Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość <tośka>

teściowa nie pozwala mi zajmować się synkiem...

Polecane posty

Gość zyta !!
a po takiech glupich tekstach ,ze nie tak dzieciak ubrany ,ze za pozno kladziesz spac to bym odrazu jej powiedzal ze wlasnie jest juz pozno i chcesz miec odrobine prywatosci,ze jestes osoba dorosla i nie zyczysz sobie zeby wchodzila wam w wasze zycie z butami.....a jak sie pobeczy to zapytaj czego beczy?

Gość MartaKrakow
Ty jej nic nie mów i o zdanie nie pytaj, nie rozumiesz? jeszcze zabroni Ci brać dziecko bo to bo tamto... i żebyście we dwójkę się wybrali. Nic jej nie mów, tylko działaj. Nie potrzebujesz jej przyzwolenia. Co ty masz 5 lat?

Gość ale durna baba z ciebie
dajesz soba pomiatac i tyle! Przecierz to twój syn i ty nim radzisz, jak ona chce dziecka, to niech se zrobi. Normalnie nic innego jak zwyczajny tepy babszstyl z ciebie ze nie umiesz stanac przeciwko swiatu by byc blisko dziecka. Wiesz co, faktycznie moze najlepiej nie dotykaj syna! Zalosna baba :O :O :o

Gość -tośka-
nie, nic jej nie powiem, tylko nie wiem jak to zorganizować - jak zauważy, że pakuję jego rzeczy to zacznie podejrzewać i wymyślać...

Gość to w koncu
Dziewczyno, ale sek w tym, zebys nie uciekala na zadne wakacje sama z dzieckiem. Masz meza ! Razem podejmijcie jakas decyzje. Dziwie sie, ze dajesz tesciowej wejsc sobie na glowe-ona cie wyczula na pewno i wie, ze choc by nie wiem co zrobila i powiedziala, to Ty i tak ulegniesz ! Co z tego, ze jadla zuki z paczki? Jej sprawa. Masz osobna kuchnie, to gotuj dla Was.

Jakz auwazy to powiesz ze do mamy jedziesz i że wydawalo ci sie ze jej mówiląs o tym widocznie jej umknelo albo tobie ;) Ja tam bym powiedzialą na odchodnym bo po co się unosić itd. W końcu chcesz tam kiedyś wrócić i nie chodzi ci o spięcia z tesciową tylko o mozliwosc opieki nad synem. Tylko nie mow jej trzy dni wczesniej tylko przed samym wyjksciem z domu. Idź się lądnie pożegnaj ;) Żeby nie bylo ze zlosliwie wyjezdzasz. Wyjezdzasz na wakacje z dzieckiem i tyle. Mysle ze jak sie chwile sama zajmiesz maluchem to znajdziesz w sobie sile zeby sie jej postawic po powrocie. Na razie ci trzeba spokoju i mozliwosci zlapania kontaktu z dzieckiem a nie wielkiej awantury. Lepiej to zrobić w miarę "polubownie"

ale, że co ? zasłania dziecko rękoma i nogami, że nie masz do niego dostępu? kobieto to Twoje dziecko !! rób swoje a teściowa niech sobie gada a jak chce pomagać to wtedy gdy o to poprosisz..i tyle w temacie, też mi problem...

Gość to w koncu
No nie i teraz sie boisz, ze tesciowa przyuwazy ze sie pakujesz. a nawet jesli, to co z tego? nie masz swojego zycia, nie masz swojego zdania? Ile masz lat? to byla wpadka? Po tonie twojej wypowiedzi wynika, ze jestes niedojrzala, nie doroslas do malzenstwa i macierzynstwa. Kim ta tesciowa jest-jakims goru, przywodca?

Gość -tośka-
moja mama po moich relacjach chciała już przyjechać tutaj razem z tatą i się z nią rozprawić, ale ją powstrzymałam - nie chodzi przecież o to, żeby urządzać kolejną awanturę. mam nadzieję, że przekonam męża to tego pomysłu, a najlepiej jeśli pojedzie ze mną, wtedy raczej nie postawi się i nie zacznie wymyślać tysiąca powodów dlaczego mam nie jechać.

Gość -tośka-
mam 25 lat, to nie była wpadka, tylko planowane i oczekiwane dziecko.

Gość to w koncu
Okreslcie z mezem jakies zasady wspolmieszkania z tesciowa, tak nie moze byc. cos mi sie wydaje, ze wybielasz meza a tak naprawde to boisz sie postawic i jemu i jej-bo wiesz, ze on trzyma strone matki.

Tesciowa jest matką jej meza babka jej syna i osobą u ktorej mieszka. No nie zawsze mozna trzepnac drzwiami jak radzi kafeteria. Jak nie "rozwiedź się" to "wyprowadź się". ale na serio ie kazdy ma gdzie za co itd. ;) Problemów sie nie rozwiazuje odwracając sie do nich plecami. Autorka moim zdaniem potrzebuje czasu z dziekciem żeby dojsc do siebie po porodzie, połogu, chorobie, poznać swoje dziecko i pobyć z nim. Moze po 2 tyg jak wrócisz bedziesz na tyle silna zeby powiedziec tesciowej "ja to potrafie i zrobie to sama dziekuje za pomoc!" ;) A moze jednak czesc tej pomocy ci się rpzyda i po prostu coś ustalicie jakiś zakres tych babcinych obowiazków względem wnuka. Ale po co robic aferę? Co to ma na celu?

Gość -tośka-
nie, nie jest tak, że wybielam męża. jasno napisałam jakie jest jego zdanie i jak to wszystko wygląda z jego strony. wiosenna mamo - masz rację, ja też nie chcę robić awantury, dlatego, że w najbliższym czasie na pewno się nie wyniesiemy z tego domu i nie chcę mieć nieprzyjemnej atmosfery, bo jakby nie było, to ciągle jest jeszcze jej dom, a nie nasz, więc to ona jest bardziej u siebie...

Męza zabierz ze sobą. Jak zobaczy ze po 2 tyg wylacznie twopjej opieki synek żyje i ma sie dobrze to moze stwierdzi ze pomoc mamy nie jest taka konieczna na kazdym kroku bo z Ciebie jest calkiem niezla mama ;) No i bedziesz miala w nim wsparcie. Bo pewnie teraz nie masz tak specjalnie

Gość to w koncu
Dobrze-tesciowa jest matka meza, babcia wnuka-ale to nie oznacza, ze moze sobie robic wylacznosc co do dziecka ! wiem, ze nie latwo sie wyprowadzic, gdy sie nie ma za co. ale moze tez byc tak, ze wszelkie rozmowy z tesciowa nic nie dadza, bedzie gesta atmosfera, na bank ktoras strona wybuchnie i wtedy tesciowa moze powiedziec-to moj dom i moje zasady. Tak powiedziala tesciowa mojej siostrze, gdy ta i maz chcieli miec troche prywatnosci i nie chcieli ciaglego wtracania sie do dziecka.

Gość to w koncu
Wiosenna-nie przesadzasz? Od kiedy to trzeba udowadniac mezowi, ze zona nadaje sie do opieki nad ich wspolnym dzieckiem? To fajny maz, ktory uwaza pomoc swojej matki jako niezbedna-jak by sugerowal, ze matka dziecka sobie nie radzi.

Gość -tośka-
właśnie - też mi się wydaje, że mąż za bardzo we mnie nie wierzy, trochę się boi, żebym ja sama się zajmowała synkiem, a do mamy ma ogromne zaufanie... i chciałabym mu pokazać, że się myli, tylko, że teraz nie mam jak.

Moze ale moze się tez zachowac inaczej i po tych 2 tyg cos do niej dotrze. Warto jej dac szanse , sobie, dziecku (zeby mialo w przyszlosci dobre zdrowe kontakty z dziadkami) a jesli to nie poskutkuje to dopiero podjąć powazniejsze kroki.

Nie przesadzam ;) Zresztą przeczytaj co autorka napisała. Ludzie są rożni zarówno faceci jak i kobiety. Niektórzy tak mają jak są pomiedzy młotem a kowadlem ze wybierają tego kto mu "truje" do ucha najdluzej , a jednak matka dluzej to robi niż zona ;) Z tym krzykiem się nie powalczy. Tylko dobrocią ;)

Gość to w koncu
Autorko, bez urazy, ale mi jakos tez trudno w ciebie uwierzyc, skoro dajesz kazdemu wlazic sobie na glowe. Relacje relacjami, ale zasady powinny byc-Ty dbasz o samopoczucie tesciowej, nie chcesz awantur-ok-ale niech to dziala w obie strony. Moja siostra ma spokoj, odkad sie wyprowadzili-ale ona i maz podjeli ta decyzje-poslowach tesciowej, ze to jej dom. Maja daleko do tesciow, widuja sie kilka razy w roku-i relacje o niebo lepsze. Nie ma juz wtracania sie. Nie wiem, wiele osob uwaza, ze mieszkanie w takim wielopokoleniowym domu do niczego dobrego nie prowadzi-ze zawsze beda zgrzyty.

Gość to w koncu
Wiosenna-ach, bronisz tego mezusia autorki. widac troszke maminsynek z niego. Co to ma byc- mezus miedzy mlotem a kowadlem, co to ma byc, zeby autorka musiala mu udowadniac ze sama sobie z dzieckiem poradzi? Matka matka, ale to z autorka wzial slub i planowal dziecko-teraz to jego najblizsza rodzina. Dziekuje za takiego faceta, ktory poslucha tego, kto dluzej mu truje :P

Nie bronie ale postaw sie w jego sytuacji trochę empatii ;) Wziął ślub ale matka to matka nie? Zresztą to chyba trochę nie w temacie ale wydaje mi się ze najgorsze co mozna zrobic to kazać komuś wybierać między dwoma bliskimi osobami. To robienie krzywdy tej osobie i tyle. Lepiej to załatwić tak żeby uniknąć takiej sytuacji jeśli się da, a moze się da. Ja nie ejstem zwolenniczką palenia za sobą mostów. Raz tak zrobilam i zalowalam. Udalo mi się to naprawić i wiem teraz po tej nauczce że to jest wyjscie ostateczne a nie sposob na każdą pierdolę.

Gość CHYBA CIE POKRĘCIŁO
do -tośka- nie wierzę w to co czytam, po prostu w głowie nie mieści mi się sytuacja że ktoś może być tak zdominowaną przez starą babę ciotą............. ŻAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! weź lepiej jej to dziecko oddaj a zresztą pewnie ci je i tak zabierze a ty się pewnie rozpłaczesz bo tyle potrafisz. To się ładnie nazywa "bezkonfliktowość"

Ja pier*ole. Jakbym o swojej teściowej czytała. Miałam taką samą sytuację tyle, że przez dwa dni. Pojechaliśmy do rodziców męża, ja na uczelnię a teściowa "podprowadziła" małego mężowi i przeżywała drugie macierzyństwo... Tyle, że jak wróciłam to nie bardzo mi dziecko chciała oddać. I z tekstami do mnie "że ona to lepiej zrobi, ona się lepiej zna, ona wychowała jedno dziecko to i z wnukiem da radę". Powiedziałam krótko, że już jedno dziecko miała do wychowania, więc niech pozwoli mi się zająć moim synem. Zabrałam jej małego pomachałm rączką i poszliśmy spać. I skończyło się, teraz za każdym razem pyta czy może np. zabrać małego do ogrodu. Wiosenna ma racje autorko. Musisz ustalić zasady i koniec, bo się wpedzisz w depresję.

Gość to w koncu
Czy ja napisalam, ze ma wybierac? Niech ustala z autorka pewne fakty i niech moze synus powie matce kilka slow, nie awanturujac sie oczywiscie. No chyba, ze synek uwaza, ze to mamusia ma racje a zona przesadza-bo na to mi tu wyglada. Poza tym ludzie sa-fakt-rozni. Moja siostra gadala swojej tesciowej, najpierw prosba potem grozba, jej maz stal po jej stronie, tez tesciom sie sprzeciwial, chcial wyegzekwowac poszanowanie ich prywatnosci i podejmowania wlasnych decyzji (mieszkali razem, ale byli niezalezni finansowo)-nic to nie dalo. Byl foch, obraza na dwa dni i potem od nowa. wiec sie wyprowadzili-bo innego wyjscia nie bylo.

Nie znam meza autorki ale znam kilka osób które pójdą do rozmówcy nastawieni na rozmowę ze swoim zdaniem i powaznymi argumentami a wyjdą ze zdaniem rozmówcy ;) Tesciowa jest silna osobowościa i to widac po postach autorki. Myślę ze męza by przekonalą bo na niego sposoby ;) Nie tupie noga tylko mówi "to dla waszego dobra dzieci. Jestem stara, życie mnie nauczylo i chce zeby wam bylo lzej". No i jaks ie postawic dobrej mamie? Dobrej babci? Dobrej tesciowej ktora chce pomóc ;) Serce krwawi. Autorka nawet sie daje mimo ze to nie wiezy krwi a co dopiero synek?! Na to ze maz walnie piescia w stol bym nie liczyla ;) Nie wszyscy mają takie charaktery że to potrafią ;) Trzebna coś ustalić bez 2 zdań, ale na spokojnie bo dobra babcia może roznie zareagować niezbyt korzystnie dla autorki jej meza i syna. Ale to teraz 2 rzedna kwestia Z tego co wyczytalam to autorka potrzebuje oddechu! Poród, polug, choroba zachwiana gospodarka hormonalna, przygnebienie, dziwne emocje itd. Dużo tego i problemy się wtedy wydają wieksze niż są w rzeczywistości. Tak sie czasem dzieje. Wydaje mi sie ze autorka potrzebuje czasu z synem bez dominującej tesciowej. Musi dojsc do siebie i tyle. A reszta poźniej. Jak sie wszystko uloży w autorce. Jak się doprowadzi do pewnego porządku psychicznego i bedzie na tyle silna żeby się postawić bo teraz nie ejst i ją zdepczą!

Wiecie co ... zasady zasadami, ale co do wspólnego mieszkania, to można ustalać zasady co do płacenia rachunków, opieki nad domem, sprzątania wspólnej przestrzeni, remontów i zapraszania większej liczby osób. Ale "mój dom i moje warunki" dotyczące opieki nad dzieckiem?? No cholera jasna, aż się we mnie gotuje ! Autorko, trochę brak mi słów, bo nie wiadomo co powiedzieć.. dajesz dyrygować własnym dzieckiem i sobą, co z Ciebie za matka? Jak chcesz ochronić własnego synka, wychować go, jak sama siebie ani ochronić nie potrafisz, i w dodatku dajesz się wychowywać i sterować teściowej? Przecież to TWOJE dziecko. Co ma teściowa do niego, oprócz pokrewieństwa ? Wdzięczność za pomoc to jedno, ale bez jaj, sytuacja jest chora. Stawiam na następny topik za jakieś 2 lata "synek woli spędzać czas z babcią, śpi z nią i mówi do niej "mamo", a odemnie ucieka, co robić" ..

Gość Zazwyczaj piszę w takich
sutuacjach słowa otuchy ale tu moge tylko współczuć dziecku że ma tak bezradną i bojaźliwą matkę. Dziewczyno ty nawet własnego dziecka nie obronisz bo nawet się do niego nie zbliżysz kiedy cerber łypie okiem. Straszna sierota z ciebie i do tego żeby dać od siebie odsunąć własne dziecko i dać się tak manipulować???? Aż przecieram oczy bo jak słowo nie wiedziałam że są tak słabe osoby na świecie, myślałam że to ja jestem zbyt mało asertywna.

Gość to w koncu
Wiosenna, w wielu kwestiach przyznam ci racje. Ale na pewno nie w tej, ze biedny mezus autorki jest miedzy mlotem a kowadlem, ze slepo wierzy w intencje swej mamusi. Co on, wlasnego rozumu nie ma? Taki podatny na manipulacje? Szkoda tylko, ze w zone nie taki wpatrzony jak w matke. Jesli faktycznie autorka nie wyolbrzymia (przez czynniki przytoczone przez ciebie, wiosenna), to maminsynek z niego i autorka zawsze bedzie na straconej pozycji. Ja mialam raz zgrzyt z tesciowa. Spokojnie powiedzialam, ze sie z nia nie zgadzam i uwazam inaczej, ale i dziekuje za dobre intencje. A do niej jak by grochem o sciane ! Zalila sie tesciowi i mojemu mezowi, ze przeze mnie plakala w nocy. To przedstawilam mojemu sytuacje (nie byl przy tym) i powiedzialam, ze moze teraz ja sie poplacze, bo tesciowa postapila wbrew mnie. Maz od razu przyznal racje mi. Zreszta czesto tak mielismy, ze tesciowa najpierw dzwonila do mnie, chciala postawic na swoim, a jak jej odmowilam i podziekowalam, to maglowala mojego meza, ktory w pierwszej chwili nawet i by zgodzil sie z nia dla swietego spokoju-ale zawsze potem siadalismy i obgadywalismy sprawe i tesciowa nie miala sily przebicia.