Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość staraczka 86

wyprawka kto przez to przechodzil lub kompletuje

Polecane posty

Gość staraczka 86

jestem ju w 18 tyg ciazy zastanawiam sie kiedy moge zaczac kompletpwac rozne rzeczy. mam troche obawy. teraz tyle tych promocju dzis natknelam sie na butelki nuka kto poleca powiedzcie ile ich kupic czy kupowac rozmiary czy same smoczki

Gość hoggacia
U nas potrzebne byly 3 butelki duze -250-330-i 3male (125-150). uzywalam tych szerokoszyjkowych jakos mi sie bardziej podobaly

Gość hoggacia
Aha a smoczki w rozmiarach. inne sa do mleka inne do wody,a jeszcze inne do mleka z kaszka pozniej. i chyba sa jeszcze rozne wielkosci zaleznie od wieku

ja jestem w 20tc i zaczynam kompletować :) na razie kupuję laktator Avent przy którym są od razu 2 butelki, chyba dokupię jeszcze jedną też z Aventu, bo słyszałam pozytywne opinie :) w ogóle mam problem z tą wyprawką, zwłaszcza z ciuszkami, za bardzo nie wiem co z czym i do czego :)

Gość hoggacia
Mam wiekszosc butelek avent i 2 nuk obie firmy mi tak samo odpowiadaja.

Ja na samym poczatku tez nie wiedzialam co z czym w gazecie typu "bede mama" znalazlam potrzebna liste rzeczy ktore sie przydadza i wlasciwie swoja wyprawke zrobilam na jej podstawie jedyne co to ciuszków mam zdecydowanie wiecej gdzyż dużo dostałam a wiadmo że widząc coś pieknego dla dziecka cieżko sie było oprzec

Butelki tez mam aventu poniewaz dostałam podgrzewacz tej firmy a inne tam nie wchodza wiec ten problem mialam z głowy :)

Co do butelek przy pierwszym synu uzywałam Avent, teraz kupiłam Tommee Tippee. Smoczki na początek tylko 1, potem będziesz się zastanawiać nad wiekszym rozmiarem. Ubranka ogranicz ilość rozmiaru 56, bo w tym długo dziecko nie pochodzi. Im mniej kapturów tym lepiej, u takiego malucha, może wygląda fajnie, ale myślę, że średnio dziecku na tym leżeć :).

Gość hoggacia
Zawsze bedzie tak,ze cos sie kupi,co potem sie nie sprawdzi. jedno dziecko bedzie cos lubilo inne nie. moja corka powiedizlz szybko zdecydowane nie wszystkm pizamom sspiochom itd,ktore mialy syopki. wszystko ok,ale mialo byc bez stopek :) jak macie partnerow i samochody,to nie trzeba sie stresowac,mozna dopukic juz po

Gość hoggacia
To prawda kaptury dla noworodka sa do kitu. i guziki na plecach. Body najlepsze zawijane na pierwsze miesiace

Ja też myslę, że wiele się nie przyda. Szczególnie, że przy pierwszym dziecku cierpi się na tzw. syndrom pierwszego dziecka i niemal wszystko jest niezbędne :D.

Gość hoggacia
Jest tu gdzies taki topik najwieksze pomylki czy niewypaly czy jakos tak jesli chodzi o wyprawke. oczywiscie trzeba to wziac z przymruzenimnoka,ale jest tam wiele cennych rad

Tez mam laktator avent-ręczny, do tego jedna butelka 250 ml , dwie 125 ml. Smoczki kupujesz wg rozmiaru (szybkosci przeplywu). Na początek z jedną dziurką , wszystko jest na opakowaniu;) Fajne jest w tym sprzęcie to, że jak odciągasz pokarm to odrazu wpływa do butelki , potem tylko zdejmujesz laktator i podłączasz zakrętkę ze smoczkiem;) do tego mają fajne dyski uszczelniające do zamykania butelki i np mrożenia, tak , że nie blokujesz smoczka i możesz go używać z drugą butelką;) Jak maluch urośnie to zmieniasz smoczek na 2 dziurki, potem na 3;) Nie rozpędzaj się z tą wyprawką bo naprawdę dużo rzeczy kupuje się niepotrzebnie. Kilka pieluch tetrowych , ze dwie flanelowe, oliwka, mydełko bambino, obcinaki do paznokci, patyczki do uszu dla niemowląt , paczka pieluszek newborn do szpitala, ręcznik z kapturkiem, no ze dwa żeby było na zmianę. Coś na odparzenia, ale tylko gdy takie sie pojawi (np sudocrem), nie smaruje się niczym profilaktycznie. Rodzilam dwa lata temu i rodzę znów za 3 miesiące, wtedy zalecali psikanie pępka z kikutem kodanem w sprayu, bez żadnego przemywania itd ale w szpitalu robią to za Ciebie i wszystko Ci wytłumaczy pielęgniarka. Kremik do buzi np ziajka. W domu Wanienka, przewijaka nie miałam bo przewijałam małą na łóżku;) ja używałam gąbki do wanny takiej żeby malucha ułozyć, ale podbno nie zalecają bo to niehigieniczne. Ja ją( gąbkę;) często sparzałam po kąpieli wrzątkiem. Do tego ubranka, do szpitala ze 3 komplety ( koszulka taka wiązana, śpiochy, łapki albo skarpetki na dłonie, czapeczka) .Moja połozna nie zalecała body bo mówiła, że bardziej niż śpiochy podrażniają pępek. Resztę chyba już wiesz , łózeczko, wózek...Smoczka do ssania nie kupowałam do szpitala, ale różnie mamy robią;)

Oto lista tych rzeczy które ja znalazłam w tej gazecie jako potrzebne :) KĄPIEL: Wanienka Nożyczki do paznokci Miekka szczoteczka do włosów Recznik z kapturkiem kosmetyki dla niemowlat patyczki do uszu jalowe gaziki ( do przemywania oczu) Nie sa konieczne sól fizjologiczna (jw) Mata antyposlizgowa ( ja uwazam za zbedna) Termomert do wody (dla wlasnej wygody) UBRANKA: ( Ja mam duzo wiecej ale tak jak pisalam wiekszosc dostalam) 6x Śpiochy 6xbody 4x pajacyk 2x sweterek 1x kombinezon 3x skarpetki 2x czapeczka 2x rekawiczki niedrapki KARMIENIE: 2x stanik do karmienia wkladki laktacyjne 4x butelka (2x 125ml; 2x 260ml) 4x smoczek do butelek Szczotka do czyszczenia butelek Masc do pielegnacji brodawek 3x pielucha tetrowa ( tych sie przyda wiecej) SPACER: Wózek 2 w 1 / 3 w 1 kocyk śpiworek parasolka fotelik samochodowy PRZEWIJANIE: przewijak Pokrowiec na przwijak ceratka Chusteczki nawilzanw Pieluszki rozm. 1 Krem przeciw odparzeniom POKÓJ: Łożeczko Materacyk 2x przescieradla z gumka Komplet poscieli (poduszka+koudra) 1x kocyk 2x poszewki na posciel 1x rozek 1x ochraniacz na szczebelki DODATKOWE oslonki na okna (do samochodu) Laktator reczny Poduszka do karmienia osłonki na brodawki podgrzewacz do butelek sterylizator pozytywka Mata edukacyjna lezaczek karuzela elektroniczna niania Termometr wielofunkcyjny

edzio to kiedy mam kupić? jak urodzę dziecko i nagie przyniosę do domu :P?? ja tam w jakieś zabobony nie wierzę i zamierzam wszystko kupić do 8go miesiąca, żeby potem z opuchniętymi nogami i wielkim bębnem nie latać po sklepach ;) no i policzyłam, ze wszystko wyniesie mnie ok 4tys zł, więc wolę sobie to rozłożyć w czasie a nie wszystko na raz kupować :) A dziewczyny, może doradzicie co do ciuszków? Ja na razie kupiłam 3xbody i 2x pajacyki w rozmiarze 56, takich ładniejszych "wyjściowych" ciuszków w ogóle nie zamierzam kupować w tym rozmiarze... i ja i mąż jesteśmy dość wysocy i zastanawiam się czy dziecko jeszcze większe się nie urodzi i to 56 nie będzie za małe...

Gość hoggacia
Wazne to miec body-body to podstawa. tak Z 3 z krotkim rekawem i 3 z dlugim w rozmiarze 56i jeszcze raz to samo w rozmiarze 62. Czy pajace,spiochy,czy nie-to juz jak kto woli. ja spiochow nie uzywalam,wkurzaly mnie. wolalam miekkie spodnie z szerokim sciagaczem na noc ze 3pizamki takie kombinezony,ale fajnie,jak sie da rozpiac od dolu.

Dobrze dziewczyny Ci radzą. Jak masz kogoś kto może Ci coś dowieść do szpitala to najwazniejsze mieć pokarm w cycku , kilka pieluch i śpiochy na zmianę. Wiązane rzeczy są faktycznie lepsze niż te które mają milion guzików;))

Gość hoggacia
Ja tez myslalam,ze mala sie urodzi z 60 cm,bo my wysocy jestesmy:) a urodzila sie 52 cm i musialam kupic pare ubran 56,bo 62 wisialo :)

edzio to kiedy mam kupić? jak urodzę dziecko i nagie przyniosę do domu Można zamówić zaliczkować i odebrać po porodzie lub mąż może to zrobić, ja sam kupowałem przy każdym z wyjątkiem piątego bo wiadomo to wakacyjne i inna sprawa

no ta lista u góry jest ok;) tylko tak jak mówiłam nie bawiłam się w przewijaki;)) Rożek-super sprawa, miałam 3, nosiłam ją w tym, karmiłam, spała w tym jako noworodek, sztuka ok 12-15 zł w moim mieście. Sterylizator może być, ale ja wygotowywałam sprzęt , potem sparzałam. Zaleca się takie coś dla noworodka , potem wg uznania. Spodenki z szeroką gumką to coś co uwielbiałam;)) Rozmiar? Zazwyczaj 56 , ja mialam 3 komplety w szpitalu, i wzięłam jedne na wszelki wypadek 62, który przydał się dopiero jak mała skończyła 3 miesiące;))

Zawsze warto kupic kilka tych mniejszych bo nogdy nic nie wiadomo ale nie ma co szalec i kupic po 5 kompletow z jednego rozmiaru zawsze mozna dokupic ja tez rzeczy na "wyjscie ze szpitala" nie kupowalam tzn mam nowe i jak tylko rozmiarowo beda dobre to ok a jak nie to niestety mojm M bedzie musial zapewne z tesciowa pojechac i kupic cos wiekszego bardz mniejszego tez kombinezona nie kupowalam bo niewiadomo czy sie przyda wlasciwie termin mam za 2 tyg a mowia ze ma byc coraz cieplej wiec ze szpitala do auta w foteliku owinietym kocykiem wydaje mi sie ze wystarczy no ale sie okaze jak juz bede wychodzic

jeśli chodzi o ubranka to fakt, kaptury są nieprzydatne i moga przeszkadzać maleństwu, do tego im więcej bodziaków i bluzeczek na guziki tym mniej ubierania przez głowę, niektóre dzieci tego nie lubią a niektóre mamy wręcz boją się zakładać :) fajne są spodenki ze stópkami tzn kiedy nie trzeba dodatkowo zakładać dziecku skarpetek, które albo uciskają nóżkę albo spadają jeśli są bezuciskowe :/

kazdy maluszek jest inny wiec kazdy bedzie lubil co innego Kazda z nas jest inna i bedzie lubiala inne rzeczy, inne produkty, inne firmy tak to juz jest ze nie wszystkim sie moga dane rzeczy przydac

Gość hoggacia
No na pewno nie przedobrzyc:)ale podstawy warto miec,zeby dokupywac juz tylko jakies szczegoly ta lista u gory jest calkiem dobra na moje oko