też mam więcej wydzieliny w kolorze żółtwaym. Miałam robione wymazy i posiewy i równiez nie mam zadnych infekci więc wydaje mi się że napewno tak ma być.

Agulek ja tez tak mam. Gin powiedział mi że to dlatego, że malec jest już duży i napiera na kanał rodny. Co do skurczy, to nie wiem. Czasami czuje ból jak na miesiączkę, ale nie trwa on kilka sekund, tylko kilka minut, więc to nie skurcze. Wczoraj położna na szkole rodzenia mówiła, że pierworódki które miały bolesne miesiączki mogą nawet nie zauważyć pierwszych skurczy. Byłam dziś u ginekologa, bardzo fajna baka - mój jest na urlopie. byłam z tymi wynikami z wymazu. Zapisała mi globulki dopochwowe, ale wynik taki tak mam mieć i pokazać na porodówce. Pokazałam jej moją wysypkę, kazała smarować maściami chłodzącymi i aby się upewnić czy to nie zatrucie ciążowe zrobić badanie Aspat i Alat - ale to dopiero w poniedziałek. A ja sama odkryłam co mi pomaga na to swędzenie. Przemywam Oliatum, które kupiłam dla malucha i on łagodzi świąd na jakieś 3-4 godziny. Maltan tez już stosuję, i też tylko raz dziennie. Siara mi się sączy, ale wiem to tylko dlatego, ze mam plamy na koszulce nocnej. Raz tylko widziałam taką jakby wodę wypływającą z brodawki. As, a mnie mdli już od 3 dni. czyżby na koniec ciąży znów dolegliwości z 1 trymestru. W ogóle dopadł mnie jakiś kryzys. Dziś zaczynam 38 tydzień ciąży i już mam dosyć. Wczoraj mały mnie przestraszył, bo prawie nie czułam ruchów. Dopiero o 13.30 zaczął się wiercić, a do tej pory nie dawał mi spokoju. Myślę, że to dlatego że spalam na plecach. Przez to swędzenie odkrywałam brzuch, a leżąc na boku drażniłam miejsca pokryte wysypką. dziś już spaąłm na boku i synuś o 6 rano zrobił pobudkę. Co do wózka, kupiłam od koleżanki używany z dużymi kołami i wielką gondolą, która starczy na całą zime: http://www.mikrus.eu/wozek-dzieciecy-sprint-kolor-grafit-czerwony-p-9.html

Ja przy 2 ciążach nie miałam mleczka wcześniej , po porodzie dopiero jak dziecko dostawili do piersi ssało i zaczeło leciec:) .

as80 ja mam tez termin na 19, i to wyliczenie dotyczy tylko tej części obowiązkowej. O ten dodatkowy( w tym przypadku to już na pewno 4 tygodnie) będziesz musiał złożyć wniosek na 7 dni przed jego rozpoczęciem, czyli pod koniec grudnia.

Gość Agulekk25
Mój maluszek najwięcej kręci i wierci sie właśnie wieczorem. Mam nadzieję, ze jak juz przyjedzie na świat to zmieni swoja porę największej aktywności :))))))

Gość Agulekk25
Piszecie dziewczyny o urlopie macierzyńskim. Ja teraz jestem na L4. Jak urodze to szpital podobno wystawia już jakies papiery. Wy mówicie, że co trzeba samemu złozyć jakis wniosek o urlopie macierzyńskim? Ja mam termin na 14 sierpnia. Do 16 mam wystawione L4. Jak nie urodze przed 16 to mój gin ma mi wystawiuć nastyępne zwolnienie L4. A jeżeli urodze to co jak to załatwić? Szpital chyba wystawia jakieś zaswiadczenia?

Gość Agulekk25
Ale chyba szpital wystawia zaświadczenie o urodzeniu dziecka i dają akt urodzenia i to zawozi się do swojej firmy, do kadr? I potem już wszystko załatwia firma?

Mot, to zależy od lekarza jak Ci wystawi L4. Są tacy, którzy robią to tylko do dnia planowego porodu, a są tacy którzy dają z zapasem jak pisała Vilia. Czasami ZUS zarzuca podczas kontroli lekarzom, że skoro kobieta może wziąć przed porodem 2 tygodnie macierzyńskiego to czemu wystawiają zwolnienie i Ci bardziej strachliwi tak robią. Były tu już takie tematy na Kafe, ale dziewczyny radzą sobie idąc do innego lekarza, lub prywatnie i udaje im się zdobyć kolejne zwolnienie.

Agulek u mnie w firmie no ten urlop obowiązkowy nie trzeba pisać żadnego wniosku, tylko o ten dodatkowy. Ale dziewczyny pisały, że u nich w firmach jest taki zwyczaj. Musisz się zorientować jak to u Ciebie jest. A tego 16 nie masz wyznaczonej kolejnej wizyty? Jeśli nie, będziesz mogła rozpocząć już ten macierzyński, ale szkoda tych paru dni dłużej spędzonych w domu z maleństwem.

Dopiero doczytałam że masz tą wizytę. Tyle się tu dzieję, że nie nadążam odpisywać. Jak urodzisz szpital daje Ci jakieś zaświadczenie i przekazujesz je kadrom i oni już wiedzą co robić dalej. Trzeba pamiętać, żeby po uzyskaniu przez dziecko PESELU zgłosić to do kadr w celu objęcia dziecka ubezpieczeniem zdrowotnym. No i odpis aktu urodzenia też, ale ten z Peselem dostaję się później,a numer ten jest niezbędny by zgłosić dziecko do ubezpieczenia.

Co do mleczka :) Ja nigdy nie miałam przed porodem ,tylko po porodzie jest tzw,siara którą spija dziecko , żródełko witamin ,dopiero potem mleczko . Teraz mam tylko z 1 kropelkę ,ale położna radziła nie naciskac ,bo będzie potem więcej leciec . Dam wam stronkę :) http://siarawpiersiach.dobrodziecka.pl/

Gość Agulekk25
To teraz już rozumiem. Moja firma jest firmą prywatna, wiele rzeczy załatwiałam sam i dowiadywałam sie sama. Musze w takim razie skontaktować się z kadrową firmy, bo to zapewne jej musze dostarczyc dokumenty które otrzymam w szpitalu. A nastepna wizyte mam 17 lipca i jeżeli do tego czasu nie urodze to zapewne dostane kolejne L4 :) Z macierzyńskiego skorzystam dopiero jak dzidziuś przyjedzie na świat :)

Gość Agulekk25
A jak długo czeka się na ten pesel dzidziusia, to wszystko załatwi szpital ? aga15510 Wiesz może?

Co do mleczka :) Ja nigdy nie miałam przed porodem ,tylko po porodzie jest tzw,siara którą spija dziecko , żródełko witamin ,dopiero potem mleczko . Teraz mam tylko z 1 kropelkę ,ale położna radziła nie naciskac ,bo będzie potem więcej leciec . Dam wam stronkę :) http://siarawpiersiach.dobrodziecka.pl/ http://www.prawnik-online.eu/porady-prawne/wysokosc-zasilku-macierzynskiego-w-2011-roku

Wkleiło się 2 razy sorki Mój gin powiedział ze mam l-4 do 5 a potem mam przejśc na macierzyński wcześniej , ale ja i tak pójdę jeszcze na l-4 lekarz rodzinny mi da :) ,chyba że już urodze do tego czasu .

Co ja tu czytam:D Jeśłi faktycznie jest tak jak piszecie apropo urlopu macierzynskiego tego dodatkowego to super. ja mam termin na 1 sierpnia jesli urodze po wekendzie to urlop ten 2 tygodniowy dodatkowy zaczne pod koniec grudnia i skoncze z poczatkiem stycznia a wiec bedzie juz rok 2012 wiec od razu bede mogla skorzystac z jeszcze 2 tygodni? czy dobrze rozumiem? fantastycznie by było:D plus moj urlop za ten rok. bede długo mogła byc z moją Niunią:) jesli chodzi o pesel dziecka to jest tak,że szpital wystawia akt urodzenia i daje kwitki na macierzynski ktory trzeba dostarczyc do moiejsca pracy.z aktem udajemy sie do urzedu miasta i tam w urzedzie stanu cywilnego powiadamiamy o pojawieniu sie kolejnego członka rodziny.tam pani mowi keidy nalezy sie zglosic po pesel (ok 2 tygodni chyba) i z tym peselem oraz wnioskiem o becikowe udajemy sie po kase. myslę ze sie nie myle ale jeśłi tak to proszę mnie poprawić:) nie bylam jeszcze w takiej sytuacji,poniewaz to moje pierwsze dziecko.

A my mamy taki: http://allegro.pl/tutek-grander-alu-lekki-wielofunkcyjny-sprawdz-i1741780001.html Grafit + Niebieski :) Co do macierzyńskiego to ja słyszałam, że powinno się go brać dwa tygodnie przed terminem porodu i to są te 2 tyg. dodatkowe właśnie, żeby je przed porodem wykorzystać i żeby się wyrównało z tymi 20 tyg. czy jakoś tak... ale ja pytałam w pracy i mi kazali wziąść L4 do samego terminu (i tak dostałam od lekarza do 17 sierpnia mam l4) a te2 tyg. wykorzystać jak mi się skończy podstawowe 20 tyg. :) powiedzieli, że bym głupia była jakbym już teraz wzieła macierzyński... :):):) U nas szpital wysyła papiery do urzędu i po paru dniach idzie się tam odebrać akt urodzenia i potem wszystko inne swoim tokiem się załatwia. :)

Hej dziewczynki! Ja też już po wizycie u lekarza. Początek 38 tygodnia i waga małej +- 4000 g, wskazania do cięcia na razie nie ma, czyli dalej rodze naturalnie. Chociaz główka duża bo 97 mm. Jakoś dziwnie tak teraz mam że jak tylko wstanę i chodze to czuję kłucie w dole brzucha, wczoraj tak mnie kuło, że małam pot na plecach, dziwne uczucie. Mam termin z OM na 16 sierpnia a z USG na 11, wiec jeżeli jeszcze dotrwam to kolejna wizyta na 12 sierpnia. Trzymajcie sie ciepło!

Monka, kawał dzidziusia nosisz pod serduchem :) I to nie jest jeszcze wskazanie do CC? Aż mi zimny pot na plecy wychodzi jak miałabym takie dziecko naturaolnie rodzić... Jeszcze z moimi biodrami..Stanowczo by się to nie udało.

Vilia- dzięki Kochana za info.na temat wyglądu czopa i upławów bo ja jestem przed wizytą i zielona w tej kwestii, jak już wspominałam pierwszy poród miałam wywoływany. Faktycznie co do konsystencji czopa to zdecydowanie gęstsze niż białko jaja kurzego, raczej jak budyń. Wiem że nie mam infekcji,bo właśnie M przywiózł mi wynik posiewu i jestem "czysta". Dziewczyny, miałyście robione WR w III trymestrze?

łazanka, ja miałam robione WR w I trymestrze i po 30 tygodniu (nie pamiętam w którym - 32 albo 33 tydz.).

mi siara saczy sie od polowy ciazy czesto budze sie rano z plamami nkoszuli lub nawet na poduszce pewnie od spania na boku i mocnego uciskania leci bardziej :) co do maciezynskiego bylam wczoraj u swojej kadrowej i ona juz mi dala taki wniosek o przyznanie tych dodatkowych dwoch tygodni wiec nie wiem jak to jest ;p

Vilia, no kawał dzieczynki, tyle tylko, ze moje biodra są właśnie szerokie i też mi je mierzył i patrzył co i jak. Boję się pewnie bo nie wiem jak to bedzie ale jest mi już wszystko jedno chciałabym, żeby było już po bo starsznie mi ciężko z tym brzuszkiem już.

hejka Laseczki ;) A ja sie nadal kulam, mimo tego co mowil moj gin Dzisiaj bylam tu w .de u gina. fajny facet..mowil,ze rozwarcie kolo 2cm, jak bede sie naprawde oszczedzac to mam szanse wytrwac do terminu (14.08) ale mam rowniez czekac na skurcze..noo jakbym tego nie wiedziala ;) Potem poszlam na usg do jego zonki, Mały wazy 3kg, chciala zrobic zdjecie 3D twarzy,ale akurat zaslonil ja raczkami :(. a tak chcialam go zobaczyc Noo nic, widocznie ma byc niespodzianka ;) Ogolnie to wszystko mnie boli i mam dosc :) noce nieprzespane to norma, zgage 24h i nic nie pomaga, bol pachwin,bioder i kłucia eeh. Ciekawe kiedy Mały postanowi wyjsc, bo naprawde mam juz dosc :) chociaz tak strasznie boje sie porodu.. ogolnie połozna mowila,ze jakbym chciala znieczulenie to mam powiedziec na poczatku i bez problemu dostane, co myslicie?Moja mama mowi,ze mam probowac rodzic bez, bo to zawsze inaczej.. a ja nie wiem bo nawet u dentysty umieram z bolu. ym. Mowila tez,ze w szpitalu dostane wszystko dla siebie i dla dziecka,mam tylko zabrac osobiste rzeczy takie jak bielizna,ciuchy i klapki. A ja tu tak spakowana wg waszych list,ze szok hehe :) Noo..w kazdym razie gratuluje wszystkim mamusiom, dzieciaczki sa piekne (fb) i zycze reszcie powodzenia i wytrwania! :) Do milego :)

Monka, wiem doskonale co przeżywasz - też już bym chciała ten dzień. Najepiej zasnąć i obudzić się w dniu porodu :) Mnie też już ciężko dźwigać brzuch i całą resztę. Jestem niska (160 cm) i przytyłam już 16 kg. Mam wrażenie, że toczę się jak kulka... do tego te wszystkie dolegliwości i nie najlepsze samopoczucie... Ale trzeba wykrzesać ostatnie siły i dotrwać :)

my kupiliśmy taki niestety sporo drożej niż tu, ale więcej dodatków i fotelik maxi cosi http://www.abcdziecko.pl/products/256/p/5213 dziewczyny ja mam raz dziennie dużo śluzu/wydzieliny ciekawe co to oznacza dzisiaj miałam trzy "chyba" skurcze raz mnie zakuło w pachwinach, a kilka w dole brzucha, macicy sama nie wiem, ale u mnie to za wcześnie jeszcze bo to koniec 36 tc, pewnie to przepowiadające rwie mnie też często w pachwinie o czym już pisałam ja mam już niestety 16 na plusie codziennie jestem większa

Monka, ja mam na 18.08., ale będę miała parę dni przed CC (jak dotrwam). *.08 mam ostatnią wizytę u lekarki to się wtedy dowiem. aga_jabi, to tak jak ja :o Ja już się boję na wagę stawać, bo tylko się dołuję... NICK*......................*WIEK** DATA PORODU*..*PŁEĆ*..*IMIĘ* meeg24......................25.........01.08.11 CÓRKA...Lena(02.07) agneskaa.....................38........ 01.08.11 happy.........................20........01.08.11 SYNEK ...(16.07) katekiss.......................32........02.08.11 mum to come................28.........02.08.11 CÓRKA .Julia(01.07) PurPur27.....................27.........02.08.11 Erisss..........................26........02.08.11 CÓRKA...Alicja (21.07) Szczęśliwa przyszła mama!..30........04.08.11 CÓRKA ...Klaudusia mikusiaaa.....................22.........04.08.11 CÓRKA......Nela waneska................... .. 26.........04.08.11 CÓRKA 024sylwia.....................27.........04.08.11 Żabuleńka....................23.........04.08.11 CÓRKA BIANKA.. sabinka87.....................23.........06.08.11 Córka Oliwia ninka.29......................29.........07.08.11 SYNEK Mania1982....................28.........07.08.11 CÓRKA Sylwka1987...................23.........08.08.11 Syn mamuska88 ..................23.........09.08.11 CÓRKA Lena (29.06) Lady_Ania109................26.........09.08.11 CÓRECZKA Małgosia Majka!........................29.........09.08.11 córka Ewelina29....................29.........10.08.11 SYNEK ryba510.......................31.........11.08.11 CÓRKA crazy_green_eye............24.........11.08.11 misiaczkowa..................28........12.08.11 CÓRKA Peska44.......................28........12.08.11 OlesiaZ........................27........12.08.11 CÓRKA BASIA gosia84........................26........13. 08.11 kleopatra2011................31........13.08.11 SYNEK Agabi 2011....................28........13.08.11 CORCIA rosica86.......................25........13.08.11 Bożi...........................22.........14.08.11 SYNEK....KEVIN Leeila.........................24.........14.08.11 SYNEK hjk33..........................36.........14.08.11 SYNEK Agulekk25.....................25.........14.08.11 SYNEK Myszaa29.....................28.........15.08.11 Pandzia_1.....................27.........15.08.11 bombastyczna................25.........15.08.11 Córcia Angie S........................27.........16.08.11 osti ............................28.........16.08.11 ewikos29......................29....16.08.11 2 SYNÓW.IGOR i KUBA (22.07) Becik-83...................... 28.........16.08.11 Pocahontas-1984.............27.........16.08.11 SYNEK Rybka1705.....................24........17.08.11 Anitajakubek..................29........17.08.11 SYNUŚ Antoś mama_dzidka..................33........18.08.11 CÓRKA vilia.............................27........18.08.1 1 SYNEK sierpniowa mama 2011......28.........18.08.11 SYNEK Ninka ..........................27........18.08.11 małp @..........................32.......18.08.11 SYNEK Dawena.....................23..........18.08.11 corcia Nina Magdalena as-80...........................31........19.08.11 CÓRCIA Martynka Mama Miłoszka................31........19.08.11 CORCIA aga15510 ......................31........19.08.11 SYNEK Dziadek Jacek.................33........19.08.11 SYNEK ..Franek! łazanka.........................33........20.08.11 SYNEK..Kamil Aleksander nelka872.......................24.........20.08.11 jagódka1.......................28.........21.08.11 CÓRKA..Natalia Patrycja1989..................22.........21.08.11 syn Franek Beti2905........................30........mama Aniołka.... Izabelka_.......................24.........22.08.11 Grays77.........................34.........22.08.11 SYNEK..Alexander koteczkowa 1984.............27........22.08.11 CÓRUNIA Żanecia monisiacz3k....................25........23.08.11 SYNEK Michał **TOSIA**.......................23.........23.08.11 aga_jabi........................28.........23.08.11 SYNEK,chyba Piotruś Wikula-33......................33.........24.08.11 CÓRKA ciotka julia.....................31.........25.08.11 SYNEK anitia...........................29..........26.08.11 olin_ka .........................31.........26.08.11 SYNEK mama8327......................28.........28.08.11 CÓRECZKA OLIWIA szczurkowa ...................34 .........28.08.11-chłopczyk tymkowa .......................27 ........28.08.11 synek TYMON annika1983.....................27.........29.08.11 badeve..........................29.........29.08.11 synuś Juliusz Mot .............................29 ........29.08.11 SYNEK Jan Kazimierz kotkowa.......................28..........30.08.11 _Aga_.........................26.........30.08.11 CÓRECZKA Anastazja Anna