Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sławek333

Okultyzm ,Wróżbiarstwo, Bioenergoterapia,Spirytyzm,Joga.Zagrożenia duchowe

Polecane posty

Gość Ale wrózba to nie
NIKT TU NIE WSPOMINA O CUDZYCH BOGACH,BÓG JEST JEDEN CHOCIAZ W TRZECH OSOBACH

Może i Kościół Katolicki nie wyrzucił tego przykazania, ale naucza go okrojonego i niestety go nie przestrzega. Ludzie nie czytają Pisma i nie wiedzą, że coś takiego tam jest. Tak więc chodzą na procesje, modlą się do obrazów, klęczą przed "świętymi" i "cudownymi" obrazami, handel figurkami świętych kwitnie w najlepsze, modlitwy o wstawiennictwo do świętych, Maryi, kultywuje się relikwie. Nawet jeżeli KK tego nie pochwala to tego nie zabrania i tak się kręci biznes. A to wszystko jest BAŁWOCHWALSTWEM. Bo odbiera Bogu jedyną słuszną chwałę :(

Gość matacz,.,.,
ewangeliczka jak widze bystrzejsza :) a wszystko dla mamony :) i ci nas uczą o Bogu ??? zaiste autorytety niziemskie

Gość ale beznadzieja
Weszłam na ten link, to jest to samo, co napisałam wcześniej. Nikt tu niczego nie wyrzucał. W tym linku pierwsze przykazanie powszechnie znane zawiera dwa pierwsze przykazania ponumerowane w tym linku. To jest proste, napisałam już to, przytaczając komentarz. Przecież piszę, że nikt tu niczego nie wyrzucał, chodzi o podział, a ty dalej nie rozumiesz...

jak tak tego bogactwa zazdrościsz i uważsz ,ze KK tylko dla niego istnieje - zostań księdzem :) Kto wie - mozę nawet papieżem zostaniesz ?:D

ty matacz gdize ice nie widzę to tylko otym przykazaniu piszesz :) Znasz cos jeszcze z Biblii ?:D

Gość matacz,.,.,
ułatwie ci chodzi o wersje katechetyczną , czaisz ??? wiesz co to znaczy ???

Gość ale beznadzieja
Sławek już wspomniał, że obrazy i figury są jak zdjęcia ludzi. Świetna metafora. Ponadto katolicyzm opiera się na Piśmie Św. i Tradycji. Czytam Pismo Św. Nie znalazłam nic niezgodnego u katolików i w Piśmie. W Piśmie chodzi o to, żeby nie czcić figur jakby figura miała czynić cuda, była Bogiem(np niektórzy wierzą w horoskopy, myślą, że martwe planety wpływają na wolę ludzi). Katolicy modlą się do Pana Boga za pośrednictwem wielu świętych, a figury i obrazy to po prostu pamiątki,symbole. Jest jedna Maryja i jeden Bóg. Weźmy np. litanie... we wezwaniach do Trójcy jest napisane ZMIŁUJ SIĘ NAD NAMI, a w wezwaniach do świętych czy Maryi jest napisane MÓDL SIĘ ZA NAMI. Mamy jednego Boga, a święci i Maryja są po to, aby wstawiać się za nami.

Gość matacz,.,.,
bo to naj prostrze i w zasiegu reki jak i zrozumienia przecietnego usera , dlatego o tym wspominam , a ze jest tego wiecej ..... zazdroszcze ja ??? ...nic podobnego sek w tym ze to bogactwo nie słuzy innym jak powinno w imie byłem głodny, a nie dali scie mi jeść a jak juz daja to jalmuznę

ale jak ktoś kto nie żyje - a przecież i Maria i " święci " nie żyja -mozę się modlić za nami ?

Gość Ale wrózba to nie
matacz,.,.,A KTO DZIS NIE OSZUKUJE DLA ZYSKU??CAŁY SWIAT OSZUSTAMI STOI:)

Gość ale beznadzieja
to ty nie czaisz wcale pisze do ciebie, ponumerowałam wszystko i ty nic nie czaisz i nie zaczaisz... ale napisze ci ostatni raz i nie wracam do tematu w katechizmie w pierwszym przykazaniu jest ujęte to: Nie będziesz miła innych Bogów oprócz Mnie. Nie zrobisz sobie bożka. I żadnej podobiźnie, przedstawiającej to, co najwyżej na niebie, nisko na ziemi i w głębinach wód, nie będziesz oddawał czci ani nie oddasz się w niewolę. Ja jestem PANEM, twoim Bogiem, Bogiem zazdrosnym. Za grzechy tych, którzy mnie nienawidzą, wymierzę karę ich potomkom, nawet w trzecim i w czwartym pokoleniu. Tym zaś,którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań, okazuję miłosierdzie do tysiącznego pokolenia (Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną) a dwa ostanie przykazania to jest to: Nie będziesz pożądał dobytku bliźniego. Nie będziesz pożądał jego żony, jego sługi, jego służącej jego wołu, jego osła (Nie pożądaj żony bliźniego swego) 10)ani żadnej rzeczy, która należy do twojego bliźniego (Ani żadnej rzeczy, która jego jest) Nic tu nie jest pominięte. Wiesz chyba powinniśmy uczyć całe wersety pisma na pamięć co, do słowa, żeby taki jak ty nie zarzucał nieprawdziwych rzeczy.

Gość ale beznadzieja
To co ty uznajesz za dwa przykazania, twoje drugie to jest po prostu rozwinięcie pierwszego przykazania. Nie tylko to przykazanie jest szerzej opisane. Również trzecie jest szerzej opisane, ale dla ciebie jak w katechizmie nie ma przytoczonego całego fragmentu to już jest wyrzucanie przykazania. Użyj rozumu.

Gość Ale wrózba to nie
allium,OCZYWISCIE ZE OSZUKUJESZ,NAWET O TYM NIE WIESZ,INACZEJ TO BYS TU NIE PISAŁ,BO NIEBOSZCZYK NIE PISZE:)

Znam katolicyzm bo blisko 30 lat byłam katoliczką. Wiem o Tradycji i Piśmie, stoją one mniej więcej na równi ze sobą w KK. Niestety poczułam się przez KK oszukana gdy zaczęłam czytać Biblię. Pytam, gdzie jest w Piśmie napisane, aby modlić się do kogokolwiek o wstawiennictwo? Jezus mówi "Nikt nie przychodzi do Ojca mego inaczej jak przeze mnie". Czyli co jest łańcuszek święty/Maryja - Jezus - Bóg? A po co jak można od razu do Jezusa? Poza tym jak można modlić się o wstawiennictwo ludzi, którzy zmarli i nie mogą nas usłyszeć? Z tego co wiadomo wg Pisma jedynym który zmartwychwstał i wstąpił do nieba jest Jezus. O pozostałych, w tym o Marii nic nie wiemy. A myślę, że gdyby Jezus chciał abyśmy się do niej modlili to by nam o tym powiedział. jak mówił o sobie że jest jedynym pośrednikiem między Bogiem a człowiekiem i nie ma innego.

Gość Ale wrózba to nie
allium,TY SOBIE WYJMIJ SWOJA BELKE Z OKA A NI POTRZYSZ NA MOJA DRZAZGE

dorabiasz filozofie do swoich własnych oszustw i innych grzechów w myśl zasady " i tak wszyscy to robią to co za różnica ?" ale różnica jest i to duża :) o jakich nieboszczykach piszesz - nie mam pojęcia :)

Ja nie rozumiem dlaczego jak ktoś nie ma argumentów od razu chce kończyć dyskusję albo twierdzi, że si ę wykłócam. Jeśli komuś nasunie się jakaś refleksja jak mnie poczyta to ok jeśli nie też dobrze. Ja na siłę nikomu niczego nie narzucę. A propos opętań... niektórzy uważają, że objawienia maryjne są właśnie efektem działania złych duchów, które chcą nas zmusić do bałwochwalstwa. Ale to już dość mocne stwierdzenie.

czemu mocne ? uwązam ,ze jak najbardizej logiczne . Gdybś była diabłem to przecież najlepszą drogą dotarcia do ludzi byłoby podszycie sie pod kogoś kogo znają .

Ale odpowiedzcie mi na jedno pytanie dlaczego modlicie się do Maryi czy też modlicie się za jej wstawiennictwem jak jest to ewidentnie niezgodne z Pismem? Czy tradycja naprawdę jest ważniejsza od słów Boga? Smutne to.

Gość Ale wrózba to nie
POWIE,PO KOLEI,PO KOLEI

Gość Ale wrózba to nie
A ZA TO PIERWSI OSTATNIMI,ALE JAK JUZ BEDA OSTANIMI,ZARAZ BEDA PIERWSZYMI:) HA

Maryja jako Matka Pana Jezusa może wiele dla nas ludzi wyprosić.Szatan nienawidzi Matki Najświętszej i bardzo się jej boi dlatego warto prosić o jej opiekę .

Gość Ale wrózba to nie
ewangeliczka,NO LUDZKIE INTYTUCJE TO JUZ JEST SZACHER MACHER,WIADOMO,A BÓG JEST WSZEDZIE MODLIMY SIE RÓWNIEZ W DOMU

Ok opuszczam tą jakże miłą dyskusję i udaję się na kolację wigilijną. Życzę Wam wszystkim Wesołych Świąt pełnych Bożego błogosławieństwa.

Do allium .Oto odpowiedź na twoje pytanie .Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny jest również przedmiotem dogmatu Kościoła katolickiego, ogłoszonego w konstytucji apostolskiej Munificentissimus Deus (Najszczodrobliwszy Bóg) w 1950 roku przez papieża Piusa XII. Dogmat ten stwierdza, że po zakończeniu swojego ziemskiego życia Najświętsza Maryja Panna została z ciałem i duszą wzięta do wiecznej chwały. Kościoły wschodnie od V wieku obchodziły koimesis (gr. zaśnięcie) Najświętszej Maryi Panny. Wniebowzięcie zajęło miejsce Zaśnięcia, kiedy w VII wieku przyjęte zostało to święto w Rzymie.

Do allium tylko tyk tak twierdzisz że jest sprzeczny .Masz tu taką statystykę Z opublikowanych danych wynika, że w 2010 r. było na świecie 1 mld 181 mln katolików o 15 mln więcej niż w 2009 r. Tylu ludzi wierzy w Wniebowstąpienie Najświętszej Maryi Panny więc twoje słowa nie mają żadnego znaczenia dla mnie :-) Tylko ty tu widzisz jakieś sprzeczności i myślisz że kogoś zwiedzisz to daremne .