Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ksennaa

Czy uprawiacie sport w ciazy?

Polecane posty

Gość ksennaa

Jesli tak, to jaki? W jaki sposob dbacie o cialo, zeby po ciazy bylo nadal jedrne?

Gość o zesz w morde..............
chyba jednak nikt, bo topik nie cieszy sie popularnoscia. wszystkie leza na kanapie i zra chipsy przed telewizorem. No co, w koncu w ciazy wszystko wolno :P

Ja chodziłam na aerobic dla ciężarnych 2 x w tygodniu. Przynajmniej dopóki nie zaczęły się duszności. Codziennie min na 1 h spacer...choć teraz ta godzina w przełożeniu na dystans nie robi szału ;-) na basenie byłam też kilka razy i chyba zacznę znowu.

w 1 ciąży był basen do 37 tygodnia, gimnastyka w szkole rodzenia i ćwiczenia w domu. w 2 ciązy był basen do 38 tygodnia :P gimnastyka w domu, spacery z synem, biegi z przeszkodami (za synkiem), podnoszenie ciężarów (synka) do samiutkiego końca :)

Gość mamanadziii
no jasne, ja w 7 miesiącu grałam jeszcze w futbol amerykański na ataku, dopiero na początku 8 przestałam 🖐️

ale co jasne? co miałam się położyć i umierać, czy żreć? w domu 3 letnie dziecko to trzeba i podnieść i przytulić. a w środy i piątki na basen. jasne że nie było pływania po 60 długości :P ale 2-3 długości spokojnie pływać się da, trochę porozciągać mięśnie, poleżeć na wodzie, dać odpocząć kręgosłupowi kiedy z przodu wielka piłka lekarska wisi :D

Gość trzymaj...
ja w ciązy pływałam codziennie 1h. I tak do 34 tygodnia. urodziłam w 36 tygodniu :) Faktem jest,że zapach chloru pomagał mi na mdłości:)

Gość fgfhjghkjhkhjljlhgv
mala_agatka i nie wstydzilas sie lazic tak z tym brzuchem w kostiumie?

Gość mamanadziii
mała agatka- to nie było do ciebie, tylko do autorki :D 🖐️ nie spinaj :classic_cool:

:) spoko :) nie nie wstydziłam się :) mieszkam w Niemczech i pomimo giganta z przodu miałam lepszą figurę od coponiektórych pań które w ciaży nie były :D :D :D zresztą czego tu się wstydzić? ja urodzę i brzuch zniknie :) zresztą brzuszek ciążowy jest ładny, jakikolwiek wielki by nie był :) kiedyś wychodzę z basenu, mały chłopiec ok 7-letni siedzi na brzegu i na mnie patrzy im bardziej się wynurzałam i im więcej brzucha było widać tym ten większe oczy i szerzej otwarte usta miał :D jego wyraz twarzy - bezcenny :D

Gość dla mnie brzych ciążowy
Jest obrzydliwy. A jestem matką dwójki dzieci. Swojego się brzydziłam i innych się brzydzę.

Spacery codziennie, basen raz w tygodniu, mimo że czasem luki robiłam;-) najlepszym sportem są porządki domowe i sprzątanie po remontach;-)

Gość Mamuśka007
2 x w tygodniu gimnastyka dla ciężarnych, codzienne spacery z psem 2-3 x dziennie, różnej długości, ćwiczenia na piłce w domu parę razy w tygodniu. Wszystko od 13. tygodnia, poza spacerami z psem, bo pies sikać musi;). Z basenu zrezygnowałam, bo bałam się infekcji. Ale gdyby nie to, to bym chodziła. Nie widzę nic wstydliwego w ciążowym brzuchu na basenie. To zaniedbane baby nie w ciąży mają się czego wstydzić.

jeszcze na poczatku siódmego mies jezdziłam rowerem, trasy nawet i 15 km dziennie. Teraz spacery nie :codziennie ale co drugi dzien i różnie od 4-10 km zależy jaka pogoda. I jedno i drugie z przerwami miedzy trasami, nie np 10 km pieszo bez przerwy :p ciąża nie choroba.

Gość kasixa xd
ja codziennie jeżdżę na rowerku stacjonarnym około 20-30 minut, do tego godzinny spacerek. Zamierzam zapisać się na fitness dla ciężarnych ( 2 x w tygodniu ) ale to za jakiś czas ;)

Gość PreMediCare
Szanowne Panie, właściwie dobrany rodzaj aktywności fizycznej ma pozytywny wpływ zarówno na zdrowie, jak i samopoczucie przyszłej mamy. Poza regularnymi spacerami dla większości kobiet w ciąży bezpieczne jest pływanie, joga, pilates czy aqua aerobic. Niewskazane są natomiast dyscypliny, które wymagają znacznego wysiłku fizycznego lub mogą powodować upadki i kontuzje, na przykład jazda konna, na nartach i na rowerze, gry zespołowe, nurkowanie czy wspinaczka. Niezależnie od tego, na który sport się zdecydujemy, pamiętajmy o tym, by wybór skonsultować z ginekologiem. Rodzaj aktywności należy dostosować nie tylko do swojej kondycji, ale też etapu ciąży w poszczególnych trymestrach określone sporty mogą być bowiem niewskazane. Dlatego trzeba pamiętać, że nie wystarczy zgoda lekarza wyrażona przed rozpoczęciem treningów. By upewnić się, czy określona aktywność jest w danym momencie odpowiednia, należy konsultować to z ginekologiem podczas każdej wizyty kontrolnej. By wykluczyć ryzyko komplikacji warto także wykonać nieinwazyjne badania prenatalne, takie jak USG i testy biochemiczne z krwi kobiety w ciąży, które dostarczają istotnych informacji na temat przebiegu ciąży oraz rozwoju dziecka. Zespół poznańskiego Centrum Badań Prenatalnych PreMediCare Wszystko Dla Zdrowia Dziecka

Gość gość
To ja odnowie. Ale troche inaczej. Jestem w 19tc, drygie dziecko po 5letniej przerwie, brzucha nie mam wcale, generalnie te dolegliwosci jak uczucie przejedzenia itp minely i .... PoJAWILA SIE OLBRZYMIA potrzeba ruchu. Przrd ciaza uprawialam sporty rozne mozna powiedziec bylam zawsze dosc aktywna, ale nie nalezalam nigdy do tych osob ktore co sride i piatek chodza na pilates a we wtirki i piatki biegaly. Chodzilam jak mialam potrzebe, duzo tez chodze- zamiast jechac tramwajem itp. Ale teraz mam takie uczucie jakbym musiala robic sto pompek dziennir, do tego dwiescie brzuszkow bo bez tego nie przezyje. Stad moje pytanie. Co Wy na to? Mam ulegac takim pokusom- bo niby podswiadomosc sama nam podpowiada co jest dobre a co nie czy wlasbie absolutnie- bo przeciez w ciazy naley sie raczej nie meczyc i nie przesadzac... Wizyte u lekarza mam za dwa tyg, a do tej pory nie wpadlam ba to zevy o takie rzeczy pytac. Moze Wy rozmawialyscie z lekarzem??

Gość gość
gosciu ja trenuje na silowni i niebawem bede w ciazy, wiec dyskutowalam to z trenerem i lekarzem i z tego co wiem w 1 trymestrze mozna wszystko jak przed ciaza, tylko odpadaja sporty gdzie jest ryzyko upadku z wysokosci (np. bungee) w 2 trymestrze wszystko, ale obciazenia mniejsze, a tetno nie powinno przekraczac 140 w 3 trymestrze juz lagodne, tetno takie jak fatburn czyli 60-70%HRmax

Gość radosny gosc
Dziekujeeeee. Dalas mi nawet nie wiesz ile radosci!!!!!!!!!! Od razu wskakuje w dres, mam ten sprzet, a wlasciwie moj narzeczony, ktory zaklada sie na klatke z zegarkiem, mierzy tetno, to wystarczy??

Gość Martina_04
Aktywna mama w ciąży :) Witam. Studiuję Fizjoterapię na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i piszę pracę magisterską na temat Aktywności fizycznej w czasie ciąży oraz jej wpływ na dolegliwości około ciążowe. Miałabym do pań ogromną prośbę o wypełnienie ankiety oraz krótkiego kwestionariusza. Ankieta jest anonimowa a dane w niej zawarte posłużą mi wyłącznie do celów badawczych przy pisaniu owej pracy. Z góry dziękuję za poświęcony czas po wypełnieniu ankiet postaram się w najbliższym czasie opublikować statystyki Link do ankiety: http://www.ankietka.pl/ankieta/13064...sie-ciazy.html Pozdrawiam Martyna S.

Gość gość
ja na poczatku lekko jezdzilam na nartach, ale oczywiscie z pelnym zabezpieczeniem, ktore kupilam u www.activsport.eu

Gość gość
Codziennie min 2h spaceru :D moje 10km dziennie musi być

Gość gość
wczoraj był 18 tydzień i 3 dzień i 2,5h spaceru = 10,5km :D

Gość gość
i seksy i sporty uprawiam