Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

smierc

Jesteście dorośli, co z mieszkaniem?

Polecane posty

CZeść i czołem wszystkim dzis. Siedząc na fejsie wlasnie przeczytałam kilka wpisów ludzi ktorzy nie mają 30 lat i remontuje im się ICH mieszkanie. Oczywiście nikt nie mówi skąd to mieszkanie ma ani za co się ono remontuje.Jednak nie mają super wykształcenia i nie zarabiają milionow. Tak jak starałam się nad tym nie zastanawiać, tak teraz naszła mnie refleksja, co zrobić by mieć mieszkanie, zarabiając zwykłe polskie psie pieniądze? Czy ludzie zarabiający razem 3 tysiące mają szansę na jakikolwiek kredyt? Bo zawsze wydawało mi się że nie. Przeciez w Polsce za 3 tysiące to nie stać nawet na normalne życie a co dopiero na 300.000 kredytu :O Czy wszyscy bez wyjątku jezdzą za granice i wysylają kase zostawiajac żone i dziecko by zyly sobie same? No dobrze moge sie zastanawiac bez końca. Czasem mi sie wydaje ze dostaja mieszkania po śp.dziadkach. I pytanie do Was. Jesli jestescie w przedziale 25- 30 i macie swoje mieszkanie, swoje wlasnosciowe, to powiedzcie proszę SKĄD ? Czy kupiliscie za gotowke? czy Wam rodzice dali? Czy dostaliscie w spadku ? Czasami myslę że do konca zycia będę wynajmowac mieszkanie od kogos bo najnormalniej w swiecie nie stac mnie na zaden kredyt. Za głupie komentarze szczeniaków od razu dziekuje z gory.

Gość nie pociesze ale prawde powiem
spadek.

Gość najczęściej to jest prezent
od rodziców ot taka prawda

Gość włoczykijka
rodzice wzieli kredyt na siebie, splacaja polowe kredytu a ja reszte, maja kase...

Ja miałam w wieku 25 lat mieszkanie od ojca, a na kolejne zarobiłam sobie później, zajęło mi to kilka lat. (Kupiłam za gotówkę.)

Gość od rodziców
:) prezent

dziekuję za szczerość! Bo już myślałam że żyje w jakimś innym świecie skoro się nad tym zastanawiam a każdy w koło mądry, mieszkanie ma, ale nie chce się pochwalić skąd. Oczywiscie zdarzają się ludzie bogaci ale ich jest mało w Polsce ,wiadomo. Czy jest ktos jeszcze kto boi się że do końca zycia będzie wynajmowac i nigdy nie będzie mieć własnosciowego mieszkania ? Ja nawet zaczynam się juz z tym godzić.

Od rodziców. A gdybyśmy nie dostali kupilibyśmy sobie mieszkanie za 160 tysięcy mniejsze mieszkanie w malym miasteczku, uważam że to lepsze wyjście niż koniecznie upierać sie na mieszkanie w dużym mieście gdzie podobne mieszkanie kosztuje 4 razy więcej

w małym miasteczku prawda, ceny są mniejsze, jesli w zyciu miala bym dostac po kims mieszkanie to albo w takiej pipidówie, albo na wsi, ale ani tu a ni tu nie ma pracy, i nie zamieszkali bysmy tam. Prędzej bym sprzedała i zbudowała sobie domek pod miastem albo cos.. No ale nie wazne, widze ze pomoc rodziców jest praktycznie niewykluczona..

Oczywiście pracy należy szukać w dużym mieście :) najlepiej jeśli taka pipidówa leży w granicach 40 km od dużego miasta, wtedy można tam mieszkać a pracować w dużym mieście. Myślę że wtedy bralibyśmy też pod uwagę budowę jakiegoś niedużego domu na wsi...

czyli w sumie nikogo na mieszkanie nie stac kazdy ma cos od kogos... a jak nie ma od kogos przynajmniej na start to... ? dupa blada.... :O

czyli w sumie nikogo na mieszkanie nie stac kazdy ma cos od kogos... a jak nie ma od kogos przynajmniej na start to... ? dupa blada.... :O

Gość burasuka43
Ja mam 23 lata i mieszkanie kupili mi rodzice. Aktualnie jest do wykończenia, bo to nowy blok, w przyszłym tygodniu mają być klucze, a ja nie mogę się doczekać.

Gość trytrujuki
Wyobraź sobie, że są ludzie, których nawet nie stać na wynajęcie i muszą mieszkać z rodzicami, a przekroczyli już 30 lat. A co do WŁASNE, to niestety, ale dopóki jesteś ZMUSZONA płacić choćby jedną opłatę (np. podatek za ziemię, na której stoi dom), to taka nieruchomość nie jest i nigdy nie będzie Twoja. Iluzja robi z ludzi idiotów.

Gość kjfddkfjdj
Dla mnie mieszkanie kupili rodzice, babcia dała połowę pieniędzy. Mam 23 lata. W przyszłym tygodniu klucze, bo to nowy blok

Gość nie ma i nie będzie
Mnie się wydaje, że w moim przypadku mieszkania nie ma i nie będzie. Jestem po 30-stce, tzw. "stara panna" :p Mam pracę w swoim zawodzie - bardzo ją lubię do tego. Niestety jest to budżetówka, więc o usamodzielnieniu się mogę pomarzyć. Wynajmować nie chcę, bo z moją pensją mogłaby to być jedynie jakaś klitka - mam ten "problem", że mieszkam w Krakowie :p a tutaj ceny mieszkań są wręcz kosmiczne. I tym samym wypruwanie sobie żył, żeby opłacić wynajem klitki, podczas gdy z rodzicami mieszkam w 300m domu jest moim zdaniem kompletnie bez sensu. Rodzice nie są też w stanie pomóc mi w kupnie mieszkania, a nawet gdyby byli, to to mieszkanie trzeba potem i tak utrzymać. Więc pogodziłam się z losem :p Egzystujemy sobie razem, pomagamy, do rachunków się dokładam i tragedii nie ma. A przy tym mieszkam sobie wygodnie i komfortowo.

zdaje sobie sprawę z kwestii "wlasnoci". Puki kredyt z banku nie splacony to mieszkanie zawszemoga zabrac wiec to nie do konca nasze przez te lata wszystkie ktore placimy.. .zawsze moze si enoga podwinąć. Ja wole placic i wynajmowac niz mieszkac z rodzicami poniewaz gniazda się w gnieździe nie buduje, nie oceniam nikogo bo wiem jak jest ciezko z tymi mieszkaniami... Jezu jezu po prostu tragedia. Glupie miasta mogly by znow rozdawac mieszkania pod wynajem, ludzie by je kupowali, spoldzielnia miala by zysk i inwestowala w kolejne mieszkania i tak w kolko... Ja mieszkam za granicą, chciala bym mieszkac w Poslce ale kurde GDZIE i za co :( porazka...

Gość marlena7834678
najczęściej mieszkanie fundują dzieciom bogaci rodzice - znaczy sie dzieciak do 30stki sam w ogóle nie zarobi na mieszkanie. Moja kuzynka dostała mieszkanie od rodziców którzy wzięli 250000 kredytu... Oczywiście inaczej wyglada sytuacja u dzieci niezamożnych rodziców a zwłaszcza tych którzy strzaskali 3 dzieci i nie ma jak zrobić prawnego podziału spadku żeby każdy był zadowolony. Ja mieszkam z moim partnerem który dostał mieszkanie w spadku.

mam 23 lata i wynajmuje :) jedyną możliwością na własną chatkę jest wyjazd za granicę, albo wygranie w totka(jeśli chodzi o swoje pieniądze). niektórzy mają takie szczęście, że dostają kasę od rodziców, albo otrzymują w spadku. Jednak niegdy nie będą mieli takiej satysfakcji, jak ktoś kto doszedł do tego własnymi rękoma. Taki jest mój cel;)

Gość trytrujuki
Jakbym zarabiał 3 tys. to już dawno mieszkałbym sam. W takim wieku nie powinno się dzielić przestrzeni z rodzicami. No i nie ukrywam, że to mnie obecnie najbardziej dobija...

Gość slodkawisnia - znowu pijana
mnie rodzice kupili kawalerke i jestem im za to wdzieczna:)

Gość vdvdvv
dziadek mi przepisał na własność

a tak poza tym, jeszcze nie dawno wynajmowałam pokój, w mieszkaniu, w którym drugi pokój wynajmowała dziewczyna - lat 31. zawsze sobie gawędziłyśmy. W tamtym roku wzięła kredyt z wkładem własnym, i kupiła - kawalerkę do wykończenia. Także ... nie ważne czy masz 23 czy 30 lat

Gość errererttrt
i tak wszystko wyzdycha, nie zazdrość autorko bo nie masz czego :D

Gość my nieco inaczej
po maturze wyjechałam do Niemiec zarobić na studia 2000 rok - zostałam tam 5 lat. Tam też poznałam chłopaka z Polski, wyjechał też trochę zarobić. Po powrocie kupiliśmy podupadłe gospodarstwo na Mazurach, wyremontowaliśmy część i założyliśmy gospodarstwo agroturystyczne.Powoli dobudowaliśmy inne obiekty.Znajomości, które zawarliśmy na zachodzie bardzo nam pomogły. Teraz mamy własne siedlisko i pracę. Dodatkowo mąż pracuje w wyuczonym zawodzie.

Gość asiaaaaaaaaaa26
Ja mieszkam w mieście powiatowym, byłym wojewówdzkim, u nas ceny mieszkań na rynku wtórnym są ok. 2700-3800zł/m2, w zależności od standardu-czy do remontu czy do wprowadzenia, oraz osiedla. Akurat dla mnie taka miejscowość jest najbardziej odpowiednia, wszystko blisko-kino, sklepy, kluby itd. na miejscu. Kiedyś mieszkałam przez około rok w Warszawie i w życiu nie chciałabym przeprowadzić się tam na stałe. A odnośnie tematu-obecnie wynajmujemy mieszkanie w kamienicy, ale mamy już kupiony domek do remontu z działką 500m2. Czekamy do wiosny, żeby zabrać się do pracy. Domek kupiony częściowo na kredyt-80.000, część dołożyli rodzice. Remont będzie z pieniędzy za sprzedane mieszkanie odziedziczone w spadku (w innym mieście, ok. 300 km od naszego) . raty za kredyt wynoszą 700 zł, ja mam 26 lat, mieszkam z mężem i 1 dzieckiem, oboje pracujemy.