Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ęfa78

Podjelam decyzje-to koniec.Pomozcie mi przetrwac te dni

Polecane posty

Gość Robaczek777
nie przeczytałam całego tematu, ale to zrobię, bo mam podobny problem... odzyskałam miłość po 8 latach, jesteśmy razem 2 i on tez jest alkoholikiem... choć w tej chwili to nie jest nasz największy problem, to jednak jest. i też nie umiem go rozwiązać :( zapraszam do mojego tematu http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4989568

Gość Anja76
Dzień dobry! Ciężko było mi wstać dziś oj ta noc krótka jak zwykle ;) Wczoraj rozmawialam jeszcze z R ale mowie Wam ze nie wiem co bedzie bo mnie troszkę zdenerwował ale byłam opanowana ;) nic nie powiedziałam ! a zaczęło się od tego ze moja bratowa miała wczoraj urodziny R dzwonił z zyczeniami i ponoć bardzo narzekał na mnie jaka ja jestem ile to mu swinstw nagadałam in takie tam :> oczywiscie ona mi to powiedziała... a ja zapytałam go o czym to rozmawiali a on ze eee nic krotko 10 min ;) powiwdziałam mu a dlaczego nie jestes ze mną szczery ... tak go tym pytaniem dopalilam ze powiedział paczki wysle pie****le nie przyjade(paczki z ciuszkami ktore sobie zamowiłam na jego adres) heh i odłożył ... ciezko nawet z nim pogadac ale powiedziałam ze dam szansę wiec sprobuję bo znam go ze i tak przyjedzie ...! Piszcie co u Was ? zdaje się ze u wiekszosci bardzo dobrze ;) a my z efą jakoś nie mozemy z "naszymi " dojsc do skutku ;) życzę Wam miłego dnia! pozdrawiam

Gość efa78
hej Ania🖐️ Ja z moim moge dojsc do skutku;)Ostatnie problemy bardzo nas zblizyly:( Wlasnie tak u nas jest ,ze trzymamy sie razem jak tylko cos sie dzieje Wtedy widac i czuc jednosc,nie klocimy sie ,nie szarpiemy i duzo rozmawiamy,duzo tez spoedzamy czasu ze soba ja lgne do niego bo czuje sie wtedy taka zagubiona,bezradna a on?nie wiem-moze mnie potrzebuje wczoraj powiedzial-dobrze,ze mam Ciebie,was:0dobrze,ze w takich chwilach mam rodzine,nie jestem sam Ta cala sytuacja bardzo go dusi ale on jest z tych co zasisna zeby i nikomu sie nie poskarza Kiedys to w ogole nie mowil o tym co go gryzie,tylko burczal na mnie jak mu sie gdzies na zewnatrz nie ukladalo,przynosil problemuy do domu ale nie mowi o nich Po terapii-rozmawia ze mna o swoich problemach,doradza sie,szuka wsparcia Traktuje mnie jak sprzymierzenca a nie jak przeciwnika

Gość Anja76
Efa to ja z moim tez chyba wybiore sie na terapię ... tylko nie wiem komu bardziej ona potrzebna mnie czy jemu ;) Cieszę sie ze u Ciebie tez jest ok ,własnie problemy powinny zbliżać do siebie bo i po co taki partner jezeli sam lub sama musiałabyś sobie radzić ! wiem ze razem z Twoim przezwycięzycie "ten" problem !!! Z całego serca tego Wam zycze!!! Buzka:*

Gość efa78
Anja mozesz mu zaproponowac a jak nie bedzie chcial isc to umow sie sama terapeuta mowil,ze czesto kobiety same przychodza a pozniej partner dolacza chociaz na poczatku bardzo sie opiera i zarzeka;)

Gość efa78
drach opisalam Ci pokrotce sytuacje na @ dziewczyny wszystkiego tu nie moge pisac wiec jezeli chcecie to moj @ princess_78@o2.pl tam tez moge podac Wam jakis inny namiar np na FB-bo tam najczesciej zagladam;)

Gość Anja76
Efa napisałam Ci na @ ;)

Gość Anja76
Wysłałam jeszcze raz ! ciekawe komu ja wysłałam :D

Gość efa78
teraz doszlo:)odpisalam Ci Anju:) mam nadzieje,ze zrozumiesz sytuacje bo pewnie napisalam chaotycznie

Witam Kobietki Moje kochane :) Dzieki dziewczyny za te slowa :) Mam nadzieje ze sie uda :) Choc boje sie jak cholera :) p.s. efa ja tez chetnie sie dolacze przeczytam i cos doradze w Waszym problemie odezwe sie na maila ;) buzi :)

Efa wysłane :)))) Miłego wieczorka :) a tak w ogole bylam na badaniach okresowych i jestem slepa ze hej musze okulary nosic :(((( a ja sobie w ogole tego nie wyobrazam ;) jak ja bede w nich wygladac. Ale nic nie poradze teraz musze sie wziasc i umoiwc do okulisty akurat moja przyjaciółka tez musi sie wybrac wiec bedzie razniej ;) i pomoze mi wybrac oprawki zebym wygladala jak człowiek ;) a M. mi powiedzial ze i tak bedzie mnie kochac nawet w okularach ;);) to sie usmialam :) Pozdrawiam :))

Gość Anja76
Hello ;) co tu taka cisza ??? Drach pracuje a reszta ? ;) Blueoczka nic sie nie martw tez byłam załamana jak miałam zaczac nosic okulary :( poczatkowo nie nosiłam ale do czasu jak nie mogłam nikogo poznac ludzie mowili dzien dobry a ja pytam kto to był ;) autentycznie ! slepa jak kret jestem ale jak nie muszeto nie nosze! niecierpie nosic choc moj R tez powiedział podobnie ze jemu bardzo sie podobam jak nosze okulary ;)zastanawiam sie nad szkłami kontaktowymi. U mnie cisza bardzo spokojnie do jutra mam nadzieję ze jutro wszystko sie wyjasni do konca ... pozdrawiam i zycze Wam miłego weekendu !!!

hej pracuje?...ogarnac tego calego burdelu nie moge, nasi pracownicy plus 5 nowych nierozgarnietych z urzedu pracy, kazda rzecz trzeba kilka razy tlumaczyc...zmeczona jestem okrutnie :( rano komandos przywiozl mnie do firmy i pozniej ma odebrac...ale ma caly czas wylaczony tel....dziwne bardzo...nie bylo nigdy takiej sytuacji, widzial ze dzwonilam i nie oddzwonil, tez nigdy tak nie robil...oj, lepiej zeby nie zapil bo mu nogi z dupska powyrywam... widzicie jakie to chore...niby sielanka, wszystko super, a jak juz jakas akcja to ja od razu mysle ze zapil...ja zyje jak na bombie...poj***lo mnie juz doszczetnie chyba...o.k lece...zero czasu...acha i slonko swieci u niemcow...( efa czytalam,trzymajcie sie,ta cala sytuacja jest chora,ze z takimi obkurwiencami macie tam doczynienia, zal :( )

Gość efa78
hej,hej dziewczyny:)dziekuje za cieple slowa nic ie jest podobno ubezpieczone,nawet rzeczy za 5mln:O oczywiscie nowych zlotych:D decyzja ostateczna-pozostaje wiadomo co dobrze,ze z tym wszystkim nie jestesmy sami,wiekszosc waznych osob sie zna z racji....,pomagaja nie chodzi zupelnie o kwestie finansowe ale zupelnie cos innego:) wiecej pisac tu nie moge;)mamy inny kontakt;) drach i jak Komandos?Brakowalo tu Ciebie:(bylam zmartwiona jak nie napisalas rano:( anja Tobie pieknie w tych okularkach:)prawdziwa z Ciebie gwiazda-jak to Drach mowi;)nie dziwie sie weterynarzowi;)jutro trzymam kciuki blueoczka trudne chwile jednak zblizaja:)dobrze jest miec wtedy kogos przy sobie dammar zagladasz? a ona ona jak tam po randce? pozrawiam reszte dziewczyn:)odezwijcie sie

hej ;) Efa na randce bylo super, wczoraj do mnie dzwonil i rozmawialismy 1,5 godziny ;) bardzo fajnie ;) dzis tez sms na dzien dobry i w ciagu dnia :) Efa milo czytac ze Twoj apollo wspiera Cie w wonie z mama :) podalas maila ciekawa jestem jak wygladacie dziewczyny! wiecie ze piszemy tutaj juz 10 miesiecy?? szkoda ze jarzebinka ii to i ja sie dolacze cicho siedza :(( Drach ja mam nadzieje i przeczucie ze jednak sie trzyma komandos :)) Anja co u Ciebie> uspokoiil sie romeo?? Blueoczka wyglada na to ze Twoj wykorzystuje ladnie dana szanse :)))

Gość efa78
a ona ona:)czyli wszystko na dobrej drodze:) wojna z mama zeszla na dalszy plan-jak to mowia nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo

Gość Anja76
Dzień dobry wszystkim ;) ona_ona miło sie czyta jak piszesz ze u Ciebie wszystko w najlepszym porzadku;) moze i u nas wszystkich tak kiedyś bedzie ... :) Romeo jest spokojny ...bo cisza :D ja tez sie nie wychylam i bede uparta tak jak on:) zobacze co dzis bedzie bo wiem ze przyjedzie i wiem tez ze ostatecznie u mnie musi pójść albo w jedną albo w drugą stronę ...wóz albo przewóz ...:D bede probowac rozmawiac w ostatecznosci został jeszcze doktorek :D Efa ze mnie gwiazda ?! zartujesz sobie!! przeciez my same GWIAZDY tu jestesmy :D a Ty jestes jedną z nas SLICZNA !!! Drach szczerze mowiąc tez sie niepokoję o Ciebie ! zawsze dawałaś znaki zycia i pomimo zalatania i pracy zawsze coś nam skrobnęłaś.... Sciskam WAs piszące a czytające POZDRWIAM!!! :)

Hej GWIAZDY :D :D i bardzo dobrze ze tak o sobie piszecie, tak powinno byc :D ja juz po pracy, dzisiaj bylo najgorzej, stres ogromny, mielismy reklame w radio, ile narodu sie dzisiaj przewinelo...no ale juz jestem w domku :) komandos nie zapil, przyjechal po mnie do pracy, na wejscie nie dalam mu dojsc do slowa, tak go zj***lam, a on ze pracowal ( wiem ze nie mogl odebrac)...pozniej dlam mu buzi...i bylo dobrze...ale teraz juz wie ze tak nie wolno robic :P.... u nas wszystko dobrze,on mnie rozbraja momentami...pojechalam po pracy kupic sobie butki...:P stoje w sklepie...komandos dzwoni i pyta sie gdzie jestem, mowie ze w galerii handlowej i ze zaraz wroce.Wracam do domu,otwieram drzwi i slysze: Nowe butki skarbie kupilas?...ja : tak....i ze to nie ostatnie :P...a ten sie smieje...a co mial powiedziec, jak wczesniej dla jego mamy kupilam 10 worow drewna do palenia i zciagam z polski wegiel.Zreszta kupuje za swoje:P przed chwila powiedzial ze jedzie na zakupy, zabral kartke...bo ja juz butki kupilam to on zrobi zakupy...I DOBRZE :D efa napisz anji mojego maila...pewnie ze fajnie bylo by zobaczyc sie, najlepiej meldujcie sie na efy maila i ona przekaze wszystkim... Pozdrawiam Londyn :D...moze w koncu sie uda a ona-ona? dobrze by bylo... anja...tez chce te okularki zobaczyc...i nie badz taka uparta, szkoda zycia, czasu... efa ja nie wierze ze to wszystko zle sie skonczy...musieli by byc idiotami skonczonymi...:D napiszcie jaki kolor bedzie dominowal w waszych ciuchach na zime, mnie znowu powalilo :P teraz wszystko na czekoladowo ewentualnie kremowo, w zeszla zime na popielato.Jakos nigdy nie mialam przekonania do ciemnego brazu.Ale to jeszcze przejdzie, najgorzej z makijazem...mam czarne wlosy i zielone oczy, zle mi w brazowych cieniach.

Gość efa78
🖐️kobiety moj w pracy.Ja sie ogarne i wyrusze na silownie-chyba;) zaczela ponownie treningi od tamtrgo tygodnia.Z tym ,ze wczesniej zawsze chodzilam na fitness-aerobik i takie tam;)Wiadomo w gronie kobiet i byla prowadzaca Teraz cwicze na silowni-glownie bieznia ale w towarzystwie mieszanym;) Anja i jak Twoj?Doszliscie do jakiegos porozumienia? Drch napisalam Anji Twojego maila:) Ciesze sie,ze Komandos trzyma pion:)Widze,ze zaszalalas na zakupach:) Ja nic na razie nie kupuje bo mam maaase rzeczy,butow a i tak najczesciej chodze na sportowo-jeansy,jakas bluza Ze wzgledu wlasnie na silownie Wczoraj rozmawialam z moim ojczymem.Zajec\hal do nas po dokumenty(pewnie przyjechal odebrac matke od kolezanki ale ona sie nie pokazala) I on takim spokojnym tonem mowi,ze matka sie zgodzila,zebym odpisala sie od domu po ojcu a ona zniesie sluzebnosc Cos mi pachnie to podstepem Wzial akt notarialny na ta sluzebnosc i powiedzial,ze sporzadzi akt u siebie u notariusza Wspominal,ze jednak mama bedzie musiala iec tu meldunek-ze niby tylko do formalnosci i jeszczemoj ojczym mowi-przeciez ten dom po ojcu,co teraz przepiszesz matce i tak kiedys bedzie Twoj To tylko tak na troche:O moj X mowi,zebym sie nie zgadzala ale ja nie mam wyjscia Chyba ten meldunek nie da jej zadnych praw?W koncu mieszka z mezem Od razu po podpisaniu aktu wymieniam zamki i spokoj:) Chociaz tu zacznie sie ukladac

hej dziewczyny witam w niedzielne poludnie ;) co neiektorzy dzis pracuja ;) zaraz zmykam do pracy Efa jak wpiszesz matke na zameldowanie to ona moze prawnie wejsc w kazdej chwili, zmiana zamkow nicenie pomoze, wtargnie z policja jak bedzie tyko chciala nzzajac jej chakarker moze bedzie chcieci Cie wkurwc dziwna sytuacja zdarzyla mi sie wczoraj, facet z ktorym poszlam na randke ostatnio chyba bardzo mnie polubil, wzoraj pracowalam a on chcial zebym szla z nim na urodziny kolezanki, jednak nie skusilam sie bo pracowalam do pozna i jego tez prawie nie znam.Chociaz wyjscie z kims na impreze do jego znajomych bylo by dobrym doswiadczeniem zobaczyc jak on sie zachowuje wsrod znajomych a jak ze mna no i jaki jest jak wypije. Dzwonil do mnie wieczorem lekko wstawiony pozniej rozmawialam z jego kolezanka podobno on poszedl zapalic, i powiedziala mi ze zna go od dwoch lat a nigdy nie widziala zeby tak o kims dobrze mowil jak o mnie ze musze byc wyjatkowa i ze na niego dziewczyny leca a on tez jak to facet jak ma okazje to wiadomo niewiem co mam o tym myslec ;) z jednej strony milo a z drugiej po co mu adwokat? heheh on pali i pije okazjnalnie ztego co widze, ex ostatni co z nim randkowalam nie palil i nie pil prawie wogole ale teraz widze ze to nie rzutuje, albo cos nas do kogos ciagnie albo nie, i nie ma co oceniac ;)glo a malo tego moj ex R ten z poczatku topiku czesto do mnie pisze ze moglibysmy sobie dac szanse ze mamy to czego oboje potrzebujemy, bla bla bla odpowiedz jest krotka nie ;))) milej niedzieli Anja co u Ciebie?? \

Efa meldunek daje jej takie prawa jak ma teraz, nie mozesz sie jej pozbyc.Jesli podpiszesz takie dokumenty to zaczne myslec ze jestes kompletna idiotka.Wybacz ze tak ostro ale nie moge patrzec na to co chcesz zrobic.Sprawa prawna bedzie wygladala tak, ty sie pozbedziesz czesci po ojcu a zyskasz lokatora na zawsze.I bez zapewnienia jej lokalu zastepczego nie mozesz sie jej pozbyc.Czyli wiecej tracisz a nic nie zyskujesz.Dom matka moze sprzedac a ty grosz z tego miec nie bedziesz.A jak przepusci wszystkie pieniadze zglosi sie do cioebie.Prawo meldunkowe zezwala jej na mieszkanie do konca zycia u was, malo tego nawet nie musi placic, bo musialabys wystapic do sadu o to, a ty tego nie zrobisz.Jesli chcesz cos na tym zyskac, idz do prawnika i zapytaj go co masz zrobic. Ja mam inny problem, musze napisac takie jakby przemowienie teoretycznie o niczym.Ma to trwac od 7 do 10 minut a potem klasa ma zadawac pytania.Mamy mowic jak politycy.Problem w tym ze nie mam tematu, bo 7 minut to jest bardzo dlugo i nie da sie mowic o niczym tyle czasu.Politykom nikt pytan nie zadaje, wiec musi byc to cos madrego.Ale nie wiem co.Ma byc wtracona anegdota, po to by przykuc uwage sluchaczy.Matko, nie wiem co napisac.Ostatnio pisalam co bym zrobila gdybym wygrala milion.I to tez nie jest proste, bo sens jest taki by okreslic swe cele w zyciu i zastanowic sie co tak naprawde nas ogranicza w realizacji.Wiec teoretycznie proste tematy a wcale takie nie sa.Pomozcie!!!!!

hej dammar ja bym poruszyla temat bardzo aktualny,a wiec seks u dzieci.Temat bardzo powazny i interesujacy, zwlaszcza dla rodzicow.To co sie w tej chwili wyrabia przechodzi ludzkie pojecie, zaczynaja wspolzyc 11-12 letnie dzieci.zobacz ile jest przypadkow ciazy w tym wieku...naturalnie trzeba wskazac jakies rozwiazania, szkola, dom kosciol itd.Przy takim temacie masz bankowe ze ludzie zaczna rozmawiac bez podawania anegdot, to bardzo dobry temat...no ja tak mysle...to jest super zadanie :D ja sobie leze z laptopem na lozeczku i kukam w internecie, komandos obok spi, cala rodzina zjedlismy obiadek i teraz wszyscy porozchodzili sie do pokoi, cichutko i milo... a ona_ona zgadzam sie z toba, ja nienawidze jak ,,dobre kolezanki" moich facetow doradzaja mi, chora jestem :P z ta impreza to masz racje, mozna bylo wyprobowac, ale dobrze zrobilas ze nie poszlas, bedzie jeszcze czas, w tak krotkim czasie facet zawsze jest wspanialy dla nas przy znajomych. a zauwazylyscie ze nic nie pisze o lafiryndzie? :D....siedzi franca cicho i sie nie wychyla...dostala sluzbowy samochod ( czyt. ruine),nie dzwoni wogole juz do komandosa, znajomosc ich jedynie ogranicza sie do krotkich sluzbowych kontaktow, tak ze udalo mi sie cholere pogonic :D efa po pierwsze, co to ma znaczyc ze twoj oczym zabiera dokumenty i przekazuje ci informacje?co to? przedszkole?to jest sprawa miedzy toba i twoja mama,i chodzi o dom po twoim ojcu. dziewczyny maja racje,idz do prawnika zeby ci wytlumaczyl zagrozenia i pozytywy propozycji twojej mamy.

Co do Efy to pozytywow tam nie ma oni chca ja zwyczajnie wykorzystac.Jesli przepisze udzial na matke matka dom sprzeda lub przepisze na kogos innego i pozbywa sie wlasnosci, w swietle prawa nie ma gdzie mieszkac a najac meldunek u Efy prawnie ma zabezpieczone mieszkanie do konca zycia, chyba ze sama sie wymelduje.Jezeli ojczym po paiery przyjechal to ma w tym interes. Czyli sprawa jego tez dotyczy, lub jego dzieci.A to wedlug mnie znaczy ze chca dom na jego dzieci przepisac, lub po sprzedazy dac im pieniadze. Jezeli Efo twoj ojciec chcialby by twoja matka miala caly dom, zapisalby go jej, ale on chcial tobie zabezpieczyc przyszlosc, bo pewnie wiedzial ze matka cie wykorzysta.Nie oddawaj niczego co ci po nim zostalo, bo to byl twoj ojciec i czy sie matce podoba czy nie dziedziczysz po nim. Drach dzieki za podpowiedz, tylko ja niewiele wiem na ten temat.Babce od communication chodzilo o to bysmy mowili tak jak Kennedy I have a dream....I potem bla bla bla.A ja wpadlam na pomysl czegos latwiejszego, bo tu chodzi o forme(mialam pisac o raku, ale to przygnebiajacy temat)Napisze o Wigilii, tego nie ma w Irlandii.Mozemy pisac o naszych pasjach, ale jakos nie mam pasji, nie skacze ze spadochronem, wiec skoncentruje sie na tym co wiem.Ten temat wbrew pozorom nie jest latwy, bo mowic prze tyle czasu o Wigilii nie bedzie prosto.Wiem ze zakoncze go piosenka Czerwonych Gitar"Jest taki dzien" nawet znalazlam wersje tlumaczona na angielski. Mam sie bardziej na formie skoncentrowac.Jutro mam takie wprowadzenie, a za tydzien pierwsze egzaminy z wiekszosci przedmioto.Przez caly tydzien, bo potem szkoly sa przez tydzien zamkniete.Od Halloween.Nastepne testy prze Bozym Narodzeniem.Ale ogolnie nie narzekam, nie jest tak zle, na poczatku bylo gorzej.

Apropo Drach jak w Niemczech obchodzona jest Wigilia?Wiem ze sa tylko 3 kraje w E uropie gdzie Wigilie sie obchodzi, Polska Niemcy i chyba Slowacja, nie jestem pewna musze sprawdzic.Generalnie musze znalesc wszystkie inforacje, pochodzenie, jak dlugo jest, po co, dlaczego itd.Czyli historia, kultura.Pieczenie i gotowanie to tylko wzmianka.

dammar jaka wigilia w niemczech????????? oni nie znaja wigili w takim pojeciu jak my.Po prostu 24 grudnia jedza ( o bosze nie przewroc sie, ja mam juz to za soba) parowki i salatke warzywna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i to jest tu normalne:D....siedza wieczorem i pija, robia normalna impreze jak w kazdy inny dzien.Ewangelicy maja jakas msze, bylam w zeszlym roku,o 19 ej i przezylam szok, bo w kosciele bylo cieplo i kazdy mial poduszke pod dupskiem do siedzenia :P....to spodobalo mi sie najbardziej :P Choinke maja i robia prezenty jak u nas, przystrajaja domy , balkony. Ja trafilam tutaj na topik po ,,najpiekniejszej wigili" w zeszlym roku. w tym roku powiedzialam, koniec, nie interesuje mnie czy bedzie ktos z nami czy nie, obiecalam dzieciom ze obojetnie co sie bedzie dzialo, zrobimy sobie w tym roku najpiekniejsza wigilie, mamy duzo do przystrajania domu ale caly czas dokupujemy,bedzie wylacznie polskie jedzenie, bedzie pieknie....moje dzieci rozumieja ze wigilie ma sie w sercu i ze jak usiadziemy razem to bedzie najfajniej i wesolo i bedziemy spiewac, serniczka wciagac :D...nie pozwole nikomu w tym roku zepsuc nam wigili i swiat...NIKOMU. myslisz ze zainteresujesz u was ludzi wigilia?temat jest piekny, no i mozna rozmawiac 5 godz. , co ty chcesz tak krotko opowiadac? ja nie znam tematu na ktory moge mowic 7 min :D a nie lepiej poruszyc temat dotyczacy terenu tam gdzie mieszkasz, lub ludzi tam mieszkajacych?...jak u ciebie ludzie w grupie sa z tej samej okolicy to popra twoj pomysl, np. wybudowania integracyjnego placu zabaw dla dzieci itd.....wciagniesz innych w dyskusje :D

To nie ma byc dyskusja tylko przedstawienie swojego pomyslu na cos, na jakis temat.Pytania mozna a nawet trzeba zadawac, po skonczonym referacie.A mnie chodzi o to ze tylko Polacy obchodza Wigilie w tak rodzinny sposob, przez to jest ona wyjatkowa dla nas.Dla mnie ten temat jest tak samo wazny jak kazdy inny.Moze potem inni ludzie, popatrza na nas Polakow przez inny pryzmat nie tylko roboli, ale zobacza w nas tez ludzi naprawde rodzinnych, dla ktorych pewne wartosci maja znaczenie bez wzgledu na miejsce i warunki w jakich zyjemy.To chyba takie okreslenie naszej polskosci.Nie dla wielu Polakow orzel bialy jest wazny, ale dla wiekszosci Wigilia jest.I w tym tkwi sedno naszej kultury i tradycji.

Co do wybudowania placu zabaw, to zalezy to od Councila nie odemnie.Czy od ludzi, tu sa place zabaw nawet z ochroniarzem.Mieszkamy w roznych dzielnicach.Chodzi o to by ludzi zainteresowac a wydaje mi sie ze ten temat jest ok, ja tez jestem ciekawa kultury innych narodowosci. Wlasnie czytalam w encyklopedii ze w Niemczech je sie kielbaski i salatke ziemniaczana, tradycyjnie.Musze znalesc odpowiedz dlaczego wlasnie Polacy tak celebruja Wigilie.Dlaczego ta tradycja akurat w Polsce jest tak silna.

Hej dziewczyny to trzeba zrobic wymiane i pokazac sie :) jak kazda taka ciekawska z kim gada :)))))) efa zajmij sie tym :P ja moge na nk pokazac :) narazie to tylko efe widzialam :) i calkiem inaczej sobie wyobrazalam Ciebie :D buzka

Gość efa78
Blueoczka inaczej tzn jak?:D gorzej?:D pozniej cos napisze bo lece na spacer;)niezla pora ale ten moj ma ADHD a w obecnej sytuacji nie bede sie stawiala;)