Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jestem pewna 29

STYCZEŃ 2013 - zapraszam wszystkie świeżutkie mamy :)

Polecane posty

Panna Mloda. Ja palilam do 5 tygodnia. Wtedy dowiedzialam sie o ciazy. Ja uwielbiam palic. Uwielbiam chwile z papierosem rano wieczorem, na przystanku w przerwie na uni, po seksie, do herbaty itd. Heh Bylam ostatnia osoba do rzucenia palenia. Nie wyobrazalam sobie siebie bez papierosa. Rzucilam w 4 dni od testu. Palilam po pol papierosa rano i wieczorem przez te 4 dni. Potem wyjechalam na 2 tyg zmienil sie klimat, mi doszly mdlosci i poszlo. Nie pale. Ale mam takie momenty czasem ze zapalilabym.. ( choc i tak mnie odrzuca od zapachu papierosow jak nigdy) czasami mam taka wielka ochote, ale nie odwazylabym sie. Szczegolnie teraz gdy czuje malucha i mini kopniaki. Wczesniej swiadomosc ze maluchowi serducho juz bije powstrzymywala mnie przed szlugami. Z moim M zrobilismy umowe, ze zdecyduje sie na drugiego malucha jak bede mogla jeszcze troche popalic przed druga ciaza haha I ogolnie pierwsza rzecz ktora mam zamiar zrobic po porodzie to wyjscie na papierosa. ( wiem ze to moze takie gadanie, ze jak malucha zobacze to zapomne o takich duperelach, ale lubie sobie myslec ze zapale) Ograniczylas chociaz? Ile palisz? Nie boisz sie? Co mysla o tym osoby w twoim otoczeniu? Szkoda kochana ze sie nie spielas i nei rzucilas, dla dziecka to zawsze lepiej. Postaraj sie zajac czyms, jak zachce ci sie palenia to cukierka czy jablko czy co tam lubisz. Powinnas wlasnie teraz rzucic bo nie przytyjesz od rzucenia :) Czytalam ze najgorsze miesiace do palenia to 7-9. Ja tu u mnie w UK to na porzadku dziennym jakas laske z brzuszkiem z papierosem widze, nawet w dokumentach sie pytaja ile sie pali czy sie pali. Nie zabronia, ale musza powiedziec o szkodliwosci palenia w ciazy. To samo z alkoholem. One wogole z niczego nei rezygnuja. Jesli chodzi o zabobony, to mi nie ma kto mowic o nich bo mieszkam za granica sama z M, a moja rodzinka o ciazy jeszcze nie wie. Robie wszystko intuicyjnie, spie z rekoma do gory itd jedyne co to odrzuca mnie od patrzenia na brzydkich ludzi i dzieci. Co do spania, KTORY TO LEWY BOK? jak sie spi na lewym tzn ze serce jest blizej materaca czy odwrotnie? :P naprawde nie wiem. Lenka, ja czuje malucha pod pepkiem w polowie drogi do wzgorka. pierwsze ruchy przy wyrostku mniej wiecej. a teraz to wszedzie lata. hehe Podobno jak z prawej sie wyczuje pierwsze ruchy to na dziewczynke a jak z lewej to na chlopca ( ale ja znowu w tej kwestii nie wiem ktora strona jest ktora lol) Do dziewczyn z Warszawy, ja jestem spod Warszawy :) Wogole to nas sie strzasznie duzo zrobilo!! :) Do tabelki sie wpisaly?

Gość InLoveee
Keerah nie chcesz karmić dziecka piersią? Ja właśnie u was jest? Będziecie karmiły piersią czy butelką? Ja chcę pierwsze 2-3 miesiące piersią a potem już butelką, ale jak nie będę się po porodzie czuła na siłach karmić to też nie mam jakiejś presji i pokarmię pierwszy tydzień i butelka :)

Gość Panna Młoda 22
Chcę rzucić, ale nie potrafię ! :( To silniejsze dziadostwo :( Pale około 10 papierosów, do tylu się narazie ograniczyłam ;( Tak miz tym źle cholera ;(((((((

In Lovee , jestem nastawiona na karmienie piersia. Dam temu szanse, choc nie za bardzo mi sie to widzi. Jednak dobro malego jest dla mnie numerem 1. To ze mam plan zapalic jednego papierosa po porodzie bo mam taka zachcianke, nie znaczy ze od razu bede palila paczke dziennie czy wogole bede palila. Plan jest taki - pol roku cyc ( nie wykluczam dokarmiania butla. Ale wiadomo, nie zawsze wychodzi tak jak kobieta chce, czasem nie ma pokarmu na przyklad. Ja z drugiej strony obawiam sie ze nie spodoba mi sie to. Ogolnie nie lubie jak moje piersi sa dotykane i po prostu wkurwia mnie to. Wiec moze ogolnie to przynies wiecej zlego niz pozytku. Ale jak mowilam nie wykluczam ze bedzie mi sprawialo to przyjemnosc itd wiez z dzieckiem itd dlatego plan jest karmimy ale jestesmy otwarci na butle i ewentualne zmiany. ( mysle ze przemecze sie przynajmniej 2 miesiace) Poza tym 3 dni w tygodniu maly bedzie zostawal z M, praktycznie od porodu. Wiec tez nie wiadomo jak to wyjdzie z tym karmieniem. A Wy/

Panna Mloda - ja tyle palilam przed ciaza. Spróbuj ograniczac z dnia na dzien. Raz dziennie odmowic jednego. Przez tydzien sprobuj palic 9. Potem przez kolejny 8. Albo zrob tak zastanow sie kiedy najbardziej 'potzrebujesz' papierosa. Kiedy tak naprawde czujesz ze musisz ogranicz do tych sytuacji. ( nie wiem, poranna kawa) Staraj sie wydluzyc czas miedzy kolejnymi papierosami. ( jesli palisz co 2 godziny to spubuj przesunac do 3.. potem jak 3 minal to pomysl wytrzymalam tyle to sprubuje do obaidu i zaczekaj wtedy zapal) Spróbuj, zobaczysz jaka bedziesz z siebie dumna, baa! Jaka dumna bedzie z Ciebie twoja dzidzia :) hehe czasami nie czujemy potrzeby nikotyny a i tak siegamy po fajke z nudow. Powodzenia!

Gość Panna Młoda 22
Dzięki Keerah :) Napiszę jak rzucę :)))

z paleniem nie pomogę, nigdy nie probowałam ale musisz dać radę Panna Mloda, trzymam kciuki:) z karmieniem - bardzo bym chciała chociaż z pół roku, mam takie marzenie ale u mnie w rodzinie w większości kobiety miały problemy z pokarmem:( no zobaczymy ale jestem natawiona na dlugie karmienie piersią oby wyszlo:) Keerah - aż się właśnie popłakałam bo czytam Twojego posta o ruchach a tu mój skarbeczek raz po raz z 10 razy seria takich mocniejszych kopów po lewej stronie (huurraa chłopczyk , oby:) hihihi cudowne Boże cudowne chcę jeszcze :):):) lewy bok to ten gdy uciskasz serce, "na sercu leżysz"...

To widzisz nie wiedzialam nawet lenka ze to ten jest lewy a na nim wlasnie spie i jest mi najwygodniej. Zawsze spalam na brzuchu ale teraz nie za bardzo :) Wiesz lenka mi tez sie rozbrykal coraz czesciej czuje go. :) Ale tylko jak sie nie ruszam - leze/siedze. :) Super uczucie, nie? :)

łoooo brak słów :) cudne uczucie ... tylko ja czuję go tak w dole może trochę za nisko ? a może tak ma być:) na lewym jest wlaśnie najlepiej bo krew przepływa swobodnie i do dzidzi też ale ja i tak się wiecznie rzucam ze 100 razy w nocy z jednego na drugi, dziś nie spałam znów od ok 3 myślę długo... ale to nic:) wysprzątałam calutkie mieszkanko - moje maleńkie pudelinio:) bo jak pudełeczko jest :) ale mieszkamy sami z mężem i jest nasze:) oczywiście na kredyt ale nie duży i na dobrych warunkach:) humor mi się bardzo poprawił :)

Gość madziulah
witajcie dziewczyny po długiej nieobecności :) wakacje wiec trochę w rozjazdach byłam i dużo odpoczywałam:) ale wasze posty nadrobiłam i wszystkie przeczytałam:) my dziś mamy 18 tc i 4 d wg usg a 20tc wg @ :) jutro usg połówkowe - mam nadzieję, że lekarz powie wreszcie płeć, i że nie zobaczymy siusiaka ;) ale najważniejsze by było zdrowe:) wreszcie mam też więcej siły i już nie przesypiam całych dni, chociaż noce czasami są ciężkie i nie mogę sobie znaleźć wygodnej pozycji i boli mnie krzyż. Poza tym ciąża wzorowa:) dziewczyny rzućcie dla maleństwa to palenie, chociaż domyślam się że nie jest to łatwe, ale teraz gdy najbardziej rośnie warto by było ;) trzy mam za was kciuki:) kończą mi się pomału wakacje i chyba jeszcze na wrzesień wrócę do szkoły i odejdę w październiku, chociaż jeszcze nie podjęłam decyzji ale tęsknię za dzieciakami:)

Gość madziulah
aaa i zapomniałam napisać że od 16tc czuję to cudne bulgotanie i przelewanie w brzuszku, nie są to silne kopnięcia ale uczucie niesamowite:) no i już nie da się ukryć faktu że jestem w ciąży bo brzusio rośnie ;)

Hej Laski :) Ja dzisiaj jestem zmęczona jak nigdy, męczy mnie czkawka i pragnienie :O Powoli wydaje mi się że zaczynam czuć ruchy, takie delikatne że ledwo ledwo i też bardzo nisko :) aż oddech wstrzymuję :) uciekam bo muszę jeszcze kąpiel naszykować córce ...a tak mi się nie chce :)

Ja tez nie bede karmić piersią. Jedynie na czas pobytu w szpitalu, bo z tego co słyszałam od znajomych, nie pozwalaja karmic butelką. A po powrocie do domu zamierzam od razu startować z butlą. Nie czuje instynktu do karmienia piersią.. być może po kilku próbach mi to minie. O wy wstrętne palaczki!! Rzuccie to swinstwo, wiecie ze dym papierosowy jak mało co, przenika bezposrednio do wód płodowych i do dziecka? Wasze dzieci sa jeszcze w pełni niewykształcone, a juz trute smołą. Panna Młoda, jezeli nie potrafisz rzucic palenia, to ogranicz (choć 10 papierosow to kolosalna suma) i nie pal całej fajki tylko bierz po 3-4 machy.

Keerah, to kolejny mit, z tymi ruchami po lewej/prawej stronie. Tak jak i ksztalt brzucha, itp.. Ruchy są tam gdzie jest Twoje bejbi;) moje jajeczko zagnieździło sie z prawego jajnika i po prawej stronie, dzidzius tez rusza sie po prawej, rzadko kiedy czuje po lewej stronie. Prawa strona i chłopiec :]

Gość madziulah
ja bym chciała karmić piersią przynajmniej do czerwca a potem przyzwyczajać dzidzie do butelki by nie było problemu jak wrócę w we wrześniu do pracy

O jezu, ja nie wierze w zadne takie gadanie, tak tylko wspomnialam co slyszalam. Naprawde ksztalt brzucha to klamstwo? No co ty nie powiesz. :S A kto ci wyliczyl z ktorego jajnika ci jajko wyskoczylo? Macice masz tylko z prawej strony ze po prawej ci sie tylko maly rusza? :S

Gość Panna Młoda 22
U mnie jest 16 tydzień i ja żadnych ruchów dzidziunia nie czuję.. ale nie martwię się, bo wiem, że wszystko jest ok:)

Gość Bentonowa
Jak mleko będzie to ja chcę karmić z cyca- taki potencjał aż szkoda zmarnować :) myślę, że 6 miesięcy powinno mu wystarczyć bo nie wyobrażam sobie karmić Małego po powrocie do pracy

Gość InLoveee
Panna Młoda tylko przez 9 miesięcy musisz zapewnić swojemu dziecku jak najlepsze warunki do rozwoju, naprawdę to tak dużo dla Ciebie? Później będziesz wyła jak urodzisz dziecko z jakąś wadą, niską masą urodzeniową, jak dziecko dostanie mało punktów po urodzeniu, albo poronisz. To nie jest jakieś niewiarygodne wyrzeczenie. Twoje dziecko ma tylko jedną szansę rozwinąć się w Twoim brzuchu, kształtują mu się narządy, do 6 miesiąca tworzą szare komórki, swojemu dziecku już zapewniłaś super start.

Gość InLoveee
Nie potrafię tego zrozumieć jak można truć własne dziecko. Ja też paliłam parę lat, ale rzuciłam z dnia na dzień parę miesięcy przed ciążą jak tylko postanowiliśmy mieć dziecko. Więc nie rozumiem czegoś takiego jak nie mogę się opanować :/ dla chcącego nic trudnego, mnóstwo kobiet potrafi rzucić i instynkt macierzyński wygrywa z nałogiem, bo żadna dobra mama nie będzie miała sumienia otruwać swojego maleństwa.

Gość agusia18204
Palenie rzucilam jak zrobilam test a bylo to dosc pozno bo w jakims 7tc zrobilam test spalilam ostatnia fajke i zakonczylam na tym chociaz ciagnie mnie ale nie potrafilabym palic czulabym sie winna gdyby potem malenstwo bylo chore chociaz znam dziewczyny ktore palily cala ciaze dziwnie to wyglada kobieta z brzuchem i fajka. Co do karemienia to chcialabym jak najdluzej chociaz niie wiem czy to wogole bedzie mozliwe bo mam dosc wklesle brodawki i musze duzo przy nich pracowac by zaczely byc normalne.

Agusia, sporo się naczytalam o wklęsłych brodawkach, że podobno da się itd. organizm sam wie co robić... ja mam inny problem - tylko się nie śmiejcie :) mianowicie chyba nie mam dziurek do karmienia... kiedyś jak miałam 13 lat pewna gin wystraszyła mnie, że mogę mieć problem z karmieniem bo mam tak jakby zarośnięte dziurki bo faktycznie cały czas przez lata mam takie jakby strupki ze skórki w miejscach dziurek i kazała mi kiedyś przemywać rumiankiem ale nie przemywalam chyba zacznę ...:(

Nie wiem o co chodzi z tymi fajusami, bo sama nigdy nie paliłam. No ale jak to szkodliwe to wszystkie wiemy. Z kolei jeden z najlepszych ginów w moim miescie (i nie tylko on) twierdził ,że szybkie i gwałtowne odstawienie nałogu może przysporzyć wielu problemów, doprowadzić do poronienia i takie tam... no tak jak przy detoksie organizm może szaleć i się bardzo męczyć. Nie wiem na ile to prawda, bo to nigdy nie było mi potrzebne, no ale tak pisze w ramach pocieszenia :) co nie znaczy, że nie powinno się stopniowo ograniczać aż do całkowitego rzucenia. Moja mama paliła w ciązy i brat jest alergikiem, astmatykiem i ma często problemy zdrowotne. Więc mówi samo przez siebie. Co do karmienia piersią - czemu nie chcecie karmić? Samo zdrowie dla maluszka, a dla Was czysta wygoda :) Poza tym szybciej się chudnie, macica szybko się obkurcza gdy się karmi. W mleku jest i picie i pokarm. Ja byłam zbyt leniwa na butelkę. Nie wyobrażałam sobie parzyć i przygotowywać butelek i moczków, robić mieszanki, myć to wszystko potem... :) meczyć się z kolkami, szukać odpowiedniego mleka... makabra. Szczególnie w nocy.A tak wyciągałam cycka i po sprawie :) Nie mówiąc już o tym, jaką frajdę to sprawia, niesamowita bliskość itp.. :) Ja karmiłam do 1,5 roku. Gdy mała miała 3 miesiące wróciłam na dzienne studia i dalej karmiłam. Nakarmiłam przed wyjściem, w międzyczasie 2-3 butelki bebilonu, potem od razu pierś jak wracałam. I tak przez 4 dni w tygodniu. Gdy miałam wolne to był tylko cycek. I tak do 7go miesiąca, potem zaczęłam wprowadzać inne pokarmy razem z cycem :) Dopiero gdy mała poszła do żłobka to całkiem odstawiłam ją od cyca :) Uważam że karmienie piersią jest czyms pieknym i meeega wygodnym dla mamy :) Co prawda tata wtedy jest wykluczony z karmienia, ale i tak w większosci robi to mama. Poza tym nie wyobrażam sobie budzić chłopaka w nocy do dziecka gdy o 6tej wstaje do pracy. Byłoby mi żal :) A wgl faceci mają ciekawą tendencję do niesłyszenia płaczu dziecka w nocy :) albo to kobiety są bardziej wyczulone :) Pamiętam jak budziłam się nad łóżeczkiem córki i zastanawiałam się jak się tam znalazłam podczas gdy ona spała. Potrafiłam wstawać co 5 minut i sprawdzać czy oddycha... miałam ja loty, miałam.... :)

Gość madziulah
lenka ja tam też żadnych dziurek nie widzę ;) pewnie pojawią się wraz z mlekiem :)

Gość InLoveee
Co do tego jajeczkowania to jak się dobrze zna swoje ciało to się czuje z którego jajnika wyszło jajeczko :) Ja wiem dokładnie kiedy mam owulacje i nie muszę niczego liczyć, bo po prostu czuję, że to teraz, z którego jajnika nie zawsze, bo często nie zwracam na to uwagi :)

Gość agusia18204
Lenka ja mam za to same dziurki tzn tylko wklesniecia. Piersi mnie strasznie bola wiec ciezko sie nimi zajmowac bo brodawki strasznie czule i wez tu je uciskaj.a co do jajeczek nie mam pojecia o co chodzi pierwsze slysze no ale okres mialam nieregularny i nie moglam sobie nic obliczac

Ja też czuję jajeczkowanie i wiem z której strony, choć wiadomo, nie zawsze :) a wiele kobiet po prostu nie zwraca na to uwagi. Sama nigdy nie zwracałam, dopóki nie bolało mnie raz mocno z lewej strony i lekarz mi wyjaśnił. Laseczki, nerwowo się zrobiło wśród Was, wyluzujcie hormony :* bo stres piękności szkodzi!

Gość gieniaswiat sie zmienia
Jak ja kocham matki polki co wszystko wiedza najlepiej i wszystkich pouczaja tylko swoich bledow nie widza,poracha