Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

barbiedoll

Ciąża w Anglii... czy sa jakies kobiety mieszkające w UK?

Polecane posty

majoweczka, ciesze sie razem z wami :)) Ile tak wogole mozna miec cesarek? Ktos mi mowil ze 3max a ja chcialabym miec min 4 dzieci takze na pierwsza ciaze chyba sprobuje naturalnie bo pozniej nie bede miala porownania, choc ta cesarka kusi.. majoweczka jak to bylo z basenami w twoim szpitalu? Kazdy mogl w nich rodzic?

Gość Karolina85HW
Hej dziewczyny Widze ze od jakiegos czasu rozmawiacie o cesarkach rozumiem to bo tez przed pierwszym porodem sie nad tym zastanawialam, ale teraz kiedy wiem juz jak to wyglada mimo drobnych kaplikacji nie zdecydowalabym sie rodzic inaczej jak naturalnie a dodam ze mialam tylko gaz. Pewnie ze boli ale naprawde szybko sie o tym zapomina i chyba ten bol mobilizuje do szybkiego urodzenia tzn parcia haha. A jesli chodzi o porownanie moja kolezanka miala cesarke jako pierwsza a tu w uk rodzila naturalnie tez miala problemy lezala ponad dobe ale mowi ze o 100% woli porod naturalny. Takze dziewuszki nie bac sie bolu bo mozna zawsze wziasc jakies znieczulenie a urodzic samemu jest o wiele lepiej i tu nie nacinaja jak w pl ja mialam tylko 3 szfy rozpuszczalne. A teraz zmiana tematu czy szykujecie sie do tlustego czwartku ze juz nie wspomne o dzisiejszych walentynkach. Ja moim chlopakom zrobilam tiramissu jako ze ciasta to moja pasja i czesciowo sposob na zarabianie o ile sa zamowienia haha. Malemu kupilam gre auta a duzemu tez sprzed do ps3 tyle tylko ze mi przyslali nie do konca to co chcialam i troszke mnie zirytowali ale nie zamierzam sie denerwowac bo nie warto spokoj najwazniejszy. Co do tlustego czwartku wymyslilam sobie babska uczte zaprosilam sporo kolezanek z dziecmi i bede ich goscic faworkami wlasnie skonczylam piec, zrobie jeszcze 3 rodzaje paczkow jak dobrze pojdzie a jak nie to 2 napewno i czwartek zleci. Pozdrawiam goraco i zapraszam na wyzerke jak ktos bedzie w okolicy High Wycombe. Buziaki.

Aniu- W moim miescie sa 2 szpitale..Jeden taki wielki wojewodzki jakby to nazwac po naszemu,a drugi mniejszy,w tym wlasnie rodzilam druga coreczke,ale tam nie ma mozliwosci wyboru porodu w wodzie,natomiast w tym duzym sa,ale jakos wole rodzic juz tam gdzie wiem co i jak ;) Karolina-narobilas smaku ale ja mieszkam daleko od Ciebie,A tak bym wpadla pewnie :P

Ja zamowilam paczki w polskim sklepie z polskiej piekarni ;) w czwartek maja byc. Mam nadzieje ze beda dobre bo juz sie nie moge ich doczekac ;)) Mielismy isc dzisiaj do kina i restauracji ale skonczylo sie na take away'u w domku ;) do kina przejdziemy sie jutro po iwizycie u poloznej :) Jutro musze podpytac polozna co do tych porodow bo jestem zielona w temacie..

Gość muminek 36
cześc dziewczyny :) Jeśli chodzi o cesarki to ja będę miała 3 a czytałam gdzies na forum że można i 4 . Była tam babeczka która szykowała sie do 5 i z tego co pamietam poźniej to nie tylko ona, szok.... ale okazuje sie ze wszystko jest mozliwe :) Ja też za pierwszym razem chciałam rodzic normalnie ale sie niestety nie dało, no a później już poszło tak samo. Też bym wpadła na pączusie, dawno nie jadłam takich własnej roboty, hmmmm mniam no ale tez mam za daleko :( W każdym razie zyczę smacznego :)

Witam, Ja juz po USG. Nie przysłali listu... mąż zadzwonił do midwife, a ta mu mówi, że przeciez ustalone mam na kolejny dzien rano. Fajnie, ze poinformowali. Trafiłam znowu na faceta, którego nie lubię. Babeczki przy sprzęcie sobie radzą a jak trafiam na niego, to zaczyna się... a to brzuchem mu poruszac, a to pełen pecherz, a to pusty, tak mu żle i tak niedobrze. Konczy się zwykle na powtórce badania. Teraz było tak samo. Pusty pecherz, źle.. głowa w dół, nogi w górę. Połazić, napic się.. i od nowa. Wymiary zebrał, ale nie do konca. Jego zdaniem wszysko wyglada w porządku, ale za tydzien do powtórki. Liczę, ze juz nie trafię na niego. To bedzie piąty scan ;) Dzidzius zaś przywitał nas nogami zarzuconymi na głowę, haha. Rosnie, rusza się..... mam łożysko z przodu, not low ;) Pytalismy o te ruchy, że nie sa takie wyraziste, tylko rybie falowanie, głeboko... to powiedział, ze nie widzi problemu, dziecko jest jeszcze nadal małe, mozna nie odczuwac intensywnie. Płci nie wykrył, ale jak mówiłam, mam do tego lekarza jakąs urazę więc nie liczyłam na wiele. Najwazniejsze, zeby zdrowe! Co do cesarek, ja się szykuję do czwartej. Piatej nie planuję i to nawet nie ze względu na ilość cięć ;) Nie jestem zwolenniczką cesarek, aby ktoś nie pomyslał... poród naturalny jest jak najbardziej w porzadku, o ile ktoś chce, czuje się na siłach i przede wszystkim ma warunki zapewnione. Czy to intymnosc, czy pomoc, czy leki, czy mozliwosc własnego planu rodzenia. Najgorzej, jak ma się rodzic pod dyktando i widzimisię lekarzy. Jednej pójdzie lepiej, drugiej gorzej. Na pączki bym z chęcią wpadła, bo uwielbiam! Chociaz pewnie jutro odpuszczę, bo koło tygodnia/dwa temu zrobiłam michę wielką faworków, pączki dostałam na walentynki... i teraz zbastuję na trochę ;) cinamoonka, witam :) Fajnie, ze dołączyłaś :)) Jeszcze wam opowiem ostatnie wydarzenie, jakie u mnie się działo, wczoraj.. Mieszkamy w centrum Edka, ale okolica cichutka, same dziadki dookoła, ogólnie jak na wsi.. Jeszcze nie było 8 rano, a tu jeb, jeb.. jakby mi sufit na głowę spadł. Potem iles tam osób gęby drze wniebogłosy. Myslę sobie, remonty w toku, bo ostatnio kręcili sie z lodówkami, kuchenkami itd.. Poczłapałam do kuchni, a tu mi babeczka pod oknem chodzi i tak dziwnie patrzy, to w okna, to jakby cos w trawie szukała. No nic, robię kawę, reszta domowników niewzruszona hałasami śpi.. Za godzinę wyprowadzają skutego faceta... babeczka z trawnika się ulotniła, tak sobie myslę, moze asekurowała drugi brzeg chałupy.. Chwila ciszy i znowu stukanie. Naprawiali wywarzone drzwi. I to wszystko pietro wyzej, kto by pomyslał, a tak cicho było. Dziś patrzę, gościu wraca. Już wypuścili? Strach z chałupy wychodzić. Idę wygonic męża po jakies jabłka czy inne sliwki. Jeszcze zapytam, bo moze któraś się spotkała z takim czymś. Od kilku dni po wstaniu z wyra mam niesamowicie sucho w buzi. Czasem az jęzor boli. Wkurza mnie to strasznie.

Gość aga22uk
hej dziewczyny. troche pozno sie tu zglaszam bo ja juz jestem w 34 tygodniu ciazy ale dopiero teraz zaczelam sie bardzo stresowac i porodem i tym czy dzieciatko bedzie zdrowe. boje sie bo dopiero teraz siedzac juz w domu z nudow naczytalam sie o toksoplazmozie i innych chorobach ktore maja tragiczne skutki dla dziecka a ja nie mialam zadnych badan w tym kierunku i teraz zastanawiam sie czy jest juz za pozno by prosic o to polozna. jak bede ja widziec to bedzie juz dla mnie prawie 35 tc

Ja mialam raz robione usg na nerki kiedys tam, raz w ciazy i bede miala drugie w ciazy i za kazdym razem kazali wypic okolo pol litra wody godzine przed.. Ja mialam wczoraj swoja druga wizyte z polozna nareszcie. Jak sie samemu tu nic nie zalatwi i nie utruje ludziom zycia to nic sie nie bedzie mialo ;/ Wyniki krwi w normie, posluchalismy bicia serca i troche pogadalismy. Jak wszystko pojdzie z moja ciaza jak nalezy to bede mogla rodzic w basenie, yupi :) Za 4 dni drugie usg, nie moge sie doczekac :) Aniu niezla akcja u was, masz racje strach sie bac z domu wychodzic. W parku niedaleko mnie przedwczoraj 26 roczna kobieta dzgnela nozem 13 latke :o dziewczynka zmarla w szpitalu. szok

Gość Do Ani Edi
A Ty jestes bardzo odpowiedzialna ?Wiesz jak kazda kolejna cesarka oslabia organizm? Kazda niesie za soba wieksze ryzyko krwotoku i komplikacji,a TY plodzisz pomimo to na zamor dzieci,narazajac siebie i je na komplikacje...?!

do tego wyzej- kazdy organizm jest inny. Skoro dziewczyna czuje sie na silach, ma zdrowe dzieci i czuje sie ok to ryzyko komplikacji jest jak przy kazdym porodzie. Jestesmy stworzone do rodzenia dzieci przeciez..

hej aga 22 uk :) gratuluje ciazy :) Masz koty? Zarazic sie toksopazmoza najlatwiej jest majac kontakt z odchodami kocimi czyli wymieniajac kuwete np. Skoro nic u ciebie nie wykryli do tej pory to chyba nie masz sie czym martwic.. Nigdy nie ejst za pozno zeby pogadac o tym z polozna :) Najlepiej zadzwon do niej i opowiedz jej o swoich zmartwieniach. Jesli nie masz z nia kontaktu to zadzwon do triage midwife lub nhs direct. Lepiej nie czekac skoro cie to martwi bo stres nie jest dobry ani dla ciebie ani dla dziecka :) Ja osobiscie chyba nie mialam robionych badan na tokso ale niemam jakiegokolwiek kontaktu z kotami wiec sie nie martwie.. Wiem ze moga takie bakterie siedziec rowniez w ziemi ale myje wszystkie warzywa i owoce dokladnie przed ugotowaniem lub zjedzeniem.. Nie mozna dac sie zwariowac.. Trzeba po prostu uwazac i tyle bo wszystko teoretycznie moze zaszkodzic.. Nawet plyn do mycia toalety lub szyb.. Powodzenia i pozdrawiam :)) Zadzwon pod numery w twoich pregnancy notes.. Napewno ci pomoga

Witam piątkowo ;) Sama nie wiem, czy powinnam wdawać się w niepotrzebne dyskusje z kimś, kto nie pyta, tylko od razu oskarża. Płodzę na umór? Kto Ci dał prawo decydować o tym, ile mogę mieć dzieci? Nikt! Zagrożenie krwotokiem mam 0,3% ( zwykle zdarza się przy porodach przedłużajacych się, lub wody odeszły sporo wczesniej - czyli tzw cięcia emergency). Bakteryjne 7%, zapalenie błon sluzowych (znowu dotyczy głównie wczesnego odejscia wód, częstego badania przez pochwę). Tak napisali lekarze, co chcesz dodać od siebie? I po co człowiek łazi po lekarzach, skoro można trafić na taką skarbnicę wiedzy? Dzięki za troskę :) Aniu, ja o pełnym pęcherzu miałam wspomniane w pierwszym liście, w ogóle dokładnie opisali jak się przygotowac, jak będzie wygladało itd.. Ja to w ogóle mam wrażenie, ze mam pecherz non stop pełny. Co chwilkę siku, aż się bałam, ze w końcu mi w zapalenie przeskoczy i zapobiegawczo piłam musującą C. Fajnie, ze będziesz w wodzie rodzić :) I dzieki za obronę, to miłe ;) Aga22 - na toxo może faktycznie późno, ale zapytaj. Mam przyjaciółkę, która przez to przeszła. Pominę, ze brała leki przez całą ciążę, ale w czasie porodu miała przykaz pobrania krwi pępowinowej do badań. Robili też dokładne USG, więc myślę, ze gdyby coś miało być na rzeczy to by wyszło na badaniu. Moim zdaniem nie ma się co stresować, ale tak jak pisze Ania porozmawiaj o tym i ewentualnie zapytaj o te badania z pępowiny, jak to wyglada w UK. Właśnie tę pępopwinową badali gdyby wyszło, ze może coś w przyszłości się zdarzyć... A ja właśnie korzystam, bo sama w domku siedzę, reszta poszła na zakupy :D Dziś mam straszną chęć na rybę po grecku, więc teraz ja zapraszam na wyżerkę :D Dziewczyny, nie kryc się, pisać!

Gość do AniEdi
Tak....? A ryzyko przeciecia pecherza moczowego? Poczytaj jak wzrasta przy kolejnych cesarkach,moim zdaniem ty nie chcesz myslec o komplikacjach,tyle...

Zapomniałaś o rozejściu się blizny, wrośnięcia łożyska... a odbijając piłeczkę, jakie mogą być komlikacje przy naturalnym? Nie ma? Nudzisz się i na siłę kombinujesz, tyle ;)

Gość do AniEdi
To powiedz dlaczego wg lekarzy cc mozna miec max 3-4 a naturalnych 12? Przeciez Cc to operacja,nikt mi nie powie ze nie...

Gość do AniEdi
Narazasz sie i tyle...koniec tematu No ale z tego co wiem w uk dobra kasa na dzieci ;)

Gość aga22uk
dzieki dziewczyny za odpowiedzi.z tego co sie dowiedzialam to nie jest standardowe badanie w uk wiec pewnie mi powie zeby uwazac i juz. juz sama nie wiem czy cos wspominac bo i tak wszyscy maja mnie za panikare, nawet moj facet mowi ze troche przesadzam z tym zamartwianiem, ale taki juz mam charakter i mysle ze troche na moje podejscie wplynelo moje wczesniejsze poronienie tu w uk gdzie poprostu zaczelam krwawic i na pogotowiu nawet mnie nie zbadali tylko zrobili mi test ciazowy.zapytala mnie pielegniarka jaki kolor krwi i stwierdzila ze jesli dosyc ciemna to prawdopodobnie nie jest swieze krwawienie i ze to dobry znak, prawdopodobnie wszystko jest ok, a jednak nie bylo i przez takie rzeczy stracilam troche zaufanie do sluzby zdrowia w uk.ale skoro zdecydowalam sie zyc tutaj to musze sie pogodzic z tym w jaki sposob prowadza ciaze. na pocieszenie to podobno porod jest znacznie bardziej ''po ludzki'' niz w Polsce.pozdrawiam

Gość aga22uk
porod bardziej po ludzku mialo byc:) przepraszam

Wez idz wypisywac te swoje zlote rady gdzie indziej zazdrosnico. Boli cie ze ktos kase w uk na dzieci dostaje? Zalosne. Tu nie jest miejsce dla ciebie. Idz utruwac zycie komus innemu. Aniu nie przejmuj sie wogole. Ktos sie naczytal artykulow z gazet lub internetu i teraz udaje naukowca madrzejszego od lekarza. LOL i tyle.

aga przykro mi z powodu poronienia.. W ktorym bylas tygodniu? Ja mialam lekkie plamienia po stosunku na samym poczatku ciazy ale tez ni kazali mi sie martwic i teraz jest ok. Gdybym jednak teraz zobaczyla chociazby kapke krwi to juz bym leciala na A&E i nie wyszla dopoki by tego nie sprawdzili.. Tutaj trzeba wiercic dziure w brzuchu jesli chce sie cos zalatwic niestety.. Inaczej beda cie zbywac.. Rozumiem dlaczego sie tak teraz martwisz.. Ja po takim przezyciu bym sie napewno czula tak samo.. :* Tez slyszalam ze poorod jest bardziej po ludzku niz w polsce.. Kilka dziewczyn z watku rodzilio juz tutaj i w polsce i chwala sobie porod. Napewno im blizej tym bardziej sie martwisz ale juz dlugo ci nie zostalo :) Niedlugo maluszek bedzie z wami. Tylko sie nie denerwuj :)

Gość aga22uk
dziekuje za cieple slowa.bylam w 8 tygodniu. tzn w 8 mialam usg i juz serduszko nie bilo ale tak krwawiac i ludzac sie ze jest ok czekalam na usg przez kilka dni. to naprawde bylo straszne przezycie dla mnie. a teraz czekamy na chlopca. termin na 30 marca:)

Gość Karolina85HW
hej dziewczyny Ja mialam usg wczoraj wszystko z maluszkiem jest wporzadku ale tak jak podejrzewalam nie potrafila powiedziec czy chlopiec czy dziewczynka choc to juz 21 tydzien podobno zle ulozenie, ale ja jakos nie wierze w ich wiedze bo za pierwszym razem mowili ze 90% dziewczynka a mam synka. Grunt ze zdrowe. Szukalam jakiegos prywatnego gabinetu ale niestety ceny ok 100 funtow wszedzie troche drogo najpewniej zostanie to niespodzianka. Pozdrawiam.

Gość aga22uk
niespodzianka to tez fajnie. a rzeczy mozna przygotowac w neutralnych kolorach. najwazniejsze ze maluszek zdrowy:)

Hey ! A mnie sie nie pomylili z druga corka ,bylo widac pipke a teraz wyrazne jajca i powiem szczerze,ze sie przykladali do tego scanu bardzo,wiec moze to tez od szpitala zalezy... U mnie pomalu.Rosne sobie i podjadam i zajmuje sie wrzeszczunami moimi ;)

Karolina-poszukaj dobrze ,bo u nas full USG prywatnie za 65 funa robia..Nieraz promocje sa na necie..Wpisz poprostu promocja USG w ciazy i Twoje miasto powinno cos sie znalezc..

Gość Karolina85HW
majoweczko Napewno zalezy to od doswiadczenia skanujacego bo w polsce mi tez dobrze powiedzieli ze bedzie synek i byl, tu niby tez sie przykladala bo scan trwal jakies 20 minut no ale nie potrafila powiedziec. Szukalam dokladnie ale to nie jest duze miasto a wszedzie w okolicy takie same ceny wiec nawet jak gdzies znajde za 65 plus dojazd wyjdzie mi na to samo wiec bez sensu. Pozdrawiam.

Karolinko trzeba bylo jej zabrac o urzadzenie z reki i sprawdzic samej skoro nie potrafila powiedziec ;))) Ja juz jutro drugie usg :) mam nadzieje ze beda potrafili mi powiedziec kogo bedziemy witac :)) Pierwszy skan mi robili ok 30 minut to mam nadzieje ze ten tez ok tyle potrwa.. Przeciez sporo pomiarow narzadow musza wziasc.. No okaze sie jutro wszystko :) Szkoda wlasnie ze takie drogie te skany tutaj sa.. Z ok 100 funtow to juz mozna chyba nawet ten skan 4D kupic.. Te normalne powinny byc tansze ;/ Na szczescie lece do Polski 19.03-31.03 to jeszcze raz sobie pojde na usg zobaczyc malenstwo i rozwiac wszystkie watpliwosci co do ciazy, moze jakies dodatkowe badania tez.. Zobaczymy.. Jak sie czujecie? Mnie maluch tak kopie ze przedwczoraj w nocy nie moglam zmruzyc oka :( Przewracal sie, odbijal z jednej do drugiej strony, kopal i wogole czulam sie jakbym miala swiatecznego karpia w sobie :( Nie wiem czy to normalne.. Az do pracy sie spoznilam bo udalo mi sie oko zmruzyc na godzinke nad ranem jak malch przestal.. Zapisala sie ktoras na yoge z netmums.com? Ja juz bylam na 3 sesjach, super sprawa. Okolo pol godzinki na poczatku najpierw gadamy, kazda odpowiada po kolei na jakies pytanko np. najwieksze twoje zmartwienie w tym momencie ciazy, plany co do imienia itd.. Taka terapia grupowa ;) A pozniej cwiczenia i relaks :) Polecam naprawde bardzo bardzo bo warto za to 60 pensow :) Nawet mi bol plecow zniknal :) Pozdrawiam wszystkie :)

Witam. KArolina-bo to zalezy czy dzidzia chce pokazac sie czy nie,a oni tez nie powiedza jak "cos"im tam mignie przed monitorem,ze to jest 100 %,u mnie pytalismy i akurat tak sie udalo ze mogla nam "te"czesc meska pokazac dokladnie,ale czasem jest to trudne.. Aniu-musze zajrzec na te stronke,mnie tez dzidzia coraz mocniej kopie,wczoraj zaczelam 6 miesiac :)