Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kłaczek Ze swetra 25

Chore i bezdomne zwierzęta trzeba usypiać

Polecane posty

Prawo jest głupie. Wszyscy płacimy za schroniska i za tą całą szopkę. Bezpańskie zwierzęta trzeba wyłapywać i usypiać. Tak samo chore, żeby nie zarażały. Głupia i fałszywa filozofia współczucia.

Gość Ciebie też bo widać że nie
masz szacunku dla żywej istoty:O Chorych ludzi też trzeba usypiać, żeby nie pierniczyli językiem po próżnicy :O

Ale to co napisałaś/łeś nie ma związku. Ja mówię o zwierzętach i o tym, że one się męczą i głodują, bo my ludzie mamy skrupuły. Jesteśmy fałszywcami uważam. Mamy prawo redukować ich liczebność. Nie mówię o znęcaniu się.

skoro Ty masz prawo do zycia , to dlaczego taki zwierzak ma nie miec , ktory mniej komplikuje zycie niz Ty...

Droga Agato... nie wiem czy przez ratunek dla zwierząt rozumiesz upychanie ich w ciasnych boksach, narażanie na zagryzienie przez inne zwierzęta i choroby. Może dla Ciebie dobroć dla zwierząt to pozwolenie, żeby na wolności głodowały i żeby ktoś się nad nimi znęcał bo nie mają właściciela? Poza tym czemu pijesz do mnie i porównujesz moje życie z życiem zwierząt?

Ja nie jestem w ogóle zwolennikiem fałszywych teorii i filozofii opartych na afirmacji życia. Życie jest paskudne, trudne i najsłabszych kopie najbardziej. Ale jeśli mam wybierać to stawiam w centrum człowieka. Wolę, żeby pieniądze które idą na schroniska były przekazywane szkołom muzycznym np.

Gość elomeloo
raczej trzeba usypiac ludzi, ktorzy biora zwierzaka a pozniej zostawiaja go w lesie itp. chore, cierpiace zwierze rozumiem, bo zwierze to nie czkowiek nie przetlumaczy sobie, ze choroba-cierpienie-smierc.

Gość elomeloo
mi bardziej zal psa niz czlowieka. czlowiek ma wolna wole, to on wybiera sobie zycie (pomijam oczywiscie osoby chore, kalekie). pies jest uzalezniony od czlowieka, bezbronny. jakos nie slyszalam przypadku zeby w polsce czlowiek umarl z glodu (pomijam skrajne przypadki typu: samotna staruszka, ktora nikt sie nie interesowal) a pies??

Tak samo jak uważam, że samobójstwo jest złem, ale każdy ma prawo to zrobić i nikt nie ma prawa tego zabraniać, tak samo źle pojmujemy szacunek dla życia. To nie tylko na siłę podtrzymywanie funkcji życiowych - w przypadku zwierząt schronisko to wegetacja. Uśpienie zwierzęcia jest tańsze i bardziej humanitarne niż pastwienie się nad nim i użalanie się, że nikt go nie chce. Zaznaczam, że uważam ludzi znęcających się nad zwierzętami za ostatnich s...

choc nieraz przeciez ludzie są traktowani nieludzko , wiec co tu mozna liczyc na to , ze zwierzeta w schroniskach beda pałały sie w luksusach ... Chos chcemy aby swiat byl piekny , nigdy taki nie bedzie.

W Polsce są setki niedożywionych dzieci, które na obiad jedzą w domu chleb z margaryną. Ludzie to są dane które gromadzi Caritas, PAH, PCK... straszne i przykre serce się kraje. No ale my wolimy stanowić prawo wg którego samorządy mają finansować schroniska, a weterynarz nie może uśpić zdrowego bezpańskiego zwierzęcia. Bez bólu, bez strachu... po prostu dla zdrowego rozsądku.

Agata ... świat jest piękny, ale nieprzyjazny. Sama przyznałaś, że na siłę nic nie zmienimy, a to co robi się ze zwierzętami to środki zaradcze... schroniska i inne brednie. Gdyby się je usypiało to problem byłby marginalny. Uśpione zwierzę się nie rozmnaża, nie głoduje i nie cierpi dodatkowo.

Gość elomeloo
ale tu nie chodzi o zadne luksusy. chodzi tylko o to, zeby ludzie zmadzrzeli, umoralnili sie?! przeciez te zwierzeta w schornisku nie biora sie z nikad!!

Zwierzęta w schroniskach biorą się stąd, że nasze siedliska ułatwiają im przeżycie. Dają schronienie, odpadki i ograniczają konkurencję (drapieżniki). Ludzie nie są winni temu, że koty rozmnażają się dwa razy do roku a suka rodzie czasem 10 szczeniąt. Akcje wyłapywania zwierząt i eutanazji są jedyną metodą, żeby naprawdę zwierzętom pomóc i nauczyć nas odpowiedzialności.