Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kocham Tatry

Cień na teście ciążowym - potrzebna interpretacja, foto

Polecane posty

Gość strzałka :)
Kocham Tatry czekamy na wyniki i mamy nadzieję, ze dołączysz do grona przyszłych mamusiek :)

Gość jsnaj
Autorko droga. Ja miałam taki sam test cieniowy i dziś ma 1,5-rczną córkę:) Zasada jest taka: nawet jak jest cień to jest ciąża. Nawet w ulotce to wyczytasz. Bo to oznacza, że jakieś hormony "ciążowe" się wytwarzają. Blada kreska bo małe stężenie jeszcze. Ale są!

Trzymam kciuki, powodzenia :) Mam nadzieję, że test wyjdzie pozytywnie. Ja lecę, dzieci wstały. Kocham Tatry my przez to przechodziłyśmy i wiemy, jak to jest, co się wtedy czuje - glupimi tekstami się nie przejmuj ;)

Gość kaszanka z cebulka
Negatywny.

Gość jsnaj
Ja idę o zakład , że autorka jest w ciąży.

Gość Lilla ...
Przecież nawet na teście pisze że kolor drugiej kreski zależy od stężenia hormonów w moczu. Im mocniejsza kreską tym więcej hormonów i starsza ciąża a im bledsza tym młodsza ciążą.

Gość strzałka :)
dokładnie, każda, nawet bladziutka kreska oznacza już ciążę :) tzn obecność hormonu (jak to ktoś ładnie określił) "ciążowego" :)

Gość no ro to
owszem są. "Uważa się, że w około 95% dodatni test ciążowy świadczy o ciąży, testy laboratoryjne dają zaś 100% wynik. Nieprawidłowe wyniki możemy podzielić na fałszywie ujemne (czyli wynik jest ujemny mimo ciąży) i fałszywie dodatnie (wynik dodatni przy braku ciąży). Przyczyny fałszywie dodatniego wyniku: - po porodzie, - po poronieniu, - w przypadku zaśniadu groniastego, - w okresie menopauzy, - w przypadku występowania guzów hormonozależnych, - przyjmowanie leków przeciwdepresyjnych, - choroby nerek, - nadczynność tarczycy, - w przypadku raka endometrium. Alkohol także może zafałszować wyniki, więc nie powinno się wykonywać testu będąc pod jego wpływem. Dlatego też w przypadku jakichkolwiek wątpliwości oraz w celu potwierdzenia uzyskanego wyniku, konieczne jest wykonanie laboratoryjnego testu poziomu hCG we krwi. Badanie powinno być wykonane dwukrotnie w kilkudniowym odstępnie czasu."

Gość no ro to
spokojnie czekaj do poniedziałku. Aż miło zobaczyć że ktoś na kafe nie szaleje i nie robi testów co chwilę tylko woli odczekać. Zazwyczaj tu wiekszość taka niecierpliwa. :)

Gość no ro to
dobre podejście. Ja też wolałam odczekać i testy robić gdy już minął odpowiedni czas. Lepsze to niż robienie wielu testów i kombinowanie tak czy nie. :)

witam ja jak zrobilam test ciazowu to wyszedl cien cienia drugiej kreski :) a okazalo sie ze to ciaz:)poszlam do gin i byl to jakis 4 tydz.po 2 tyg bylo juz serduszko. niestety zarodek obumarl w 7 tyg i mailam łyzeczkowanie. aha kiedys na jednym z testow bylo napisane ze jesli kreska testowa jest bardzo slabo widoczna to nalezy odczytac wynik jako pozytywny, a ja na tym zdjeciu jednak cos widze:)

napisalam to co kiedys znalazlam na opakowaniu:) w sumie to ja czulam ze jestem w ciazy, tak po prostu, takie rzeczy sie czabieg mialam 17 października. jestem juz po pierwszym okresie i w sumie teraz mam dni plodne wiec moglabym zaczac starania ale maz chce poczekac az bede miala zrobione wszystkie podstawowe badania. a ja juz wariuje!

Gość indiaindia
Co do objawów - tak, bolały mnie piersi i czułam w podbrzuszu (ale dość wysoko) ból podobny do tego przed miesiączką. Straciłam zupełnie apetyt i nie mogłam zmusić się nawet do zjedzenia jogurtu (które uwielbiałam) żeby nie iść całkiem na czczo do pracy. Więc wybrałam się do internistki. Z tym bólem podbrzusza (myślałam, że brzucha - moze to wyrostek?) i niejedzeniem. Że jakaś infekcja albo zatrucie. Ale powiedziałam, że mogę być w ciąży, bo się staramy, a @ mam nieregularne. Lekarka była mądra i zapisała Scopolan, każąc obserwować w kierunku ciąży. Zrobiłam po prostu test, ale dopiero w 6 dniu po spodziewanym terminie @ - to już było za długo nawet jak na mnie.

Witajcie, trochę jestem przeziębiona i czuję się średnio, rano mdłości się nasiliły, nie wiem, czy to z powodu choroby czy nie. Kupiłam Bobo test, zobaczymy w poniedziałek. Moje pytanie jest takie: Cykle mam 28-30 dniowe. Dziś dzień 33, jeśli do poniedziałku @ nie przyjdzie i test będzie negatywny powinnam iść na wywołanie @? Czy czekać po prostu?

Gość Droga Autorko,
a nie zauważyłaś, że w linku, który podałas wczoraj do interpretacji testu jest napisane "MOJA OWULACJA"? Czy Ty robiłaś test owulacyjny, czy ciążowy? Blada kreska na teście owulacyjnym oznacza, że owulacji jeszcze nie ma/ już nie ma (z jednym wyjątkiem - testy owulacyjne wychodzą pozytywnie w pierwszych 14 tygodniach ciąży, zanim wykształci się łożysko (możecie sprawdzić ciężarówki). Także ten Twój test nie mówi Ci teraz dokładnie NIC. Powtórzysz za 2 dni, to się będziesz zastanawiać.

http://www.mojaowulacja.pl/tcp.htm Tak, to jest ze strony "moja owulacja" i na pewno robiłam test ciążowy. Jeżeli chodzi o tą stronę, to wytyczne odnośnie owulacyjnego i ciążowego testu są takie same. W innych źródłach czytałam, że nawet najjaśniejsza kreska w ciążowych, wskazuje ciąże. Dlatego mam mętlik.

Zrob normalny test jeszcze raz, i bedzie po metliku. Boze, ludzie, dlaczego wy sobie tak utrudniacie i komplikujecie zycie? zrob normalny aptekowy test i zobaczysz co jest grane. jestes juz po terminie miesiaczki, wiec nie wiem nad czym tu sie zastanawiac, tyle pisac i szukac w necie info.

Gość To ty robisz zamieszanie
bolink przez ciebie podany pokazuje, jak odczytuje się test owulacyjny, więc nie możesz na jego podstawie interpretowac testu ciażowego! W pierwszym, kreski muszą być tak samo ciemne, bo porównywany jest poziom hormonu- jak jest wystarczająco wysoki- jest owulacja. W drugim, ciążowym, jeżeli już pojawi się hormon ciązowy, wychodzi delikatnakreska, jest go więcej- jest mocna kreska... Czego nie rozumiesz?? Zrób normalny test, nie żałuj 10zł kobieto i będziesz miała jasność.

Jeszcze raz dla wyjaśnienia. Kupiłam na allegro 10 testów owulacyjnych i 5 ciążowych. Na skrzynce pocztowej miałam załączony plik z tą stroną i odnośnik do "instrukcja do testów" (zobaczyłam go, jak już tutaj temat był w toku) I taki sam rysunek jest zarówno do testów owulacyjnych jak i ciążowych! A uwierzcie mi, 10 razy sprawdzałam, czy zrobiłam test ciążowy! I rozumiejąc wasze wypowiedzi, jeśli jest test ciążowy, to minimalna kreska może wskazywać ciąże a przy owulacyjnych, kreski muszą być idealnie takie same?? Tak? Bo jeśli tak, to strona wprowadza w błąd... I już nie chodzi o to, czy się trzęsę nad tym czy jestem w ciąży czy nie, tylko o fakt rozumienia pewnych rzeczy. Wiadomo, że jak zrobię nowy test, to będzie odpowiedz, tylko pytanie na przyszłość, jak to interpretować.

Gość mamusia synusiaaaaa
jestes w ciazy :-) gratulacje ;-) u mnie tez byla taka kreska ze tylko ja ja widziałam :-)

Gość To ty robisz zamieszanie
Nie może być taki sam opis do obydwu testów! W owulacyjnym praktycznie zawsze wyjdą 2 kreski, ale pozytywny jest przy takim samym nasyceniu koloru obydwu kreseczek. a w ciążowym jeżeli już się pojawi druga kreska, nawet blada, jesteś w ciązy. Amen. P.S. zrobilabyś juz ten normalny test i przestała wkurzać siebie i resztę...