Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koko79030-44-

przerwalybyscie ciaze gdyby okazalo sie ze dziecko ma downa?

Polecane posty

Gość to moze kolejne pytanie
na starosc wam tez bedzie potrzebny opiekun. Ludzie jakie plytkie wasze myslenie. Po to jestescie takie madre,bogate i zaradne aby temu choremu dziecku jakas pomoc po waszej smierci zapewnic. Nie rozumiem tego myslenia.

Małoszka "Anetko, ciązarówy jeżdzą po ulicy, jeśli mama Cię nie nauczyła. Ja jestem ciężarną, tudzież kobietą w ciąży. Taka mala lekcja języka polskiego." Dlatego ten wyraz umieściłam w cudzysłowie. :) Widzę, że jednak uraziłam, no tak przecież Ty jesteś dumną mamusią z fasolką w brzuszku, a nie "ciężarówą"! :D

Ale o co tyle krzyku, skonczcie juz. Takiwe dzieciak pozyje max 70-80 lat i i tak pojdzie wek. To bez znaczenia.

Gość Małoszka
Jeśli urodze dziecko chore, to wiadomo- bedę plakac, bedzie ciezko, trudno... Ale czy to znaczy, ze ono bedzie gorsze? Nie! I zamist wydac na skrobanke w Czechach wydam kase tak, aby zapewnic mu wszystko, czego bedzie potrzebowac zarowno poki zyje, jak i po mojej smierci.

Gość Małoszka
Anetka, fasolkę to może Ty masz w dupie. Ja mam dziecko. I jesli nie wiesz, jak to byc w ciazy, to nie wypowiadaj sie o hormonach itp itd.

"I zamist wydac na skrobanke w Czechach" Gdy płód jest uszkodzony, to aborcja NAWET tu w ciemnej Polsce jest legalna.

Pracowałam z dzieciakami upośledzonymi, w tym równiez z ZD. Dzieciaki są bardzo różne, ale przypadki takie jak Maciek z "Klanu" rzadko sie zdarzają- znałam dwojkę mniej więcej w takim stopniu upośledzonych- można było z nimi pogadać, umieli czytać, byli w miarę samodzielni, starszy chłopak pracuje teraz w jakimś ZPChr. Ale opieka nad tymi dziećmi jest wyzwaniam: częste napady agresji, upartość do granic możliwości, obżarstwo (widziałam wmontowane zamki w lodówce u dwojga z moich podopiecznych), liczne wady wrodzone i choroby, najczęsciej układu krążenia- na stałe leki nierzadko bardzo drogie (mało kto wie, że u części tych dzieci z powodu niewydolności krążenia dwuminutowy napad śmiechu może skończyć się śmiercią), i jeszcze coś- totalny brak akceptacji, odrzucenie, niestety tacy są ludzie. Większość tych dzieci wychowywały same mamy- tatusiom szybko znudziło się bycie zaniedbywanym przez matki pochłonięte opieką nad takim dzieckiem. No i co ten człowiek ma z życia? Ludzi z ZD czasem żyją długo...co z nimi będzie kiedy zabraknie najbliższych, którzy otaczali ich dobrą opieką??? Moja odpowiedź: TAK

"I jesli nie wiesz, jak to byc w ciazy, to nie wypowiadaj sie o hormonach itp itd." Na takiej samej zasadzie mogę napisać, żebyś nie wypowiadała się o dzieciach z zespołem downa, bo nie jesteś ich matką. Mogę też napisać, żebyś nie wypowiadała się na temat aborcji, bo jej nigdy nie dokonałaś. Po to jest dyskusja, aby dyskutować, a fakt o buzujących hormonach w ciąży jest powszechnie znany, Tobie chyba mocno teraz świrują.

Gość jotttka
Ja za nic w świecie nie usunelambym swojego dziecka. Nie mam w rodzinie dziecka z zespołem downa ale widzialam wiele chorych dzieci i wiem, że dzięki cieżkiej pracy rodziny mogą w miarę normalnie żyć i być szczęśliwe. Trzeba w nie włożyć dużo pracy i ja bylabym gotowa się poświęcić i wiem, że moja rodzina by mi pomogła. i kończę już dyskusję bo wiem, że tak można się przekrzykiwac bez konca. Wyrazilam swoje zdanie, nikogo nie obrazilam ani nie zwyzywalam i pa.

nvali.. Hahahaha :D starzy ludzie maja tak samo jak rodzina sie wypnie zostaja umieszczani w osrodkach opieki i czesc. Pomyslalas o tym?

Gość Małoszka
Widzisz, można dyskutować, ale nie o stereotypach... Bo to już 6 miesiąc, a ja sobie nie przypominam "burzy hormonów", zachcianek itp tak cyt "powszechnie znanych". Idę. I moge jedynie powiedzieć VICE VERSA! Baj!

o tym ze zdrowy 25latek potrafi matce przypierdolic w leb sie nie slyszy, nie to nie mozliwe prawda? Ha ha zabawne wy nie macie wyobrazni telewizji nie ogladacie?

Gość Małoszka
Mając zdrowe dziecko też mozna nie móc pracować, zeby się nim zająć, nie? Rodzina pomaga sobie nawzajem bardzo często i nikt na tym nie cierpi.

Gość becia:)))
tak mam dwójke dzieci. Zdrowych. Małoszka a tobie spacerek przyniesie ulgę odstresuje Cię. nvlai zgadzam się z tobą w 100%.

Gość Małoszka
Dziewczyny chyba macie racje, to hormony, ide na spacerek.

Gość Małoszka
Nie wiem, czemu twierdzicie, że jestem zestresowana? bo nie dałam się Wam zaszczekać, nie uciekłam, tylko dalej przedstawiam swoje racje? Już skończyły się Wam merytoryczne argumenty, ze wsykakujecie z burzą hormonów, stresem, moją ciążą itp? Przykre to i żałosne... :)

Gość MORDERCZYNIE!!!!!!!!!!!!!!!!
WYOBRAZ SOBIE ZE KTOS DECYDUJE O TWOIM ZYCIU!!!!TEN KTOS NAWET CIE NIE ZNA NIE WIE KIM JESTES CO MOZESZ W ZYCIU OSIAGNAC.NIE MASZ PRAWA GLOSU .CI KTORZY POWINNI CIE KOCHAC,ZABIJAJA CIE!!!!!

koscio nawet nie chce dopuszczac aborcji dziacka z gwaltu wiec o czym my tu piszemy. ja mam na szczescie domowe sposoby na takie przypadki, odpukac 🖐️

Gość MORDERCZYNIE!!!!!!!!!!!!!!!!
ABORCJA TO NIE JEST ZABIJANIE???????A PLOD NIE JEST CZLOWIEKIEM?????? W TAKIM RAZIE DZIECI URODZONE PRZEDWCZESNIE NIE SA LUDZMI???????CZY CZLOWIEKA MOZNA NAZWAC CZLOWIEKIEM TYLKO WTEDY GDY JEST CHCIANY?????

Gość zielono-niebieska
Albo 5.20

jezeli to do mnie to ja wychowuje uposledzone dziecko i wiem o czym mowie. Mam tez drugie zdrowe do tego pracuje. Zaczynam studia w tym roku. Jestem zadbana i w ogole zyje jak kazdy normalny czlowiek a takim jak wy ktorzy mysla ze opieka nad niepelnosprawnym to udreka a matka to cierpietnica przygladam sie z politowaniem i wspolczuje bo to jest dopiero ograniczenie umyslowe. Nie bede koloryzowac ze jest wspaniale jest normalnie zwyczajnie nikt nie ma wspanialego zycia kazdy ma jakis problem ja mam akurat taki i tyle.

skonczcie z tymi filmikami. bo zaraz wrzuce trupy po wypadkach samochodowych, dramatyczne porody, skomplikowane operacje, beztialskie morderstwa, samobojstwa i wiele innych :o

Gość zielono-niebieska
O Boże :((( od 5.20 to dla tych, ktorzy uwazaja ze w 12 tyg. dziecko nie czuje :(((

Gość do Małoszka
"..... zamist wydac na skrobanke w Czechach wydam kase tak, aby zapewnic mu wszystko, czego bedzie potrzebowac.." ty nie idz na spacer tylko do lekarza psychiatry, bo z twoją głową to już całkowicie nie tak. Co ty babo porównujesz, skrobanka za 2 tys chcesz i ty przeznaczyć na leczenie chorego przez całe życie... przez całe życie.... 2 tys. Faktycznie to mohery to popierdolone

Kościół jest taki zakłamany. :O Ja się nim nigdy nie kieruje, trzeba mieć swoje zasady. Tu na kafe niedawno była przytoczona historia dziewczyny, która za namową świętojebliwych moherów urodziła dziecko z gwałtu, a później te babsztyle zabroniły się bawić z tym dzieckiem, bo to syn gwałciciela i przecież tez może być jakimś zboczeńcem. Ręce opadają... i nie tylko. :O 🖐️

Gość zielono-niebieska
Dobrze wiesz, że to nie to samo... poruszyło sumienie? :( :( :(

Gość Do ZŁODZIEJA
Tu Maloszka. Dziękuję za kradziez mojego nicka komus, kto to zrobil. Pokazany zostal jedynie poziom, a raczej ejgo brak. Zegnam.

nieswiadomy bol jest lepszy od swiadomego, taka prawda. jak rybke sie zabija, to ja tez boli. a ja wpierdalasz!!!!!!!!!!!!!!

morderczynie swinek, krowek, kurek ktore tez ktos urodzil, MORDERCZYNIE. i co, milo?