Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MATKAA JAK

ZALEGLI ALIMENCIARZE-ŚMIERC GŁODOWA!

Polecane posty

Gość tym wstrętnym feministkom
chodzi w zasadzie tylko o to, żeby nie stawiać ofiary w roli kata za to tylko, że jest kobietą. Gwałciciel niewinny, bo ona miała za krótką kieckę, kat rodziny niewinny, bo co wychodziła za byle pijaka, a dłużnik alimentacyjny też niewinny, bo po co rodziła mu dziecko. Bzdura: alimenty w wysokości takiej a nie innej zasądza sąd. Jeśli ojcu się nie podoba, może się od wyroku odwołać, może przedstawić swoje dowody. Matka dziecka wnosi o alimenty, ale to że facet ma płacić 500 czy 1000 i czy w ogóle to "wina" sądu, a nie byłej żony i dziecka. To już nie te czasy, kiedy ojciec był na przegranej pozycji. Nie widujesz dziecka raz na miesiąc: możesz wnosić o równy podział czasu z dzieckiem między Ciebie i byłą żonę. Czego chcieć więcej? No chyba tylko tego, żeby baba dała spokój. Autorke ponoszą emocje, ale ma rację, że nie ma powodu szukać usprawiedliwienia dla alimenciarzy, którzy są po prostu dłużnikami i tak ich należy traktować.

Gość ptasiek nastroszony
eee tam jestesmy w UE w NATO I JEST LIBERALIZM OGOLNIE SUPER wiec nikt z glodu nie umiera co oczywiscie nie usprawiedliwia frajerka , ktoren na syna nie łozy.

"ty chcesz żeby ona skomlała o to co jej sie prawnie należy?" Zgadza się. Facet znalazł sposób na to by być górą. Wkurzacie się bo jest całkiem skuteczny. Sam bym podobnie postąpił ale pracuję legalnie w Polsce a moi rodzice też mają normalne, legalne dochody.

"Matka dziecka wnosi o alimenty, ale to że facet ma płacić 500 czy 1000 i czy w ogóle to "wina" sądu, a nie byłej żony i dziecka. To już nie te czasy, kiedy ojciec był na przegranej pozycji. Nie widujesz dziecka raz na miesiąc: możesz wnosić o równy podział czasu z dzieckiem między Ciebie i byłą żonę" Piszesz nonsensy. W Polsce większość sędziów sądów rodzinnych to kobiety i trudno tu o prawdziwą sprawiedliwość. Chciałbym zobaczyć ten wyrok w którym sędzina orzeka, że dziecko ma połowę czasu spędzać z ojcem za granicą i nikt nikomu nie musi płacić alimentów

Sędzia czy sędzina nie jest panem bogiem i jest ograniczona systemem prawnym, który ustala nie ona sama, nie feministki, ale parlament, wybrany przez wszystkich. Tak jak mówisz było faktycznie jeszcze w połowie lat dziewięćdziesiątych, ale od tego czasu zaszło wiele zmian korzystnych dla ojców, a przy tym i dla dzieci. Jeśli uważasz, że sąd wydał niesprawiedliwy wyrok możesz się odwoływać i wykazywać swoje racje. Analogiczna sytuacja: sąd skazuje Cię na grzywnę lub dostajesz mandat na drodze i masz dwa wyjścia: 1. nie przyjąć mandatu i dowodzić słuszności swojej racji 2. uznać że obciążono Cię słusznie i zapłacić. Alimenciarz, o jakim mówimy, ani nie płaci, ani nie korzysta z legalnych metod by udowodnić swoją rację. Olewa sprawę, co w sądzie działa tylko na jego niekorzyść. Szkoda, że ściągalność alimentów nie jest tak wysoka jak ściągalność mandatów.

Widać, że nie masz praktycznej wiedzy odnośnie spraw sądowych a tylko tę teoretyczną. Możesz sobie apelować. Sędziowie to jedna sitwa, sądy w apelacji prawie zawsze podtrzymują wyroki sądów pierwszej instancji wydane przez swoich znajomków. Przepisy odnośnie alimentów w k.r.o. nie są dość wyczerpujące, np. w k.r.o. masz podane, że rodzice są obowiązani pokrywać USPRAWIEDLIWIONE potrzeby dziecka a taka "bezstronna" sędzina wynajduje specjalnie jakieś niejasne orzeczenia SN, ze niby usprawiedliwione potrzeby dziecka to absolutnie wszystko co potrzebne do jego prawidłowego rozwoju, kolonie nad morzem rzekomo też się w to wliczają choć 2/3 klasy nie jedzie bo rodziców w pełnych rodzinach zwyczajnie na to nie stać:-/. NIGDY nie spotkałem się jeszcze z obiektywizmem u kobiety - sędziny a odnośnie spraw o alimenty wiem sporo od różnych osób. Facet oczywiście łamie prawo, jak będzie w Polsce można go nawet skazać z k.k. Niemniej, podoba mi się jego postępowanie, ten bat jaki znalazł na byłą żonę - materialistkę.

Gość D.BillI
poszukaj prawnika autorko, bo da się już ściagnac alimenty od ojca mieszkajacego za granica, zwłaszcza jak znasz adres najgorzej jak ta zaraza pracujaca na czarno obudzi sie bez emerytury, albo chora bez oszczednosci i przypomni sobie o dzieciach i pozwie je o alimenty...to dopiero bedzie problem

Faktycznie nie mam takich doświadczeń, a w sądzie byłam tylko w charakterze świadka. Ale znam kilka rozwiedzionych par z dziećmi i nigdzie takich cyrków, o jakich mówisz, nie słyszałam. Czy wiesz, że jest jeszcze Trybunał Europejski - świetne narzędzie dla dyskryminowanych ojców, którego dawniej nie było. Jaki interes według Ciebie ma sędzia? Chyba nie przekupuje go ta żebrząca o 500 zł matka? Zresztą nawet jeśli tak jest, to wina za niesprawiedliwy wyrok spoczywa na tymże sędzi czy sędzinie i tam należy kierować pretensje i szukać zadośćuczynienia.

Gość HAAALO HALLO
RANDYMAN CZY JAKO CI TAM NIE WIESZ JAK KOBIETA MOZE WALIC FACETA??????????????? TO TY JESTES PRAWICZEK:D????????????? SZTUCZNYM HUJEM CIOTO

Gość bezszanz
"Piszesz nonsensy. W Polsce większość sędziów sądów rodzinnych to kobiety i trudno tu o prawdziwą sprawiedliwość. Chciałbym zobaczyć ten wyrok w którym sędzina orzeka, że dziecko ma połowę czasu spędzać z ojcem za granicą i nikt nikomu nie musi płacić alimentów" ciekawe gdzie dziecko będzie chodzić do szkoły, kto bedzie płącił za loty dziecka zagranice i z powrotem, kto dziecku kupi wyprawke do szkoły, kto bedzie chodził na jego zebrania, kto będzie kupował mu ciuchy i inne potrzbne rzeczy? jak pojedzie do ciebie to powiesz że matka mu kupi, pojedzie do matki a to ojciec ci nie kupił? i tak dziecko bedzie chodziło bose i nagie, ale bedzie spedzało po równo czasu z jednym i drugim rodzicem Nie twoje doczekanie że coś takiego zobaczysz, bo rozrywanie dziecka na dwie części nie zapewnia normalnego rozwoju o ile jakiś zapewnia powiem ci jedno: jesteś idiotą w dodatku żałosnym i szkoda w ogóle czasu żeby z tobą dyskutować także

"Czy wiesz, że jest jeszcze Trybunał Europejski - świetne narzędzie dla dyskryminowanych ojców, którego dawniej nie było" Jak zwykle teoretyczka. Jakie normalny facet ma szanse złożyć wniosek do instytucji międzynarodowych? Poza tym formalnie przecież wszystko jest ok, prawda? "Jaki interes według Ciebie ma sędzia? Chyba nie przekupuje go ta żebrząca o 500 zł matka?" Po prostu ma interes by dowalić facetowi. Przecież sędziny to feministki, do tego brzydkie jak siedem nieszczęść, pełne kompleksów i jadu. A sędziny w sądach wyższej instancji nie chcą psuć kariery znajomkom z niższych instancji. Im tam patrzą na to ile apelacji od ich wyroków zostało uwzględnionych. Sitwa po prostu. Piszesz jak 20 - 25 latka nie znająca jeszcze w pełni polskich realiów. "poszukaj prawnika autorko, bo da się już ściagnac alimenty od ojca mieszkajacego za granica, zwłaszcza jak znasz adres" Przecież ona pisała, że ściga go przez Sąd Okręgowy, czyli wie jak to robić (inni wtajemniczeni pewnie też wiedzą )

Próbuję po prostu przedstawić rozwiązania, ktore funcjonują wśród cywilizowanych ludzi :) i pozwalają rozwiązać spór przy możliwie najmniejszym rozlewie krwi. Wiadomo, że czasem ludzie się rozwodzą, że sprawa opieki nad dzieckiem jest delikatna i każdy ma swoje argumenty, ale obojgu rodzicom powinno chodzić o to, żeby rozwiązać ją w sposób ugodowy, ponieważ jest to korzystniejsze zarówno dla nich jak i dla dziecka. Jaki jest sens w robieniu sobie na złość? A poza tym wydaje mi się, że jesteś większym teoretykiem ode mnie, bo podajesz jakieś ludowe mądrości o sądach. Jak zwykły facet ma iść do Trybunały Europejskiego? Tak jak Alicja Tysiąc, tak jak rodzice chłopca, któremu nie zapewniono etyki w szkole itp. - całkiem zwyczajni ludzie. Poza tym ja jakoś nie dowierzam, że w tej sytuacji tak było jak mówisz: nieuczciwa sędzina i wysokie alimenty przy ograniczonym kontakcie z dzieckiem. Raczej facet nie był w ogóle zainteresowany ani widzeniami ani alimentami.

Gość MATKAA JAK
nie dziwcie się ze ponoszą mnie emocje wtedy gdy syn pyta dlaczego nie jechal na wakacje a koledzy z klasy tak,dlaczego nie zabiorę go do wesołego miasteczka a koledzy byli.tatus mieszka za granicą jezdzi po świecie a dzieciaka nie zabierze nawet do siebie,po prostu jest mi go zal.Pracuję robię co mogę ale nie dam mu tego co mogłabym dac gdyby i tatus się poczuwał bo kazdy dodatkowy pieniądz to duzo!!! nie mam możliwości ściągnięcia mimo ze znam adres bo nie jest tak zameldowany!!!!!!!!!!!!!!!!!pracuje nielegalnie i mimo ze wiem gdzie znów mam związane ręce. moglabym ex teściów zmusic do płacenia alimentów ale to starzy chorzy ludzie i nie mam serca tego robic. panie randyman tu nie wazne są motywy czemu nast nastąpił rozwód z czyjej winy itd i gówno to pana obchodzi bo pan to nie sąd i nie pan rozstrzyga z czyjej winy i nie panu mam zamiar się tlumaczyc. fakt pozostaje taki z jakiego zalożylam topik!!!! tacy jak moj ex mąz i ty-----olewający wlasne dzieci i nie płacący alimenty by dzieci mogly godnie zyc---powinni byc eliminowani ze społeczenstwa a ty piszacy takie glupoty----jestes tym dowodem!!!

Natomiast ja nie dowierzam, ze normalny ojciec, z 10 letnim stażem małżeńskim bez powodu stara się zgnoić byłą żonę.

Gość Kasia .....................
autorko, cos jest nie tak... Skoro ojciec dziecka nie placi alimentow, a Ty zglaszasz sprawe do komornika, zaczynasz dostawac ustawowa kwote z Funduszu Alimentacyjnego. Ale nie dzieje sie to automatycznie, Ty musisz uruchomic te procedury skladajac wnioski gdzie trzeba. Nie dostaniesz zasadzonej kwoty, ae zawsze jest to jakis staly grosz co miesiac. To, co napisalas, ze byly maz zaplaci czasem 50zl i komornik go nie sciga, to sie zgadza. Niestety mezczyni czesto korzystaja z tej furtki. Wtedy uznawany jest juz nie za stale uchylajacego sie od placenia, bo przeciez - placi ile moze...taaaa.... Ale to nie oznacza automatycznie wyplat z Funduszu, ejze! Kto Ci tak powiedzial? Od momentu rozpoczecia tychze wyplat moga zostac zawieszone jedynie na Twoj wniosek. Kolezanka ma taki problem, z tym ze ona ma troje dzieci,.. Dokladnie przepisow, ktore sa w tej sytuacji zastosowane nie zacytuje, ale wiem, ze ona dostaje pienidze z Funduszu Aimentacyjnego, a byly maz jest od tej pory dluznikiem i jej, i Panstwa. Sedzina sie z nim nie certoli przy kolejnych wyrokach. Niestety, nie oznacza to, ze sciagalnosc alimentow sie przez to poprawia... Duzo sie o tym gada, ale nie ma przepisow, ktore zmusilyby kogos do uregulowania zaleglosci. Niby mili takim dluznikom zabierac prawa jazdy (do wiezienia nie zamykaja jak dawniej, bo tylko dodatkowo Panstwo musialoby ich utrzymywac, a pracy przymusowej tez nie ma). Jedynym rozwiazaniem jest dla Ciebie Fundusz. I niestety, w przyszlosci Twoje dziecko musi ie liczyc z tym, e "kochany tatus" moze kiedys zazadac odwroconej alimentacji - kiedy bedzie stary i bie bedzie mial sie z czego utrzymac... Coz...niektorym to chyba byloby lepiej przrodzenia obciac. To chyba jedyny rodzaj "argumentu", ktory do takich dociera...

Toś przecież ci napisałem wcześniej co masz zrobić, żeby te alimenty dostawać. Skrzywdziłaś męża to się nie dziw, że teraz on stara się mścić.

Gość MATKAA JAK
on nie gnębi mnie DOWNIE a wlasne dziecko kapujesz???????????? nie nie kapujesz bo twoje IQ jest wysokosci myszy polnej jak mojego ex męza

Właśnie widzę po twoich wpisach jak cie to wcale nie rusza materialistko .

"skrzywdzilas meza, to sie msci" ???? Na dziecku???? Co to ma byc za argument???? I jak swiadczy o dojrzalosci mezczyzny, ktory w takiej sytuacji odgrywa sie na wlasnym dziecku? Co to ma byc? Wg Ciebie to ta kobieta alimentow od bylego meza na tipsy potrzebuje???

" nie kapujesz bo twoje IQ jest wysokosci myszy polnej jak mojego ex męza" Kolejny dowód, jak szanowałaś swego męża. Teraz on jest górą i to cie wkurwia do białości. Przykro mi, zostało tylko w końcu go docenić, zrobić mu loda jak przystało na typową polską materialistkę to może dostaniesz te alimenty. "skrzywdzilas meza, to sie msci" ???? Na dziecku???? Co to ma byc za argument???? I jak swiadczy o dojrzalosci mezczyzny, ktory w takiej sytuacji odgrywa sie na wlasnym dziecku? Co to ma byc? Wg Ciebie to ta kobieta alimentow od bylego meza na tipsy potrzebuje Ależ tak. Nie musi tak być jak ona mu się podporządkuje, zatem kto jest tu winien??? I tak, jeżeli ze swojej kasy więcej będzie musiała wydać na dziecko, to na tipsy istotnie może już jej nie starczyć.

Gość MATKAA JAK
najlepsze jest to ze otrzymałam od jego nowej laski eska ze nie płaci alimentów bo utrzymuje teraz jej dzieci!!!!!!!!!!!! wiec widac jak nieodpowiedzialny i niedojrzały to czlowiek!!!! pisze dziecku eska ze zadzwoni po czym nie odzywa się przez 3 miesiące. tu nie ma o czym dyskutowac. msci się na wlasnym synu!!! za co????????? za to ze sam jest idiotą!!!!!!!!!!!!

niby maja u nas wprowadzic rozwiazania z panstw zachodnich (tylko ciekawe kiedy...? Wciaz sie tylko o tym gada, zamiast prowadzac odpowiednie ustawy). U naszych sasiadow sciagalnoc alimentow siega 80-90%. Bo zastosowano przepisy prawa karnego. Dluznik ma we wlasnym panstwie tak utrudnione zycie, ze bez placenia alimentow praktycznie niczego legalnie zrobic nie moze. A u nas? Nawet komornik - mezczyzna doradza takiemu co ma zrobic, by uniknac konsekwencji (jak chocby owe wysylanie kilku groszy, by tylko nie byc "stale uchylajacym sie"). Wiekszosc pracuje na czarno i ukrywa swe prawdziwe dochody. A matka w tym czasie kombinuje jak z jednej pensji utrzymac i wyzywic rodzine. Faceci! Wstydu nie macie!!!!!

A syn wogóle umie czytać? Ten es był skierowany do ciebie kretynko, żebyś go odczytała i jeszcze bardziej się wkurwiała. No czemu nie posłuchasz mojej rady? Jak tak bardzo martwisz się o syna to się ukorz przed mężem i będzie dobrze.

" Bo zastosowano przepisy prawa karnego. " No przecież u nas przepisy prawa karnego są takie, że za niepłacenie alimentów można iść siedzieć.

Gość MATKAA JAK
randyman idz sobie strzel w łeb bo czytac się ciebie nie da a i bez sensu są twoje wypociny:) a tak ogole to za robotę sie wez i plac alimenty wlasnemu dziecku bo cie komorik zacnie scigac Kasiu---- moj ex nie mieszka w polsce- komornik go nie znajdzie.fundusz sam automatycznie wstrzymuje wypłaty FA poniewaz moj ex wpłacając owe 50 zł nie omieszkuje automatycznie poinformowac MOPSU iz takiego faktu dokonał:) w pazdzierniku mamy sprawę o podwyzszenie alimentow i wiem ze na niej bedzie bo jego adwokat mnie informowal-celem obnizenia aimentow do kwoty 300 zł ze względu na trudną sytuacje finansowa. wykurzyłam go z nory i na pewno zgloszę na policję jego przyjazd.jest poszukiway wiec jest podstawa do zatrzymania

" A matka w tym czasie kombinuje jak z jednej pensji utrzymac i wyzywic rodzine." I bardzo dobrze. Mniej będą chętne do rozwodów.

Randman, czy do Ciebie cos dociera? Haslo z tipsami to byla ironia, "przedruk" z tekstow jakimi sypia podobni do Ciebie. Jesli jakas kobieta zyje na koszt faceta, to na pewno nie ta, ktora po rozwodzie samotnie prowadzi dom, nie dostajac grosza alimentow. Policz sobie lepiej koszty juz samej tylko "kampanii wrzesniowej", czyli szkolnej wyprawki. Nie mowiac o takich "drobiazgach" jak buty kurtka na zime (co kilka miesiecy nowa, bo dziecko rosnie), wyzywienie. Na kolonie nie stac nawet malzenstw, a co dopiero samotnej matki. Ale tatus sie buja gdzies po Polsce i ma w nosie potrzeby wlasnego potomka, ktorego przeciez kocha... Taaaa... Tylko musi sie odegrac na mamusi....

Gość MATKAA JAK
randyman debilu syn ma swoj wlasny telefon:) na tyle mnie stac:) ojjjjjjjjjjj jak strasznie cie musiala skrzywdzic twoja ex ze tak marzysz by ktos komus -ktokolwiek zrobil loda:D hhahaha typowoy objaw maniaka seksualnego:) pewnie ci nawet nie staje a tu się wyzywasz???:D

"wykurzyłam go z nory i na pewno zgloszę na policję jego przyjazd.jest poszukiway wiec jest podstawa do zatrzymania" Oczywiście to tak bardzo pomoże jej synowi...oto ta matka która zaczęła ten topik łzami żalu jak to ojciec krzywdzi jej dziecko.

Randman, alimenciarzy nie zamykaja od czasow konca peerelu. "niska szkodliwosc spoleczna". Radze sie doksztalcic w temacie, w ktorym to twierdzisz, ze jestes znawca... autorko, byly mojej kolezanki tez pracuje zagranica i tez przysyla po kilka groszy. A Fundusz oplat nie zawiesza...