Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Saadee

Niskie AMH

Polecane posty

Gość justka87
Bella Dr Czech

Gość Nelsia
Witam , jestem tutaj nowa i chciała bym do Was dołączyć bo w grupie zawsze raźniej :),też mam niskie AMH=0,73 . W grudniu miałam stymulacje gonalem f , wyniki w miarę - estradiol 911 i progesteron 1,3 ale nie udało się pobrać żadnej komórki :( teraz podchodzę do drugiej stymulacji menopurem 225 jednostek. Czy któraś z Was brała fostimon podczas stymulacji ?

Justka ja też byłam u Czecha raz ale:) w sumie nie mam nic do niego ale zmieniłam na Śliwińskiego.....w sumie dlatego że ma endokrynologa no i godziny przyjmowania mi bardziej odpowiadają...z tego co kojarzę idziesz długim protokołem...jak pytałam Śliwińskiego o różnice to mówił, że faktycznie przy niskiej rezerwie z reguły idzie się krótkim, tyle że przy długim protokole i wyciszaniu jajników pęcherzyki rosną równomiernie...natomiast bez wyciszania i w krótkim jest to bardziej chaotyczne i nierówne..więc może ten długi jest skuteczniejszy :) oby tak było w Twoim przypadku :) trzymam kciuki :) z jednym się gubię tylko, bo leczyłaś się w invicta a ivf robisz w gamecie u Czecha?

Gość gość
Nelsia witaj :) rozgość się u nas. Ja niestety Ci nie pomogę w sprawie leków, bo nie byłam stymulowana, ale służę dobrym słowem Jagodzianka13

Gość Nelsia
dziękuję Jagodzianko :) pytam o ten fostimon bo miałam dzisiaj dziwną sytuację w klinice , doktor przepisał mi menopur 150 j i fostimon 75j , poszłam do apteki przyklinicznej ,żeby pobrać leki ( jak zawsze ) i pani magister spytała się czy jestem pacjentką komercyjną bo ten fostimon wydają w zabiegowym , powiedziałam że nie ,że z programu , wtedy ona zadzwoniła do lekarza i zmienił mi tylko na menopur 225 j .

dół :( wchodzę na fb a tu kolejna koleżanka dodane zdjęcie z dzidziusiem...dzień w dzień mam wrażenie, że albo dodaje nowa dzidziusia albo brzuszek.. tak jakby to spotykało wszytskie w koło..wszystkie poza mną....:(

Gość justka87
Bella umówiłam się do Czecha bo miał szybciej wolny termin a i tak muszę czekać trzy tygodnie!! masakra:( bardzo długo... a co do INF to sama już nie wiem, generalnie idę do Czecha żeby ktoś zupełnie z boku spojrzał na moje wyniki, wstępnie jestem "umówiona" na INF w Invicta ale zobaczę co powie Czech i wtedy coś postanowię:) akurat fajnie się składa ta wizyta bo będę około 11 dnia cyklu i będę mogła sprawdzić ile mam tych pęcherzyków antralnych bo w sumie tego nie wiem... zawsze tylko słyszałam że USG jest okej ale bez żadnych szczegółów chciałabym powtórzyć AMH, bo gdyby się okazało, że jest większe to spróbowałabym kilka cykli naturalnie przed INF, bo zastanawiam się czy nie podjęłam decyzji o INF zbyt szybko, generalnie w listopadzie zaczęłam swoją "przygodę" z leczeniem a w marcu miałoby już być INF

Gość gość
Justka, decyzja oczywiście Twoja. Ale, już to pisałam, z perspektywy czasu myślę sobie, że gdybym dowiedziała się wcześniej o swoich wynikach badań, zamroziłabym swoje komórki, oczywiście wszystko jest "gdyby"... może dlatego tak myślę, że teraz mam taką sytuację, jaką mam Jeśli chodzi o naturalne starania, to jak najbardziej. Mnie mój lekarz wręcz odradzał szybką decyzją o in vitro z KD, twierdził, że może przydarzyć się ciąża, to bardzo mała szansa, ale jest, przy takim, jaki miałam obrazie USG. Dlatego Justka trzymam kciuki. To są cholernie trudne decyzje. I ciągle trzeba podejmować kolejne i dźwigać konsekwencje i skutki poprzednich. Ale cóż, ważne, żeby do przodu. Bella - kiedy dowiaduję się, że ktoś jest w ciąży, chwali się dzieckiem, to oczywiście bardziej wtedy uświadamiam sobie swój problem, ale jednocześnie wiem, że w końcu musi się udać też nam. Mój M powtarza, że będzie dobrze. I ja wierzę. A póki co korzystam z życia we dwójkę, bo potem dwa lata nieprzespanych nocy przede mną :) W marcu już mam wizytę :) Jagodzianka13

Do gość Dokładnie rok temu robiłam badania i miałam prawie takie same wyniki jak Ty, tzn. AMH 0.5, FHS 10.5, LH 3.97, a dziś jestem w 30 tygodniu ciąży :-) Mimo tak kiepskich wyników miałam naturalne owulacje i płodny śluz. W ciążę zaszłam naturalnie. Ale lekarz powtarzał mi, że z takimi wynikami nie ma na co czekać tylko przystępować do in vitro, tym bardziej że moje AMH było na granicy refundacji.

Gość Jagodzianka13
Dziewczyny, na vitrumd3.pl jest info, gdzie można bezpłatnie zrobić badanie poziomu witaminy D. Niestety w niewielu miejscach w Polsce

Gość Jagodzianka13
Alicja, czy post wyżej był do mnie :) jestem podpisana na dole bo korzystałam z nie swojego kompa :) jeśli do mnie, to niestety, moje FSH waha się od 28 do 50, AMH jest nieoznaczalne, żadnych śladów śluzu płodnego, chociaż pęcherzyki rosną po jednym w cyklu, są prawidłowych rozmiarów :) Myślę, że Twój przykład podniesie na duchu wiele dziewczyn, ja też liczę na swój cud... Zobaczymy, jak nie będzie cudu, zawsze mam opcję awaryjną. Justka może to jakaś podpowiedź dla Ciebie, jeśli wciąż się wahasz

Jagodzianka - super dziękuję za wiadomość o ogólnopolskich bezpłatnych badaniach wit.D. Już dzwoniłam do jednej kliniki w W-wie i pani powiedziała mi, że firma ... wynajmuje u nich laboratorium na cały dzień i wystarczy się zgłosić na badanie :-) no i wezmę M :-) Właśnie dostałam @, bardzo dobrze, że teraz, ponieważ w piątek wyjeżdżamy na tydzień na dodatkowe ferie. W tym wypadku pójdę jutro wieczorem zrobić sobie badanie AMH. Nie wiem tylko czy badać też powtórnie Inhibinę B? Mierzyłam dokładnie rok temu, wyszło 90, ale norm nie pamiętam... Myślicie, że warto ją powtórzyć?

Gość justka87
Jagodzianko faktycznie Alicja ma bardzo zbliżone wyniki do moich i jest to bardzo budujące co napisała ( dziękuję Alicja:), że podzieliłaś się z nami swoją historią!!) tylko u mnie jest jeszcze taka kwestia że mam niedrożny jeden jajowód no i sprawa z tym śluzem, koniecznie muszę to zbadać! i jeśli okaże się że śluz mam okej myślę, że zdecyduję się na naturalnie starania zanim zdecyduję się na INF... Super, że napisałaś o tym badaniu witaminy D:) na pewno skorzystam!! ostatnio miałam to badanie wykonać ale znowu zostawiłam 200zł za inne badania i stwierdziłam, że z witaminą D się wstrzymam a tu proszę taka niespodzianka, super!!:) Lonia ja też zrobię ponownie AMH razem z inhibiną B, w Invicta dużą wagę przykładają do tego badania więc chyba warto powtórzyć:) tak się jeszcze zastanawiam nad tym moim TSH skoro w ciągu miesiąca spadło z 2,8 do 2,0 to może kwestia czasu jak spadnie do 1, czy należałoby zwiększyć dawkę??

Justka - a jaką dawkę przyjmujesz obecnie? I od kiedy? Bo zazwyczaj pierwsza powtórkę badania TSH robi się po 4 tygodniach, ale...różnie organizm reaguje na lek i bywa tak, że minie ok.3 miesięcy zanim zaskoczy.

Gość justka87
Lonia przez pierwszy tydzień przyjmowałam 1 tabletkę (25) a przez kolejne trzy tygodnie 1,5 tabletki (37,5) czyli w przeciągu miesiąca przy tych dawkach spadło z 2,8 na 2,0

Gość Jagodzianka13
Ciesze się, że Wam się przydały te miejsca badań, tez bym skorzystała, ale akurat w moim mieście nie ma.

To wydaje mi się, że dobrze reagujesz i póki co to nie zwiększaj jeszcze dawki (ale to moja opinia). Może też być tak, że organizm nasyci się na początku hormonem, wyniki będą zadawalające, a tak naprawdę będzie potrzebował więcej. Ja bym została jeszcze przy tej dawce ok.2-4 tygodni. I poszła na konsultację do endokrynologa :-) Bierz też selen (pomaga przy wchłanianianiu hormonu), wit.D ( conajmniej 1000-2000 UJ) i żelazo z wit.B12 (często razem w suplementach).

Jagodzianko, to chyba nie Ty byłaś tym "gościem". Moje wyniki były prawie identyczne jak kogoś, kto napisał post powyżej dlatego zdecydowałam, że przedstawię swoje. Może jeszcze dodam, że wykonałam również w tym samym czasie badanie Inhibiny B, wyszło ok. 43 (nie pamiętam jednostek, norma od 20-stu kilku). Gdy odbierałam wynik łudziłam się że chociaż ten parametr jest dobry, ale interpretacja lekarza była niestety odmienna. Powiedział, że dobry wynik jest w okolicach 200 :-( Ale dziewczyny wyniki wynikami, a dzidzia właśnie przewraca się w brzuszku:-) Nurtuje mnie tylko to co napisałyście o wit. D. Zbadałam jej poziom dopiero kiedy zaszłam w ciążę i okazało się że mam poziom niewystarczający 12,9. Może faktycznie jej poziom ma wpływ na wynik AMH. Za jakiś czas pewnie zbadam ponownie i wit. D (suplementuję już od kilku miesięcy) i AMH to może da się wysnuć jakieś wnioski.

Gość Jagodzianka13
Alicja i to by się zgadzało, że niski poziom wit D mógł zafałszować Twój poziom AMH, chociaż teraz najważniejsze, że dzidzia w brzuchu :)

Jagodzianko, może to ta wit. D, chociaż nie jestem przekonana. Jeszcze przed wykonaniem badania AMH lekarz wykonując USG powiedział mi że moje jajniki starzeją się o wiele szybciej niż ja dlatego zlecił mi wykonanie tych badań. Masz rację, najważniejsze, że jestem w ciąży:-) Ale widzisz, nawet będąc w ciąży nadal myślę o tych wszystkich wynikach i nie potrafię się do końca otrząsnąć. Jednak te badania i wiele lat starań i niepowodzeń wywarły duży wpływ na psychikę. A zaszłam w ciążę dopiero, gdy zacząłem się godzić z myślą, że to już koniec. Może to zabrzmi jak banał, ale wierzę, że Wam się też uda.

Gość Jagodzianka13
Niestety Alicja, mam tak samo. Moje jajniki starzeją się szybciej ode mnie, ale wciąż liczę że kolejne opóźnienie @ będzie nioslo za sobą dobre wieści. Tymcvzasdem mam pytanie z innej beczki, jaki płyn do płukania tkanim o długotrwałym zapachu polecacie :) przepraszam za zmianę tematu, ale lubię jak ubrania ładnie pachną po praniu, teraz mam E i jest beznadziejny

hahahaha - Jagodzianka :-)))) - to "pojechałaś po bandzie" :-) z tym płynem. Ja zestresowana jutrzejszym badaniem AMH, a Ty rozbroiłaś mnie kompletnie, siedzę i się śmieję :-))) Już mi lepiej! Dzięki :-) Ja używam Lenor różowy, ma delikatny zapach kwiatowy 🌼 Miłego wieczoru!!!

Jagodzianka13 Lenor niemiecki , ale niemiecki albo softlan również niebieski niemiecki są super trwałe

Terri - jak niebieski to niemiecki :-) A ja jeszcze mam Vernel Wild Rose (też różowy), lubię zapachy kwiatowe.

Gość Jagodzianka13
z niemieckim będzie ciężko, ale spróbuję polski, chyba że w Lidlu albo Aldi bo chyba tam mają asortyment niemiecki, chociaż, pewnie otrzymujemy proszki które idą na wschód , ale dzięki spróbuję lenora

Gość Jagodzianka13
Lonia, bo jakoś mi ten płyn po głowie chodzi :) daj znać oczywiście jak wynik, pewnie będzie za kilka dni dopiero, mam też pytanie, byłaś na badaniu wit D dziś??

Jagodzianka - na badanie darmowe wit.D w Wa-wie mogę iść 22.02 lub 01.03, pewnie pójdę w marcu. Ale jutro zrobię AMH - to będzie 3dc, więc w sam raz, a wynik pewnie po ok.3 tygodniach dopiero...

Jagodzianka13 w internecie idzie kupić :) chodź by allegro bo jeżeli dostaniesz w lidlu albo Aldim to jak pisze na nim po polsku z tyłu na etykecie to produkcja na Polskę to nie to samo . Te dwa płyny są już od lat nr 1 .A u ciebie nie ma miejsca gdzie można kupować produkty z niemiec u mnie są tacy co sprzedają sprowadzane z niemiec produkty .

lonia37 nie miałam nigdy tego płynu Vernel Wild Rose , może warto sprawdzić chodź kurcze od lat jestem wierna tym niebieskim są super trwałe i ślicznie pachnie nimi pranie tak świeżą

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się