Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hgvhjyjhjj

Jesteście dumni ze swojej polskości? Bo ja nie

Polecane posty

"ale i cała stara formacja z nim związana i siedząca dalej przy korycie" bo cała ta "transformacja ustrojowa" to była operacja służb specjalnych polegająca na tym żeby komunistycznej nomenklaturze i jej współpracownikom zapewnić utrzymanie władzy po upadku imperium sowieckiego i komunizmu. no i mamy teraz "człowieków honoru" i ubeckie rodziny w roli "autorytetów".

Gość ryba..
ja sie wstydzę nieco właśnie tej naiwności i głupocie oraz braku reakcji na to że dano się 'ogolić na zero' praktycznie przez znakomitą wiekszość narodu ...i mało kto sie buntuje , siedza cicho i jeszcze słuchaja kolejnych prymitywnych oszołomów z palikmiociarni rzeczywiście natura niewolnika ? , czy naiwniaka ? czy tak ogłupiono ten naród przez ostatnie lata ?

Gość ryba..
kto mnie tu obcałowuje ? przyznać się ...i to już :D

Gość ryba..
całusy dla offermy 👄👄

Gość Zuzanna Amelia & 8
To nie jest sprawa oglupienia narodu. Tylko po komunie ludzie wirzyli w kosciol , w zachod i dobrego wujka z Ameryki.A tu ...wielkie rozczarowanie. Kosciol rozwinal tylko wlasna instytucje , oglupia narod , hamuje rozwoj , przejal praktycznie duza czesc wladzy. A zachod ? Troche ludzi na ten zachod wyjechalo. Ale teraz na zachodzie tez jest kryzys i zachod ma dosyc ludzi ze wschodu na ich socjalu. Maja wystarczajaco duzo swoich. Dobry wujek z Ameryki tez juz dolarow nie przysyla. zreszta kurs dolara spadl w stosunku do wartosci za komuny. Wujek z Ameryki raczej chce polskich zolnierzy na mieso armatnie do chronienia zasobow wydobywanych przez amerykanskie koncerny.Wiec teraz juz nie ma w co wierzyc.

"Kosciol rozwinal tylko wlasna instytucje , oglupia narod , hamuje rozwoj" a czym cię ten kościół tak "ogłupił"? jak na razie to jedynymi "ogłupiającymi" jakich znam są socjalistyczni manipulanci obiecujący "darmoszkę" w celu dorwania się do władzy. a kościół? cóż, nie przypominam sobie żeby coś szczególnie "ogłupiającego" opowiadał.

Gość Zuzanna Amelia & 8
Mnie akurat nie oglupil bo ja do kosciola nie chodze. Ale jak oglupia kosciol to widze chociazby po Twoich wypowiedziach.

to znaczy jak? czy nie bycie fanatycznym "antyklerykałem" czy wręcz "antykatolikiem" jest dowodem "ogłupienia"? ciekawe to szczególnie że ja też do kościoła nie chodzę.

Gość co to jest prawda ?
Prawda zawsze ludzi jednoczy i zespala. Wielkość prawdy przeraża i demaskuje kłamstwa ludzi małych, zalęknionych. Od wieków trwa nieprzerwana walka z prawdą. Prawda jest jednak nieśmiertelna, a kłamstwo ginie szybką śmiercią. „Ludzi mówiących w prawdzie nie trzeba wielu. Chrystus wybrał niewielu do głoszenia prawdy. Tylko słów kłamstwa musi być dużo, bo kłamstwo jest detaliczne i sklepikarskie, zmienia się jak towar na półkach, musi być ciągle nowe, musi mieć wiele sług, którzy wedle programu nauczą się go na dziś, na jutro, na miesiąc. Potem znowu będzie na gwałt szkolenie w innym kłamstwie. By opanować całą technikę zaprogramowanego kłamstwa, trzeba wielu ludzi. Tak wielu ludzi nie trzeba, by głosić prawdę. Może być niewielka gromadka ludzi prawdy, a będą nią promieniować. Ludzie ich sami odnajdą i przyjdą z daleka, by słów prawdy słuchać". Nie możemy przyjmować i zadowalać się prawdami łatwymi, powierzchownymi, propagandowymi i narzucanymi gwałtem. Musimy nauczyć się odróżniać kłamstwo od prawdy. Nie jest to łatwe w czasach, w których żyjemy, w czasach, w których powiedział współczesny poeta, że „nigdy jeszcze tak okrutnie nie chłostano grzbietów naszych batem kłamstwa i obłudy..." Nie jest łatwe dzisiaj, gdy w ostatnich dziesiątkach lat urzędowo w glebę domu ojczystego zasiewano ziarna kłamstwa i ateizmu, zasiewano ziarna laicystycznego światopoglądu, światopoglądu dominujacych wcześnirj stworzonych układów opioerajacych sie tylko na władzy pieniądza oraz materi oraz wykorzystywaniu innych do dostarczania tego tym , kórzy taki świat stworzyli i tworzą .'

no to jak, dowiem się w jaki sposób ten kościół mnie tak strasznie "ogłupił" czy nie? czy jedynym "dowodem" będzie twoje wściekłe ujadanie na ten kościół i oskarżanie go o wszystko co złe jak tych przysłowiowych "cyklistów"?

Gość Zuzanna Amelia & 8
offerma - odpowiedz mi najpierw na pytanie chcesz dyskutowac /dyskutowac meryti\rycznie/ czy po protu , jak zwykle , szukasz okazji zeby komus naublizac?

ja nikomu nie ubliżam no ale sama przyznasz że twoje oskarżanie tego kościoła jest co nieco bezpodstawne. takie polowanie na czarownice. nasłuchałaś się komunistycznej propagandy i kościół jest winien wszystkiemu. to jest po prostu prymitywna propaganda bo jeżeli masz jakieś zarzuty to należało by je uzasadnić. ja socjalistów/komunistów uważam za kurwy i kanalie ale potrafię powiedzieć dlaczego. ty jak na razie nie potrafisz, tylko rzucasz oszczerstwa.

Gość Zuzanna Amelia & 8
Rozejrzyj sie dookola - o ile jestes w stanie to zrobic. Masz 38 lat. Powinienes pamietac jak ten kraj wygladal 20 lat temu i jak wyglada teraz. Ja wiem ze wplywu kosciola mozna nie zauwazyc , jak sie siedzi w tej zupie, ale na niektore elementy nie sposob nie spojrzec. Porownaj sobie mentalnosc swoich rodakow, popatrz na ludzi na ulicach, popatrz jak sie zmienia krajobraz. Naprawde nic nie widzisz ?

Gość co to jest prawda ?
'Sędziami Jezusa był jerozolimski świat władzy - Sanhedryn oraz Poncjusz Piłat, rzymski prefekt Judei. Sanhedryn był jakby senatem, reprezentacją elity narodu żydowskiego, w której skład wchodzili: arcykapłani, przedstawiciele możnych rodów oraz uczeni w Piśmie, głównie faryzeusze. Jezus stanął najpierw przed Sanhedrynem, który orzekł, że jest On bluźniercą zasługującym na karę śmierci. Jednak możliwość orzeczenia kary śmierci była zastrzeżona dla Rzymian, dlatego dalszy ciąg procesu musiał się odbyć przed Piłatem. Prefekt Judei zainteresowany był głównie tym, czy słowa i postawa Jezusa nie stanowią zagrożenia dla rzymskiego panowania w tej części imperium. Dlatego spytał Nauczyciela z Nazaretu: „A więc jesteś królem?. Na to Chrystus odpowiedział: „Tak, jestem królem. Ja się na to narodziłem i na to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo prawdzie (J 18,37). Słysząc taką odpowiedź, Piłat wypowiada słynne zdanie: „Cóż to jest prawda? (J 18,38). W istocie nie jest to pytanie, ale raczej lekceważące wzruszenie ramion wobec pojęcia „prawdy. Zresztą ewangelista Jan odnotowuje, że namiestnik wcale nie czekał na żadną odpowiedź Jezusa, lecz „to powiedziawszy wyszedł powtórnie do Żydów (J 18,38). Piłat uznał, że Jezus to niegroźny dla Rzymu marzyciel i próbował go uwolnić. Jednak wobec nieprzejednanej postawy żydowskiej arystokracji świątynnej uległ i skazał Chrystusa na śmierć krzyżową. Papież Benedykt XVI w książce „Jezus z Nazaretu t. 2 nawiązuje do tej sceny i pyta: „Czy prawda jest kategorią polityczną?. Piłat zdawał się nie dostrzegać w prawdzie jakiejkolwiek siły politycznej. Tę zapewniały dobrze wyćwiczone legiony oraz trochę sprytu w układaniu się z „elitami podbitych narodów. Dziś prawda też nie wydaje się być w cenie. Liczy się tzw. narracja, którą można narzucić większości, jeśli dysponuje się odpowiednimi środkami, w tym dużymi mediami. Prawda pozostaje domeną nawet nie marzycieli, ale po prostu „oszołomów, którzy psują dobrą, dogadaną atmosferę. '

nie widzę żeby kościół kogokolwiek ogłupiał, jak to napisałaś. może bardziej skup się na tym ogłupianiu niż na tym co było 20 lat temu bo to nie ma nic do rzeczy. 20 lat temu to pod butem trzymał nas nie kościół tylko generał jaruzelski. a już oskarżanie kościoła o "zmiany krajobrazu" to jest "jazda po bandzie". a ty debilu uspokój się z wklejaniem tych bzdur.

Gość Zuzanna Amelia & 8
20 lat temu to w tym kraju wprowadzono ustawe antyaborcyjna. Czyzbys sugerowal ze to z pomyslu Jaruzelskiego ? To ze nie widzisz aby kosciol oglupial jest raczej oczywiste - gdybys widzial to moze nie dawal bys sie oglupic. A moze sie myle? Na krajpobraz jednak popatrz. Moze cos Ci sie rzuci w oczy.

Gość Zuzanna Amelia & 8
Znikam na jakas godzine. jak chcesz dyskutowac to potem

ano tak potem. a co ma ustawa antyaborcyjna wspólnego z ogłupianiem? ogłupianiem jest raczej twierdzenie feministek że "płód to nie człowiek" (co jest po prostu kłamstwem, jest sprzeczne z wiedzą medyczną, biologiczną). tymczasem kościół korzysta z dostępnej wiedzy i zakazuje zabijania człowieka. ale to nie kościół określa człowieka tylko nauka.

Polska jako kraj nie jest taki zly . Jest duzo zieleni piekne morza gory :))) tu sa tylko ludzi zli ! To dzieki ludziom dzieje sie jak dzieje w tym kraju ;] niestety ale tak jest. Ja na szczescie nie meiszkam w Polsce i cholernie sie z tego ciesze ! i wiem ze do Polski nigdy nie wroce ;] no chyba ze w odwiedziny :) 29 maja lece do polski a potem w sierpniu samochodem :) tylko do rodziny i nas nasze piekne morze baltyckie do ktroego mam 100 km :) Pozdrawiam

'' nad nasze piekne morze baltyckie do ktorego mam 100 km '' :) przepraszam za bledy:)

to jest moim zdaniem raczej efekt tej "pedagogiki wstydu". to jest faktycznie najbardziej charakterystyczne u polaków - nie widzą swoich dobrych stron. "Pamiętam, jak do biura organizacji studenckiej, pomagającej zagranicznym studentom w codziennym życiu na Politechnice Gdańskiej wszedł Włoch, bądź Hiszpan i poprosił, abyśmy zamieścili na naszej stronie www ogłoszenie o korepetycjach z angielskiego, których chciał udzielać. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że jego znajomość tegoż języka ograniczała się do prostych zdań i nie więcej niż 1000 słów. W tym samym czasie wielu z moich znajomych, mogących poszczycić się certyfikatami, potwierdzającymi opanowanie języka angielskiego w stopniu średniozaawansowanym nie tylko nie myślało o udzielaniu płatnych lekcji, ale obawiało się odezwać do zagranicznych studentów, drżąc na myśl o tym, że mogliby się pomylić, niewłaściwie coś wymówić albo źle zaakcentować i tym samym narazić się na śmieszność. 1000 słów kontra certyfikat. Chęć udzielania korepetycji i strach przed zwykłym "hello"." http://wpolityce.pl/artykuly/19450-tomasz-rakowski-jestes-potomkiem-bohaterow-jestes-polakiem-nie-daj-sie-wpedzic-w-poczucie-nizszosci-i-kompleksy

Gość co to jest prawda ?
każdy kraj sie rozwija i wyglądał inaczej 20 lat temu . niemcy np. nie zadłużyły się ponad stan , nie wysprzedały swojego majątku, rozwijają się w każdej dziedzinie czesi - podobnie , chociaż 'przemiany ' ich kosztowały , ale teraz nawet dawne ich PGRy , kwitną ponieważ wcześniej ich nie zlikwidowano , gdyż koszty społeczne i państwowe byłyby zbyt wielkie przez 20 lat - 300 mld USd długu plus wysprzedany wartościowy majątek plus miliony bezrobotnych i wyeksportowanych do pracy niewolniczej plus najdroższe np. w budowie drogi w świecie np. ( przy najtańszej sile roboczej ) plus przejęty przez koncerny handel i bankowość ( nerwy współczesnego świata ) płacąca podatki w swoich krajach plus polskojezyczne media manipulujace , kłamiace i judzace kto jest przy korycie , albo na postkomunistycznych wysokich świadczeniach - chwali przemiany , zmiany i wszystko - tępi kościół, z którym zawsze walczył , jako pachołek dawnego systemu

tutaj zuzanna amelia jest świetnym przykładem człowieka pozbawionego zdolności do samodzielnego myślenia. dla niej "kościół ogłupia" bo ma inny światopogląd niż ten "postępacki" forsowany przez lewackie media. to nie jest dla niej sprawa do dyskusji, sprawa światopoglądu, o co to to nie. to jest "ogłupianie" bo (zaraz pewnie padnie ten "argument") "w całej europie" jest inaczej i politycy prześcigają się wręcz w implementowaniu rozmaitych coraz bardziej wymyślnych metod pozbawiania ludzi życia. a "europa" dla zuzanny amelii to przecież taka "jutrzenka" która jej przyświeca i naprawdę nie trzeba się zastanawiać czy to co "europa" robi ma sens, czy jest słuszne czy nie. na zastanawianie się nie ma tu miejsca. po prostu trzeba robić to co robi "europa" bo jak nie to zuzanna napisze że jesteśmy "ogłupieni" i "zaściankowi". smutne to trochę.

Gość co to jest prawda ?
za rządzący ...i tych którzy takich wybierali ....ale pranie mózgów i manipulacja mediów jest poteżną siłą , przemieniająca normalnego 'ludzia ' w sterowanego leminga podążającego do własnej zguby , działającego wbrew swoim i swojej rodziny naturalnym interesom sterowanie i tworzenie z człowieka 'wypełniacza' czyichś interesów

Gość co to jest prawda ?
medie kontrolują prawie wszędzie - ci sami przeważnie :D, ponieważ to wiedzą , a dla nich obiekt , jest tylko bydełkiem , do pracy i sterowania

Gość co to jest prawda ?
a jak ktoś ważny coś powie nie za bardzo pasujacego z tym .... media i właściele sterowalni światowej reagują - gwałtownie , nawet bardzo gwałtownie 'Izrael uznał niemieckiego pisarza Guntera Grassa za "persona non grata". Oznacza to, że laureat literackiej Nagrody Nobla nie ma prawa wjazdu na terytorium tego państwa. W wierszu opublikowanym na początku tego tygodnia w gazetach w kilku krajach Grass nazwał Izrael "zagrożeniem dla światowego pokoju" i wezwał do kontroli izraelskiego programu jądrowego. Odmówił też Izraelowi prawa do wyprzedzającego ataku na Iran. '

Gość Zuzanna Amelia & 8
13:35 [zgłoś do usunięcia] !offerma ano tak potem. a co ma ustawa antyaborcyjna wspólnego z ogłupianiem? To ze tylko oglupialy czlowiek moze napisac ze 20 lat temu bylismy pod butem Jaruzelskiego . A TY wlasnie to napisales. Wiec powtarzam pytanie - to Jaruzelski wprowadzil ustawe antyaborcyjna? Bo tak wynika z tego co napisales. "tymczasem kościół korzysta z dostępnej wiedzy i zakazuje zabijania człowieka" Palac na stosach rzesze tych co nie chcieli mu sie podporzadkowac albo krzewili heretyczna wiedze ze Ziemnia jest okragla ? Czy moze mordujac miliony niewinnych bo nie chcieli wirzyc w Twojego boga? Twoj kosciol jest zwyklym morderca. A ustawa antyaboprcyjna nie ma nic wspolnego z ochrona zycia. "ale to nie kościół określa człowieka tylko nauka" Na szczescie. I dlatego nauka rozroznia czlowieka od jego plodu.

Gość jelonekkk..
'Palac na stosach rzesze tych co nie chcieli mu sie podporzadkowac albo krzewili heretyczna wiedze ze Ziemnia jest okragla ? Czy moze mordujac miliony niewinnych bo nie chcieli wirzyc w Twojego boga? Twoj kosciol jest zwyklym morderca. ' przypominam ze w tamtych czasach myślenie o człowieku było typu : lepiej nawet spalić ciało , aby ocalała dusza - wyznawali to także np. protestanci palac masowo na srosach te ich czarowniece oraz innych takich ( 10 razy więcej niz katolicy, o czym sie nie mówi oczywiście , czyniac kk odpowiedzialnym za wszystkie zło ) pytanie - jesteś ateistka , czy wierzacą , i jakiego wyznania , jeżeli już?