Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość loojlknlknlknklnlnlknl

ile wg Was wynosi koszt utrzymania ....................................

Polecane posty

Gość moja siostra
oj mam pojecie,nie mam wlasnych dzieci,ale otaczam sie znajomymi z dziecmi i jak ktos chce narzekac to bedzie narzekal. A jesli te wakacje byly na kredyt to co? Ojcie po rozwodzie ma brac kredyt zeby mamusia z dzieckiem na wakacje jechala? nie mozna wszystkiego generalizowac,ale nie mwocie mi ze tylko ojciec ma placic za przyjemnosci dziecka bo wiele matek tak wlasnie uwaza.

Gość ale jazda aa
komputer sredno liczy sie co piec lat ( zalozenia prawnika ) kosztuje 2500 : 60 m-cy = 42 zł komputer 42 zł - sam zakup , nie liczac w miedzy czasie napraw :) konserwacja rowera 10 zł jedzenie : sniadanie 3zł , obiad 8 zł , kolacja 3 zł ( liczac w tym tez owoce i slodycze ) razem 14 zł ubrania : wiosna . spodnie kurtka . buty . koszulki x 3 , majtki , skarpetki lato : spodenki , spodnie , skarpetki , koszulki x 5 , obuwie x 2 jesien : buty , koszulka x 1 zima : kurtka, buty , spodnie koszulki szkoła : podreczniki . komitet , ubezpieczenie , strój wf , przybory szkolne , plecak co drugi rok ( jesli tyle wytrzyma ) telefon i doladowanie chocby za 20 zł na m-c obliczenia na rok :' komputer 500 zl jedzenie 420 zl x 12 = 5000 ubrania : wiosna 200 lato 150 jesien 100 zima 200 szkola 1000 zł telefon 40 zł inne wydatki : basen , kino , wycieczka szkolna 600 zl razem ( wiele pomijajac ) 7790 zł : 12= 650 zł do tego dochodza opłaty srednio 300 zł i razem 900 zł trzeba dziecku kupic witaminy , leki , posciel , odswiezyc pokoj czy wyremontowac , bilet na autobus czy tramwaj , prezent na urodziny dla kolezanki , wyjscie na pizze , torebke , piłke , kolczyki , bransoletke , perfum , chocby weekend nad morzem raz w roku lista jest długa i rośnie wraz z wiekiem dziecka , oj bardzo rosnie te wyliczenia sa bardzo skromne

Gość ghh
16:25 [zgłoś do usunięcia] moja siostra oj mam pojecie,nie mam wlasnych dzieci,ale otaczam sie znajomymi z dziecmi i jak ktos chce narzekac to bedzie narzekal. A jesli te wakacje byly na kredyt to co? Ojcie po rozwodzie ma brac kredyt zeby mamusia z dzieckiem na wakacje jechala? nie mozna wszystkiego generalizowac,ale nie mwocie mi ze tylko ojciec ma placic za przyjemnosci dziecka bo wiele matek tak wlasnie uwaza. tylko ktos bardzo nie odpoweidzialny bierze kredyt na wakacje :) czyzby ojcu zmniejszyła sie pensja gdy sie rozwiodł ? zapewne nie ! to dlaczego wylicza dzieciom ? miedzy przyjemnosciami a uzasadnionymi potzreabami jest ogromna róznica , ja mówie o tych drugich :)

Gość ghh
nieodpowiedzialny *

Gość kakakaalickakakakakaka
Ja uważam ze oboje rodzice powinni po rowno dawac na dziecko bez wzgledu na to z kim mieszka. Rodzic ktory mieszka z dzieckiem na codzien nie bierze pewnych rzeczy pod uwagę. Np ojciec płaci alimenty na te dni w ktore dziecko jest z matka. Zabierając dziecko w wekendy rowniez wydaje sie pieniadze szczegolnie ze dziecko nie idzie na pol dnia do szkoly, trzeba mu ten czas jakoś rozplanowac, a to kino a to basen to tez kosztuje

Gość ikgj
jesli to dziecko gdziekolwiek zabiera , a jesli nawet go nie odwiedza i nie kontaktuje sie w zaden sposób ?

Gość kakakaalickakakakakaka
Chyba ze facet nie interesuje sie dzieckiem wogole i jeszcze placic nie chce to przegiecie. I taki niczym sie nie martwi, ma wszystko w dupie a moj facet placi zabiera czesto dziecko i jeszcze jego byla ma problemy

I. KOSZTY KRÓTKOOKRESOWE 1. Wyżywienie bułki2dzieńsztuka0,30 zł18,00 zł chleb tostowy0,5tydzieńsztuka4,50 zł9,00 zł masło, margaryna0,25tydzieńsztuka5,00 zł5,00 zł sery0,2tydzieńkg20,00 zł16,00 zł mięso, wędliny0,5tydzieńkg25,00 zł50,00 zł mleko, śmietana, jogurt2dzieńopakowanie1,50 zł90,00 zł jajka2tydzieńsztuka0,80 zł6,40 zł olej0,1miesiąclitr6,00 zł0,60 zł herbata, kakao, napoje instant2tydzieńpaczka6,00 zł48,00 zł ziemniakitydzieńkg0,00 zł ryż, kaszetydzieńkg0,00 zł makaron1tydzieńpaczka3,00 zł12,00 zł cukier, sóltydzieńkg0,00 zł mąka, bułka tarta0,1tydzieńkg2,00 zł0,80 zł dżemy, krem czekoladowy etc.0,2tydzieńopakowanie5,00 zł4,00 zł płatki śniadaniowe1tydzieńpaczka6,00 zł24,00 zł puszki warzywne, przecierytydzieńsztuka0,00 zł ryby, paluszki rybnetydzieńkg0,00 zł budyń,kisiel3tydzieńsztuka1,00 zł12,00 zł przyprawy (majonez, musztarda)1miesiącsztuka4,00 zł4,00 zł 2.Słodycze, chipsy ogółem2tydzieńopak.2,00 zł16,00 zł 3.Owoce + warzywa + soki warzywa0,5tydzieńkg510,00 zł owoce1,5tydzieńkg424,00 zł soki owocowe i warzywne3tydzieńlitr2,70 zł32,40 zł 4.Środki czystości mydło0,25tydzieńsztuka2,00 zł2,00 zł pasta do zębów1miesiącsztuka5,00 zł5,00 zł ręczniki papierowe0,25tydzieńsztuka2,00 zł2,00 zł wata kosmetycznamiesiącsztuka0,00 zł żel do kąpieli0,52 tygodniesztuka7,00 zł7,00 zł szampon0,252 tygodniesztuka10,00 zł5,00 zł preparaty do higieny intymnej2 tygodniesztuka0,00 zł dezodorant0,25miesiącsztuka6,00 zł1,50 zł szczot do zębów1miesiącsztuka9,00 zł9,00 zł szczot.do włosówkwartałsztuka0,00 zł spinki, gumki do włosówmiesiącsztuka0,00 zł gąbka do myciakwartałsztuka0,00 zł płyn do mycia naczyń0,1miesiąclitr5,00 zł0,50 zł płyn do czyszcz.sanit.,szyb0,1miesiącsztuka7,00 zł0,70 zł płyn do płukania tkaninmiesiąclitr0,00 zł wybielacz, odplamiacz0,25miesiącsztuka2,00 zł0,50 zł papier toaletowy5miesiącsztuka1,00 zł5,00 zł chusteczki hig.,waciki3miesiącpaczka1,00 zł3,00 zł proszek do prania1miesiąckg5,00 zł5,00 zł 5.Kultura książki i czasopisma2 tygodniesztuka0,00 zł kino/biletymiesiącsztuka0,00 zł teatr/biletykwartałsztuka0,00 zł wystawy/biletykwartałsztuka0,00 zł koncerty/biletykwartałsztuka0,00 zł 6.Sport spodenki kwartałsztuka0,00 zł koszulkamiesiącsztuka0,00 zł strój kąpielowy, czepek, okulary0,25kwartałkomplet15,00 zł1,25 zł strój na gimnastykę szkolnąkwartałkomplet0,00 zł inne ubiory sportowe (np. judo)1rokkomplet50,00 zł4,17 zł trampkikwartałpara0,00 zł 7.Zajęcia dodatkowe sportowe0,25tydzieńgodzina80,00 zł80,00 zł edukacja (np. korepetycje)2tydzieńgodzina40,00 zł320,00 zł składki członkowskie (np. kluby)rokopłata0,00 zł inne (artystyczne, hobby)tydzieńgodzina0,00 zł 8.Kieszonkowe telefon komórkowymiesiączłotych0,00 zł kieszonkowe1miesiączłotych45,00 zł45,00 zł 9.Wydatki szkolne książki1rokkomplet300,00 zł25,00 zł zeszyty5kwartałsztuka2,00 zł3,33 zł pomoce naukowe10roksztuka5,00 zł4,17 zł artykuły plastyczne1kwartałkomplet20,00 zł6,67 zł dojazdy do szkoły (judo)1miesiącryczałt20,00 zł20,00 zł opłata za pobyt w świetlicymiesiącryczałt0,00 zł basen opłata1miesiącgodzina8,00 zł8,00 zł obiadymiesiącopłata0,00 zł imprezy szkolne (np. kino)5roksztuka15,00 zł6,25 zł imprezy dziecięce (np. urodziny)miesiącsztuka0,00 zł składki klasowemiesiącryczałt0,00 zł ubezpieczenie1rokopłata50,00 zł4,17 zł czesne w szkolerokopłata0,00 zł komitet rodzicielski1miesiączłotych10,00 zł10,00 zł 10.opłaty za mieszkanie ogółem ( czynsz + media)1miesiączłotych300,00 zł300,00 zł 11.medycyna lekarstwa1kwartałzłotych30,00 zł10,00 zł profilaktyka (np. witaminy)miesiączłotych0,00 zł pakiet świadczeń w klinicemiesiącopłata0,00 zł wizyty lekarskie (dentysta)1kwartałzłotych50,00 zł16,67 zł wizyty lekarskie (dentysta)1kwartałzłotych0,00 zł0,00 zł 12.Pozostałe zabawkimiesiączłotych0,00 zł lp.pozycjailośćokresmiaracenakoszt / 1 m-c II. KOSZTY ŚREDNIOOKRESOWE 1.buty obuwie domowe1kwartałpara15,00 zł5,00 zł buty sportowe letnie1rokpara75,00 zł6,25 zł sandały1rokpara75,00 zł6,25 zł półbuty letnierokpara0,00 zł buty wizytowerokpara0,00 zł półbuty wiosenno-jesienne1rokpara60,00 zł5,00 zł buty zimowe1rokpara150,00 zł12,50 zł 2.bielizna majtki2kwartałsztuka5,00 zł3,33 zł podkoszulkikwartałsztuka0,00 zł skarpetki5kwartałsztuka6,00 zł10,00 zł rajtuzykwartałsztuka0,00 zł ręczniki1roksztuka10,00 zł0,83 zł piżama1kwartałsztuka20,00 zł6,67 zł 3.kurtka zimowa1roksztuka100,00 zł8,33 zł czapka, rękawiczki, szalik2roksztuka10,00 zł1,67 zł kurtka wiosenno-jesienna1roksztuka65,00 zł5,42 zł 4.spodnie, spódniczki, sukienki spodnie letnie krótkie4roksztuka15,00 zł5,00 zł spodnie letnie długie1roksztuka20,00 zł1,67 zł komplet dresowy1rokzestaw15,00 zł1,25 zł roksztuka0,00 zł roksztuka0,00 zł inneroksztuka0,00 zł 5.odzież bluzy3roksztuka40,00 zł10,00 zł sweterroksztuka0,00 zł koszulki, koszule4roksztuka25,00 zł8,33 zł spodnie jeans2roksztuka50,00 zł8,33 zł 6.komputer, sprzęt grający płyty muzycznemiesiącsztuka0,00 zł bajki i filmy video/dvdmiesiącsztuka0,00 zł programy komputerowekwartałsztuka0,00 zł grykwartałsztuka0,00 zł sprzęt komputerowy0,53 latasztuka3 000,00 zł41,67 zł radiomagnetofon / wieża audio2 latazestaw0,00 zł opłaty internetmiesiącryczałt0,00 zł 7.usługi fotograf (zdjęcie paszport i in.)rokkomplet0,00 zł fryzjermiesiączłotych0,00 zł lp.pozycjailośćokresmiaracenakoszt / 1 m-c III KOSZTY DŁUGOOKRESOWE 1.wakacje letnie wakacje rodzinne1rok - -2000166,67 zł obozy/kolonie1rok - -1 500,00 zł125,00 zł 2.wakacje zimowe wakacje rodzinnerok - -0,00 zł obozy/kolonie1rok - -1 500,00 zł125,00 zł 3.święta Wielkanocrok - -0,00 zł Boże Narodzenie1rok - -100,00 zł8,33 zł 4.imieniny1rok - -50,00 zł4,17 zł urodziny1rok - - 50,00 zł4,17 zł 5.wycieczka szkolna wycieczka / zielona szkoła1rok - -500,00 zł41,67 zł 6.sprzęt sportowy, rehabilitacyjny rower2 latasztuka0,00 zł łyżworolki / wrotki12 latapara100,00 zł4,17 zł hulajnoga12 latasztuka100,00 zł4,17 zł łyżwy2 latapara0,00 zł narty12 latapara200,00 zł8,33 zł inny sprzęt sportowy2 latasztuka0,00 zł sprzęt rehabilitacyjny2 lata sztuka0,00 zł 7.naczynia kuchenne ogółemrok - -0,00 zł 8.okulary, aparaty, protezy okulary2 latasztuka0,00 zł aparaty ortodontyczneroksztuka0,00 zł aparaty słuchowe, implanty etc.3 latasztuka0,00 zł inne protezy2 lata - -0,00 zł lp.pozycjailośćokresmiaracenakoszt / 1 m-c IV KOSZTY DŁUGOOKRESOWE 1.kołdra i poduszka, pościel ogółem1roksztuka50,00 zł4,17 zł 2.dywan + wykładzina ogółem0,53 latasztuka200,00 zł2,78 zł 3.koc ogółem0,5roksztuka100,00 zł4,17 zł 4.wyposaż. Pokoju dziecka + malowanie (firany, lampka itp.)0,3rok - -500,00 zł12,50 zł 5.meble ogółem0,53 lata - -2 000,00 zł27,78 zł RAZEM KOSZT UTRZYMANIA DZIECKA W JEDNYM MIESIĄCU1 983,62 zł Z CZEGO NA JEDNEGO RODZICA PRZYPADA991,81 zł

Tyle mi wyszło ze 2 lata temu. Dużo kosztuje miesięcznie nauka języka i nic się nie zmieniło. Dużo więcej, bo nie 80 zł tylko 250 zł wydaję miesięcznie na zajęcia sportowe. Dziecko wyjeżdża 2 razy latem i raz zimą na obozy sportowe. Koszt się nie zmienił. Doszedł fryzjer raz w miesiącu bo młody dorasta. Cen ubrań nie wpisałam wygórowanych, a za spodnie dla młodego wydałam w H&M 99 zł (1 para). Wzrosły nam koszty mieszkania nie jest to już 300 zł na osobę ale 500 zł. Doszła karta miejska, prawie 50 zł miesięcznie. Przyplątała się choroba przewlekła. Koszt za 1 wizytę lekarską 150 zł, średnio raz na 2 miesiące (na państwowego lekarza czekała bym do przyszłego roku :( ) + 20 zł miesięcznie laki itd......itd......

Gość do mojej siostry
nie przyszło tobie na mysl,że twoja siostra prawdy tobie nie mówi abyś nie była zazdrosna,że jej wasi rodzice pomagaja? zadaj sobie troche trudu i wypełnij tabelkę http://www.grzybkowski-guzek.pl/pl/pro-publico-bono/167-koszt-utrzymania-maloletniego-nowe-arkusze-kalkulacyjne.html Na dole masz arkusze -koszty utrzymania dziecka,w zależności od wieku wybierz sobie arkusz,wpisuj ceny po przecinku-nie zawyżaj cen wlicz wszystko tak jak powinno być mieszkam z dzieckiem w mieszkaniu gdzie czynsz wynosi 800 zl,dolicz do tego opał w zimie i koszt ogrzania wody do mycia i kąpieli,dolicz prąd,internet,abonament rtv,doładowanie komórki, dolicz koszt zielonej szkoły -320 zł + kieszonkowe, kolonie-tylko jedne, w okresie wakacji-na 10 dni 750 zł + kieszonkowe,dolicz wyprawkę szkolną-koszt samych ćwiczeń i karty pracy, które muszą być nowe to wydatek 250 zł dla 6 klasisty Dziecko ma od urodzenia mniejsza jedna stopę 5 o cm-nie mogę kupić butów na wyrost bo się zabije w za dużym "laczku"-wkładka do butów robiona na wymiar z korka kosztuje 45 zł-dziecko nie chodzi w jednej parze butów przez cały rok więc policz sobie tylko same wkładki!!! Rehabilitacja w basenie po dofinansowaniu gdzie chodzi przez 10 mis w roku szkolnym 2 razy w tygodniu to wydatek 200 zł obiady w szkole 60 zł/mies-musisz doliczyć do tego przynajmniej dwa posiłki dziennie w domu oraz całodzienne wyżywienie w soboty i niedziele A ubiór? Jasne-nie kupuje dziecku oryginalnych koszulek czy spodni a zwykłe z molocha -koszt spodni minimum 80 zł-czy dzieciak w tym wieku ma chodzić non stop w jednych portkach? Kobietko jak sie postarasz o swoje dzieci i zostaniesz sama to wtedy tu wejdź i podyskutuj bo w tej chwili to rozmowa z tobą to rozmowa głodnego z najedzonym. I oby nie było-nie dostaje alimentów mimo,że mam zasądzone 800 zł-nie dostaję bo...PRACUJE

Gość mojej siostry
syn nie posiada telefonu komorkowego bo nie jest mu potrzebny,posiadal go jak byl chory w szpitalu przez prawie 3 miesiace po tym czasie tel wrocil do szuflady. Obcina mu wlosy sama bo w sumie to zadna filozofia obciac wlosy,sama to robie dla mojego meza. Obozy i owszem,raz w roku i na to siostra oszczedza kase caly rok. I nie rodzice jej nie pomagaja bo moj ojciec to skapy czlowiek i wiem ze nie daje im kasy.

Gość zZ Zniecierpliwiony
Czy same tyle płacą co wypisują? No i kto to sprawdza i kto o tych kosztach decyduje?. A od kiedy to służba zdrowia kosztuje? No ale jak się hrabinie nie chce zaczekać albo egzekwować swoich praw ...to niech sama zaczeka ..i niech sama za to płaci. A jeszcze liczą infrastrukturę mieszkaniową . A niech sobie tam robią co chcą ....tam mieszkają ...to i za to płacą . A nie chowają się pod parasolem dziecka .Na to już nikt się nie nabiera. No i jeszcze 10000 innych rzeczy. .Ale nikt przecież nie broni zaopatrzyć się nawet w 100 000. Trzeba tylko na to zarobić i za to zapłacić z własnych zarobionych pieniędzy. A nie udawać dobrą mamusię za pieniądze cudze . Na to też się nikt nie nabiera. Zarób, mniej ...i płać na co tylko ochota przyjdzie.Wymagania zaś .... to już nuda. Tego już chyba nikt normalny nie słucha.

Dzieci rozwiedzionych to najdroższy "typ" dzieci jakie są!

Gość kakakaalicjakakaa
A jeśli np chodzi o środki czystości to korzystaja z nich wszyscy nie tylko dziecko. Może jeszcze zacząć by liczyć ile kropel plynu do mycia zostało złóżyte na talerz dziecka :) Facet tez u siebie w domu to kupuje i nie wylicza czy dziecko zlozylo czy nie. Wystarczy wziasc rozwog i człowiek na na cale zycie ustawiony ;)

Gość do mojej siostry
zZ Zniecierpliwiony Czy same tyle płacą co wypisują? No i kto to sprawdza i kto o tych kosztach decyduje?. A od kiedy to służba zdrowia kosztuje? No ale jak się hrabinie nie chce zaczekać albo egzekwować swoich praw ...to niech sama zaczeka ..i niech sama za to płaci. A jeszcze liczą infrastrukturę mieszkaniową . A niech sobie tam robią co chcą ....tam mieszkają ...to i za to płacą . A nie chowają się pod parasolem dziecka .Na to już nikt się nie nabiera. No i jeszcze 10000 innych rzeczy. .Ale nikt przecież nie broni zaopatrzyć się nawet w 100 000. Trzeba tylko na to zarobić i za to zapłacić z własnych zarobionych pieniędzy. A nie udawać dobrą mamusię za pieniądze cudze . Na to też się nikt nie nabiera. Zarób, mniej ...i płać na co tylko ochota przyjdzie.Wymagania zaś .... to już nuda. Tego już chyba nikt normalny nie słucha. Ty byłes kretynem,jestes i takim zostaniesz!! Czynsz za metr kwadratowy w prywatnej kamienicy wynosi 11 zł!! Przy 56 m (2 pokoje,kuchnia,łazienka,wc) wynosi 616 zł. Kamienicznik liczy sobie 12 m/osobe wody i ścieków -nie pozwala mzałozyć licznika!! Wynajem mieszkania to koszt 1200 zł + opłaty więc nie pisz bzdur. Nie mam swojego mieszkania bo pan mąz przepił!!! Rehabilitacja dziecka wynosi tylko 200 zl. Dlaczego rehabilituję? Bo kolejki na rehabilitację sa tak ogromne,że dziecko łapie sie na nie jedynie 2 razy w roku-z nich również korzysta. Kto mnie rozlicza z kosztów poniesionych? Nikt!! Sama zarabiam i sama utrzymuje swoje dziecko. Uważam się za super mamę-od nikogo nie dostaje złotówki. Sama zarabiam swoimi łapkami. Jest tylko jeden problem-pracujac ponad siły siada mi zdrowie a moje dziecko jest non stop samo. Dzis mam na nie wpływ ale kiedy wejdzie w wiek dojrzewania... nie wiem czy zdołam utrzymać go przy sobie. Boje się,że wpadnie w złe towarzystwo. Nie mam matki ani ojca więc dziecko jest samo od rana do wieczora. I proszę cie stary idioto nie wypowiadaj się w tematach całkiem tobie obcych bo jedynie co robisz to siejesz ferment. Wszędzie gdzie sie wypowiadasz gadasz głupoty,tworzysz swoje własne bajki i opowiadasz sfałszowane historie. W temacie alimentów co jakis czas wracasz do tego co było juz wielokrotnie omawiane,udowadniane i wyjaśnione ale ty mimo wszystko powracasz do początku jakbyś miał alzheimera i o wszystkim zapomniał. Chcesz zwrócic na siebie uwagę-załóż sobie bloga i wstaw swoja fotke może znajdziesz kilka osób które z ochota beda tobie wtórowały. Póki co-nie wiesz to sie nie wypowiadaj

Gość do mojej siostry
mojej siostry syn nie posiada telefonu komorkowego bo nie jest mu potrzebny,posiadal go jak byl chory w szpitalu przez prawie 3 miesiace po tym czasie tel wrocil do szuflady. Obcina mu wlosy sama bo w sumie to zadna filozofia obciac wlosy,sama to robie dla mojego meza. Obozy i owszem,raz w roku i na to siostra oszczedza kase caly rok. I nie rodzice jej nie pomagaja bo moj ojciec to skapy czlowiek i wiem ze nie daje im kasy. Telefon jest potrzebny-nie widuje dziecka w ciągu dnia-pracuję. Ono samo chodzi na rehabilitacje i wraca po 19. Nie ma problemu kiedy jest jasno ale kiedy jest zima i o 16 robi sie juz ciemno taki telefon niestety musi być. Wydaje całkiem 25 zł na abonament więc nie jest to zawrotna kwota. Zapomniałaś,że dziecko nie ma nikogo kto sie nim zajmie pod moja nieobecność. Rano musze go obudzić bo sam zaśpi do szkoły-mnie juz nie ma o 5.30. Ja również oszczędzam przez cały rok na wakacje i nie tylko-to dla wielu normalne -przecież nikt mnie nie daje, ale niestety aby odłożyć trzeba najpierw zarobić a później z czegoś zrezygnować np z kosmetyczki albo z kina.

Gość kakakaalicjakakaa
Wiadomo sa i takie sytuacje gdy tatus nie raczy sie wogole dzieckiem zajac. Nie rozumiem tego zupelnie a kobiety musza sobie radzic. Wspolczuje. Ale te mamusie ktore siedza i za robote sie nie wezma tylio czekaja na alimenty sa zalosne

Gość do mojej siostry
xxx79 Dzieci rozwiedzionych to najdroższy "typ" dzieci jakie są! najbiedniejsze bo okaleczone,oskubane i odepchniete (nie wszystkie ale wiekszość) Jesli im tak zazdrościsz to porozmawiaj z jednym z nich-zapytaj czego chciałyby najbardziej wasza podłośc nie zna granic Dzieci w pełnych rodzinach maja duzo wiecej ale te koszty dzieli sie przez dwoje rodziców i nie sa tak odczuwalne obys nie musiała patrzec na taka tragedię u swoich własnych wnuków-może wtedy sobie przypomnisz jakie głupoty wypisywałas

Gość do mojej siostry
sorki ale ide jeszcze do pracy. gdzie moje dziecko? u swojego kolegi-dwie ulice dalej-kiedy wróce będzie około 22 wtedy się go zawołam do domu pa

No tak, okaleczone- i trzeba wynagradzać i koszt utrzymania tak 1500-2000 minimum.... Nie wiesz jaki jest mój status- więc nie oceniaj. Może sama jestem rozwódką, mam drugiego męża i wiem co znaczy być samą z dzieckiem i ile mnie to kosztowało!

Gość kakakaalicjakakaa
"do mojej siostry" ja rozumiem ze sa biedne bo z rozbitej rodziny dlatego jestesmy dla nich mile itd. Ale do cholery czy to moja wina ze ma rozbita rodzine, mamusia ja rozbila, wiec niech ona tego konsekwencje ponosi a nie ja

Gość do mojej siostry
kakakaalicjakakaa A jeśli np chodzi o środki czystości to korzystaja z nich wszyscy nie tylko dziecko. Może jeszcze zacząć by liczyć ile kropel plynu do mycia zostało złóżyte na talerz dziecka Facet tez u siebie w domu to kupuje i nie wylicza czy dziecko zlozylo czy nie. Wystarczy wziasc rozwog i człowiek na na cale zycie ustawiony racja przeciez samotna matka może sie wykapać w tej samej wodzie co i dzieci!! Dupe tez może myś po tym jak dzieci umyja nogi!! przeciez jej czysta dupa juz nie jest potrzebna!! Ja jestem sama z dzieckiem-wszystko co uzywam licze razy dwa bo przeciez dupy nie wycieram w ten sam papier co dziecko!! kobieto!! ogarnij sie i przestań dzielic włosa na 4!! alimenty to konsekwencja rozwodu!! zaproponuj tatusiowi mojego dziecka aby go zabrał do siebie i utrzymywał go dając wszystko to co ja daję. zapewniam-bede płaciła tylko co mam zasadzone a wiec 800 zł-róznica bedzie taka że ja bede płaciła a on nie płaci

Gość do mojej siostry
kakakaalicjakakaa "do mojej siostry" ja rozumiem ze sa biedne bo z rozbitej rodziny dlatego jestesmy dla nich mile itd. Ale do cholery czy to moja wina ze ma rozbita rodzine, mamusia ja rozbila, wiec niech ona tego konsekwencje ponosi a nie ja a dlaczego ty masz ponosic konsekwencje dziecka z rozbitej rodziny!! konsekwencje ma ponosic matka i ojciec a nie tylko matka czy tylko ojciec dobra ide papa

Gość kakakaalicjakakaa
Dlatego napisalam wczesniej ze wspolczuje kobieta ktorych byli mezowie sie dziecmi nie interesuja. Mi chodzi o takich co sie zajmuja

Gość kakakaalicjakakaa
W przypadku mojego faceta to ona zawinila bo zdradzala wiec z wlasnej perspektywy patrze. Nie mowie o kobietach ktore zostaly porzucone, oszukane i same

A nie udawać dobrą mamusię za pieniądze cudze Ty kreaturo mężczyzny!!!!!!! Myślisz że utrzymanie mojego syna jest finansowane tylko z alimentów???? Dokładam ponad połowę!!!!! A do tego zajmuję się synem non stop!!!! A do Ciebie idiotko "mojej siostry" nie będę obcinała włosów synowi w domu. Co to w ogóle za pomysły!!!!! Od tego jest fryzjer!!! A jeśli masz takie podejście to wydaje mi się że twoja siostra za dużo wydaje na dziecko. Powinna sama sadzić i zbierać warzywa i owoce. Robić z tego przetwory. Hodować kury i świnie. Ubijać je, robić wędliny. Mieszkać za darmo na działkach lub pod mostem. Grzebać w śmietniku i szukać tam ubrań. Może i do jedzenia coś tam znajdzie. Kretyni !!!!!!!!!

A co jeśli jest mąż i syn w domu- obu obcinam włosy w domu- mąż odchodzi- syn idzie do fryzjera...? Już wtedy obcinanie boli/ Jest mąż w domu, mamy seansy filmowe razem- maż odchodzi- tylko kino...w domu już się nie da oglądać. Nie chodzimy do mcdon.itd...razem robimy chamburgery i hotdogi. We dwoje się nie da? Moje dziecko nigdy nie kosztowało 2000. Jak byliśmy małżeństwem koztowało 500-800, jak nim nie jesteśmy też!!! A nie jak byliśmy małżeństwem 500-800zł.a jak nim nie jesteśmy 1600zł. Kosztuje mniej jak musisz sama, bo masz byłego co nic nie daje!!! Ale jak można wyciągnąć bo jest od kogo to jest bardzo drogocenne...

Gość mojeje siostry
Jejku ,nikomu nie ublizylam,za to oberwalo mi sie za wszystko... Czy wy zdajecie sobie sprawe ze wyliczajac kazde zuzyte mydlo,szampon itp to wyliczacie to nie tylko ojcu do alimentow,ale takze temu dziecku... Ukłon w strone matek ktore alimentow nie dostaja a jakos daja rade, w ogole pelen szacunek dla kobiet ktore sa matkami i walcza o lepszy dzien dla swojego dziecka. Ale matki ktore mysla jakby tu wyciagnac kase od ojca i kombinuja ze ze dziecko generuje ogrom pieniedzy to przepraszam ale to juz jest poprostu chciwosc. Oczywiscie ze dzoecko rozwidzionych rodzicow jest pokrzywdzone ale czy wy mowicie tym dzieciom ze ''to z kasy od taty czy ten sweter to z alimentow'' nie bo jeszcze nie daj Boze tatus wypadl by lepiej w oczach dziecka.

Gość do mojej siostry
mojeje siostry Jejku ,nikomu nie ublizylam,za to oberwalo mi sie za wszystko... Czy wy zdajecie sobie sprawe ze wyliczajac kazde zuzyte mydlo,szampon itp to wyliczacie to nie tylko ojcu do alimentow,ale takze temu dziecku... Ukłon w strone matek ktore alimentow nie dostaja a jakos daja rade, w ogole pelen szacunek dla kobiet ktore sa matkami i walcza o lepszy dzien dla swojego dziecka. Ale matki ktore mysla jakby tu wyciagnac kase od ojca i kombinuja ze ze dziecko generuje ogrom pieniedzy to przepraszam ale to juz jest poprostu chciwosc. Oczywiscie ze dzoecko rozwidzionych rodzicow jest pokrzywdzone ale czy wy mowicie tym dzieciom ze ''to z kasy od taty czy ten sweter to z alimentow'' nie bo jeszcze nie daj Boze tatus wypadl by lepiej w oczach dziecka. czym sie martwisz? gdzie sie wtracasz? twoje zycie? twoje dziecko? zostaw sprawy alimentów matce i ojcu tego dziecka!! nigdy nie poznasz całej prawdy!! nie znasz powodów ich rozstania!! nie znasz prawdziwych ich zarobków!! nie znasz prawdziwych kosztów utrzymania dziecka czy tez dzieci!! nic na te teamaty nie wiesz a stajesz w obronie ojców którzy zamiast siedzieć u boku swoich dzieci piją,łajdacza się,zakładaja nowe rodziny i zapominaja o swoich obowiazkach wobec dzieci. mnie sie nie chce myslec o ojcu mojego dziecka-co mnie obchodzi jak on sobie radzi czy tez nie radzi-mnie interesuje wyłacznie moje dziecko i jego dobro-rozumiesz. a to czy matki mówią o tym za czyje pieniadze jest sweterek czy bluzka to wybacz ale ty chyba sie zerwałas z piaskownicy!! czy uważasz,że matka za kazdym razem mówi swoim dzieciom że zamiast w nocy spac siedziała przy chorym dziecku? czy myslisz że mówi im ze ma mniejsze szanse na ułozenie sobie zycia bo ma w każdej ręce mała raczkę swoich dzieci a potencjalny kandydat na jej partnera nie trawi obcych dzieci lub w obawie o ich krzywdzenie po prostu rezygnuje z własnego szczęścia? czy sadzisz,że matka za kazdym razem mówi swoim dzieciom że zrobiła pranie,że zamiast kremu kupiła im nowa zabawke czy nowu ciuch? czy myslisz ze stale im powtarza o tym ze alimenty od ich ojcva starczaja ledwo na podstawowe art które w połowie miesiaca nie powinna juz kupowac bo własnie alimenty się skończyły? wiesz co odpuść sobie wyliczanki bo pomyslę że masz 15 lat

Ukłon w strone matek ktore alimentow nie dostaja a jakos daja rade, w ogole pelen szacunek dla kobiet ktore sa matkami i walcza o lepszy dzien dla swojego dziecka. Dają radę ale właśnie kosztem TEGO dziecka. Albo muszą pracować na 2 etaty albo odmawiać sobie czegoś. Walka o alimenty to jest właśnie walka o lepszy dzień dla swojego dziecka!!!!!!!! A dlaczego niektóre matki muszą walczyć??? Bo niektórzy ojcowie zapominają że te dzieci spłodzili!!!!!!! brak alimentów = zemsta!!!!! ma matce dziecka!!!!! ale odbija się to właśnie na dziecku!!!!!!