Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kushion

Październikówki 2013, termin na październik 2013.

Polecane posty

To juz trzeci Julek w tym gronie. To imie takie przeslodkie. A mialbyc wcześniej Tobiasz ale zmienilo mi sie ;)

Gość lalolii
Oj Milka, rozumiem Cie bardzo dobrze. Mnie tak jakiś czas temu tak zdenerwowała moja mama tym gadaniem o sznurkach i kablach. Tak mnie wtedy wkurzyła, że aż mi ciśnienie skoczyło. Po co takie pierdoły mówić to ja nie wiem. Bo ona przeszła pod sznurkami jak była ze mną w ciąży i ja byłam 2 razy owinięta i podduszona, tylko że to szczegół, że większość dzieci jest owiniętych... Zapytałam się jak może takie zabobony głosić skoro się uważa za 100% katoliczkę, to mi próbowała wciskać, że to nie są żadne zabobony tylko naukowo udowodnione to jest, jak zapytałam o jakieś sensowne argumenty, to juz nie wiedziała co mówić :) No i tak, starych drzew się nie przesadzi, i trzeba się z tym pogodzić. Natomiast kompletowanie wyprawki już po porodzie, zwłaszcza w październiku, jak bedzie lało i wiało, "bo inaczej źle to wróży" to juz w ogóle ciekawy pomysł :P Mój mąż pracoholik ma coś ok. 20 dni zaległego urlopu jeszcze z zeszłego roku (który juz i tak powinien wykorzystać...) więc tacierzyńskiego na pewno na razie nie bedzie brał, tylko weźmie ten zaległy, i tak pewnie będzie do końca roku przeplatał, trochę urlopu, trochę pracy, a potem się zobaczy jak to z tym tacierzyńskim wyjdzie.

Gość lalolii
JuLKoWa, jesteś dopisana - masz termin w moje urodziny :P milakulus.................28 lat...........30.09.2013..........Jakub malbikk...................27 lat...........02.10.2013..........Tomasz Danusia1986...........27 lat...........02.10.2013...........Kacper Delicja21a................20lat...........02.10.2013..... .......Blanka Knw1986 .................27 lat .......... 03.10.2013 ........... Wiktoria Michellinka..............27 lat...........07.10.2013...........Aleksander cyan_10..................22 lata.........07.10.2013...........Dominika Larrwa....................25 lat...........08.10.2013...........xxxxxxxxxx Przyszła mama na....23 lata.........08.10.2013...........Kaja undo........................ 32 lata........ 10.10.2013...........Franciszek? Aam........................30 lat..........10.10.2013... ........Krzyś madziulkao7.............25 lat..........10.10.2013............Maja Tullippanna...............34 lata........10.10.2013............Lili radmon....................27 lat...........10.10.2013...........Alan dalyah......................31 lat...........10.10.2013............Nataniel pazdziernikowa.........22 lat...........10.10.2013..........Weronika Gigi82…………...…..31 lat………13.10.2013………..Kacperek Ana_86.......................27 lat..........16.10.2013..........Kaja Milka1988.................25 lat..........17.10.2013...........Janek myoosis91................22 lata........17.10.2013............Ksawery malinka321..............26 lat............17.10.2013............ Krzysiu mamaMatyldy...........28 lat...........18.10.2013...........Matylda lalolii ......................... 29 lat ......... 19.10.2013 ..............Ewa nika8307...................30 lat..........21.10.2013...........Jakub Wodna2....................31 lat..........22.10.2013...........Błażej JuLKoWa .................. 29 lat ........22.10.2013...........Julian Martusia1985............28 lat..........23.10.2013...........Amelia emileczka007............23lata........ 23.10.2013......... ..Klaudia pattip...........................30 lat..........24.10.2013...........Mikołaj sylwunia1011...............29 lat..........24.10.2013..........Ines Kroliczatko.....................................25.10.201 3..........Julian Ewelina1988_20…....25 lat..........26.10.2013............Alan Ctr + Alt + Delete......26 lat..........28.10.2013..........Julian mamamagdalena…...26 lat..........30.10.2013...........Ewa i Ola JulkaZ......................25 lat..........30.10.2013...........Gabrysia kura samograjka.......28 lat..........30.10.2013...........Laura

Gość Milka1988
Dziewczyny ja mam dzisiaj dzien wariata. Wracam ze sklepu z zaladowanym samochodem przez wozek, fotelik itd i pod gabinetem mojego lekarza spotykam koleżankę - mamę 2 latki. I co słyszę? "a nie lepiej odebrac wozek w dniu porodu, wiesz różne rzeczy sie zdarzaja" Ja piernicze.... Skad Ci ludzie pospadali. A u lekarza wszystko ok - moje klucie w szyjce i bole miesiaczkowe nie zwiastuja rozwierania szyjki czy jej skracania. Mlody naciska glowka i stad takie odczucie. Szyjka twarda i zamknięta. Morfologia i mocz wzorcowe :) Bede musiala powtórzyć tylko mocz w 38tyg zeby aktualny miec do szpitala. Lekarz pobral wymaz - wynik za tydzien. Nastepna wizyta dokładnie w 37w6d. Z ciekawostek lekarz powiedział ze na zgage mozna brac Reni - na 100% jest bezpieczne - nadeszlo moje zbawienie :) Lekarz tez powiedział ze jeszcze nastepna wizyta u niego w gabinecie będzie a pozniej bedzie zapraszal mnie na kontrole do szpitala - jak to powiedział - nie zostawi mnie z informacja "jak się zacznie - zapraszam" - takze mocno mnie uspokoil ze przed porodem oswoi mnie ze szpitalem. Jutro biore sie za pakowanie torby :)

Gość Kroliczatko
Do Ctrl Alt Delete Tak wiem piekne imie :) mamy caly piekny zestaw imienny tj Julian Aleksander , mamy rok Tuwima , a i moj Synus jest duzy wiec Aleksander takze pasuje.Tata wybral pierwsze a ja drugie imie i oba sie Nam podobaja :) Co do tych szcepien to sie za to placi ? I czy rodzi ktos w Raciborzu? A co do tacierzynskiego to moj Maz nie dostanie bo wlasnie zmienia prace i od 1 listopada zaczyna a wiadomo ze jak termin mam na 25.10 to niekonieczńie to musi byc wtedy :)

Gość Przyszla mama na pazdz 2013
Hej, ja tez się dawno nie odzywalam. Byłam 10 września na usg , mała ważyla 3300. Dostaliśmy od 16 stego czyli dziś zielone światło na seks :P No i mąż ma urodziny dzisiaj-wymyślił że córcia ma na świat przyjść i jak mnie dopadł po abstynencji parotygodniowej (po tej skracającej się szyjce) to myślałam ze urodze. Brzuch mi się robi twardy coraz bardziej boleśnie pare razy na godzine (3-4) , mam często może nie tyle biegunke ale latam do kibelka po wszystkim(jakby jelita się oczyszczaly) boli mnie podbrzurze i kłuje mnie w pochwie. Dodatkowo zaczelam się strasznie pocic.. RENNIE to ja "żrem" hurtowo od 4-6 tygodni bo inaczej to bym umarła chyba. Wiedziałam od zawsze ze to można w ciązy i zjadłam już chyba z 3 opakowania po 48 tabletek :O Mam tak straszliwą zgage ze nawet jak się wody napije to pali, w nocy wstaje siku 5 razy i za każdym razem musze ugryźć pól tabletki bo się połozyc nie mogę tak mi kwas podchodzi.... Torba spakowana,badania wszystkie mam zrobione, paciorkowiec mam ujemny :) mocz w normie krew w normie...tylko już czekam. Wózeczek stoi łóżeczko już naszykowane (zakryte jest tylko dużym przescieradlem co by się nie kurzylo...Nawet porobiłam przetwory w tym tygodniu:P Tak jak pisałam od lekarza dostaliśmy zielone swiatło...jutro mam 37t1d czyli wczodze w 38 tydzień. Mogę rodzic...aaaa mała jest wagowo na 39t1d....Wręcz ginekolog stwierdził ze lepiej dla mnie jakbym urodziła sobie w 38 niż w 40.... Więc od dziś oficjalnie próbujemy wywołać poród:D Termin z OM mam na 8 października z pierwszego usg na 6 października z ostatniego na 22 września chyba dobrze licze:)

Milka1988 nie przejmuj się ludzkim gadaniem, ja od początku ciąży zaczęłam kompletować wyprawkę i też różnie znajomi i rodzina na to reagują, ale sobie nie wyobrażam, żeby robić zakupy po porodzie. Już teraz jestem zmęczona i nie mam siły chodzić po sklepach, a co dopiero później. Też dzisaj lekarz pobrał mi wymaz gbs, ale mam pytanie czy ktoś sie orientuje czy w sanepidzie bądź każdym szpitalu można zrobić ten wynik? Bo ja sama musze zaniesc wymaz do laboratorium

Gość radmon
To powodzenia i szybkiego rozwiązania!!! _dziewczyny czy same potraficie odczytać wynik z GBS?ja odebrałam i nic z tego nie rozumiem,wiec nie wiem czy mam czy nie mam paciorkowca !!

Gość radmon
Ana mi moja gin pobrała wymaz,i musiałam zanieść do laboratorium,ale w sumie zostawiłam w swojej przychodni,opłatę zrobiłam i aż 10 dni czekałam na wynik..

Cześć dziewczyny :) Ja dzisiaj też byłam u lekarza. Najpierw przez 20 min leżałam podłączona pod KTG potem poszłam do lekarza. Szyjka twarda , zamknięta. Mocz , morfologia idealne. Położenie główkowe. Te bóle co mam to normalne , macica powoli przygotowuje się do porodu. Może mnie zabrać w każdej chwili , ale jestem na takim etapie że mogę rodzić. Jeżeli nic się nie będzie działo 02.10 mam do niego przyjechać i stwierdzi czy będę czekać na poród w szpitalu czy w domu. Życzył mi żeby to się stało nagle za kilka dni. Więc cierpliwie czekam. Z dnia na dzień nie umiem się doczekać. W domu wszystko przygotowywane. Moja teściowa jest bardzo zdziwiona dlatego my mamy wszystko przygotowane i kupione. Ona tego nie rozumie. Tłumaczy kiedyś tego nie było .... ale niech sobie pogada. Mój małżonek ma tylko 2 dni urlopu. Nie wiem czy wiecie ale ojciec ze szpitala dostaje urlop jeżeli jest to cesarskie cięcie to 14 dni , jeżeli poród naturalny do 9 dni. Pisze do ... ale zazwyczaj jest to 9 dni urlopu. Płatny oczywiście 80 % i nie każdy musi to brać. Urlop okolicznościowy 2 dni z zakładu pracy. Mój mąż urlop tacierzyński 14 dni będzie brał w styczniu. Po porodzie wykorzysta ze szpitala i 2 tygodnie opieki.

Gość Milka1988
Ja również sama zanosilam do laboratorium. Lekarz mi powiedział gdzie moge zostawić - akurat punkt analizy medycznej był 200m od jego gabinetu. Opłata 30zl i odbiór czwartek - piątek. Trzymamy kciuki za pierwszą gotowa mamusie !!!!! :))))

aha zapomniałam dodać , że mała waży 2600. Lekarz powiedział , że troszkę mało , ale nie mam się przejmować :)

Ja dzisiaj po wizycie. Wszystko jest dobrze, szyjka skrocila sie w ok 40 proc, mam rozwarcie na 2 cm, natomiast maly glowka nie jest jeszcze stabilnie umocowany w kanale rodnym, moja gin palcami dzisiaj normalnie odpychala glowke, a powinna byc sztywno ulozona. Mialam tez robiony pierwszy raz masaz szyjki, zeby pobudzic do akcji porodowej, dosyc nieprzyjemne, ale powiedziala, ze w ciagu 2 dni moge nawet urodzic, a jesli nie to do 30 raczej napewno. Na usg widzielismy z mezem jak nasz Kubus bierze do buzi pepowine i sie nia bawi, w ogole slodki ten nasz maluszek. Pozegnalam sie tez juz z moja gin, bo ona tez w ciazy i juz tez na l-4 bedzie szla. Raczej nie powinnam musiec miec juz zadnej wizyty, ale polecila mi innego lekarza i jak nie urodze do 30 wrzesnia to wizyte mam umowiona na 1 pazdziernika. Od dzisiaj mam tez cwiczyc na pilce, pozyczylam juz od kuzynki i z godzinke sie ruszalam. Po tym masazu szyjki chyba pierwszy raz tez skurcze poczulam, fajnie jakby to faktycznie byla kwestia paru dni, bardzo juz chce urodzic. Jesli chodzi o tacierzynski to moj maz tez ma z 20 dni zaleglego urlopu i w pierwszej kolejnosci go bedzie wykorzystywal, zeby jeszcze wczasy pod grusza dostac a tacierzynski to moze na przyszle wakacje, natomiast jestem za tym zeby od razu po porodzie wzial i byl z nami, to tez nasze pierwsze dziecko wiec oboje chcemy spedzic ten czas wspolnie.

Gość JuLkOwAZ
Dziewczyny a macie porobione wynik HBS? bo ja mam zalegly i teraz jestem chora dostalam od lekarza antybiotyk, Oskrzela mam. ale pocieszam sie tym ze lepiej zabic infekcje niz miec niedoleczona i zeby dziecko urodzilo sie z wrodzonym zapaleniem pluc itd. Czy wynik krwi jak zrobie ten hbs myslicie bedzie jakis zaburzony przez antybiotyk?? Dziewczyny ja wózek mialam juz kupiony w 5 tym miesiacu... wiec o co tym ciotkom klotkom chodzi?:)))))))) Dziewczyny jakiej firmy macie wózki? pokazcie linki najepiej ;)ja mam ten sam po pierwszym synku logiczne ale pamietam jak sie jarałąm wyborami heh:))

Jeżdże do lekarza do większego miasta i tam mi polecił zanieść do szpitala ten wymaz na gbs, a nie chce mi się specjalnie jeździć daleko. Jutro zadzownie do miejscowej przychodni, może mogę zrobić to na miejscu. Kupowalyście dla swoich dzieci śpiworki do spania? Bo słyszałam różne opinie i się zastanawiam nad zakupem. Planujecie porody rodzinne?

Gość Przyszła mama na paźdz 2013
Ja i mąż rodzimy razem :)-i to on bardziej chciał niż ja nawet. śpiworek mam-dostałam w prezencie ale nie wiem czy użyje, mam też rożek, i kołderke tez:P

Ja posiadam śpiworek do spania. Słyszałam dobre opinie tym bardziej , że my mamy okres jesienno - zimowy więc myślę , że dla takiego noworodka się przyda. Dziecko się nie rozkopie w czasie spania. Poród rodzinny z mężem :)

Gość lalolii
milakulus - no to trzymamy kciuki żeby wszystko dobrze poszlo!

Gość radmon
Trzymam kciuki mocno,za te które już mają rozwarcie i te inne sprawy do porodu :) _no właśnie też mnie dziwi że tak długo ten wynik gbs,tragedia!!Znajome opowiadały,ze max 3 dni czekały..ja 10 i tak nie wiem nic z tego!!A wizyte mam początkiem pazdziernika u lekarza _śpiworek kupię,ale jak będzie już malutki na świecie..na pewno się przyda jak do lekarza,czy na spacery zimowe :) _dziś bardzo pobudzona jestem,tzn.spać mi się chce ale pobudzona w sensie że nerwowa,biedny mój mąż,krzyczałam i sama nie wiem na co i dlaczego,ale on bardzo wyrozumiały,podszedł przytulił mnie mocno i opanowałam się...jakiś humor po depresje podchodzący mam..już chcem rodzić i mieć to za sobą,wykończe się psychicznie chyba!!!!!!!!!!!! :(

Gość Milka1988
Hbs miałam robione ok 30tc. Planuje porod rodzinny - czy do ostatniej fazy porodu - zobaczymy. Wózek - wymarzony Quinny Mood w kolorze Black Irony - czyli czarna tapicerka biała rama :)))) Łóżeczko Pinio Fundi :) Śpiworka nie mam - kupilam kocyk bawełniany na zime z Motherhood - cieniutki a cieply - poza tym gondolka jest zasuwana wiec zimno młodego nie ruszy :)

Gość Milka1988
A do łóżeczka pościel :) Juz czekają 2 komplety ;))))

Ja mam od 30 min biegunkę chyba mój organizm powoli się oczyszcza. Mam nadzieję , że nie będę siedziała całej nocy w łazience he he.

Gość radmon
ja miałam oczyszczanie w zeszłym tygodniu,3 dni..już myślałam ze oszaleje,jak nigdy i nawet ogłosiłam też na forum,ze już cos się dzieje ze mną,no ale cisza.Wczoraj w głowie mi się kręciło,dziś w sumie czasami też i muli mnie coś i raz gorąco,raz zimno..i ciężko strasznie.Na pewno organizm zmienia się przed porodem..tak sobie to tłumacze :)

Dziękuję. Mam nadzieję, że teraz szybko już pójdzie:). Jeśli chodzi o śpiworki to położna na szkole rodzenia bardzo nam polecała, albo ewentualnie w różku. Chciałam żeby od początku pod kołderką spał, kupiłam taką piękną pościel, ale chyba faktycznie na początku będę go kładła w śpiworku. Mam prośbę do dziewczyn, które robiły badania na cholestazę ciążową, możecie wpisać wasze wyniki, u mnie wszystko w dolnej granicy, a coś tam podwyższone, ale gin powiedziała, że jest ok. Tylko, że ja niestety zauważyłam, że w ciąży lubię sobie wmawiać pewne rzeczy i w ogóle mam schizy na punkcie tego czy na pewno jest wszystko ok, ogólnie mam coś takiego, że najlepiej jakby mnie ktoś po 10 razy zapewniał, że wszystko super. Cóż taki już mój urok Miłego wieczoru dziewczyny:)

Gość Kroliczatko
A ja sie pochwale Zainwestowalam od razu w 3 spiworki w roznych razmiarach , posiel mam dwa komplety ale bede potem uzywac napoczatek , rozek / spiworek na zmiane.ocxywiscie spiwor gruby taki tez mam ale na wyjscia na spacer.wiadomo jeszcze dwa kocyki bawelniane cienkie i dwa polarowe mamas and papas .meble : komoda 8 szuflad ikea i lozeczko hensvik ikea.wozek : peg perego , juz od tamtego tygodnia stoi w pokoiku u Julka razem z fotelikiem i reszta sprzetu. Ciuchow nakupilam az do ok. 9 mca zycia sporo oszczedzajac przy tym bo mialam na to cale 34 tygodnie wiec mozna bylo to robic z glowa;) Niemam prawka wiec dlamnie kazdywyjazd na zakupy bedzie problemem , jak juz pisalam Mezus prace zmieniai bede dodatkowo obciazony czasowo... Kobitki mam szal naksiazeczki dla dzieci.zaopatrzylam sie w dwie kontrastowe bo uwazam ze tyle wystarczy , lokomtywe Tuwima - jest tyle cudnych ksiazezczek !! Zalezy mi na tym zeby dac Malenstwu wszystko co najlepsze. Przy okazji zapytam czy kupujecie taki sprzet jak monitor oddechu? Jajutro zapytam na szkole rodzenia polozna co o tym sadzi to napisze.Powiem tak : troche drogi sprzet to jest a z drugiej strony sama nie wiem , jakby mialo faktycznie uratowac Dzieciatko przed bezdechem?? Czy sa osoby w temacie na forum? Potrzebna bylaby taka opinia "na zimno" bezemocji....

Ja pamietam ze od.27tygodnianciazy katowalam mlodego muzyka. W aucie jak jechalam uspokajal sie to fakt. Zaopatrzylam sje w specjalna serie opracowana dla.bobasow w brzuchj i poza nim..jakby ktoras.miala.ochote posluchac to wykonawca Raymond Lap chyba sie zwal i to taka.jest inna muzyczka, ciekawe glosikim posluchajcie na youtube

Z drugim bobasem nie mam juz czasu na takie akcje..checi tez mi sie wypalily. Mozna rzecz "znormalnialam" heheh.

Gość Kroliczatko
A my z Juleczkiem sluchamy sobie Usypinek Kolysanek kupilam na razie dwie cd ale moge spokojnie polecic bo rewelacja ! Sa i utwory klasyczne i jazz i rozne pochodne. Bardzo nas to wycisza