Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

guess82

Niemcy- ciazy, porod, macierzynstwo

Polecane posty

U nas dzisiaj tez grillowo bylo,ciepelko takie za oknem,ze grzechem by bylo jesc co innego,do mieska byla fura warzyw,trzeba zrzucic troche po porodzie,jeszcze jakies 6-7 kg mi zostalo. guess82-mi tez mowili,ze wczesniej trzeba szpital i polozna wybrac,zanim wybralam polozna poszlam do szpitala sie zameldowac,ale juz mnie nie wypuscili,bo lekarka wykryla malowodzie i musieli mnie kroic.

No wlasnie, niezle zamieszanie jest z tymi szpitalami... chos z drugiej strony to moze w kazdym jest inaczej. Ostatnio pytalam poloznej kiedy sie meldowac do szpitala a ona, ze gora miesiac przed terminem. Za to pytala czy mam juz wybrana polozna. Wydaje mi sie, ze z tymi poloznymi to moze tez o kase chodzic-placone maja od pacjentek do ktorych chodza

Gość KaskaKaskaaaa
Cześć dziewczyny :) Ja co prawda mieszkam w Polsce ale troche mieszkałam w Niemczech w Bergisch Gladbach a dokładniej w Bensbergu :) Mój mąż pracuje w Niemczech i cała jego rodzina tam mieszka. Ja na razie w Polsce bo chce dokończyć szkołę :) Ale mam takie pytanie do Was, synek ma ponad rok, mój mąż od kilku lat jest normalnie zameldowany w Niemczech i czy należy mu się jakiś dodatek na dziecko?? Tak pytam z ciekawości bo jakoś wcześniej nie interesowaliśmy się w ogóle tym. Z góry dziękuję za odpowiedz :) Pozdrawiam :)

Gość emila23
Witam W ramach zaliczenia zajeć, muszę przeprowadzić badanie. Proszę o wypełnienie krótkiej ankiety. Ankieta jest anonimowa. Badanie trwa ok 5 minut. Ankieta znajduje się pod adresem: http://badania.webd.pl/swps/ Z góry dziękuję

Gość martusia781
do KaskaKaskaaaa : z tego co obilo mi sie o uszy, to od poczatku tego roku ciezko jest z takimi dodatkami dla nowo przybylych, Niemcy bronia sie przed naplywem ludnosci robotniczej z rodzinami bo i tak maja duzo obcokrajowcow na utrzymaniu...Nie wiem jak to jest w Waszym przypadku,bo Twoj maz jest tam-domyslam sie,ze juz kawalek czasu-musicie sie dowiedziec w Familienkasse,ale dodatek raczej mozliwy jak dziecko jest zameldowane w De( ciotce zabrali dodatek na corke, bo przebywa w Polsce z babcia,wiec niech sie babcia stara-tak napisali w odpowiedzi na zapytanie dlaczego).

Witam,dziewczyny powiedzcie mi jak sobie radzicie z sucha skora u niemowlat?moje male maja troche szorstka skore i juz kompletnie nie wiem od czego,bo przeciez nie od marchewki i ziemniaczkow,ani od PENATEN?

hejka dawno sie nie odzywalam a widze ze topik sie rozkrecil:) pozdrawiam mamuski z niemiec. my jeszcze na urlopie w PL,ale lada dzien wracamy. buziaki mela-a jak czesto kapiesz dziecko i w czym. woda i plyny do kapieli wysuszaja skore. ja slyszalam,ze jak dziecko ma alergie na rozne produkty to warto smarowac skore oliva z olivek-tylko ta dobrej jakosci.sprobuj-na pewno nie zaszkodzi pozdrowionka

Gość martusia781
No wlasnie oliwa z oliwek jest bardzo dobra, ale ta lepiej smarowac.Ja gdy moja corcia miala sucha skore kapalam ja tylko w wodzie z oliwka dla niemowlat.Dobre sa rowniez kremy do kapieli z oliwka.Ale z tym nawilzaniem nie mozna przesadzac-tylko raz na jakis czas,bo skora traci odruch ''samonawilzania''.Mozna jej pomagac,ale nie wyreczac.

Gość tez hannover
madziaatg- w ktoym hannoverskim szpitalu rodzilas?

martusia-co do obywatelstwa. nas poinformowali tak(jak robilismy malemu paszport)bo dodatkowo pytalismy o podwojne obywatelstwo. Moj maz ma niemieckie ja polskie. dziecko dostalo obywatelstwo niemieckie i automatycznie po mnie ma polskie-czyli ma podwojne.jak chcemy mozemy przez ambasade wyrobic malemu polski dowod. teraz jestesmy w PL i sie dowiadywalismy-bez problemu dostanie maly polski dowod.

Witajcie ponownie :) A nie informujecie sie jak to jest tutaj z becikowym jak ja jestem w Niemczech ale pracowałam w Polskiej firmie czy to ,a jakieś znaczenie?

Dziewczyny kupowalyscie moze tutaj nakladki na sutki? Takie ochronne do karmienia.

----Mysza chodzi chodzi o Stillhttchen ( Kapturki do karmienia) ? ja dostalam w szpitalu od firmy Medela, chwalilam je sobie. Mozna kupic takze w Aptece za grosze doslownie.

Dzieki za info... a powiedz tam sa jakies rozmiary czy taki jeden uniwersalny? (pytam bo sutki zrobily mi sie duze)

Witajcie dziewczyny! Jest tu jeszcze ktos???:) Dlugo mnie nie bylo, bo postanowilam z mezem spedzic urlop ostatni raz we dwoje:) i niedawno wrocilismy.. Od tygodnia dopiero czuje ruchy swojego malenstwa a jestem juz w 23 tygodniu ciazy i te ruchy to niesamowite uczucie..Czuje je tylko w dole brzucha, sa bardzo delikatne.. Dziewczyny co nalezy zabrac ze soba do szpitala na czas porodu? Pozdrawiam

Witaj Guess :) ja mam to samo pytanie bo powoli pakuje torbe do szpitala

Szpital wszystko zapewnia dla noworodkow, wiec potrzeba tylko ubranka na wyjscie. A dla siebie, to w sumie jak na urlop weekendowy. Wygodne rzeczy (do rodzenia), pizama, telefon, pieniadze...

artykuly do higieny osobistej, kapcie jakies przekaski dla siebie i meza tez ;) nam sie przydaly bardzo. Ja zabralam tez pieluszke tetrowa i mieciutki kocyk dla malego. Koniecznie niedrapki (faeustlinge) i czapeczke bawelniana bo moga byc przeciagi.

Podoba mi sie zwrot jak na urlop weekendowy :) Dzieki dziewczyny. Powiedzcie jeszcze jak to jest z podkladami po porodzie bo w polsce trzeba miec te majtki siateczkowe i tym podobne a jak jest tu ?

w szpitalu gdzie ja rodzilam to w kazdej toalecie byly roznej wielkosci podklady oraz majtki siateczkowe.

O wlasnie dobrze, ze niedrapki zostaly przypomniane, bo calkiem o nich zapomnialam!! Musze je koniecznie nabyc.. Dzieki dziewczyny za te niezbedne informacje..

Dziewczyny a te niedrapki naprawde takie konieczne czy mozna bez nich przezyc w szpitalu? Bo tak sobie mysle, ze skarpetki tez moga spelniac ta role ;)

Moga byc skarpetki. A tak szczerze mowiac, to bylam chyba jedyna matka, ktora zafundowala dziecku niedrapki.

Skarpetki w sumie to tez fajny pomysl ale niedrapki to koszt tylko 2 euro a kupic je mozna tam gdzie skarpetki :) a przez jaki czas uzywa sie w ogole tych nniedrapek, tylko pare dni po porodzie, czy jak to jest?

Guess wszystko zalezy czy twoje malenstwo bedzie sie drapac pazurkami z ktorymi sie urodzi. Czasami nie trzeba a czasami to konieczne zalerzy od dziecka

Gość prinzesska27
Hey... dolacze sie do was. Mieszkam tez w Niemczech i jestem na etapie starania.

Hej Prinzesska Zycze owocnych staran... takich brzemiennych w skutkach ;)

Gość prinzesska27
My za 3 tyg bedziemy balowac na wlasnym weselu a potem icsi w Dortmundzie.