Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Aneczka12121983

Szukam Fotografa na 2012

Polecane posty

Go艣膰 艁ukasz Sulka
Rynek po prostu weryfikuje zwyk艂ych pstrykaczy, bez pomys艂u, bez umiej臋tno艣ci. Dla mnie fotografia to jedyne 藕r贸d艂o utrzymania, nie doginam w tygodniu na koparce czy w hipermarkecie. Aby mie膰 czas na profesjonaln膮 obr贸bk臋 zdj臋膰 czy te偶 przygotowanie si臋 do sesji trzeba tylko i wy艂膮cznie po艣wi臋ci膰 si臋 fotografii. Je艣li kto艣 my艣li o fotografii 艣lubnej jako dobrym dodatku do n臋dznej pensji to grubo si臋 myli. Mo偶e uda si臋 nabra膰 na to kilku/kilkunastu klient贸w, ale na d艂u偶sz膮 met臋 nie da rady si臋 utrzyma膰, konkurencja jest du偶a i mimo wszystko wielu z nas si臋 stara aby dostarczy膰 klientowi jak najlepszy materia艂. Inn膮 spraw膮 jest 艣wiadomo艣膰 klient贸w - niekt贸rzy wybieraj膮 fotografa tylko i wy艂膮czenie by odznaczy膰 kolejn膮 rzecz na li艣cie "do za艂atwienia" przed 艣lubem. To jakie kto robi zdj臋cia si臋 nie liczy, liczy si臋 niska cena i aby przyszed艂 i "napstryka艂 zdj臋膰". Mniejsz膮 cz臋艣膰 klient贸w stanowi膮 Ci 艣wiadomi, przychodz膮 do mnie i wiedz膮 czego chc膮, nie ma z nimi 偶adnych problem贸w i na og贸艂 艣wietnie pracuj膮 p贸藕niej przed obiektywem. Je艣li kto艣 nie widzi r贸偶nicy pomi臋dzy zdj臋ciami zawodnik贸w pokroju http://www.fotoknyt.pl/ a pracami znanych polskich fotograf贸w jak np. tkacz, trzcionka, czy b膮k to niech lepiej w og贸le nie bierze fotografa na 艣lub - szkoda pieni臋dzy.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 te偶 fotograf
Widzisz, a ja znam te偶 fotograf贸w, kt贸rzy na co dzie艅 pracuj膮 gdzie艣 na etacie, mimo to s膮 艣wietnie przygotowani do pracy na 艣lubhach w weekendy. Oznacza to oczywi艣cie wi臋cej pracy, natomiast nie musi oznacza膰 gorszej jako艣ci obs艂ugi klienta i gorszych zdj臋膰. Idealnie oczywi艣cie by艂oby gdyby da艂o si臋 utrzyma膰 z samej tylko fotografii, ale w naszych polskich realiach jest to praktycznie niewykonalne. Ja przez ostatnie 2 lata 偶y艂em tylko z fotografowania, ale przez ten czas obowi膮zywa艂 mnie ni偶szy ZUS. Od jesieni wchodz臋 na normalny i bez zatrunienia si臋 cho膰by na p贸艂 etatu w jakiej艣 firmie nie utrzymam si臋 poza sezonem 艣lubnym (czyl jesie艅-zima). A je艣li chodzo i o moje stawki, to 艣rednio jest to 2000 pln i 艣rednio w sezonie mam 2 艣luby w miesi膮cu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 magda foto
w takim razie nie nastawiajcie si臋 tylko i wy艂膮cznie na fotografie 艣lubn膮 ;) jest wiele innych opcji jak sesje prywatne, reklamowe itp. pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 te偶 fotograf
Tyle 偶e to w艂a艣nie z fotografii 艣lubnej s膮 sensowne pieni膮dze. Za sesje prywatne, czy nawet reklamowe takich pieni臋dzy si臋 nie zarabia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 te偶 fotograf
Tyle 偶e to w艂a艣nie z fotografii 艣lubnej s膮 sensowne pieni膮dze. Za sesje prywatne, czy nawet reklamowe takich pieni臋dzy si臋 nie zarabia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 magda foto
Czasem lepiej si臋 wyjdzie na sesjach prywatnych i jest przy tym znacznie mniej pracy ni偶 przy 艣lubnych. Dajmy na to 5 sesji prywatnych daj膮 r贸wnowarto艣膰 ca艂ego reporta偶u 艣lubnego bez ksi膮偶ek, sesja trwa 艣rednio 2 godziny, czyli mamy 10 godzin pracy i mas臋 zdj臋膰 mniej do obr贸bki ni偶 w przypadku 艣lub贸w

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zzyyyxx
Hej, wie kto艣 co艣 na temat fotografa Manasterskiego z Gdyni? Godny polecenia, czy raczej nie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 worek kartofli
nic nie wiem,wic mnie nie pytaj

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fotobocian
z modelkami nie jest tak kolorowo jak my艣lisz .Po pierwsze jest potrzebne studio. Druga sprawa o jakich modelkach mowa tych z fotka.pl kt贸rych jest mn贸stwo ze swoimi dzi贸bkami ale wi臋kszo艣膰 z nich nie sta膰 wyda膰 nawet 50 z艂 na sesj臋 zdj臋ciow膮 inne to zawodowe pod skrzyd艂ami agencji kt贸re maj膮 umowy a fotografami i tu ju偶 zaczynaj膮 si臋 schody bo tu byle pstrykacz si臋 nie wkr臋ci bez plec贸w i konkretnego portfolio . Kolejna sprawa to 偶eby mie膰 pieni膮dze z modelek pocz膮tkuj膮cych bez pleck贸w agencji najpierw musi by膰 ich tak du偶o 偶eby podzieli膰 si臋 z konkurencj膮 bo dla przyk艂adu w Brzegu ch艂opaki fotografy robi膮 sesje dziewczynom za paranoja 50 - 100 z艂 canon 400d , sta艂ka 50 i sesja w plenerze spraw臋 za艂atwia . A jest ca艂e grono takich kt贸rzy nawet za darmo robi膮 sesje 偶eby tylko si臋 zaprezentowa膰 . Ty chc膮c zrobi膰 co艣 naprawd臋 艂adnego jak nie u偶ywasz profesjonalnych lamp plenerowych to przynajmniej bl臋d臋 i wo艂ach chocia偶 300 z艂 i nic ... dziewczyny id膮 tam gdzie jest taniej . W brzegu i okolicach nie ma nawet jednego fotografa kt贸ry by si臋 utrzyma艂 z modelek ale za to jest w samym brzegu ponad 15 os贸b kt贸re znam i kt贸re zajmuj膮 si臋 fotografi膮 艣lubn膮 a s膮 jeszcze tacy o kt贸rych tylko s艂ysza艂em . Dzisiaj ka偶dy kto dosta艂 w prezencie lustrzank臋 po kr贸tkim czasie staje si臋 fotografen 艣lubnym

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fotobocian
A ju偶 SZCZYT BEZCZELNO艢CI kiedy m艂oda dziewczyna maj膮ca canona 350d zadzwoni艂a do mnie z zapytaniem ile ja bior臋 za sam urz膮d stanu cywilnego czy ko艣ci贸艂 kilka tygodni p贸藕niej zn贸w dzwoni艂a 偶e ma zlecenie robienia 艣lubu 偶e niby sam ko艣ci贸艂 za 400 z艂 ale ma problem bo jej obiektyw ( jak to nazwa艂a kupiony w komplecie z aparatem inaczej m贸wi膮c KIT ) ma luzy i czy ja bym jej co艣 swojego po偶yczy艂 . Ja pracuje na Nikonach i najta艅sze co posiadam to d300 raczej tego si臋 nie po偶ycza amatorom uprosi艂a mnie jedynie o obiektyw kt贸ry mam rezerwowy Sigm臋 24-70 f2.8 to si臋 zn贸w okaza艂o 偶e aparat musi sobie po偶yczy膰 od kogo艣 innego o dziwo za艂atwi艂a sobie nikona d60 i wyobra藕cie sobie zrobi艂a ca艂e wesele 艂膮cznie z plenerem za 400 z艂 . 偶al mi tych M艂odych bo ogl膮da艂em kilka naj艂adniejszych przypadkiem na fejsbuku i maj膮 spieprzon膮 pami膮tk臋 kt贸rej nie mo偶na poprawi膰 a obiektyw kt贸ry jak si臋 dogadali艣my po偶ycza do niedzieli rano odda艂a dopiero w poniedzia艂ek ale tydzie艅 p贸藕niej i to przez inn膮 kole偶ank臋 Ostatnio uda艂o mi si臋 nauczy膰 mojego psa przynosi膰 pilota dzi艣 si臋 zastanawiam nad tym czy nie wymy艣le膰 jakich艣 szelek z mocowaniem aparatu na grzbiecie psa , nauczy艂 bym go kolejno艣ci gdzie ma stan膮膰 na jak膮 komend臋 . Puszczam samowyzwalacz w trybie ci膮g艂ym co 20 sekund i pies kas臋 mi zarabia . Odpowiednie komendy wydawane przez ksi臋dza na przyk艂ad podajcie sobie prawe d艂onie i pies robi "SIAD" mi臋dzy 艂awkami w stron臋 o艂tarza

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 8thday.pl
Zapraszam na stron臋 www.8thday.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Grafik komputerowy
Przeczyta艂am kilka ostatnich wypowiedzi w kt贸rych dw贸ch pan贸w kreuje si臋 na wielkich znawc贸w fotografii. Pisza na zasadzie skupienia na sobie uwagi i chyba wy艂膮cznie o to im chodzi bo tak naprawd臋 swoimi wypowiedziami nic nie wnosz膮 na forum. Panie 艁ukaszu Sulka pan chyba sam nie wie co pisze ale wa偶ne ze jest przez pana podany adres mailowy. Podane nazwiska tych 艣wietnych polskich fotograf贸w kt贸re pan wymieni艂 swoj膮 s艂aw臋 osi膮gn臋li g艂ownie poprzez umiej臋tne wykreowanie si臋 w Internecie. Od jakiego艣 ju偶 czasu m贸wi si臋 o tych polskich s艂awach 偶e zatracili smak i istot臋 pami膮tkowej fotografii 艣lubnej. Tak naprawd臋 na ich zdj臋ciach m艂odej pary mo偶e nie by膰 bo tylko m艂odzi psuja uj臋cia architektury, widok贸w itp. Wielu tych ,,kreator贸w fotografii 艣lubnej podgl膮da艂o i teraz wszyscy narzekaj膮 ze nie ma zlece艅. Udawa艂o si臋 takim jak oni manipulowa膰 do pewnego czasu lud藕mi bior膮cymi 艣lub wmawiaj膮c tzw. modn膮 fotografie 艣lubn膮. Czasami nawet dodawano artystyczn膮 fotografie 艣lubn膮. Jest te偶 spora grupa fotograf贸w robi膮cy zdj臋cia 艣lubne na zasadzie dobrego rzemios艂a. U tych fotograf贸w g艂贸wna role na zdj臋ciu zawsze gra m艂oda para bez udziwnie艅 typu zdj臋cia od ty艂u, kok na g艂owie panny m艂odej czy r贸偶yczka w butonierce u pana m艂odego. Nie ma u tych fotograf贸w element贸w w zdj臋ciu bardziej przyci膮gaj膮cych wzrok ni偶 m艂oda para. Ceny maj膮 umiarkowane od 1500 do 2500 zl. i oni nie narzekaj膮 na brak zlece艅.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 艁ukasz Sulka
@ grafik komputerowy Nie rozumiem Twojej wypowiedzi. B膮k z Velvet studio robi 艣wietne reporta偶e, i to w艂a艣nie tak powinna wygl膮da膰 dobra fotografia 艣lubna. Inny przyk艂ad tyle, 偶e nie polski: Jeff Ascough - doskona艂e wyczucie smaku, pi臋kne uj臋cia i prostota. Czy kt贸ry艣 z podanych przeze mnie wcze艣niej fotograf贸w jest s艂aby? Wszyscy robi膮 super reporta偶e, no chyba, 偶e dla Ciebie wyznacznikiem jako艣ci jest to jak kto robi zdj臋cia plenerowe - to akurat jest moment w kt贸rym mo偶na sobie pofolgowa膰 i niemal wszystko jest dozwolone (oczywi艣cie w granicach co m艂odzi sobie za偶ycz膮 oraz zaakceptuj膮). Napisa艂e艣 "Nie ma u tych fotograf贸w element贸w w zdj臋ciu bardziej przyci膮gaj膮cych wzrok ni偶 m艂oda para" - w reporta偶u liczy si臋 para m艂oda, ale tak偶e ca艂e otoczenie oraz go艣cie. Je艣li kto艣 robi zdj臋cia 艣lubne i jest na nich tylko i wy艂膮cznie m艂oda para to jest po prostu s艂aby i nie wie o co w reporta偶u chodzi. Prosz臋 nie pisz, 偶e kreuje si臋 na wielkiego znawc臋 fotografii - bo nim nie jestem. Fakt mam z ni膮 styczno艣膰 od ponad 10 lat, ale wci膮偶 si臋 ucz臋, wci膮偶 odkrywam nowe rzeczy i dopiero od niedawna wiem kt贸r膮 艣cie偶k膮 pod膮偶a膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 magda foto
oj my艣l臋, 偶e tak nie jest, wystarczy na samym pocz膮tku troszk臋 popracowa膰 tfp (a najlepiej po膰wiczy膰 na bliskich znajomych co by fama si臋 nie roznios艂a, 偶e pracujecie za free) ;) zacz膮膰 od ta艅szych sesji a z czasem gdy przyb臋dzie w portfolio wi臋cej dobrych zdj臋膰 nie b臋dziecie mogli si臋 op臋dzi膰 od klientek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 艁ukasz Sulka
Maga: tak niestety nie jest, mam znajomego, kt贸ry robi super foty modelek itp i niestety pieni臋dzy tego nie ma...trzeba si臋 wbi膰 i pracowa膰 dla jakiego艣 magazynu aby na tym zarobi膰 pami臋tajmy, 偶e nie ka偶da dziewczyna z ulicy to 艣wietna modelka, kt贸ra doskonale pracuje przed obiektywem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AGAYA zrobmywesele.pl
je艣li macie problem ze znalezieniem fotografa, sali, florysty lub ka偶dej innej kwestii zwi膮zanej ze 艣lubem i weselem, zapraszamy do kontaktu z Nami! jeste艣my grup膮 profesjonalnych konsultant贸w 艣lubnych; doradzimy, pomo偶emy, r贸wnie偶 podczas tego wa偶nego dnia, poniewa偶 jako jedni z niewielu prowadzimy koordynacj臋 dnia 艣lubu. Samodzielny koszt organizacji wesele cz臋sto jest du偶o wy偶szy ni偶 gdy zatrudni si臋 do tego konsultanta:) zapraszamy na nasz膮 stron臋: www.zrobmywesele.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tym razem bez nicka.
Wypowiedzi osoby podpisuj膮cej si臋 jako "grafik komputerowy" to ja bym traktowa艂 z przymru偶eniem oka. Czyta艂em tutaj wcze艣niej jego wypociny i wszystkie s膮 na to samo kopyto. To jeden z tych "znawc贸w", dla kt贸rego dobra fotografia 艣lubna oznacza pozowanie przy sztucznych t艂ach, albo kolumienkach w studiu. Co艣 a'la wczesne lata 90-te. Do tego najlepiej parze m艂odej zdj臋cia sprzedawa膰 na sztuki albo zaproponowa膰 album pod folijk臋, tak 偶eby nieco zaoszcz臋dzi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 magda foto
艁ukasz: to nie s膮 rzeczy wyssane z palca, pisz臋 z w艂asnego do艣wiadczenia. Wi臋c je艣li faktycznie nastawi艂e艣 si臋 na to, 偶e fotografia ma by膰 Twoim sposobem na 偶ycie, to po prostu radz臋 ostro rozwin膮膰 zakres swoich us艂ug ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koslawy mentor
magda z teorii to wiesz czy z praktyki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 magda foto
gdybym nie by艂 pewna tego co pisze, to nie dawa艂abym takich rad ;) z praktyki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fabrykafoto
Nasza oferta jest aktualna - pe艂ny fotoreporta偶 za 300z艂 (z VAT, bez dodatkowych/ukrytych koszt贸w). Zapraszamy zainteresowanych. Z pewno艣ci膮 znajdzie si臋 jaki艣 wolny termin.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 smamanatoryhna
z pewno艣ci膮 macie ch,uje same wolne terminy i nic poza tym do zaoferowania

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 znany ale inkognito
to podajcie jakie艣 namiary na portfolio niech inni oceni膮 wasz膮 prac臋 bo je艣li robicie dobr膮 robot臋 to nic w tym z艂ego praeciesz nasz rynek jest ju偶 i tak zalany przez hi艅skie podr贸bki mo偶liwe 偶e i wy macie podobny plan na biznes kiedy艣 kupowa艂o si臋 na przyk艂ad nikona d700 w salonie i by艂o made in japan a dzi艣 te same pieni膮dze ten sam salon ale ju偶 ko艅c贸wka made in china

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 偶onka27
300 z艂 za reporta偶 艣lubny??? Powa偶nie zastanowi艂abym si臋 nad wyborem takiego fotografa. Nas sam album 艣lubny (pi臋kna fotoksi臋ga) kosztowa艂 w zesz艂ym roku 400 pln. A fotografa mieli艣my za 3000 pln.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 karolkaw3
Witam, doskonale rozumiem problem z wyborem dobrego fotografa ze wzgl臋du na tak du偶y wyb贸r r贸偶norodnych ofert. My艣l臋, 偶e najlepiej oprze膰 si臋 na opinii rodziny i znajomych, kt贸rzy w ostatnim czasie organizowali wesela i poogl膮da膰 ich albumy 艣lubne. W ten spos贸b naj艂atwiej znale藕膰 dobrego fotografa, kt贸ry spe艂ni nasze oczekiwania. Ja tak zrobi艂am i si臋 nie zawiod艂am. Z polecenia kole偶anki wybra艂am http://www.studio-milla.com/ i jestem bardzo zadowolona z efekt贸w:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do pe艂na pusty
i kolejna chuj.owa akcja marketingowa, powodzenia ;]

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 te偶 fotograf
Mo偶e i chujowa, ale te zdj臋cia s膮 akurat dobre, w przeciwie艅stwie do niejakiej "fabryki foto".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kacha473
Witam! Wszystkim zainteresowanym polecam 艣wietnego fotografa 艣lubnego. Nie tak dawno mia艂am w艂asny 艣lub i wiem, jak ci臋偶ko znale藕膰 najlepsz膮 ofert臋 spo艣r贸d tylu r贸偶nych propozycji. Dlatego polecam Wam osob臋, kt贸ra jest sprawdzona i na pewno b臋dziecie zadowoleni. Nazywa si臋 Milla i mo偶ecie obejrze膰 jej portfolio klikaj膮c w ten link http://www.studio-milla.com/ Milla przyjmuje zlecenia w ca艂ej Polsce i nie tylko! Pozdrawiam, Kasia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 powiem kt贸tko:
spier.dalaj

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ;O
otrzyj piane z pyska

Udost臋pnij ten post