Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ddddddddddvfdsr

Jak sprawdzić czy diament jest prawdziwy?

Polecane posty

Gość ddddddddddvfdsr

Zamówiłam obrączki u jubilera i jedna jest z diamentami ale jak to sprawdzić czy na pewno i czy jubiler nas nie oszuka? Zamiast diamentów da cyrkonie lub inny kamień a policzy jak za diamenty?

Gość już wszystko wiem
skonsultuj się z innym jubilerem

Gość doopa w majtkach
mógł ci też dać złoto gorszej próby, najbardziej oszukuja na złocie moja sąsiadka kupiła sztablę 100g i sie okazało że tylko pozłacana a okazało sie przez przypadek, sztabki są w filii i nie wolno ich otwierać, maja niby certyfikaty ale dzis falszerze fałszują wszystko bardzo zręcznie

Gość ddddddddddvfdsr
No własnie też myślałam, żeby sprawdzić u innego jubilera. A orientujecie się może ile kosztuje takie sprawdzenie?

Gość brylant powinien posiadać
certyfikat

Gość moze znalazł też inne słońce
przejedź nim po szkle, jak powstanie rysa to znaczy że diament

Gość gość
Jeśli jubiler kupi diamenty do obrączki to będzie musiał mieć na nie certyfikaty które powinnaś dostać przy odbiorze obrączek. Nawet najmniejszy diament powinien być szczegółowo opisany. A jeśli nie ufasz jubilerowi to idź do gemologa. On Ci powie jakie to kamienie.

Gość gość
Należy wybierać tylko sprawdzone kamienie ze wszystkimi certyfikatami. Firmę z piękną biżuterią z diamentami jaką mogę polecić to Mart Diamonds.

Gość gość
Jubilerzy już oszukują klientów, sprzedając metale i kamienie wysoko powyżej ich realnej wartości. Kupcie coś, a potem spróbujcie sprzedać - dowiecie się, ile naprawdę jest warte. Nie dajcie z siebie idiotów robić. W Polszy prawdziwego rynku jubilerskiego nie ma, nie opłaca się kupować.

Nie ukrywam, że najbezpieczniejsze będzie skontaktowaniem się ze specjalistą, dla którego diamenty nie mają sekretów. Tylko wtedy uzyskamy gwarancję autentyczności danego kamienia 😉 Jeśli miałbym Ci kogoś polecić to z pewnością takie informacje mógłbyś uzyskać od Mart Diamonds. Zgłaszałem się do nich w podobnych sprawach i zawsze otrzymywałem rzetelne, prawdziwe informacje. 

Gość Gość

Podobno jest łatwy sposób :

Nalej wody do zlewu (wcześniej zatkanego). Zanurz pierścionek z diamentem. Diament pod wodą nadal będzie się błyszczał i puszcza łatwo refleksy. Cyrkonia nie będzie odbijać świetlnych refleksów, innymi słowy nie będzie błyszczeć pod wodą. 

Potem do drugiego jubilera sprawdzić, co na pewno kupiłeś i czy rzeczywiście to co zamawiałeś:) 

Gość KarolRogowski007

Samemu można gdybać i zastanawiać się, większość jubilerów, zegarmistrzów i znawców często się myli.
Żadne oko nie jest w stanie tego określić.
Ja skorzystałem z badań laboratoryjnych w Pollabo.pl - Wystawiają certyfikaty na diamenty i kamienie, raporty z dokładnymi parametrami. 
Uzyskałem certyfikat, który uznawany jest na całym świecie.
Polecam.