Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Go艣膰 wstyd sie zalogowac

Ewa 33 co masz dzis na obiad??????

Polecane posty

Go艣膰 rozwiewam watpliwosci ....
carbonara to jest podstawowy sos: boczek + smietanka + jajo + ser. a jak ktos chce sobie to urozmaicic dodatkiem warzyw, to czemu nie? pieczerki i cebulka bardzo smacznie wygladaja w tym polaczeniu.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 i tym powy偶szym wpisem
potwierdzi艂a艣, 偶e to ju偶 nie b臋dzie carbonara rownie dobrze mo偶na jeszcze dowali膰 mi臋sa mielonego, gar艣膰 kiszonej kapusty i tez nazwa膰 " carbonara " :classic_cool::D

Udost臋pnij ten post

niezupelnie. jezeli dziwczyna zrobi sos taki, jaki powszechnie nazywany jest carbonara (czyli z w/w skladnikow), a do tego po prostu doda pieczarki i cebule, to bedzie carbonara z dodatkiem pieczarek i cebuli. jezeli zas zrobi sos np. bez w/w podstawowych skladnikow carbonary, to dopiero wtedy nie bedzie to carbonara.

Udost臋pnij ten post

chyba nie trudno sie domyslec, ze do takiego smietankowo-serowego sosu nie pasuje kiszona kapusta, natomiast pieczarki - jak najbardziej. carbonare z innymi dodatkami smakowymi spotyka sie, a i owszem. byle pasowalo i bylo na temat ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 i tym powy偶szym wpisem
kto艣 tu nie zrozumia艂 ironii wi臋c jeszcze raz-do podstawwowych sk艂adnik贸w dodaj np kapust臋 lub szproty w oleju i tez nazwij carbonara :D najlepiej zam贸wi膰 w restauracji "carbonar臋" i jeszcze opierdoli膰 kelnera, 偶e zabrak艂o tam pieczarek bo kilent tak lubi i pod taka nazw膮 ma by膰 i ju偶 :D og贸lnie polacy maj膮 wypaczone nazwy potraw ale jednak uzurpuj膮 sobie prawo do bycia ekspertami kuchni wielu narodowo艣ci [:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mi mala z pracy
psy szczekaja, karawana jedzie dalej:D ja od jutra zaczynam swiateczne gotowanie:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 heikik
carbonara to carbonara-a ty masz jakis sos a'la carbonara z pieczarkarkami i cebula.;) a ja mam mielone,ziemniaki i surowke z pomidorow,szczypioru i kleksu smietany-tak zwana a'la pomidorro ;)

Udost臋pnij ten post

pani 'ironistko' od kapusty i szprotow, po co popadac w skrajnosci? w restauracjach spotykalam, a i owszem, carbonary z dodatkami. nie byly to restauracje w polsce, aby uprzedzic twoje przekonanie, ze zkurat polacy maja wypaczone pojecie o potrawach. ale dodatkami pasujacymi, nie szprotami ani kapusta. dodam nieskromnie, ze jestem ekspertem kuchni wielu narodowosci, mimo tego, ze przyszlo mi urodzic sie w polsce, wiec mozesz albo przyjac wiedze w postaci informacji, ktore tupodaje, albo upierac sie przy swojej postawie krytykowania w temacie, ale nie do konca na temat ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mi mala z pracy
akurat miesiac temu dokladnie bylam we wloszech i owszem, jadlam carbonare z dodatkiem grzybow, bo i takie byly w menu;)

Udost臋pnij ten post

no ale widzisz, pani od szprotow i kapusty wie lepiej ;)

Udost臋pnij ten post

dodam jeszcze, w ramach ciekawostki, ze w wloszech istnieje tez 'biedna' wersja carbonary, ktorej na pewno nie spotkamy w restauracjach, ale tak sobie radzili niezamozni wiescniacy kiedys-tam-sobie. tak wiec do ugotowanego makaronu wbijamy jaja i sowicie przyprawiamy mielonym czarnym pieprzem. taki wyglada, jakby byl z sadza weglowa (vide nazwa potrawy).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mi mala z pracy
dajcie przepis na prosta, szybka, i pyszna babke laciata, ktora ZAWSZE wyjdzie:D (przepraszam za brak polskich liter- tak pisana laciata wyglada dosc kiepsko;o))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jenk
Pier艣 z kurczaka pokroi膰 w kostk臋 ,przyprawi膰 ,usmazy膰 .Paczk臋 szpinaku udusi膰 na patelni do odparowania wody ,doda膰 s贸l,pieprz i wycisni臋ty czosnek .Do g臋stej masy wla膰 smietan臋 krem贸wk臋 a偶 powstanie sos.Doda膰 kurczaka .Wymiesza膰 z makaronem penne ugotowanym al dente (z pszenicy durum lub razowym)-10 minut pracy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taPPas de KantereLLa
albo jeszcze lepiej triPPas de KantereLLa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 uups KantareLLa
mialo byc disculpe

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 teeeem
kurwa, Wielki Piatek dzisiaj 馃挙 a w swieta bedziesz zarla same postne jajka :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ryba smazona w panierce
z ziemniakami i sur贸wk膮 z kiszonej kapusty

Udost臋pnij ten post

U mnie dzisiaj ryba po grecku. Z tym postem to troche dziwnie, bo osobiscie uwielbiam wlasnie postne potrawy i nie moge sie oprzec, zeby nie nakladac sobie repety. Czasem wielokrotnie. Post to czy tez nie, bo przeciez poscic znaczy tez nie najadac sie do syta. A moze przede wszystkim?

Udost臋pnij ten post

jenk Pier艣 z kurczaka pokroi膰 w kostk臋 ,przyprawi膰 ,usmazy膰 .Paczk臋 szpinaku udusi膰 na patelni do odparowania wody ,doda膰 s贸l,pieprz i wycisni臋ty czosnek .Do g臋stej masy wla膰 smietan臋 krem贸wk臋 a偶 powstanie sos.Doda膰 kurczaka .Wymiesza膰 z makaronem penne ugotowanym al dente (z pszenicy durum lub razowym)-10 minut pracy potwierdzam :) danie szybkie i pyszne , przed chwil膮 sko艅czy艂am je艣膰 :) jedyna modyfikacja dotyczy 艣mietany - zamiast krem贸wki da艂am 12 % . No i nala艂am sobie lampeczk臋 wina , ale w szale zkup贸w z艂apa艂am wino slodkie zamiast p贸艂s艂odkiego co ju偶 mniej pasuje , ale da艂am rad臋 :D I tak sie najad艂am 偶e .... spa膰 mi sie chce a sernik czeka :D Ale danie pyszne . Dziekuj臋 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pe艂en relaks
Piszecie o spaghetti carbonara, uwielbiam, a nauczy艂am si臋 robi膰 z przepisu z kafe w艂a艣nie :):)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tak, z kaffe
mozna duzo nauczyc sie :O nawet posiasc taka wiedze od leciwych gospodyn, jak wyszorowanie garnkow domestosem :D

Udost臋pnij ten post

a ja w sumie te偶 mia艂am dzisiaj postnie, bo ten kapu艣niak chocia偶 za jak膮艣 godzink臋 wyjem to wygotowane w臋dzone 偶eberko z niego, wi臋c jednak chyba b臋d臋 si臋 sma偶y膰 w piekle :)

Udost臋pnij ten post

Ewa, za jedzenie miesa w Wigilie grozilo kiedys pieklo, wiec jest nadzieja, ze wielkopiatkowy post tez zostanie zniesiony, a nieposzczenie bedzie objete amnestia:D Smacznego zeberka:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gwoli przypomnienia:
istnieje taka mozliwosc. w ogole moze kiedys zniasa pieklo. tak jak kilka lat temu zniesli proznie. proznia nie byla zbytnio naglasniana, bo dotyczyla tylko nieochrzczonych oseskow, ale najpierw bylo ze jest, a potem, ze juz nie ma ;) ja dzisiaj zupelnie przez przypadek zjem rybe, ale nic to nie bedzie mialo wspolnego z postem, bo to najlepsze i najbardziej wypasione danie rybne jakie ludzkosc na swiat wydala. pozwalam sobie na taki rarytas doslownie raz na rok lub nawet zadziej. bieda :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gwoli przypomnienia:
przepraszam, mialo byc: Rzadziej ;)

Udost臋pnij ten post

dzi臋ki Kantarella, wch艂on臋艂am na sp贸艂臋 z kocic膮 najm艂odsz膮

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto