Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aneczka12121983

Szukam Fotografa na 2012

Polecane posty

Gość AfroMentor
Ja pierdole w.k., aleś wyskoczył, niczym biblijny filip z konopi (indyjskiej) ;D A teraz wy wszyscy pomyślcie sobie, że taki koleś idzie na warsztaty fotografii ślubnej, następnie przerabia swoją www wrzucając foty modeli z onych warsztatów i daje anons w sieci, a wy niczego nieświadomi zamawiacie u niego full ślubną opcję hahahhaha ;DD

Gość AfroMentor
kubiniec przyznaj, lubisz ostro przypierdolić, znaczy zasharpać ;D

A ja znam ludzi niebanalnych i prawdziwych fotografów! Sama zajmuje się fotografią i fotografuję wesela już od 500 zł :D Ale rozumiem że szukasz tego czegoś, co mam nadzieję że i ja będę w przyszłości mogła osiągnąć. Polecam: http://swiatloczuli.pl/ Nikt nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak Światłoczuli! Ich fotografia jest piękna, niebanalna i pełna emocji... ... ale przede wszystkim... TA JAKOŚĆ!!!!! Mnie nie stać było na to by wynająć ich na swój ślub ale marzę o tym że kiedyś uda mi się fotografować w taki sposób by uzyskać efekty na poziomie jaki prezentują. Nie miałam okazji z nimi współpracować, ale polecam - jak oglądam fotografie ich autorstwa na profilach znajomych to utwierdzam się w przekonaniu że jak w końcu z Mężem postaramy się o potomstwo to odwiedzę ich i sprawię sobie sesję brzuszkową w ich studio! Nie daruje!:)

Gość yyyyy????
porównajcie sobie fotki Pospiesznych i foto bociana, sporo z tych samych miejsc (zamek w Mosznej) to zobaczycie, za co się płaci więcej.

Gość poziomka1111
a ja polecam www.zatrzymacchwile.com dojedzie wszędzie, sympatyczna atmosfera, cenowo się dogadacie w zależności od pakietu:) pozdrawiam

Gość poziomka1111
skleiło się trochę więc powtórzę www.zatrzymacchwile.com :)

Gość kasiawilgod
oczywiście pan yyyyy??? ma rację że zdjęcia pana bociana i pospiesznych to znaczna różnica nawet on sam mówił że nieśmie się porównywać z nimi choć niechętnie kręcił nosem jak poprosiliśmy go o zdjęcia takie jak mają pospieszni sam nawet powiedział że to doskonała para i że on nie poświęca aż tyle czasu na podrasowywanie zdjęć bo to nie w tych pieniądzach . My zapłaciliśmy dokładnie 1500 zł za 944 zdjęcia obrobione i fotoksiążkę nam taki efekt wystarcza i jesteśmy bardzo zadowoleni koleżanka ma bogatego ojca i zapłacili prawie 5 tyś u państwa pospiesznych więc jeśli ktoś ma dużo pieniędzy to jak najbardziej polecamy pośpiesznych ale jak ktoś tak jak my liczy się z pieniędzmi to polecamy fotobociana owszem oglądaliśmy różne portfolia z okolic brzegu i byli dużo drożsi fotografowie a jakościowo nie dorównywali zdjęciom pana bociana my byliśmy na weselu gdzie zdjęcia robił pan fotomichalak z brzegu i to totalna porażka nawet porównywałam naszą fotoksiążkę z koleżanką aż ona była zła bo zapłacili ponad 2 tyś i dostali mniej zdjęć i to jakościowo dużo gorszych a zdjęć ze studia wogule nie dostała bo jej pan michalak powiedział że to jego zdjęcia i jak chce to ma do niego się zgłosić on jej wywoła za cenę kilka razy droższą niż u innych fotografów więc uważam że zanim się czyjeś prace skrytykuje należy je porównać z innymi w podobnej cenie a w okolicach brzegu my byliśmy u 4 fotografów osobiście a pisaliśmy z jeszcze innymi

Gość kasiawilgod
nie chciała bym psuć komuś opinii ani nikogo bronić tym bardziej nie jestem pewna czy powinnam przytaczać rozmowę naszą z panem Bocianem mam nadzieję że nie będzie miał mi tego za złe . Powiedział nam że poznał państwa pospiesznych na targach ślubnych oglądał ich prace i jak to ujął " hyle czoło przed tą parą chciałby móc się od nich uczyć " mówił również że się zupełnie różnią sprzętem on ma nikony a oni canony i że to właśnie oni mu poradzili żeby robić plenery obiektywami pojedynczymi czy równymi coś w tym stylu już nie pamiętam . Mówił też że on się z fotografii nie utrzymuje że ma inną pracę i nam powiedział chyba szczerze że on swoją pracę ocenia na takie pieniążki o jakich mowa że jakbyśmy mu zapłacili więcej to by więcej czasu poświęcał na obróbkę na komputerze i też powtarzał że on się nawet nie próbuje z pośpiesznymi porównywać .

Gość kasiawilgod
a jeszcze mi mąż przypomniał że pan Bocian mówił nam że jeśli chcemy to on nam zrobi zdjęcia na weselu za darmo łącznie z plenerem i salą do oczepin i każdej parze to powtarza że jeśli mamy jakiś dobry aparat to może on nim robić foty za darmo lub jego aparatem za koszt amortyzacji około 300 zł i nie będzie obrabiał tych zdjęć tylko zgra nam na płytkę prosto z aparatu . jeśli nie jest to jego pasją czy hobby to wętpie żeby się godził na takie coś . nawet po tym jak się zachowuje z aparatem widać że on to kocha .

Gość mocno życzliwy
robstudio dużo lepiej niż fotobocian a w tej samej cenie, sulka za 3200 pały nie urywa ale zdecydowanie najlepiej z tego towarzystwa, szewczuk jakies nieporozumienie za 2700, prędzej 1500 jak bocian czy robstudio, a zdjęcia jak pani młoda robi młodemu loda za pomocą siana to jest dopiero dzwon, wysocki żenada, amatorka i odgapianie, studioforte to jakiś żart chyba? pani młoda w samochodzie lata po kosmosie..., fotoexpres i pawluk nie ma podanych stron naprawdę wybierałaś między tymi? nie widzisz różnicy miedzy kiczem studioforte a niezłymi sulki? szok gusta ludzkie i motywy wyboru to nieodgadniona materia...

Gość BARDZO BLISKO ŚLUBÓW
Zapomnieliście napisać że jesteście młodzi prężni i posiadacie wieloletnie doświadczenie pozwalające robić to co robi konkurencja za o wiele mniejsze pieniądze. No cóż nadal istnieje przekonanie że kupienie aparatu lustrzanki typu Canon 5D i kamery w mgnienia oka robią z ludzi profesjonalistów. Szkoda tylko że marketing u was całkowicie leży. Każdy co działa w usługach ślubnych wie że na kafe nie można się reklamować. Ciekawe też skąd wezmą się te młode pary przy tak drastycznym spadku ilości ślubów. W zasadzie można powiedzieć ze nie ma ślubów kościelnych a jedynie są śluby cywilne pozwalające dostać kredyt na mieszkanie. W moim kościele w 2009 r było 129 ślubów. W tym roku jest ich 28. Te liczby same mówią za siebie. Lata 2003 do 2010 naprodukowały fotografów a teraz wszyscy plączą że nie ma roboty. Przegrali całkowicie ci co windowali wysokie ceny i wmawiali modną fotografię ślubną gdzie młoda para była tylko dodatkiem do zdjęć . Teraz zostali fotografowie realnie myślący z uczciwą propozycją wykonania usługi. Jeszcze trochę i armia fotografów chyba sama zacznie sobie robić zdjęcia i kręcić filmy.

Gość A/B do tematu
Bardzo dobra uwaga i pokazane przykładowe zdjęcia. No cóż jeśli ktoś uważa że Canon 500D to sprzęt dla profesjonalisty to co się dziwić jakości zdjęć pokazanych na stronie. Strona i firma to jedno wielkie oszustwo i aż dziwne że nasi ,,profesjonaliści" niczego się nie boją. Na stronie nie znaleźliśmy ani jednego poprawnie zrobionego. Co gorsze nie znaleźliśmy też ładnego tematycznie zdjęcia.

Gość FOTO-GAWELDA
zapraszam na moją strone www.foto-gawelda.pl

Gość tak tylko zapytam
Do osoby wyżej. Dlaczego chwalisz się tak marnymi zdjęciami? Nie wstyd ci?

Gość Marlenaaa
Ja Ci polecę dobrą firmę :) Sama miałam ślub 3 miesiące temu i jestem zachwycona z efektów pracy mojego fotografa. Zdjęcia są po prostu przepiękne!!! Zwróciłam się do firmy Arem - http://limuzyny.arem.pl/fotografia-lubna.html i bardzo się z tego powodu cieszę. Porównywałam stawki z Zakopanego no i oni byli jedną z tańszych firm. Obawiałam się, że odwalą tzw. "fuszerkę", ale nic takiego nie miało miejsca :) Jeżeli chcecie to mogę pokazać Wam kilka moich zdjęć :)

Gość lukaszsulka.com
Hola Hola - cennik na ten rok to 2000-2500zł (oczywiście wliczając ze 2 fotoksiązki to może cena dobije do tych 3000zł) - pozdrawiam i zapraszam: www.lukaszsulka.com i www.blog.lukaszsulka.com

Gość fabrykafoto
My robimy pełny fotoreportaż za 300zł. Do tego album oprawiony w skórę za 200zł (100 zdjęć). Zdjęcia oddajemy 2 dni po ich wykonaniu. Album w ciągu 5 dni. Mamy dużo klientów i szybko zapełniamy terminy. Zapraszam

Gość tylko luźne przemyślenia
"Hola Hola - cennik na ten rok to 2000-2500zł (oczywiście wliczając ze 2 fotoksiązki to może cena dobije do tych 3000zł) - pozdrawiam i zapraszam:www.lukaszsulka.com iwww.blog.lukaszsulka.com" I naprawdę opłaca Ci się pracować za tak niskie stawki? Słabo się niektórzy cenicie.

Gość poziomka1111
to przeciez nie moze byc profesjinalizm a amatorstwo! kazdy dobry fotograf wie, ile czasu spędza sie nad obróbką i retuszem jednego zdjęcia! kazdy wie ile czeka sie na wydruk zdjęć, ile one kosztują i ile kosztuje najtanszy album ze skóry... wiec jakim cudem fabryka foto chce to zrobic w tak krótkim czasie i za tak małe pieniądze???? cos tu jest nie tak! nie dajcie sie nabrac na te niskie ceny, jesli chcecie miec naprawde dobre zdjęcia!!!!!!!!!!!!! nie warto!!!!!!!!!!!!

Gość tylko luźne przemyślenia
Ja myślę, że ten wpis "fabryka foto" to żart, albo prowokacja.

Gość fotobocian
witam dziś cię dowiedziałem że poruszono tu temat mojej fotografii i cen otóż sprostuję pani Magda podpisała umowę z rocznym wyprzedzeniem i dlatego cena jest tak niska u mnie nie ma czegoś takiego jak cennik na przyszły rok dziś podpisujemy umowę więc obowiązuje dzisiejsza cena a na dzień dzisiejszy cena to 2tyś zł za cały komplet od przygotowań do oczepin plus plener gratis w innym dniu do 4 godzin w cenie zawarta jest fotoksiążka oprawiona w ekoskórę 12 rozkładówek i zdjęcia na płycie

Gość fotobocian
a odnośnie tej fotografii za 300 zł to nie dajcie się omotać taką bzdurą bo wystarczy usiąść przed kalkulatorem i policzyć przeważnie dobry fotograf ma dobry i często drogi sprzęt robi przy pełnym fotoreportażu około 2tyś zdjęć żeby miał możliwość odrzucenia części i wyboru najlepszych . Więc licząc sprzęt za około 20 tyś (nikon d3 + 24-70 f2.8) gwarantowane 150 tyś ujęć licząc samą amortyzację 20000/150000= około 13 groszy jedno ujęcie razy około 2000 ujęć daje 266 zł amortyzacja nie licząc baterii lampy itp. a gdzie paliwo do auta bo wątpię żeby fotograf dojechał na wesele rowerem . Kolejna sprawa to oprogramowanie do obróbki zdjęć koszt kilku tysi za Photoshopa bo nie mówimy o piratach czy darmowym programie gimp, photoscape, czy jak tu czytałem picassa pi pierwsze te programy są dobre do zdjęć wujka czy cioci a nie do profesjonalnej fotografii po drugie używanie ich do celów komercyjnych jest nielegalne już nawet nie wspominam że to praca charytatywna to gdzie pieniądze na zakup albumu i wywołanie zdjęć . Podkreślam że powyższe obliczenia są przybliżone i dotyczą profesjonalnego sprzętu jeśli się pomyliłem to proszę logicznie to sprostować . jeśli kogoś interesuje ile czasu zabiera obróbka to wyjaśnię że średnio to 5 min jedno zdjęcie licząc od momentu zgrywania z karty do komputera , selekcji zdjęć , wyboru najładniejszych do wywołania i samej obróbki nie mówię tu że niekiedy nad jednym zdjęciem siedzi się 15 min i dłużej a nad innym pół minuty , jeśli mowa tu o obróbce to jest to około 100 zdjęć dziennie w 8 godzinach im bardziej zaawansowana obróbka tym zdjęć jest mniej w ciągu dnia więc jak Wam się wydaje ile dobry fotograf powinien zarabiać za godzinę swojej pracy ?

Gość Łukasz Sulka
Niestety ale czasy są ciężkie, ludzie są zewsząd atakowani kryzysami, tragediami, wmawia się, że jest źle itd itp - i z tego co zauważyłem w tym roku jest słabiej ze zleceniami - niektórzy chyba faktycznie szukają fotografa za 1000zł :( 2000-2500zł to jeszcze stawka, która jest akceptowalna i za którą da się przeżyć. Jednak jeśli tak dalej pójdzie to rozważam wyjazd za granicę, dostanę tam tyle samo tylko, że w innej walucie. Do tego zupełnie inne podejście do ślubów inni ludzie....w Polsce ludzie jeszcze nie dorośli do ślubów na wysokim poziomie.

Gość Do Łukasz Sułka
Robisz bdb zdjęcia moim zdaniem. Lepsze niż mój znajomy fotograf, który w Warszawie kasuje 3500 PLN za to samo co ty bierzesz tysiąc mniej.

Gość Łukasz Sulka
Właśnie dlatego plan na przyszły rok to wbicie się w warszawski rynek ;)

Gość fotograf_wawa
W Warszawie też wcale nie jest tak różowo jak by się mogło wydawać. Oczywiście są foterzy ślubni ze znanym nazwiskiem, którzy kasują przynajmniej 4k za jeden ślub, ale średnia stawka to raczej nie więcej niż 3k za pakiet przygotowania, ślub, wesele i plener. Tutaj niestety jest ogromna konkurencja, bardzo ciężko się przebić.

Gość fotobocian
osobiście znam jednego pana który kiedyś stwierdził że fotografia to fajna praca poszedł do urzędu pracy dostał dotację na otwarcie działalności kupił aparat i oprogramowanie i stał się zawodowym fotografem ślubnym z dużym naciskiem na słowo zawodowy . Ostatnio go spotkałem i zamieniliśmy kilka słów troszkę zmienił swoje nastawienie już nie twierdzi że to taki łatwy pieniądz baaa nawet jest załamany że musi na czarno dorabiać na koparce żeby ZUS opłacać i że nie ma zleceń i bierze faktycznie 1000 zł za cały komplet ... ręce opadają ...nie ma strony z portfolio jedynie ma album który pokazuje młodym i z relacji wynika że zdjęcia w albumie są super a jakiś miesiąc wstecz była u mnie dziewczyna która się na to złapała i przyszła z płytą ze swojego wesela zrobionego przez W/W Pana w celu zrobienia portretu na płótnie i z pośród kilku tysięcy zdjęć nie znalazłem nawet jednego które by się nadawało jednym słowem tragedia z danych EXIF zauważyłem że aparat to nikon D90 z jakimś chyba kitowym obiektywem bo przesłona max 4,5 . Powiedział bym że tacy ludzie niszczą rynek fotograficzny i dodam że takich osób jak on było 7 w brzeskim urzędzie pracy które dostały dotację na taki cel reszty nie znam . A osoby które twierdzą że zdjęcia robione przezemnie czyli fotobocian.pl to kiła pocieszę że w przyszłym roku najprawdopodobniej rezygnuję z focenia zawodowego

Gość fotograf_wawa
Ale co jest złego w dotacjach? Też wziąłem dotacje z UP na rozkręcenie biznesu. Kupiłem za to potrzebny sprzęt. Z tymże ja już wcześniej parę lat fotografowałem śluby, czy to w rodzinie, czy wśród znajomych i miałem całkiem niezłe portfolio. Natomiast faktycznie nie mogę pojąć ludzi, którzy o fotografii mają blade pojęcia, a myślą, że jak wezmą dofinansowanie i założą firmę, to będą zarabiać nie wiadomo jakie pieniądze. Tacy to faktycznie powinni na koparce pracować ;)

Gość fotobocian
źle mnie odebrałeś nie mam nic przeciwko dotacją jeśli ktoś dokładnie przeanalizuje rynek i sam stworzy sobie biznes plan taki ktoś dokładnie będzie wiedział jak i co , widzisz sam stwierdzasz że wcześniej miałeś do czynienia z fotografią i to popieram bo każdy z nas zaczynał od zera nikt nie urodził się z aparatem na szyi ale jeśli mi powiesz że nie masz nawet strony internetowej czym mógłbyś się pochwalić przed innymi i za swoją pracę bierzesz 1 tysia za cały komplet to uznam że niszczysz to na co inni pracują latami robią coś na prawdę bardzo dobrze a mimo tego z ceny muszą schodzić i tracą motywację i chęci do robienia czegoś naprawdę dobrego