Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kręcz szyi

***kręcz szyi***

Polecane posty

Gość kręcz szyi

Witam, Moje dziecko ma lewostronny kręcz szyi, od ok 2,5 msc chodzimy na rehabilitację (masaże, ćwiczenia). Czy ktos miał ten sam problem? Ile trwała rehabilitacja? czy dziecko ma jakies zmiany na twarzy, w postawie? Bardzo sie boję co będzie dalej:( Bedę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Gość hasdertak
a czym to się objawiło?

Gość kręcz szyi
Na początku wyczułam zgrubienie na szyi i usg wykazało kręcz. Dzidzia ma pełen zakres ruchu głową. Teraz rehabilitacja... czasem brak mi sił.

Gość moja córka też miała
ale wystarczyło układanie po obu stronach główki poduszeczek wałków. Teraz jest już dorosła i nie pozostał po tym ślad:)

Gość kręcz szyi
Dziekuje za odpowiedzi :) do moja córka... ale to był stwierdzony kręcz ? jak długo to trwało aż przeszło? o ile pamiętasz ;) Miała zgrubienie na szyi? Nie musiałaś rozmasowywać tego kręcza? bo ja muszę :(

Gość moja córka też miała
już nie pamiętam jak długo to trwało, ale około 3 miesięcy takiego układania wałków po obu stronach główki. Ona wciąż skręcała główkę w lewo i nie chciała trzymać prosto. Lekarz stwierdził ten kręcz i prosił o zastosowanie tył wałków podczas snu, żeby główka nie obracała się na lewą stronę. Nie pamiętam czy na szyi coś było, ale po kąpieli smarowałam oliwką szyję i masowałam delikatnie i zwracałam uwagę, w czy nadal tylko w lewo główkę odwraca

Gość kręcz szyi
moja też skręca głowę w lewo, musze te wałki zrobić, moja spi w takim rulonie z ręczników (takkazala rehabilitantka) ale rano i tak jest to wszystko rozkopane ;) sprobuje z walkami moze beda stabilniejsze. Dzięki :*

moj synek mial krecz ulozeniowy prawostronny; nie obracal samoistnie glowki w lewo; mielismy zalecenie ukladania dziecka jak najczesciej na brzuszku, stymulowanie obracania glowki pokazywaniem zabawek, do tego przepisane dwa seanse osteopatii; troche sceptycznie do tego podchodzilam a tu niespodzianka:) juz po pierwszym seansie synek obrocil glowke sam! , drugi seans byl miesiac po pierwszym i po kreczu ani sladu:)

Gość krecz szyi
pierwsze słyszę o tej osteopatii. możesz napisać jak to wyglądało?

osteopata to taki kregarz, tak chyba mozna to okreslic; wywiera nacisk na okreslone punkty ukladu kostnego; u mojego synka trwalo to ok pol godziny, to nie boli, maly byl spokojny, nie plakal, po takim seansie dziecko jest zrelaksowane i zasypia dosc szybko; mieszkam we Francji i tutaj osteopatia jest bardzo popularna i uznawana jako metoda leczenia; nawet ubezpieczenie zdrowotne pokrylo nam w duzym stopniu koszty; z tego co pisalas autorko to u twojego dziecka jest zgrubienie na szyi wiec krecz wynika raczej z przykurczu miesnia, nie jestem pewna czy osteopata zajmuje sie takimi przypadkami; moj synek mial blokade na poziomie 2 kregu szyjnego, wynikajaca z polozenia w zyciu plodowym

moj pierwszy syn mial krecz szyi, drugi tylko asymetrie ulozeniowa, obaj rehabilitowani, pierwszy ok 3-4mcy, drugi 1-1,5 mca, duzo zalezy od stopnia zaawansowania kreczu, pomagaja masaze i rehabilitacja uciskowa dosc niebezpieczna jesli trafi sie na partacza ale profesjonalisci potrafia dziecko odblokowac za pierwszym razem o ile jest to male niemowle

Gość Krecz szyi
Mysza twój synek wyszedł z kręcza bez szwanku? Ja po masazach widzę duża poprawę gulka jest dużo mniejsza :) widzę postępy :) tylko czasem widzę jak przekrzywia główkę w stronę kręcza i to mnie bardzo martwi:( boje się żeby tak jej nie zostało :( rehabilitantka mnie pociesza i mówi ze duże postępy są, lekarka tez mówiła ze jest dobrze tylko jak bedzie dalej przekrecac głowę to kolnierz dostanie - ja sobie tego nie wyobrażam jak ona ma taka mała szyjke :( kolnierz na 4 h dziennie . Ale może się wyrówna do kolejnej wizyty za miesiąc , już czasem pasuje :(

Gość krecz szyi
czy ktoś ma jeszcze jakieś doaświadczenia z kreczem ? bede wdzieczna za odpowiedzi :)

Gość chemiczkaaa
Witam, mój synek miał stwierdzony kręcz szyi w pierwszym tygodniu życia przez doskonałego ortopedę. Inni lekarze ni byli na 100% przekonani co do prawidłowości diagnozy ale ja zaczęłam robić co mogłam aby to zniwelować. Przede wszystkim należało robić wszystko aby dziecko zaczęło patrzeć w stronę przykurczonego mięśnia i to nie tylko w bok ale ze skrętem do góry. Poprawiałam mu główkę w nocy mimo że często go to budziło, jednak nie stosowałam woreczków (chociaz sa pewnie przydatne). Karmiłam w stonę krecza, czyli piers a poźniej butelka podawana po lewej stronie, w górę.Mówiłam i pokazaywalam wszystko na te wlasnie stronę. Co miesiac mielismy wizyte i rehabilitantki ktora miesian rozciagala ale twierdzila ze nie musi czesciej-wazne sa nasze postepy w domu. Od 4 miesiaca jak zaczal sie prostowac ielismy zakaz noszenia go w pionie, tyłem i sadzania. To poglebia krecz. Przede wszystkim dziecko jak najwiecej ma LEŻEC NA BRZUSZKU. Od kiedy juz to umial i sie przyzwyczail do lezzenia na brzuszku krecz zaczal maksymalnie malec. Synek zaczal sam obracac główka bo byl zaciekawiony i cwiczyl miesien sam. Oczywiscie nadal zmuszlam go do patrzenia w ta przykurczona strone. Nie nosialam go na rekach prawie wcale, a jesli juz to przodem , opartego o ramie i lezacego na mnie.Dalo to niesamowite efekty. Dzis synek ma 14 miesiecy i po kreczu nie ma sladu, jedyne co zosatlo to lekko spalaszczona potylica ktora zrobila sie przez krecz poniwaz synek nie umial krecic glowka i byla ona w jednej pozycji, ale ma duzo wloskow i spi na boczkach co wyrownuje glowke. Przepraszam za literowki, mam nadzieje ze pomoglam. Nawazniejsze to starac sie na kadym kroku rozciagac ten miesien przez zabwe z dzieckiem i nie sadzac i nie nosic w ponie;LEZENIE NA BRZUSZKU ROZWIJA DZIECKO WSPANIALE I LECZY KRECZA:)Pozdrawiam

Początkowo była ona stosowana u dzieci z chorobami mięśni i zaburzeniami koordynacji. O becnie stosuje się ją w leczeniu neurologicznych zaburzeń ruchowych takich jak np.: mózgowe porażenie dziecięce i wadach postawy.