Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaczynam biegać

od jutra zaczynam biegać!

Polecane posty

Gość megustaa
ja wychodzę z założenia że jesteśmy za biedni zęby kupować badziew.. można kupić zegarek za zł, ale jakich efektów można się spodziewać po takim sprzęcie? słyszałem o przypadkach kiedy takie tanie pulsometry potrafiły sczytywać tętno z innego zegarka nieopodal albo wywołują alergie bo są skonstruowane z tanich i nie zawsze dobrych dla zdrowia materiałów. taki zakup trzeba przemyśleć bo sczytywać dane to jedno, a żeby te dane miały sens to drugie. jest to temat do dyskusji i do przemyśleń.

ale właśnie chodzi mi o to, że bez pulsometra nic mi się nie stanie. mam frajdę z tego, że wychodzę i nie muszę się do niczego tak naprawdę dostosowywać. biegam już 3 tygodnie, chudnę, ciało coraz lepiej wygląda - po co zawracać sobie głowę? może i puls jest ważny, ale nie najważniejszy. za niedługo żeby iść pobiegać trzeba będzie cały sprzęt ze sobą zabierać..

Rina nie odczytalas metafory, jak będziesz biegać trzy lata to nie będzie weekendowe bieganie. Każdy profesjonalny sportowiec powie ze pulsometr jest niezbędny, kontrolowanie tetna jest bardzo ważne, tak samo jak dieta o odpowiednie buty, bielizna termoaktywna itd. Buty chyba najważniejsze. Owszem będziesz biegać bez tego wszystkiego ale możesz sobie zrobić wiecej krzywdy niz pozytku. kupuj i czytaj materiały o biaganu i dowiesz sie wszystkiego, tutaj forum jest wiele linków, sama wklejalam np do runners world. Dieta jest ważna, odpowiednie menu, wegle itd. Mój pulsometr TANI i kupiony w promocji spisuje sie dokładnie, mam pas na kl piersiowej i nie ma możliwości by zczutaj inne patametrow, tłumy ze mna nie biegają. Jak biegam na orbitreku to tez z pasem zegarka bo wtedy odczyty są dokładniejsze niż czujnik na raczkach.

Gość puszkełe
ag77 - już tak nie przesadzaj :O odrobina ruchu nie wymaga specjalistycznej diety ani koniecznie pulsometru :O dość paranoiczne masz poglądy

jasne, życze mało kontuzji i szybkiego chudnięcia. Wiedza niektórych boli.

Gość puszkełe
biegam od lat i nigdy kontuzji nie miałam :O a chudnąć nie mam z czego :O więc sobie daruj

po prostu dla mnie bieganie ma być przyjemnością i oderwaniem od problemów, a nie skupianiem się na tym czy mam dobry puls, czy mam zacząć biegać, czy mam przyspieszyć, zwolnić itd itd.. bez tego całego mierzenia nie mam żadnej kontuzji, bólów mięśni, a chudnę dość szybko, więc czy ja wiem czy bez tego wszystkiego biegać się nie powinno..

po prostu dla mnie bieganie ma być przyjemnością i oderwaniem od problemów, a nie skupianiem się na tym czy mam dobry puls, czy mam zacząć biegać, czy mam przyspieszyć, zwolnić itd itd.. bez tego całego mierzenia nie mam żadnej kontuzji, bólów mięśni, a chudnę dość szybko, więc czy ja wiem czy bez tego wszystkiego biegać się nie powinno..

Gość seven_of_nine
Witam dziewczyny, ja na razie przymierzam się do biegania, tzn. biegam troche tak z 2 razy w tyg. dla lepszego samopoczucia. Ile powinno wynosić tętno na pulsomierzu podczas biegania? Zastanawiam się nad kupnem.

Gość seven_of_nine
I czy nadaje się najtańszy pulsometr na rękę, około 30 zł na allegro?

Gość evelajnaa
zgadzam się z Agą77 jako, że biegam już trochę. poczatkowe tak jak początkujące cieszylam się z drobnych sukcesów kilometrow, potem człowiek chce szybciej, dalej, wiecej .. dojdziecie do tego momentu, kiedy ten piekielny wysilek zacznie sprawiac frajdę i satysfakcję, że można o ile się chce :) 3mam za wszystkich kciuki ! ;p

Gość zawzięta23
Dziewczyny! Z zainteresowaniem śledzę ten topik od dawna:) Ale teraz mogę śmiało powiedzieć, że się do Was przyłączam! :D Wczoraj biegałam i troszkę spacerowałam jakieś 40 minut. Trochę się obawiałam - to był mój pierwszy wiosenny jogging. W zeszłym roku od października do stycznia biegałam naprawdę często jak na mnie - jakieś 3 razy w tyg. Ale jakoś tak się 'zastałam'... Teraz już naprawdę czas wrócić do biegania :) Pozdrawiam

Gość megustaa
skopiuje co napisałem na poprzedniej stronie, żeby seven_of_ninie przeczytała. "ja wychodzę z założenia że jesteśmy za biedni zęby kupować badziew.. można kupić zegarek za zł, ale jakich efektów można się spodziewać po takim sprzęcie? słyszałem o przypadkach kiedy takie tanie pulsometry potrafiły sczytywać tętno z innego zegarka nieopodal albo wywołują alergie bo są skonstruowane z tanich i nie zawsze dobrych dla zdrowia materiałów. taki zakup trzeba przemyśleć bo sczytywać dane to jedno, a żeby te dane miały sens to drugie. jest to temat do dyskusji i do przemyśleń."

Gość megustaa
trochę poczytałem i powiem wam, że można biegać i wręcz robić sobie krzywdę.. kiedy ktoś biega ponad swoje możliwości albo wydaje mu się, że dobrze biega, okazuje się, że zamiast spalać tkankę tłuszczową spala mięśnie, a taki trening nie jest dobry. okazuje się właśnie, że poprzez mierzenie pulsu można dostosować bieg do naszych możliwości i trening jest bardziej efektywny. stąd to powiedzenie 'trenuj mądrze'..

Gość megustaa
tak na marginesie. elektronika wkracza już w wiele dziedzin naszego życia codziennego. czemu by nie wzbogacić swojego treningu o pomiar pulsu? to, że do tej pory radzisz sobie świetnie, nie oznacza, że możesz radzić sobie jeszcze lepiej!

Gość osz przegapilam ciag dalszy
seven_of_nine - poczytaj pierwsze strony topiku to sie dowiesz

Gość seven_of_nine
Dzięki :) i przepraszam za zamieszanie

równie dobrze możemy biegać boso bo po co nam amortyzujące buty ....

Gość bleh bleh bleh
witajcie :) swoją przygodę z bieganiem zaczęłam w zeszłym tygodniu, mam dość dobrą kondycję i nie zależy mi na tym, żeby schudnąć, ale pozbyć się cellulitu, który pojawił mi się na pupie.... Nie ma go za wiele, ale zawsze :D no i poprawa samopoczucia- gratis :) po pierwszym biegu- porażka totalna, zadyszka. Po prostu zbyt szybkie tempo. Biegam 6 razy w tyg., odnalazłam swoje tempo, w ogóle nie mam zadyszki, jest świetnie. Może zbyt dużo biegam, ale dla mojego organizmu się to sprawdza. Biegam rano. Jedyny problem, to to, że biegam po asfalcie. Mam las pod nosem, ale się po prostu boję biegać sama. I tu pytanie do Was, czy te buty Waszym zdaniem są ok? Nie znam się na tym. Zaczęła boleć mnie lewa łydka, i to nie są zakwasy. W ogóle mam jakieś słabe zakwasy, a biegam dłuugoo i wolno. Ale to chyba dobrze? :D Obstawiam, że ten ból właśnie od niewłaściwych butów...

Witam serdecznie! Widzę, że rozmawiacie o tym, jak ważny jest puls podczas treningów. Wiadomym jest, że biegać można na różnym poziomie - zarówno z pulsometrem, jak i bez niego. Zależy jak się podchodzi do treningów. Ja też kiedyś zaczynałam swoją przygodę biegową bez pulsometru. Jednakże w miarę intensyfikowania wysiłku i zwiększania częstotliwości treningów zaczęło mi przeszkadzać to, że nie wiedziałam, jaki mam puls. Trenowanie z pulsem jest bardzo ważne ponieważ pokazuje nam, jak bardzo jesteśmy wytrenowani i w jakich strefach wysiłku powinniśmy trenować. Zapraszam serdecznie do artykułu na serwisie trenuj mądrze, który wyjaśni owe wątpliwości i pokaże Wam jak ważne jest mierzenie pulsu w treningu. pozdrawiam serdecznie, ---- eRzecznik TIMEX Ironman

Bleh buty dobre na początek, ważne ze są przeznaczone do biegania, jeśli boli Cie lydka to nie bagatelizuj, jeśli możesz idz do lekarza, mnie uraz kostki bolal rok! Polecam maśc rozgrzewajaca lub chlodzace ale wczesniej skonsultuj sie choćby z aptekarzem. Moze nie być od butów, ale nie wykluczaj tego, mogłeś urazić mięsień w lydce. Minusem jest bieganie po asfalcie, stawy tu najmocniej dostają, spróbuj biegać po utwardzonej ziemi, pózniej jak stawy sie przyzwyczają możesz mieszać trasy.

a czy ja tez powinnam zwracac uwage na ten puls? bo troche nie wiem oco chodzi w tych treningach i interwalach, dopiero zaczynam moja przygode .... powiedzcie jakie jest najlepsze tempo dla poczatkujacych?

Gość bleh bleh bleh
Dziękuję za rady, zamawiam buty :) łydka już ok, widocznie nadwerężyłam. Ale po wczorajszym biegu boli mnie prawa kostka, kiedy na nią stąpam. Trochę się przestraszyłam, bo miałam tam porażenie nerwu strzałkowego parę lat temu. Ale nie puchnie, nie zmienia koloru. Tylko pobolewa. Dziś dałam spokój z bieganiem, jeden dzień odpoczynku dla ciała. Tym bardziej, że przeczytałam, że biegać codziennie mogą doświadczeni biegacze. A dla początkujących co drugi dzień jest optymalnie. Tak więc czekam na rozwój sytuacji z kostką, a tymczasem idę do apteki po jakiś żel, czy maść. Kurcze, boję się, że załatwiłam staw :/ nie wiem dlaczego, ale przeczuwam, że to przez zwykłe adidasy.... Ag77 używałaś kiedyś opaski uciskowej? Czytałam, że w ten sposób "pomaga" się stawom podczas biegu.

Gość Mariina
@krista33 Hej, na tej stronce podanej przez panią Ewę jest jaki puls powinno się mieć do jakiego treningu. A z tego co widzę, to każdy powinien się do niego dostosowywać. Pozdrawiam :)

Gość seven_of_nine
A ja mam taki problem, kiedyś miałam zwichniętą kostkę i teraz jak częściej biegam boli mnie i muszę potem robić kilkudniowe przerwy, żeby się zregenerowała. Czy mogę coś na tą kostkę poradzić? Jakoś ją wzmocnić? Smarować jakimiś maściami rozgrzewającymi?

ja uszkodziłam kostkę na snowbordzie, miałam pożyczone od siostry bytu które były większe o jeden numer i boleśnie wykręciłąm. Zdjęcia nic nie wykazały a ja przez rok czasu walczyłam z bólem, był dzien że nic nie bolało a czasami źle snatęłam i przez kilka dni nie mogłam ruszyc stopą. Maści i rehabilitacja i po roku jest u mnie ok, sezon na snowbordzie w dobrych już butach też zakonczony pozytywnie. Niestety trzeba uważać, jeśli coś pobolewa obowiązkowo odpuścić trening. Kolega mojego męża który trenuje piłkarzy mówi że takie urazy sa bardzo niebezpieczne bo bez odpowiedniej rehabilitacji mogą się odnawiać do konca życia.

bleh tak miałam opaskę ale uwierz że to nie działa. Miałam też wkładki do butów żeby coś tam kostkę odciążyć, też nie pomogło. Po roku bez treningów i wysokich szpilek na szczescie wróciło wszystko do normy.

Gość Marika234
Super że zaczynasz biegać, powodzenia! Zanim jednak zaczniesz i przygotujesz sobie plan treningowy, to musisz wiedzieć wszystko o bieganiu, rodzaj obuwia, motywacja oraz cel w bieganiu i wiele innych przydatnych informacji dzięki którym Twój trening będzie 100 % skuteczny: http://trening-fitness.pl/tag/bieganie