Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Misao

Badania prenatalne - na NFZ

Polecane posty

Mam takie pytanie, czy któras z was miała robione badania prenatalne za darmo? Nie chodzi mi o kobiety po 35 roku zycia. Ja mam lat 26 i właśnie za dwa tygodnie mam dostać skierowanie na te badania. Moj lekarz powiedział mi, ze albo w Katowicach albo w Mysłowicach (do wyboru) zrobia mi to za darmo. Trochę się zdziwiłam bo wszyscy do okoła płaca 250-300zl. Spotkałyscie sie z czyms takim?

Gość fionne
widocznie jesteś w grupie ryzyka, skoro lekarz Ci te badania zalecił w formie bezpłatnej

Badania takie sa refundowane jesli jest podejrzenie wystapienia wady u dziecka. Czyli np wynik z badania przeziernosci karkowej wskazuje na wady. W ktorym tyg jestes?

Nie mam żadnych problemów z ciążą a mimo to usłyszałam, ze zrobie to za darmo. Dwunasty tydzień ciaży...

Gość fionne
to może ma to być USG genetyczne, bo je robi się właśnie w tym okresie ciąży. Takie USG robi większość kobiet, ja płaciłam za nie 100 zł, ale ceny sięgają nawet 300 zł

Gość niuniek12345
lekarz na bezpłatne badania prenatalne może skierować tylko kobietę, która znajduje się w grupie ryzyka, a nie na swoje "widzi mi się". Musi być ku temu przesłanka, gdyż NFZ finansuje je tylko w konkretnych przypadkach. widocznie wg niego znajdujesz się w takiej grupie

Gość ale czemu za wcześnie?
"Zasady wejścia do programu bezpłatnych badań prenatalnych Do włączenia do programu uprawnione są kobiety w ciąży, które otrzymały skierowanie od lekarza prowadzacego, spełniające co najmniej jedno z poniższych kryteriów: wiek matki powyżej 35 lat wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG i/lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu."

grupa ryzyka to wtedy gdy w rodzinie występuje jakaś wada gen albo poroniłaś wcześniej albo podczas normalnego badania usg stwierdził jakieś niezgodności

Wystarczy, że lekarz wpisze przedostatnie wskazanie - "wieloczynnikową" i tyle. W moim przypadku lekarz wpisał to na skierowaniu, ponieważ na początku ciąży (nie wiedzą o niej) przyjmowałam leki przeciwwskazane w ciąży. Prawda jest taka, że ośrodki wykonujące badania prenatalne mają problemy z pełnym wykorzystaniem kontraktów z nfz, ponieważ lekarze jak ognia unikają wypisywania skierowań a to przecież nieprawda, że matek poniżej 35 roku życia problem wad genetycznych płodu nie dotyczy. Walczcie o skierowania jeśli wam zależy.

Miałam za darmo, do prof jeździłam prywatnie a na te badanie dał mi skierowanie do szpitala, nic nie płaciłam. Miałam ciąże bardzo wysokiego ryzyka, nie mam 35 lat :)

Gość lauryn słusznie pisze
czy macie świadomość tego, że ponad 70% dzieci z zespołem Downa rodzą kobiety PONIŻEJ 35 roku życia?

Misao a widze ze ejstes ze Slaska. To polecam Ci Angeliusa(Provitę) w Katowicach. Ja tam robilam pierwsze USG prenatalne i bylam bardzo zadowolona. DR wszystko mi dokladnie objasnil, sama wizyta w super atmosferze i w dodatku jeszcze maja specjalny ekran dla pacjentki aby sobie mogla wygodnie obserwować maluszka.

Ja szukałam gabinetu który robi takie badania w ramach NFZ w Wielkopolsce i znalazłam w Poznaniu Centrum Badań Prenatalnych PreMediCare w szpitalu Med Polonia. Badania prenatalne robią tam zupełnie bezpłatnie w ramach państwowego ubezpieczenia zdrowotnego. Zarówno te nieinwazyjne badania, takie jak USG oraz też w razie potrzeby inwazyjne.

Gość gość
Normalnie tylko niektóre kobiety mają badania prenatalne. Jeżeli mieszkacie w okolicach Konina i poszukujecie tutaj ginekologa, który zajmuje się badaniami prenatalnymi to skontaktujcie się z lekarzem Antonim Kubiakiem.