Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tgwt

Czy według Was to duże zakupy?

Polecane posty

Szlachcianka Może to wynika z tego że ja jestem często sama np teraz przez 2 tyg ja byłam chora i dzieciaki tez, pogoda była ujowa i nie miała bym np jak wyjść jak by mi się coś skończyło, może to dlatego robię takie zapasy, a może dlatego że lubię mieć pewność że wszystko jest. Nie wiem... Ale tu masz rację, jak by coś się stało to wszystko do kosza albo komuś bym musiała oddać :). Miałam tak pampersami kupiłam pampersy pampers i mała dostała uczulenia ale np teraz zakładam i jest ok:)

Gość to i ja sie dopisze,,
10 bulek. jajka nabial(mleko,kefir,jogurt,smietana,maslo) 300gr szynki 250 salami kabanosy 2rodzaje serow po 250 gr papryki marynowane liscie winogron marynowanych oliwki 3 rodzaje salate-3 rodzaje pomidory ogorek papryki i inne warzywa(np.cebula,czosnek itd) warzywa na zupe plus brokuly,kalafior,ziemniaki przeciery pomidorowe frytki wino piwo likier zatankowalam jeszcze za 300 zeta mieso mam pomorozone,wiec to chociaz odpadlo na ile mi to starczy?nie wiem,zalezy co bedziemy robic w tygodniu

to i ja sie dopisze,, liście winogron marynowanych co to :o i gdzie to kupić to chętnie spróbuję :]:D? Oliwki tez mam z pasta paprykową ale oliwki są ... ble :D

Gość tak z ciekwosci
te liście widziałam w Piotrze i Pawle .Co z tego można zrobić???

Gość zakupyyyy
Mój mąż ostatnio w nowo otwartej Biedronce (wtedy są promocje) czy potrzeba czy nie kupił za ponad 140 zł: - 2 paczki po 0.5kg mięsa mielonego wieprz.-wołowego - paczkę schabu w plastrach - ser żółty w plastrach - polędwicę sopocką w plastrach - paczkę kiełbasy śląskiej - pastę do chleba z twarożkiem i mozarellą -2 paczki parówek z szynką -2 oleje -jajka ( się porządził, bo kupuje wiejskie) - Cole - 2 wody smakowe z żywca - sok w kartonie - kilogram jabłek - kilogram bananów - lepszy papier toaletowy -płyn do naczyń - płyn do mycia WC (też kupuję inny ale się zużyje) - podróbę Pronta coś jeszcze było ale już nie pamiętam Myślę, że 140 zł, to nie dużo, ale jak by doliczyć do tego np.warzywa, które wcześniej kupiliśmy i rybę to już wyjdzie ładna sumka...

Gość zakupyyyy
a i jeszcze delicje, chipsy, czekoladę, orzeszki w chrupiącej skorupce

Gość zakupyyyy
My na bieżąco kupujemy w tygodniu, świeże;-)

Gość duże. wystarczą na 4 osobową
rodzinę: 2 dorosłych + 2 dzieci na około 2,5 tygodnia. część rzeczy zostanie nawet dłużej i tylko chleb trzeba będzie dokupić.

Gość gnhfgjghj
to chyba mało jecie, u nas starczyłyby na max tydzień, do tego mleka by brakowało a została margaryna

ze świeżych lekko sparzonych lub zblanszowanych (a nie marynowanych) liści winogron robi azerskie gołąbki - tzw. dolmasi lub w liczbie pojedynczej dolma (po grecku dolmades lub dolma).

z tych mąk, ryżów, kasz, makaronów można zrobić full rzeczy. jak ktoś umie gotować to będzie umiał zrobić z tych zakupów kupę jedzenia. a jak ktoś je tylko gotowce i najprostsze rzeczy to szybko skończy mu się to jedzenie, za to zostanie masa niezużytych półproduktów.

Gość gnhfgjghj
no pewnie że można jeść ryż z jabłkiem, ryż z grzybami i ryż z warzywami ale ja bym się wykończyła ciągle przy ryżu

duże. wystarczą na 4 osobową a przepraszam co Ty chcesz z tych zakupów jeść przez 2,5tyg?:o masło osełka na kanapki ok śmietana pewnie do zupy albo mizerii i td jogurt to pewnie miedzy posiłkami głównymi ser żółty na kanapki opakowanie serka znów na kanapki camember tez na kanapki pewnie warzywa na patelnie na kolację filet pewnie na obiad warzywa na kanapki, obiad żołądki chyba mężowi na kolacje czy obiad surowa szynka pewnie do pieczenia schab kilo ale mąz jak kroi to już jak to autorka napisała 0,5kg nie ma :D TO GDZIE TY TU WIDZISZ JEDZENIA NA 2,5 TYG??? reszta to dodatki i składniki na ciasto:)

Ja mialam na mysli ze to nie zakupy codziennie Duzo masla, ale wyjasnia to ciasto Ja jem sama codziennie ze 2 pomidory, a co najmniej 1

a co do listy użytkowniczki kiwi to uważam że nie jesteś gruba dlatego, że za dużo jesz (chociaż nie wiem ile tak na prawdę jesz, bo cię nie znam), ale z tego co opisujesz jesz dużo shitu. naucz się gotować i robić takie rzeczy jak śląskie, pierogi, czy konserwy od podstaw sama w domu (w końcu przy dzieciach masz na to czas i jeszcze mogłyby ci pomóc i się czegoś nauczyć). to nie jest trudne. uważam, że kupujesz dużo gotowców nafaszerowanych dodatkami spożywczymi, cukrami, tłuszczami niewiadomego pochodzenia i dlatego nie możesz efektywnie zrzucić nadmiaru kilogramów. nawet te głupie serki z dodatkami da się zrobić samemu w domu i popakować w plastikowe pojemniki.

Gość mbmvjhgf
Moim zdaniem to strasznie małe zakupy. U nas na same kanapki, kanapeczki idzie od groma chleba, masła, wędlin, sera i warzyw (mąż niemal do wszystkiego je pomidory, ja z synem paprykę). Tak więc na śniadanie kanapki, do roboty kanapki (mąż 5 kanapek, ja 3, syn 3) potem jeszcze obiad (mięso obowiązkowo i to najlepiej z jakimś sosem, ziemniaki i micha surówki). Potem chce się coś słodkiego więc dochodzą słodycze i kolacja - u nas zwykle warzywa z patelni z kurczakiem i ryżem (2 op. warzyw, pierś z kurczaka, 2 saszetki ryżu, przyprawy i już ok. 25 - 30zł nie ma). Czyli koszt tygodniowej kolacji to już ok. 170-200zł. Oczywiście można NA SIŁĘ wyszukiwać różne potrawy, kombinować tylko pytanie po co skoro tego np. u mnie nikt nie będzie jadł? A u nas nikt nie je bigosów, srosów, zupek, dupek, jakichś wielkich garów itd.

Gość mammmamamm
2 kostki masła 6 litrów mleka kawa 1 zgrzewka wody żywiec 1 pasztetowa 2 ser w plastrach 1 kg bananów 8 serek danio 1 ptasie mleczko 2 paczki herbatników 0,5 kg piersi z kurczaka 0,5 kg schabu 1 kg mielonego 1 tacka wątróbki drobiowej 1 kg pomidorów 3 l olej 6 jogurt biszkoptowy 6 jogurt wafelkowy 1 paczka bułeczek maślanych 2 konserwy gulasz angielski

Czy duże zakupy? Hmmm za leży na ile osób i na ile dni. Jak na 2 dni to duże :D Niektóre produkty będą na dłużej bo przecież codziennie nie będziesz pewnie jadła kaszy czy makaronu. Warzywa u mnie w domu idą bardzo szybko.Każda kanapka musi zawierać pomidor lub paprykę.A u mnie to 3 osoby.Do tego obowiązkowo obiad. Tak samo z owcami ja np.jem 2 owoce dziennie.