Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ta gorsza jak zwykle

Ale mialam wojne z matką o młodsza siostre :/

Polecane posty

Gość zwariowalaaa
nikt nie ma prawa bić dzieic, a już napewno nie siostra! krótko i zwięźle

Gość zwariowalaaa
ale jej wlała już po fakcie, wiec ten klaps by de facto już nic nie zmienił.. nie wrocilaby sie chyba na jezdnie specjalnie wyebać pod kola. rownie dobrze moglibyscie napisac, ze miala prawo sie wkurwić i dac upust swojego gniewu i frustracji okladajac siostrę :o wychowywanie poprzez bicie do niczego nie prowadzi. można dać kare czy coś.. oczywiscie, ze mala jest zle wychowana i winna jest temu matka,ale na boga nie dlatego, ze jej nie leje :/ a juz zeby jakas inna osoba poza rodzicem wlała to mi sie w glowie nie miesci! w dodatku jakaś smarkula! to jest 2x wieksze upokorzenie dla tej dziewczynki. ciekawe czy autorce byłoby miło jakby przeskrobała i matka jej mlodszej siostrze wreczyła pasa i to ta mała by jej zlała dupe. bo to jest to samo, co z tego ze tamta mlodsza a ta starsza?

Gość
co to znaczy nic nie zmieni? bicie to niepanowanie nad swoimi emocjami, zaden czyn dziecka nie zasluguje na ingerowanie w nietykalnosc cielesna

To juz nie chodzi czy mialam prawo ją uderzyc cvzy tez nie mialam, tylko głownie chodzi mi sam fakt dlaczego to JA zostalam tylko ukarana, a mlodsza mimo ze byla nieposluszna, nieusluchana nie otrzymala zadnej kary Do..zwariowalaaa " poczytaj sobie moj post o 18:59, za najmneijsze przewinienie byłam bita, i to nie klapsem Apropo nie porównuj 2 klapso reką co jej dałam do pasa jak piszesz na koncu zdania ok???

Gość zwariowalaaa
no bo pisali, ze dobrze, ze jej wlała, bo co by bylo jakby małą potrącił samochód. a to lanie było już po fakcie, a nie zadnym srodkiem wychowawczym zeby na drugi raz tak nie zrobiła. bylo to jedynie wyladowanie sie na tej siostrze.. powinna zaprowadzić do domu i niech matka ją karze, a nie siostra.

mlosza siotra byla pod moja opieką wten czas, ja odpowiadalam za nią, i jesli nawet nie uderzeniem, to choćby mam prawo ją skarcic reprymendą lub krzyknac bo moja osoba w ten czas odpowiadal za jej bezpieczenstwo I jest taka roznica ze to ja sie mlodsza opiekuje gdy wychodze z ia poza dom, a nie młodsza mną, nie pojmujesz tego? To ja jestem starsza osoba i na moich barakch lezy pilnowanie jej a nie małej pilnowanie mnie

Gość zwariowalaaa
to ze ciebie mama biła też jest nie w porządku. a ten pas to już naprawde szczegół. no to jakbyś sie czula jakbys narozrabiała i mama kazałaby twojej siostrze iść dać ci 2 klapsy! tu nie chodzi o sile, czy narzędzie.. ona nawet tych 2 klapsów mogłą w ogole nie poczuć. chodzi o upokorzenie! uwazam, ze to mniej upokarzajace zostac ukaranym przez rodzica, niezeli przez rodzenstwo ktore ma takie same prawa!

Gość zwariowalaaa
no to mialas ja pilnowac, a nie karcić! jest różnica miedzy pilnowaniem i ew zwróceniem uwagi, a karceniem w postaci bicia. no na boga!

moj mlodszy brat kiedys wylazl na dach naszej kamienicy.Dach oczywiscie stromy...jak go z tamtad wciagnelam przez okno do domu(mielismy okna w spadzie na poddaszu) to mu wpierdzielilam az z doopy kurz lecial.Nie myslalam wtedy czy dostane kare to byl impuls.Strasznie ryczal,pozniej bylo mi go zal.Nawet nie pisnal nic rodzicom.Ja powiedzialam.Jeszcze dostal bure. twoja matka nie ma wyobrazni.Sama krzywdzi swoja coreczke,bo jeszcze to sie na niej w przyszlosci odbije.Powiedz jej,ze to byl impuls.Nie myslalas czy mozesz wymierzyc jej kare ale przed oczami mialas obraz jej wykonujacej slalomy biegem na ruchliwej ulicy.Zapytaj co by bylo gdyby ja potracilo to auto? Dostalabys szlaban?

....powinna zaprowadzić do domu i niech matka ją karze, a nie siostra.... w tym sęk ze matka ją nie ukarała i nie ukarze, a dzieciak nadal bezkarny bo widzi ze zadnych kosekwencji nie ponosi, nawet jak mi zrobi cos na zlosc, przykrosc zero ponoszenia kary za [przewinienia , zeroo, ja jak w jej wieku tamk bym sie zachowala to cihco i spokojnie by nie było

Gość moze byc teraz
i dobrze zrobiłaś ze wpierdoliłaś gówniarze

Gość zwariowalaaa
ja nie twierdze, ze siostra nie narozrabiała, ani, ze twoja mama wychowuje ją w idealny sposób. ale bicie dziecka jest jedynie wyladowaniem na slabszym swojego gniewu! bo juz pomijam fakt, ze nie powinna tego absolutnie robić jakakolwiek osoba poza rodzicem. a jakby siostra miala lat 16? to tez bys jej dała 2 klapsy? raczej nie.. czyli zlałaś ją tylko dlatego, że jest mlodsza i slabsza. to, ze twoja mama cie okrzyczała to slusznie, uwazam, ze jednak przesadzila z tym szlabanem i z pewnoscia mala tez powinna dostac jakas kare. to nie ulega watpliwosci. ale na pewno nie mialas prawa jej uderzyć. kurwa nikt nie ma prawa nikogo bić!

...no to jakbyś sie czula jakbys narozrabiała i mama kazałaby twojej siostrze iść dać ci 2 klapsy! ....... A no BYWA i dosyc często , ze młoda potrafi bezkarnie mnie uderzyc jesli jej nie pozwole coś mojego wiziąśc , albo chocby rzucic czyms we mnie, usczypnąć gdy ja wyprosze z pokoju, kopnąc gdy nie chce z nią isc na dwór,a rodzice nie reaguja nic kopletnie nic jak ona mnie bije, ja tego nie robie, siotry wogóle nie bije, ona wie ze zawsze ktos stanie w jej obronie, choćby ja za rece zlapie ,przyrtzymam gdy chce uderzyc, juz zaczyna piszczec i wtedy slysze ze mam natychmiast zostawic siostre

"bicie to niepanowanie nad swoimi emocjami," owszem.Powierzanie opieki nad dzieckiem drugiemu dziecku jest natomiast nieodpowiedzialne.Czlowiek dorosly powinien umiec panowac nas swoimi emocjami.Dziecko,nastolatka jeszcze nie potrafi.Wiec nie jedzcie tak po dziewczynie.Sama kiedys mialam podobna sytuacje,a dzis jestem dorosla i mam dziecko,ktorego nie bije,bo nad soba panuje.Widocznie matka srednio sie ta gowniara zajmuje skoro ona nie wie gdzie czychaja jakies niebezpieczenstwa i jak sie nalezy zachowywac na jezdni! Moj czterolatek nawet wie,ze na czerwonym sie nie przechodzi. jak sie powierza dziecko dziecku to trzeba sie liczyc z pewnymi konsekwencjami.

Gość moze byc teraz
strasznie rozkapryszony ta twoja siostra niech matka lepiej sie za nia wezmie bo jak dalej bedzie tak biegala przez pasy to wkoncu pierdolnie w nia jakies auto i tyle tego bedzie

Gość hgjhyjyjuuj
a ty autorko ile masz lat ?

"Do..zwariowalaaa " poczytaj sobie moj post o 18:59, za najmneijsze przewinienie byłam bita, i to nie klapsem" i ten kawalek wszystko powinien wam tlumaczyc.Mamuska bije starsza siostre.Wiec ta w takich a nie innych okolicznosciach dala klapsy mlodszej siostrze pod wplywem emocji.To bylo mechaniczne.A wina wszystkiego lezy po stronie matki i ona sobie powinna dac kare:P

przeciez wlasnie piszesz ze nikt nie ma prawa bić PO ZA RODZICAMI a za chwile wypisujesz ze nikt nie ma prawa nikogo bic, no to zdecyduj sie czy rodzic ma prawo czy NIKT jak sie sama gubisz w twoim swiatopogladzie, ustal wkoncu jedną wersje czy nikt czy tylko rodzice

Gość zwariowalaaa
no to zle robia, ze nie reaguja jak ona cie leje. ale co innego nie zwracac uwagi, a dawac na to jawne przyzwolenie, pochwalić i kibicować takim czynom, a ty chyba tego sie spodziewalas. ze ci tu wszyscy napisza jaka to twoja mama zla, a ty zbilas siostre to bardzo dobrze i w ogole super! niestety nie.. nie powinnas bic siostry. badz mądrzejsza od nich. warto równać do góry, a nie w dół. swoją drogą to ci współczuję jeśli twoja syt wygląda naprawdę tak jak piszesz :(

Zwariowalaaaa W tym wypadku lanie w dup*sko jest chyba najlepszym środkiem wychowawczym. Raz , drugi i trezci i się nauczy. Jak mój brat miał 5 lat to odłączył kabel od magnetofonu i wkładał do buzi. Raz mu matka tłumaczyła, drugi krzyczała a za trezcim razem wlała w tyłek i się skończyło. Dobrze że nie był pdłączony do gniazdka.

Gość zwariowalaaa
gdzie ja tak napisałam? ze nikt nie ma prawa bic poza rodzicami? ja jestem przeciwna biciu absolutnie przez kogokolwiek i kogokolwiek!!! a juz tymbardziej jesli ktos nie jest rodzicem. tak napisałam, a przynajmniej to miałam na mysli. nie wszystko jest czarno biale. moze być coś złego a do tego może być coś jeszcze bardziej zlego. bicie dziecka przez rodzica jest złę, a bicie przez inne osoby jeszcze gorsze.

nie mozna bic.Nikt nikogo nie moze bic.Ale czasami rodzice nie daja najlepszego przykladu swoim dzieciom i stad takie,a nie inne zachowania.Nie mozemy ci powiedziec,ze dobrze zrobilas,bo nie zrobilas dobrze. ale sama jestes jeszcze dzieckiem i masz prawo sie pogubic szczegolnie kiedy twoj "autorytet" jest do bani.Nie opiekuj sie wiecej siostra.Albo kup jej szelki jak dla dwulatka i oswiadcz rodzicom,ze jesli tego nie zalozy to nigdzie sie z nia nie ruszysz:)

......a jakby siostra miala lat 16? to tez bys jej dała 2 klapsy? raczej nie.. czyli zlałaś ją tylko dlatego, że jest mlodsza i slabsza. ..... Hoola Hollaaa :o jest roznica miedzy 16 letnią już KOBIETĄ a 8 letnij dzieckiem, jesli nie widzisz naprawde żadnej w tym róznicy bycia odpowiedzialnym za 8 latke a za 16-stke to naprawde z twoim rozumowaniem ciemno jest Nie porównuj 8 letniego dziecka do 16 letniej juz wpełni dojrzałej dziewczyny, 16 juz nie musze pilnowac na ulicy,(chyba ze opóźnionej w rozwoju ) I "Zwariowała" uwazam w przeciwienstwie do ciebie ze rodzin nie ma zadnego prawa ani an bicie ani na krzyki awantury jak to popierasz, ja nie.To nie jets moje dziecko , nie porównuj moja role siostry do roli matki, bo to jest bez porównania jak ja podchodze do siostry a jak matka powinna podchodzic do wlasnego dziecka. ja siostry nie musze kochac, to nie ejst moim ovbowiązkiem, za to KAŻDA matka bezgranicznie i bezinyteresownie musi kjochac dziecko i nigdy go nie ranic w zaden sposób!!!ja tego dziecka nie urodzilam, nie planowalam wiec nie mam tego intynktu , co sie dziwisz??

Gość zwariowalaaa
"nikt nie ma prawa bić dzieic, a już napewno nie siostra!" "wychowywanie poprzez bicie do niczego nie prowadzi. można dać kare czy coś..a juz zeby jakas inna osoba poza rodzicem wlała to mi sie w glowie nie miesci!" "uwazam, ze to mniej upokarzajace zostac ukaranym przez rodzica, niezeli przez rodzenstwo ktore ma takie same prawa! " "ale bicie dziecka jest jedynie wyladowaniem na slabszym swojego gniewu! bo juz pomijam fakt, ze nie powinna tego absolutnie robić jakakolwiek osoba poza rodzicem. " NO I GDZIE to niby moje niezdecydowanie i przyzwolenie na bicie dzieci przez rodzicow??? wspolczulam ci, ale za te oszczerstwa to sie ciesze, ze masz te kare! tez jestes rozwydrzona. zywy przyklad na to, ze bicie niczego nie daje. ty bylas bita i jestes rozwydrzona, twoja siostra nie, a jestescie obie rozwydrzone. albo u was to po prostu rodzinne. żegnam :)

Gość a tak apropoooooo
powiesz wkońcu w jakim jesteś wieku autorko ?