Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamaaaaa26

mamy dzieci ze skazą białkową

Polecane posty

Gość mamamaaaaa26

nie znalazłam takiego tematu - jesteście chętne pisać i wymieniać się doświadczeniami?

Gość zapraszam do nas
napisz a ja jutro zajrzę, bo na razie zmykam

Witam, ja jeszcze nie wiem czy to skaza białkowa ale obawiam sie ze tak. Mały ma 3 tyg i od kilku dni krostki na buzi. Znajoma pielęgniarka, która pracuje z noworodkami powiedziła ze to ewidentnie alergia pokarmowa. Jedyne co jadłam co mogło małego uczulic to kakao i niestety dużo nabiału. Wiec od 2 dni jestem na diecie ale i tak po weekendzie zechcę by dziecko obejrzal pediatra. Obawiam sie tej skazy białkowej, bo nie wyobrazam sobie zycia bez jedzenia nabialu ale jesli to bedzie konieczne - bede musiala sie ograniczyc.

hej! Nasz synek ma miesiąc i ma uczulenie. Naszczęście nie jest mocne. Ja od samego początku nie jem nabiału i teraz dokarmiamy nutramigenem. Też miał krostki na buźce ale już gasnął i znikają powoli.

Gość mamaaamaaa26
no ten link to taj są mamy z dziećmi z różnymi alergiami a mi chodziło tylko o skaze - no mój synek jest od 2 miesiaca życia na nutramigenie - teraz ma 8 skończone i żadnych objawów alergii - jada poł żółtka co 2 dzień - a jak to u was było z jajkiem? i zastanawiam sie nad jogurtami - typu misiowy ogródek - żeby spróbować podać

Witam, jak sie objawiła alergia u Twojego dziecka? Jak została zdiagnozowana? Ja karmię piersią wiec nie ma mowy o przejsciu na mleko modyfikowane.

hej, moja córka ma skazę i inne uczulenia. Na diecie wytrzymałam do 9 miesiąca życia małej i przestałam karmić piersią, bo już nie dawałam rady i chudłam strasznie.Dieta jest masakryczna i na pewno z każdego innego powodu bym jej nie ciągnęła, ale zdrowie dziecka najważniejsze. U nas jeszcze prócz wysypki były inne atrakcje, więc widziałam jak się mała męczy. Teraz dzieciak jest na bebilon pepti i ostatnio mnie korci, żeby zrobić próbę prowokacji. Nie wiem czy to nie za wcześnie. Dodam, że mamy jeszcze uczulenie na gluten ( prawdopodobnie) i dużo innych jak jajka, soja, ryby, piertruszka, brzoskwinie itd. Już nie wiem, co temu dziecku dawać do jedzenia

Gość mamamam26
no ja przeszłam na modyfikowane bo chyba bym się zagłodziła.. mogłam jeść kanapki z dżemem i ziemniaki z gotowanym mięsem - żadnych owoców, po marchewce mały miał zaparcia - żadnych bułek z ziarnami itd- oczywiście nic z nabiałem - jakaś masakra i szybko przeszłam na nutramigen - objawy mały miał kropki na buzi choć lekarz stwierdził że to łojotok to leczenie nic niedawało, doszły kolki, płacz nocny, kupki wodniste i zielone - i w końcu dostaliśmy nutramigen i dziecko odżyło i ja też - normalnie się zmieniło - już tyle nie płakało - spało super - a ja zaczęłam jeść i mieć siły do zajmowania się nim, od tego czasu niema żadnych objawów alergicznych - je pełny posiłek z glutenem plus toche chleba codziennie - owoce, warzywa wszystkie dania ze słoiczków i też zastanawiam się nad prowkacją zwykłym mlekiem modyfikowanym ale nawet niewiem czy normalnym czy ha ? i niewiem czy zacząć moze od jogurcikow tych po 6 miesięcu? jak wy robiłyście? - mieszkam z niedużym mieście i pediatre mam średniego i czasem aż szkoda go o coś pytać...

My jajko wprowadziliśmy stopniowo, najpierw w zupce. Mały nie miał reakcji więc dostał gotowane zółtko z ziemniaczkami (miał jakieś 7- 8 m-cy). My podawaliśmy na początku raczej produkty z serwatki, a na próbę dostał serek homo z naszej polskiej mleczarni (nie żadane przetworzone dano). Bella... a czemu odrazu przejśc ja dokarmiam jak mały się nie najada piersią. U nas alergia to : wysypka, bole brzucha, problemy z kupą, ogólne rozdrażnienie. Miszka a co lekarz mówi na prowokacje? Najlepiej skonsultować. A czy po pepti wystąpiły u córeczki jakieś objawy? Jeśli chodzi o prowokacje u nas to poprostu któregoś dnia daliśmy na sniadanie serek homogenizowany. Miał koło roku

synek miał koło roku jak dostał serek :) mamam26 lepiej skonsultować podanie nowego mleka. Ja z mlekami nie eksperymentowałam (pije cały czas nutramigen) dałam do jedzenia masło czekoladowe z bułką i niedługo potym serek homogenizowany, a i zupę ze śmietaną się zdarzyło. nic się nie działo więc już nie trzymałam tak diety synka.

Moja córka ma 14 miesięcy . Od 2 miesiąca miała skazę białkową . Piła bebilon pepti . Kiedy miała 8 miesięcy zaczęłam wprowadzać jej zwykłe mleko modyfikowane - gerber . Mała przyjęła to dobrze . Teraz daje jej wszystko na zwykłym mleku krowim - jedynie kaszki , ale to od jutra też planuje zmienić . Je już serki , budyń na mleku , ser , śmietanę itp .

Karyn ---> myslalam ze jak dziecko ma skaze bialkowa to nie mozna podawac mleka modyfikowanego bo to przeciez nabial. Jaka mieszanką dokarmialas swoje dziecko? I jak to wygladalo bo ja dzis w nocy myslalam ze zwątpię - co godzine budzil sie na jedzenie i denerwowal sie przy piersi, lapal, puszczal i niby nie plakal ale widac bylo ze mu cos nie pasuje, jakby byl glodny a w piersi pokarmu bylo za malo, wiec tez zastanawiam sie nad dokarmianiem ale boje sie ze Mały odstawi mi piers. Jak to wyglądało u Ciebie? U nas jest jedynie wysypka na buzi, bylo 2-3 lupki troche zielone ale teraz juz sa normalne, a boli brzuszka nie ma.

Gość mamamam26
dla dzieci ze skazą są mieszanki mlekozastępcze - nutramigen lub bebilon pepti - ale na recepte od pediatry oba - mają poprostu białka rozbite na pojedyncze cząsteczki ktore nie uczulają

bella... tak jak napisała mamam26 . ja karmie nutramigenem. z tego co piszesz to synek ma bardzo słaba uczulenie. i pewnie szybko u was minie.l u mnie mały ciagnie piers i butelke, bo nie najadał sie piersia. tez sie bałam ze odrzuci piers, ale wole karmic butla niz zeby był niedojedzony.