Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koko79030-44-

przerwalybyscie ciaze gdyby okazalo sie ze dziecko ma downa?

Polecane posty

Gość zielono-niebieska
Martva na Twoje dziecinne posty szkoda czasu.

Gość zielono-niebieska
Kotku :D nie moge :D brak argumentu, bo padne :D :D :D

Gość zielono-niebieska
Uwaga uwaga Martva ma swoje 5 minut na poście :D :D :D

Noxi, czemu znowu masz takie szkaradne zdjecie w stopce ?? :-O tamto bylo o niebo lepsze !

bo mi sie wlaasnie to podoba, a ja jestem szkaradna i dumna z tego :*

fajnie, ze tak myslisz. im mniej osobom sie podoba, tym lepiej :)

Gość oooooooooooooooooooooooooooooo
ja bym usunęła. Mam jedno życie i nie chce go zmarnować.

a do tematu dorzuce swoje trzy grosze jezeli chore dziecko urodzi sie w zamoznej rodzinie, gdzie kasy jest pod dostatkiem, ma sie duzy dom, kobbieta nei musi pracowac itp to moze jakos mozna zyc, mam na mysli materialna strone. W innym wypadku jest MEGA ciezko. Polskie Panstwo ma w przyslowiowej dupie chore dzieci, a juz najglebiej ma ich rodzicow ! W Polsce takie dzieci i dorosli dalej sa wytykani palcami, wysmiewani na ulicy, i co druga osoba bez zastanowienia uzywa zwrotow w stylu ''ale z ciebe down''. Opieka nad takimi dziecmi jest ciezka, szczegolnei w okresie dorastania, i zadna tam milosc matczyna nie pomoze w chorobach i problemach. Wiec dobrze by bylo, gdyby ko0bity, ktore nie maja zadnego pojecia na tem temat, w ogole sie nei wypowiadaly, bo pier.dola glupoty i tyle.

Gość lakakaka
ja też bym usunęła, bo też mam jedno życie i jako matka nie mogłabym przepatrzeć, że moje dziecko się męczy a ja nie jestem w stanie mu pomóc.

A ja nie wiem co bym zrobiła. Teraz mogę mówić, że bym urodziła i wychowałą, ale jakbym się znalazła naprawdę w takiej sytuacji to już inna bajka.

Gość zielono-niebieska
Jeszcze Cię nie znam, a już Cię kocham - fajnie to napisałaś.

Gość i90oikj0909j
tak, na 100%, sama mam dziecko niepełnosprawne znacznym stopniu, wprawdzie z innym schorzeniem ale znam problem od podszewki, i wiem co pisze. To tragedia dla wszystkich, dla tego dziecka też. I na co??? A co do tych stwierdzeń że człowiek nie jest Bogiem - nie wiem co ma Bóg do rzeczy, po to właśnie mamy dany rozum zeby nic rozumowac co dobre a co złe.

Gość zielono-niebieska
Ja mialam termin na marzec. fajny czas na rodzenie. zdrowia zycze.

Ja przez 3 lata działałam w wolontariacie właśnie z dziećmi upośledzonymi i tyle co widziałam chorób to sama nie wiem czy bym była na tyle silna, żeby wychować takie dziecko. A dwa: to chyba przez całe życie zamartwiałabym się co się stanie jak nas (rodziców) już nie będzie.

pozatym mysle, ze takie poglady jak zarodek to czloweik, NIGDY nie usune, itp weryfikuje czasme zycie... Najbradziej podobaja mi sie panie, ktore sa przeciw aborcji, ale za in vitro... ehhh.. :-O

Gość zielono-niebieska
Ja tak samo. Co nie zmienia faktu, nie nie potrafilabym zabic...

odpowiedzcie sobie na pytanie, dlaczego lekarze zabijaja? no wlasnie, bo zycie ludzkie nie jest wazne, jest wazne dla matki, ale nreszta swiata ma to w dupie.

Gość Ohohohoooooooo ooo
Już pojadę po bandzie że tak powiem, ale weź sobie przykład takiego "Maciusia z klanu". .... Akurat macius z klanu ma warunki na rozwój i jakiś się zbytnio nie rozwinął.. A co tu mówić o dziecku z ZD które żyje w biednej rodzinie i nie ma możliwości takich jak ten chłopiec który gra Maćka

Usunęłabym. Nie poradziłabym sobie z tak upośledzonym dzieckiem, nie jestem aż tak bogata aby przestać pracować. Nie mogłabym żyć wiedząc, że po mojej śmierci to dziecko zostanie samo jak palec, dzieci z downem są odrzucane przez społeczeństwo bo wiele z nich potrafi być agresywna, miałam kiedyś styczność z dziećmi z ZD i opieka nad nimi jest karkołomna i jakby nie patrzeć trochę bezowocna :(

Gość bo te matki polki
mnie już wkurzają. Same jak chcą niech rodzą takie dzieci, ale dlaczego nie rozumieją że ktoś ma inne zdanie. I że nie urodzi takiego dziecka!

Gość usunelabym...
Wychowuje dziecko autystyczne i na pewno nie dalabym rady wychowywac drugiego dziecka niepelnosprawnego.

Gość Himbon
Koleżanka urodziła takie dziecko... Chłopiec ma zespol downa +duża wadę serca+ wadę słuchu i prawdopodobnie tez wzroku. Ona sama nie ma rodziców ani rodzeństwa , mąż ja zostawił wiec jest w bardzo kiepskiej sytuacji. Mieszka na wsi , ja nie wiem co będzie za kilka, kilkanaście lat z tym dzieckiem ... Ona ma już 42 lata .. Dla mnie urodzenie tego dziecka to był jej skrajny egoizm.

Gość zespoldown
urodzic takie dziecko to trzeba miec popierzone pod sufitem

Gość litgrtwk,u
oczywiscie a ty nie?????????????!

Gość Do ... :)
14:57 [zgłoś do usunięcia] satin25 Pracowałam z dzieciakami upośledzonymi, w tym równiez z ZD. Dzieciaki są bardzo różne, ale przypadki takie jak Maciek z "Klanu" rzadko sie zdarzają- znałam dwojkę mniej więcej w takim stopniu upośledzonych- można było z nimi pogadać, umieli czytać, byli w miarę samodzielni, starszy chłopak pracuje teraz w jakimś ZPChr. Ale opieka nad tymi dziećmi jest wyzwaniam: częste napady agresji, upartość do granic możliwości, obżarstwo (widziałam wmontowane zamki w lodówce u dwojga z moich podopiecznych), liczne wady wrodzone i choroby, najczęsciej układu krążenia- na stałe leki nierzadko bardzo drogie (mało kto wie, że u części tych dzieci z powodu niewydolności krążenia dwuminutowy napad śmiechu może skończyć się śmiercią), i jeszcze coś- totalny brak akceptacji, odrzucenie, niestety tacy są ludzie. Większość tych dzieci wychowywały same mamy- tatusiom szybko znudziło się bycie zaniedbywanym przez matki pochłonięte opieką nad takim dzieckiem. No i co ten człowiek ma z życia? Ludzi z ZD czasem żyją długo...co z nimi będzie kiedy zabraknie najbliższych, którzy otaczali ich dobrą opieką??? Moja odpowiedź: TAK >>>>>>>>>>>>>>> Właśnie tutaj wypowiadają się osoby nie mające zielonego pojęcia o czym mowią. Uważam tak jak Ty. Jestem zdecydowanie przeciwna aborcji, ale ta bardzo, bardzo trudna decyzja, powiedziała bym tragiczna (i nie życzę nikomu żeby musiał taką decyzję podejmować), jednak kobieta wie najlepiej, instynkt jej również podpowiada co ma zrobić. Są różne sytuacje w życiu, a poza tym za ciąże odpowiadają 2 osoby, nie tylko kobieta. Wchodzenie KK do łóżka czy mówienie kobiecie co ma zrobić na zasadzie zmuszania jej do czegokolwiek jest NIEDOZWOLONE i nie wiem dlaczego KK uzurpuje sobie takie prawo do wchodzenia w intymną sferę życia człowieka. Co tutaj dużo mowić , przecież kobieta jak chce to i tak usunie ciąże niezależnie od tego co powie KK i jakie będzie prawo. Wszyscy wiemy, że turystyka aborcyjna kwitnie, a jedna klinika (jak pisały media) przy granicy naszej z Niemcami przez 1 rok robi tyle aborcji ile u nas statystyki podają, że dokonano aborcji w Polsce przez cały rok. No cóż hipokryzja u nas jest w modzie.

Gość Ni Eli
TAK. wybralabym mniejsze zło

Gość karwatwarz
wy bezpozne cipy zobaczucie ze lucyfer was dopadnie