Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość StudentkaMatematykiUW

Nie rozumiem ludz którzy studiują....

Polecane posty

Gość ja86sia
"renomowane" uczelnie często mają dużo niższy poziom niż te, które tacy studenci jak autorka nazywają "gorszymi" i znam na to wiele przykładów... ludzie studiujący (moi dobrzy znajomi) na UAMie, UW i we Wrocku mieli znacznie niższy poziom niż ja na swojej uczelni na dokładnie tym samym kierunku, więc nie ma na to reguły... akurat na UW było najprościej, więc to tylko taka bujda, że jak znany uniwerek to zaraz niewiadomo jaki poziom, a tak na prawdę ciężej się dostać, bo więcej chętnych ale to nie znaczy, że posiądzie się większą wiedzę. poza tym STUDIOWANIE nie polega na notowaniu na wykładach ale także samodzielnym pogłębianiu wiedzy, więc nawet osoba na najsłabszej uczelni w Polsce może mieć nieporównywalnie większą wiedzę niż ktoś kto tylko bazował na tym co mu wyłożyli na najlepszej Uczelni... autorka to dzieciak z 2go roku co szczyci się tym, że jest na "fajnej" uczelni ale tak czy siak nie ma pojęcia jaki jest poziom na innych, więc tego typu osądy są całkowicie bezpodstawne i nie poparte absolutnie niczym. no chyba, że ma na to jakieś poparcie, statystyki profesjonalne odnośnie nabytej na poszczególnych uczelniach wiedzy czy późniejszej karierze, w co szczerze wątpię ;)

Gość co racja to racja z tym,ze
choc moze to nie jest mile, co pisze autorka, ale nie rozumiem ataków merytorycznych. Mozecie sie obrazic, ze rani wasze uczucia, co nie zmienia faktu, że jest, jak jest. Z tym, ze Uniwersytet Lodzki akurat zajmuje dobre 14 miejsce w rankingu polskich uczelni 2011, wiec nie jest to dobry przykład, wymienione uczelnie w Rzeszowie, Opolu i Koszalinie tez nie sa złe.wkazdym razie decydownaie bardoj na poczatku niz na koncu rankingów - własnie sprawdziłam.

A ja studiuje na Politechnice Warszawskiej, zrezygnowałam z UW i tego zajebistego poziomu i mam ludzi z UW głęboko w dupie :D P.S. W tym ciebie :D

ja83sia - a czemu zakładasz ze nie mam porównania z poziomem mojego kierunku na innych uczelniach????!!! Wlasnie ,że mam bo mam kilku znajomych studiujących matematyke na dwóch innych uczekniach i widziłam ich prace domowe i materiały wiec mam porówananie...

Autorka nie ma obowiazku wiedziec, tym bardziej z autopsji, jaki jest poziom na innych uczelniach, ale ludzie sporzadzajacy rankingi kieruja sie konkretnymi kryteriami. A ze "ktos zna kogoś , kto jest lepszy w A niz w B ( lub gorszy)" - jasne - bywaja wyjatki.

jeżeli dla ciebie 14. czy 30 miejsce w rankingu jest dobre , to ja nie wiem....

lniana laleczka - zrezygnowałaś z UW czy to UW zrezygnowało może z ciebie? :P

Gość ja86sia
autorko nie wiem czy masz porównanie odnośnie swojego kierunku, ale nie masz ze wszystkich kierunków, a na danej uczelni jeden może być bardziej wymagający a za to inny może być dużo lżejszy niż na innych uczelniach, nie ma na to reguły, że jak lepsza uczelnia to WSZYSTKIE kierunki na niewiadomo jakim poziomie. a moim zdaniem ludzie mają różne powody do wybierania swoich uczelni, choć pewnie często jest to odległość, ale np niektóre kierunki nie występują na każdej uczelni i wybiera się tą na której akurat taki konkretny kierunek jest. nie ma sensu na siłę iść na uczelnię, która TEORETYCZNIE jest lepsza, bo jest w rankingu 3 a nie 6... Akurat takie statystyki uczelni bazują na różnych rzeczach - a nie na tym, gdzie jest najciężej i gdzie pozyska się największą wiedzę. Poza tym tak jak pisałam - STUDIOWANIE to coś więcej niż chodzenie na wykłady, więc jak ktoś chce mieć wiedzę to na każdej uczelni ją posiądzie :)

ja8sia -w pewnym przypadkach moze tak byc ze akurat kierunek A jest lepszy na innej uczelni....ale nie powiesz mi chyba ,że którykolwiek kierunek na Politechnice Częstochowskiej ma wyższy poziom niz na PW :D

14 miesce jest dobre, skoro podano w rankingi 90 najlpeszych uczelni - nie podano dziesiatkow gorszych. Poza tym rzeczywiscie sa osobne rankingi dotyczace konkretnych kierunków na uczelniach ( akurat nie widze tego w polskich- fakt, ze specjalnie ie szukałam) ale na całym świecie tak jest.Np poziom dziennikarstwa na UW jest beznadziejny . W ogólnym rankingu licza sie takze np warunki socjalne. No i oczywiscie, odleglosc od domu i wiele innych wzgledów decyduje o wyborze uczelni.Co nie zmienia faktu,ze lepiej celowac w najlepsze z tych mozliwych i dostępnych

@ StudentkaMatematykiUW Nie wiem z czego wynikają takie posty,z ludzkiej zawiści, kompleksów, urojeń? Wpadnij na Politechnikę Rzeszowską postudiować, a potem się wypowiadaj. Polecam lotnictwo ... pewnie najtrudniejsze będą dla Ciebie pierwsze cztery semestry na pierwszym roku ... a potem zatęsknisz do tych swoich wielkich uczelni ...

Gość ja86sia
"ale nie powiesz mi chyba ,że którykolwiek kierunek na Politechnice Częstochowskiej ma wyższy poziom niz na PW " ależ oczywiście, że może tak być, dlaczego niby nie? "No i oczywiscie, odleglosc od domu i wiele innych wzgledów decyduje o wyborze uczelni.Co nie zmienia faktu,ze lepiej celowac w najlepsze z tych mozliwych i dostępnych" no to jest oczywiste, ale nie można kierować się podejściem "idę na UW bo to najlepsza uczelnia w PL" bo to nie prawda, akurat dany kierunek może mieć tam słaby poziom, także tak jak pisałaś - powinno się brać w rankingach pod uwagę właśnie konkretne kierunki, bo ogół mówi o niczym, a już na pewno nie o poziomie, bo różne rzeczy są brane pod uwagę :)

Gość jolantaaa12345
do StudentkaMatematykiUW (nie czytalam wszystkiego, bo zwyczajnie po kilku postach mi sie odechcialo ;) - co rozumiesz pod pojeciem "uczelnia"? piszesz o róznych uczelniach w krakowie, warszawie i wroclawiu, doprecyzuj. nie piszesz uniwersytet, politechnika. rozumiem,ze w worku pt "uczelnia" sa rowniez szkoly prywatne? i one sa lepsze od uniwersytetow w miastach wojewodzkich?

Gość informatyk___
biorąc pod uwagę jeden z wielu rankingów , np ranking Perspektyw, to matematykę warto studiować na tym UW, ale już jako uczelnia techniczno - informatyczna UW jest w tyle: 1 Politechnika Warszawska 100 100 100 100 100 51.3 100 2 Politechnika Wrocławska 77.1 82.5 73.6 64.3 88.7 41.1 87 3 Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie 72.1 74.2 75.8 64.3 77.4 37.4 69.6 4 Politechnika Śląska w Gliwicach 52.5 44.4 46.5 57.1 52.2 35.8 65.2 5 Politechnika Poznańska 47.8 33.9 33.2 54.3 42.7 49.2 73.9 6 Politechnika Gdańska 42.3 24.4 33.2 42.9 36.7 48.2 73.9 7 Politechnika Łódzka 41.4 23.7 25.8 44.3 56.8 45.2 73.9 8 Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki 34.4 19.6 30.5 35.7 15.8 50.5 47.8 9 Uniwersytet Warszawski 32.6 17.2 5.7 7.1 42 83.7 91.3 źródło: http://www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3831&Itemid=849 Więć droga autorko pragnę Tobie wyjaśnić, że to gdzie warto studiować zależy nie od jednej zmiennej. Mieszkaniec Koszalina musiałby być głupcem albo zadufanym w Wawie tak jak ty człowiekiem, żeby studiować tam mając po drodze równie dobre uczelnie.

Gość zła małpa
Dziewczyno!!!! przeczytałam Twój post i poniosło mnie chociaż z natury jestem osobą spokojną!!! Przestań pierdolić ze uczelnie np. z Wawy da mi większe szanse!!!!! Gówno prawda !!!! Skończyłam w lipcu Uniwersytet Wrocławski-wydział prawa, adm. i ekonomii i co ??? Jestem bezrobotną osobą bo nie mam dobrych pleców!!!Wiec co mi dał mgr??? wrrrrrrrrrrr żali mi Cie i Twojego podejscia, widać ze mało wiesz o życiu i o perspektywie osób ,,po studiach" którzy papierkiem mogą sobie tyłek podetrzeć. Sorki za wulgaryzmy ale wiecie co czuje gdy czytam takie brednie....

cztery semestry na pierwszym roku?? nie wiem jak u was ,ale u nas nie ma możliwości powtarzania pierwszego roku , po prostu sie wylatuje :D ale wiem ze z kiepskich uczelni prawie nikt nie wylatuje co do tego lotnictwa:być moze macie jeden dobry kierunek co nie przesądza o całej uczelni która do dobrych nie należy... i nie jest to jedyny taki kierunek bo na PW jest lotnictwo i kosmonautyka! że nie wspomnę o szkole w dęblinie...

dobre sprostowanie : niektórzy pomyśleli ,zupełnie nie wiem czemu , że ja pisząc o dobrych uczelniach mam na myśli tylko uniwerki - otóż nie - mam na myśli takie uczelnie jak UW, UJ czy PW , PWr czy AGH...

Gość nie zawsze chodzi o biedę
"nawet jak ktos jest biedny może mieszkać w akademiku" ja bym nigdy nie zdecydował się na akademik ze względów bezpieczeństwa

Gość ta z 3 piętra
Dziecko lotnictwo moze i jest, ale specjalności nie ma. Naucz sie czytać ze zrozumieniem MATOŁKU z uniwerku.

nie wiem, jak wygladaja poszczególne kierunki na Politechnice Czestochowskiej ( i specjalnie nie mam czasu w to sie wgryzać) ale wiadomo ,ze rozne kierunki róznie na roznych uczelniach wygladaja( swiatowe prowadza takie rankingi, nie wiem, jak w Polsce) Chocby Harvard,pierwszy np w medycynie,ale piąty w computer science. W mniej znanych uniwersytetach te przetasowania sa duzo wieksze.

Oj, autorko ;) "Moją intencją było pokazać ludziom że warto wyjeżdżać na studia na lepszą uczelnię." Jak widzisz i na UW znajdzie sie debil, ktory pisze np z takimi bledmai "wogóle", "z resztą". Zgadnij, o kim mowa? :D :classic_cool: Odpowiedz znajdziesz m.in w swpim pierwszym poscie :D :D :D Jak napisalas o rzeszowie, to myslalam, ze padne. Politechnika jest tam po prostu na BARDZO! wysokim poziomie. Wiem to na 100% I Twoja matma na UW ma sie do PRZ naprade nijak. Malo wiesz, do tegp wybralas naprawde srednio przydatny kierunek, chyba, ze chcesz pracowac jako wyklacowca/ nauczyciel :D Albo masz uklady. Ja koncze prawo na univ., ale znam mase osob po KSW, ktore konczyly prawo, i dostaly sie na aplikacje z lepszym niz absolwenci prawa uj rezultatem. DLaczego? Bo jezeli ktos NAPRAWDE chce sie uczyc, na uczelni prywatnej ma po prostu lepiej. Dostep do programow multim., nowych , aktulnych ksiazek... Wiec uogolnienia swiadcza o Twoim niskim poziomie, wiec wspolczuje :O 🖐️

Może na PW też jest lotnictwo i kosmonautyka, ale to po PRz jest kapita Wrona, słonko :D A tak na poważnie, to taki snobizm przez Ciebie przemawia, och, ach, ech, co to za uczelnie i w ogóle, że nie zdajesz sobie sprawy, że to nie ma znaczenia w tych czasach. Można skończyć świetną uczelnię i wylądować w kolejce do pośredniaka. Jak jesteś studentką matematyki, to po studiach masz świetne predyspozycje do ...kasy w tesco. Wówczas docenisz swoje całki oznaczone i inne życiowe praktyczne rzeczy z uczelni ... nie umniejszając nic całkom nieoznaczonym :D

Gość koziołek matołek beee
A wzięłas pod uwagę to, ze ci ludzie studiujący w opolu czy innym rzeszowie siedzą teraz w książkach, podczas gdy ty się chełpisz swoim UW?I kto bedzie madrzejszy? Wszystko zalezy od człowieka, a rynek pracy potem wszystko zweryfikuje...

i kto tu jest debilem ?! " z resztą" jest poprawnie napisane , i ty to powineneś wiedziec skoro jesteś humanistą :D a co do aplikacji : tajemnicą poliszynela jest ,że dostają się na nią ludzie w wiekszości przypadków "z plecami"...

np Australian National University jest 5 na swiecie w modern languages, a 34 w computer science.

hopsa hopsa liczy się owszem renoma dobrej uczelni bo najgrubsze muchy lgną do wielkiego gówna ale i na owczym bobku można znaleźć połyskliwy smoking pięknej muchy - entalpia głupcze/głupczyco :classic_cool:

http://sjp.pwn.pl/szukaj/zresztą Miats pisac na kafe, wez sie za nauke, bo nawet do Tesco sie nie dostaniesz :( a co do aplikacji : tajemnicą poliszynela jest ,że dostają się na nią ludzie w wiekszości przypadków "z plecami"... ---> chcesz powiedziec, ze podwazasz wiaryodnosc egz panstwowego, np na aplikacje ogolna? Obawiam sie, ze gloszac takie tezy mozesz miec z tego tytulu powazne problemy....

Gość ja86sia
Jedno jest pewne - lepiej skończyć dobry kierunek na słabszej uczelni niż gówniany na dobrym ;)

Gość ja86sia
dobrej*