Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Arizona 2017.

Wyzwanie: Schudnij 20kg pomiędzy 1 Maja 2013 - 1 Lipca 2013 - Jesteś gotowa ??

Polecane posty

Arizona- łykam bellise40+ i multiwitamine. Zaczęląm sie zastanawiac nad wit D3- oczywiscie po przeczytaniu na tym topiku że ma nieocenione własciwosci. Kurcze chyba przesadziłam z jedzeniem ale jednak zle rozplanowanie posilkow spowodował że nie moglam sie najesc przed tą 18ta Zjadlam 2 schaby w jajku smazone na smalcu- mięsa było 200gram do tego mizeria ze smietana, zaraz potem truskawki mrozone z jogurtem naturalnym activia i dobiłam serem żóltym 3 plasterki z mikrofali- czuje sie pełna i sie zastanawiam nad truchcikiem za godzinke, ale moj plan to jednak co drugi dzien biegi (jedynie sobota i niedziela bedzie z rana w okienku jogging) wiec chyba se daruje i z niepokojem bede wygladac rannej wagi - bo jutro wpisuje w stopke. Jezeli przez tydzien polecialoby teraz juz 6kg to moj plan by sie zrealizowal - ale wiem - nie bedzie tak łatwo "jestem na LCHF" - masz racje juz dawno zauwazylam ze moj organizm rekoma i nogami sie broni zebym nie zeszla ponizej 64kg- no to ja go tym tluszczem moze w koncu rusze

Quendi, Nikt nie chce Ci odebrać cukierków :D :D :D Wiem, że Ci się od razu spali ale może zamiast przemysłowych węgli jakieś owoce ? Winogrona albo coś? Moim najsłabszym punktem są lody, to jest dobry pomysł, żeby zmiksować jakieś jagodowe owoce ze śmietaną i zamrozić :-) monia-10kilo do zgubienia, Jak faktycznie chcesz zlecieć szybko, zejdź na kilka dni na bardzo niskie węgle i bardzo wysoki tłuszcz, z tego co wymieniałaś ja bym odstawiła: jogurt, ser żółty i truskawki, schab zamień na coś bardziej tłustego: boczek, karkówkę itp. IF zrób sobie w takich godzinach jakie najbardziej Ci pasują, żebyś mogła się spokojnie najeść i być syta + obowiązkowo dużo wody.

mi to chyba pasowało by najlepiej okno 23godzinne niejedzenia i wracam o 17.00 z pracy i z przedszkola i wtedy godzine bym jadla. Pisalas arizona że tak chyba dzis czy wczoraj zrobilas i jak z efektami, moze mi trza takie okno?

monia-10kilo do zgubienia, Żółty ser to zwykle wielka niewiadoma, bo tylko producent wiec co zmiksował, widziałam już żółte z dużą ilością węgli i dodatkiem hydrolizatów sojowych. Myślę, że rozsądnie traktować żółte jako przegryzkę, a białko i tłuszcz np. w postaci jajek jeść. Co do IF, jeśli wracasz tak późno do domu to możesz sobie zrobić 4-6 godzinne okno jedzeniowe po 17 zwyczajnie dopasuj sobie do swojego rozkładu dnia.

Gość jestem na LCHF ,
Arizonko ! Czekalam na Twoj wpis , wiedzialam ze mnie wyciagniesz z dola . Nie dziw sie tylko ze cierpliwosci mi juz brak , bo jak juz cos ruszy na wadze to znow przychodzi weekend i powtorka z rozrywki . Co do parowek to zgadzam sie ,to nie jest jedzenie ,ale nie wzielam nic w niedziele ( oprocz jajek ) i tak sie skusilam ( w nadziei ze to bialko i tluszcz ,choc pewnie ukryte wegle tez ) po to by nie byc zbyt glodna po powrocie do domu , normalnie nie ma ich w moich jadlospisie ,ale masz racje nie wolno robic odstepstw . Co sie tyczy tych nieszczesnych udek to masz zdecydowanie racje ze sa naszpikowane nie wiadomo czym , ale ja juz tak mam ze jak sie czego czepie ...a zdazaly mi sie fajne spadki wagi ( nawet po 700g ) dziennie , wlasnie na udkach i nie wiedzialam dlaczego a ostatnio wyczytalam ze udka z kurczaka maja sporo chromu , ktory rozkreca metabolizm . Ale postanowilam posjsc za rada i kupilam Filadelfie na jutro 300 g 24% tluszczu i zjem jutro ze smietana i papryka . Zauwazylam jedna dziwna rzecz u mnie , jak tylko zjem warzywa ( kalafior ,brokuly ,fasolke zielona ,szpinak ) z maslem to na drugi dzien waga jest taka sama jak wieczorem po zjedzeniu tych warzyw . I to mi sie sprawdze od dawna , a dalam sie namowic na kalafior i ta sama historia sie powtorzyla- tluszcz i warzywa to niedobre polaczenie dla mnie , albo az tak jestem wrazliwa na odrobine wegli , albo poprostu bardzo wolno je trawie w takim polaczeniu ,cos jest bo to od poczatku odchudzania obseruwje . Ketoza nie jest potrzebna by chudnac podobno ,ale z ketoza latwiej bo wiecej energi , nie odczuwa sie glodu no i chudniesz nawet jak siedzisz na sofie , chyba musze kupic wreszcie te paski do pomiaru , choc podobno nie zawsze sa miarodajne , uzywasz ich ? Ja tez kiedys jak robilam kilometry to nie chudlam ale nie bylam wtedy na LCHF , u Ciebie napewno miesnie zaczely wazyc wiecej , zrob sobie pomiary centymetrow . Ja sie zmierzylam i 1,5 cm w tali znow ubylo ,mimo ze na wadze nic . Sa badania naukowe ktore wykazaly ,ze duze dawki witaminy D 3 potrafia zmniejszyc znaczaco centymetry w tali . Nie zauwazylam spektakularnych efektow ( choc biore ja od pazdziernika w dawkach uderzeniowych i oprocz tego codziennie od 2000- 4000IU ) ale w pracy dziewczyny ,ktore mnie nie widza na codzien pytaja czy schudlam ,wiec moze sylwetka mi sie zmienila .Nie wiem czy kiedys schudne ,gdyby to tylko zalezalo od wyeliminowania zboz , to jest to dla mnie zadne wyrzeczenie i moge tak zyc do konca zycia , ale jesli chodzi wlasnie o jakiegos loda czy truskawki ze smietana ,to tez bym chciala sobie pozwolic choc raz w tygodniu na taki luksus .Ciastka ,ciasto ,cukierki mnie nie ruszaja nic a nic . Co do weglowodanow prostych czy zlozonych uwazam, ze nie ma roznicy , i takiego zdania jest wlasnie dr A .E - uwaza ze pieczywo biale czy razowe nie ma znaczenia - to i to bedzie cukrem we krwi predzej czy pozniej . Odkad zaczeto nas straszyc tluszczem i zmieniono zalecenia dietetyczne - " malo tluszczu , duzo chlebka razowego " odsetek otylosci wzrosl w oszalamiajacym tepie tak jak odsetek cukrzycy , a obiecali zdrowie i szczupla sylwetke .Pozdr.

tylko jakos nie wyobrazam sobie jedzenia po 18.00tej, nie mowie ze tak mocno zawsze przestrzegalam ale jednak sie staralam 18.00 i finito. Czyli pozostaje do pracy ciagnac żarełko i se odgrzewac w mikroweli. Na jutro mam mintaja- nie wiem czy on tlusty ale moze wymaczam w jajku zanim usmaze na masle, robie jakąs wolowinke ale nie za chuda- a podsmazylam najpierw na smaluchu i teraz mi sie niech pogotuje z 2godziny. I zrobie brokula na masle w tym sloneczniku - pycha, no i zostaly mi te truskawki to moze je zjem ze smietana. No i musze wyruszyc na zakupy bo jednak w lodowce pelno jogurtow bo czasami i 4 dziennie jadlam, w zamrazarce raczej piersi i mieso indycze kroluje a przyda sie boczek, karkowka i jakies tluste mielone kupie to se zrobie taki smalczyk tylko co bym mogla nim smarowac zamiast chleba? hm - macie moze pomysla- moze w lisc salaty zawijac:)

Gość jestem na LCHF ,
Monia , normalnie kawalek boczku smarujesz grubo smalecem i wcinasz hehe . I milo sie czyta ze sa ludzie ,ktorzy potrafia sie tak przestawic z chudego indyka na smalec . Zycze efektow ,napewno beda teraz bo widze ze szybko zrozumialas o co w tym wszystkim chodzi .

Gość Na lutzie
witam wszystkich:) Ja wlasnie po sniadanku/ lunch. Moje IF bylo od godz 8pm do 1pm , w sunmie nie bylam glodna, ale zjadlam bo stwierdzilam ze chyba trzeba juz cos zjesc:)) Poza tym zmienilam kolor wlosow z brazu z jasnymi pasemkami przeszlam na ciemny braz z czerwonymi paskami) Od wczoraj zaczelam dokladac wiecej tluszczy i to jak mnie glowa bolala to moje. Czy to jest normalna reakcja? czy to oznacza ze moj organizm zaczyna sie przestawiac? Mam zamar zjesc jeszcze jajecznice z 3 jajek na masle i szpinak do tego pocwiczyc zumbe ok godz, byc moze jescze cos dorzuce, ale jak narazie nie czuje sie glodna nawet na to jajecznice , a bardzo lubie.

jestem na LCHF, :) Jest jeszcze jedna opcja jeśli pracujesz w weekendy. Wejść na kilka tygodni na CKD - cykliczna dieta ketogeniczna, sprowadza się do tego, że w tygodniu np. tniesz węgle do minimum od 0-20g, a w weekendy robisz tzw. doładowania czyli jesz co chcesz ( oczywiście w ramach rozsądku). Co do kalafiora i brokułów z tłuszczem mam to samo, waga stoi albo przybywa, więc ja się staram nie jeść ich więcej niż 2 razy w tygodniu. Ogólnie zawsze byłam super wrażliwa na skoki insuliny i dla mnie 30-40g to pułap w którym już przestaje palić ketony i podnosi mi się poziom insuliny. To co dla mnie na ten moment najbardziej działa to IF, jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, dzisiaj miałam okno bez jedzenia 22 godziny, zjadłam jeden posiłek 5 godzin temu i jestem tak najedzona, że odpuszczę z kolejnym. Jestem 100% pewna, że schudniesz, chcesz tego, dojrzałaś wewnętrznie i teraz to się zwyczajnie zacznie wydarzać. Zimą żyłam praktycznie na węglach, moje 114kg nie wzięło się z powietrza i jednego dnia stwierdziłam, że zrobię sobie tydzień low carb jako detox nie myślałam, że schudnę -5kg wydawało mi się kosmosem, a później jeden dzień na raz, miesiąc czasu waga oscylowała pomiędzy 105 a 101 i wkurzałam się równie mocno jak Ty teraz ale się zaparłam jak dziki osioł, a organizm zwyczajnie po miesiącu uznał, że równie dobrze mogę żyć z niższą wagą. Nos do góry i wracaj do gry :D !!! monia-10kilo do zgubienia, Jedzenie z mikrofali jest biologicznym trupem, a jeśli chcesz czuć się świetnie to warto jeść najlepsze biologicznie jedzonko jakie możesz znaleźć, jedzenie po 18 nie zabija ;-) Jednym ze stylów IF jest Warrior Diet - dieta wojownika, gdzie rozkład okien jest 20/4, a okno jedzeniowe zaczyna się po 18. Człowiek, który ją ułożył uzasadnia to tym, że wieczór to pora relaksu i odpoczynku po całym dniu spędzonym aktywnie na czynności związane z przetrwaniem. Jeśli cały dzień spędzasz poza domem to wieczór wydaje się być najlepszym momentem na celebrowanie życia i jedzenie czegoś pysznego :-) "Dieta Wojownika czyli nowa rewolucyjna metoda odchudzania autorstwa Ori Hofmeklera" http://fitnesi.pl/artykul/dieta-wojownika-czyli-nowa-rewolucyjna-metoda-odchudzania "Przewodnik po Warrior Diet" http://rekompozycja.pl/tag/wojownika/

Na lutzie, Musisz wyglądać pięknie w nowych kolorach:D Mnie bolała głowa w czasie pms jak zaczęłam dokładać więcej tłuszczu, zaczęłam pić więcej wody i przesypiałam ból i minęło. Oczywiście jak Cię będzie jakoś mocno bolała to maszeruj do lekarza, bo to może być np. wysokie ciśnienie. jestem na LCHF, Rozwaliłaś mnie z tym boczkiem smarowanym smalcem ze skwarkami ;);) Ja gdy chce w coś upchać tłuszcz robię jajecznice i w jajkach chowa się dowolna ilość tłuszczu, a jajecznica z boczkiem i skwarkami jest naprawdę dobra :D

elamela, Zapraszamy serdecznie :-) Będzie nam bardzo miło obserwować Twoje sukcesy :) Flora88, Witaj miło :-) Tak od wczoraj myślę o Tobie i diecie bardzo nisko węglowodanowej i nie jestem do końca pewna czy to dobry pomysł. Chcesz jeśli dobrze rozumiem odżywić ciało po chorobie i zwiększyć o kilka kg wagę o ładne czyste mięśnie. Być może dieta na średnich węglach, bardzo dobrych tłuszczach + białko byłaby korzystniejsza? Dużo świeżych soków warzywnych, teraz np. jest młodziutka pokrzywa z której można robić soki i sałatki, mleczka migdałowe, sporo orzechów. Jaką dietę miałaś do tej pory ?

6 Maja 2013 - Dzień 6 Aktywność: 0 IF: Dzień 5, 23/1, okno nie jem:16-15, okno jem: 15-16. Waga: 96.6 (+) Posiłek 1: 250 karkówki + 250 brokułów + garść sałaty + 4 łyżki śmietany + 2 łyżki masła + jajko. Płyny: Woda . Suplementy: 0. Wyszło mi dzisiaj mega długie okno bez jedzenia i jeden posiłek, nie planowane wynikające z uk%

Gość Flora88
Czytam sobie, czytam i nadziwić się nie mogę : ) Wspaniała atmosfera. Świetnie sobie radzicie i tak zaintrygowaliście (bardziej chyba jednał "łyście") mnie tematem IF, że mam przed sobą lektury na dobre dwa dni (a to niedobrze - sesja się zbliża :D) Arizona, tu sytuacja jest dosyć skomplikowana. Odkąd mnie zdiagnozowano (dobre 3 lata temu) zrobiono mi dużo krzywdy, jeśli chodzi o odżywianie. Najczęściej moja dieta była niskotłuszczowa, ubogoresztkowa i wysokobiałkowa. Kilka razy, na czas operacji, byłam na "diecie zero" - wolno mi było pić 1 l wody dziennie, nawadniano mnie dożylnie i "żywiono" kroplówkami z glukozy z żelazem i potasem. Takie sytuacje trwały zazwyczaj po 2-3 tygodnie, raz dietę zero miałam przez ponad miesiąc. Efektem takich zaleceń była wtórna anoreksja ("jak nie pozwalają mi jeść, to lepiej się czuję, więc żeby lepiej się czuć - najlepiej nie jeść" ;) ). Później pełne żywienie pozajelitowe (tu już wierzę, że faktycznie bogate we wszystkie makro i mikroelementy). Przez kilka miesięcy nie jadłam w ogóle. Kiedy weszłam w remisję i mogłam wrócić do normalnego jedzenia (ale wciąż w zaleceniach ubogoresztkowego, niskotłuszczowego i wyokobiałkowego) to wpadłam w kompulsy. Niejedzenie przez tak długie okresy mocno się odbiło na mojej psychice. I wtedy właśnie udało mi się przytyć (wcześniej też kilka kilogramów wpadło na żywieniu pozajelitowym). W czasie kompulsów z wagi 47 kg wskoczyłam na 51 (170 cm). Powiedzmy, że miałam takie trochę IF - 3 miesiące niejedzenia na 3 miesiące jedzenia bez przerwy ; ) Trochę uspokoiłam duszę, zaczęłam biegać, bo wiedziałam, że kompulsy to efekt zbyt dużego obciążenia stresem. I zracjonalizowałam odżywianie. 2000 kcal dziennie + 3xnutridrink proteinowy (ok 300 kcal/200ml) - akurat odżywki to też zalecenie lekarskie, bo, abstrahując od niedowagi, borykam się z ciągłym niedożywieniem. Moje odżywianie jest naprawdę fatalne. Ostatnio zaczęłam mieć objawy zaostrzenia choroby, stąd moja decyzja o wysokobiałkowej. Większość kalorii czerpałam z węglowodanów, warzywa mogę jeść tylko rozgotowane, zmiksowane i przetarte przez sito (i to też z wykluczeniem kapustnych i strączkowych), białko to był dla mnie głównie nabiał i właśnie nutridrinki, a tłuszcze - czekolada : ). I zdałam sobie sprawę, że mocno szkodę sobie właśnie węglowodanami. Tu już pomijam to, że odpowiadają za gromadzenie się tłuszczu w organizmie - ale dotarło do mnie, ze to one najczęściej zaczynają gnić w jelitach i obciążać układ pokarmowy, co w moim przypadku (autoagresja w stosunku do układu pokarmowego) może przynieść fatalne skutki. Słodycze bezwzględnie odstawiłam 3 tygodnie temu (i sama sobie gratuluję, że jeszcze się nie skusiłam). Stąd pomyślałam, że węgle muszę ograniczyć. A jeśli nie z węgli czerpać energię, to myślę, że głównie z białka (chociaż... poczytując Was, mam ochotę na coraz bardziej tłuste rzeczy ;D np. wizja boczku ze smalcem mną zawładnęła :D ) Wiem, że może to sprawa bardziej dla dietetyka. I próbowałam. Właśnie wtedy, kiedy chciałam zapanować nad kompulsywnym jedzeniem. Doradzono mi spożywanie samych galaretek, kisielu i landrynek (czyli typowo bezresztkowa dieta), bo nie podrażniają układu pokarmowego. Stanowisko lekarzy w sprawie odżywiania takie, jak wcześniej ("no... i przydałoby Ci się trochę przytyć"). Rozpisałam się strasznie. Przepraszam, ale tematu mojego odżywiania nie potrafię wyczerpać w dwóch zdaniach. Reasumując - chciałabym przytyć i przy okazji ulżyć trochę jelitom, ograniczając węgle. i takie wrażenie dnia drugiego low carb - czuję się lepiej. Jestem już nieco zmęczona, ale za to cały dzień bez rewolucji żołądkowych : ) Jeśli jeszcze uda mi się dorobić odrobiny mięśni - będzie idealnie. Rozpisałam się strasznie. Ale myślę, że

Gość Flora88
... nie skopiowałam postu przed wysłaniem i, szczerze mówiąc, to sama już nie wiem co "myślę, że" ;D

Hola dziewczyny :-) Ale tu gwarno :-) witajcie nowe duszyczki do odchudzania U mnie 93,2!!! To dziala!!! :-) :-) :-) Teraz powiem tak - dieta, na ktorej jestesmy ma byc dla nas, ona jest na tyle specyficzna, ze idealnie nadaje sie do dostowania pod dana osobe, jej upodobania, rozklad dnia, trzeba tylko pomyslec, zaplanowac i ulozyc pod siebie. Najwazniejsza rzecz, o ktorej wspomniala Arizona - postawic na wartosciowe jedzonko ( u mnie z tym czasem kiepsko - nieszczesne parowki, ser zolty, choc kupuje najlepszy ser drogi i parowki bez fosforanow i konserwantow, ale i tak nie wiadomo co tam pakuja, zreszta nabial jest przetworzony nie ma juz smietany co kiedys czy twarogu, warzywa pelne chemii, herbcydow, pestycydow, miecho pelne antybiotykow, jajka od umeczonych kur - wiec starajmy sie chociaz postawic na dobre gatunkowo jedzonko - mala masarnia, jajka od szczesliwych kur, nabial ze spoldzielni mleczarskich, warzywa organiczne itp no ale wiadomo czasem nie da rady) ale przede wszystkim JEMY KIEDY ZGLODNIEJEMY zadnego wpychania w siebie na sile. Ja kalorii nie licze, natomiast licze bialko, tluszcze i wegle, ustalam wszystko mniej wiecej do proporcji 1:1,5:0,8 i kazdy taki zbilansowany posilek jem do syta. Jem kiedy poczuje glod, przestaje kiedy si enajem, nie patrze na zegarek itp. Np teraz godzine temu dopiero zjadlam posilek (2 dzisiaj) i jutro sobie przesune okno na ok 12-13. Ja tu troszke inna droge obralam - mianowicie licze bialko, bo nadmiary nie sa potrzebne, zatruwaja nas no i co najwazniejsze w nadmiarze wchodza do szlaku neoglukogenezy, tluszcze w nadmiarze niestety nasilaja apetyt na slodkie, no i powoduja ze mozna zjesc za malo bialka. Z kolei bialko jest wartosciowym budulcem, mocno syci i nie wolno go zjesc za malo. Wiec bardzo trudno ustalic dla siebie akuratna miarke, proporcje i dlatego nalezy sie obserwowac, bo kazdy jest inny, notowac na poczatku jadlospis, wyczuc co sluzy. A teraz podaje dla poczatkujacych rewelacyjny prosty sposob, zeby sie nie pogubic i odnalezc wlasciwy tor: - rano, po wstaniu , gdy poczujemy glod (od razu, po godzinie, w poludnie - dopiero gdy glod, prawdziwy glod nas dopadnie) robimy sobie jajecznice z 4 jajek na 30g masla, smalcu lub sloniny, do tego pomidor duzy, wszystko apetycznie posolone, z pieprzem, ziolami, mozna zrobic z tego omleta, jak chcemy. Takie cos zasycy na 6-7godzin, cukier fenomenalnie sie reguluje, zadnej hipoglikemii, skokow, slabosci, dobra energia a przede wszystkim stabilizacja apetytu. Po tych 6 godzinach jak zglodniejemy zjadamy dokladnie takie samo danie o tych samych skladnikach - jajka na tluszczu z pomidorem czy tam ogorkiem (dowolnie). W zasadzie mozna by tak sie odzywiac jak dlugo chcemy (oczywiscie sie znudzi szybko) ale taki zestaw niesamowicie szybko ustawia metabolizm na wlasciwe tory i potem latwo juz skapnac sie, jaka jest nasza sciezka w regulacji poszczegolnych skladnikow. W jajkach sa wszystkie witaminy oprocz C, wiec mozna uzupelniac sobie pomiedzy posilkami woda z cytryna czy kapusta kiszona. Sprobujcie, 1-2 dni i juz!. Nie bojcie sie warzyw - zapychaja brzuch, same lub z tluszczem. Po 2 dniach dieta dziala intuicyjnie, u mnie sie sprawdzilo, zniknal apetyt na slodkie, bulki, chleb itp pokarmy, ktore uzalezniaja i wladowuja nas w weglowodanowa petle jedzeniowa. Naprawde!!!

Gość jestem na LCHF ,
@Arizona "Jestem 100%pewna ,ze schudniesz..." - ok ,dzieki ,trzymam Cie za slowo , masz racje ze trzeba dojrzec do odchudzania , cos musi najpierw " przeskoczyc " w glowie . Zaskoczylas mnie z tymi brokulami , z jednej strony sie ciesze ,bo troche to wyjasnia sprawe a myslalam ,ze powiesz ze wymyslam . Ja pracuje tylko (az ) w co drugi weekend caly od rana do wieczora dwa dni , a tak w tygodniu pracuje tylko popoludniami ( nie codziennie , na schemacie), wiec sie wysypiam jak nie zarwe nocy na kafeteri hehe .Ale pomysl nie glupi , by np tego loda czy truskawki ze smietana wlasnie przeznaczyc na ten dzien , bo specjalnego ladowania raczej nie potrzebuje , dobrze sie czuje na LC , dobrze znosze diete , tu bardziej brakuje mi smaku .W ubieglym roku w maju zrobilam sobie eksperyment i bylam na ZC i wtedy schudlam tylko 1kg a naprawde jadlam gora do 5 g wegli ze smietany i jajek .Jeszcze wtedy nie wiedzialam ze przesadzam z bialkiem . Widze ,ze Ty tez nie mialas rozowo na poczatku , wiec rozumiesz to moje zniechecenie , tylko ze ja juz tak dreptam w miejscu poltora roku .A najgorsze sa zimy , wtedy jem o 23 .30 ( nie zeby zaraz weglowodany ) ale potrafie sie napic smietany i zjesc kawalek miesa . Latem jest latwiej zrezygnowac z wieczornych posilkow . Zaraz musze poczytac o tej " warrior diet " , co wkleilas , moze to cos dla mnie wlasnie na okres zimowy . Mam duzo sily teraz w sobie ( w sensie mentalnej sily ,chyba dzieki wtaminie D3 i moze magnezowi tez )i jak teraz na tym topiku nie schudne w tak milej atmosferze ,to juz nie mam pomyslu . Dobranoc .

Witaj Flora :-) lektura dla Ciebie - polecam: 1. dr Kwasniewski "Jak nie chorowac" - bardzo trudna ksiazka, ale jest tam wszystko, skad sie biora roznechoroby, stany metaboliczne, nowotwory, cukrzyce i miazdzyce. 2. dr Ewa Bednarczyk-Witoszek "dieta optymalna - co powinnismy jadac a czego unikac" 3. dr Francesco Billi "jedz tlusto badz zdrowy" Mozna zlapac szerszy horyzont w temacie. Malo tego dr Ewa ma swoja strone internetowa i mozna do niej pisac na maila, odpowiada i pomaga w problemach. Naprawde kochany czlowiek. @Jestem na LCHF - masz 100% racji, sen to podstawa, sen to regulacja hormonami, rownowaga metaboliczna. Wiadomo, ze jak nie spisz to masz zablokowane spalanie tluszczu, napady glodu i wszystko pomieszane. DObry kierunek zzlapalas. Moje menu z dzis: g 13: 150 lososia, 30g masla, 120g ziemniaka, 50g baby marchewki, pomidor g 18 300ml soku pomaranczowego Cappy (wliczone w bilans WW of kors, mi nie szkodzi, ale jak ktos ma jazdy z cukrem nie polecam absolutnie) g 20: 2 jajka na twardo, 20g majonezu (tak wiem ;-) ) 30g salami, 60 g idnyka gotowanego, 2 lyzki kapusty kiszonej polane 2 lyzkami oleju lnianego, pomidor. Bilans: (sprawdzam w kalkulatorki zywieniowym) B 61 T 95 W 51 Jestem najedzona, pelna energii (jak motorek normalnie, a najwiecej energii mam rano, katelochaminy z rana dzialaja :-)) i schudnieta :-)

Gość jestem na LCHF ,
Arizona Jeszcze tylko dodam ,ze narobilas mi smaka na ta karkowke , a probowalas z maslem czosnkowo-pietruszkowym ( ja kiedys mialam taka faze ) . Skinny Love Dobrze prawisz , co ty jadasz ze tak dobrze gadasz he he . Jajecznica dwa razy dziennie to jest bardzo dobry pomysl na przezycie dzionka ,( a jeszcze na skwareczkach to potrafi trzymac 8 godzin ), dopoki sie nie znudzi , ale kombinacji jest wiele ,kiedys czytalam o gosciu co zjadal codziennie rano jedna cala golonke i zyl na tym caly dzien . Warte podkreslenia jest wlasnie to co napisalas ze nie jesz wedlug zegarka tylko kierujesz sie wlasnym glodem , ja jeszcze nad tym pracuje i nad rozeznaniem granicy sytosci .Dobranoc .

Floro - ja bym Ci proponowala przejsice na Lutza - to jest tez odmiana Low Carb z nieco mniej restrykcyjnym podejsciem do WW (72g/dobe) ale wciaz bezpiecznym i dobrze regulujacym, odbudowujacym organizm. Musisz sie koiecznie odbudowac wartosciowym bialkiem (jajka - w nich jest najlepiej przyswajalne i najbardziej biologicznie odzywcze bialko, podroby, mieso - indyk, wieprozwina, wolowina, twrozki, smietana, ryby), maslo, smalec, oliwa, lniany, orzechy, pestki, owoce, warzywa, WW - troche z ziemniakow, owocow, czekolady - dopasuj do siebie. W razie czego napisz do dr Witoszek, poczytaj jej ksoazke, siegnij po ksiazke Lutza - zycie bez pieczywa.

Gość jestem na LCHF ,
Skinny Love , bo jak przeczytalam jedno z Twoich postanowien to tez sobie postanowilam ze postawie na sen ,wtedy kiedy moge .

@Jestem na LCHF - bardzo dobry sposb na proste menu bez niepokoju, ze cos sie schrzani : rano rzeczona jajeczniczka lub omlet na maselku, skwarkach, z warzywem typu pomix, ogorek (nigdy razem ogorek i pomidor), rzodkiewka, czy jakies gotowane a na drugi posilek - po poludniu lub wieczorem (jak zglodniejemy) rowniez jajca lub porcja miesa z warzywami - proste i uwalniajace glowe od myslenia co tu zaplanowac. Mozna wsluchiwac sie w swoj organizm i np zamiast sniadania lub tego drugiego posilku zjesc po prostu warzywo z tluszczem - polane maselkiem, lub bez. Mozesz zjesc sobie truskawki ze smietana. Chodzi o to, zeby jak nie jestesmy glodni (ale prawdziwie glodni a nie "cos bym se zjadla") nie wcinac na chama miesa, tluszczu, jajek itp. Pozwolic sobie na post, na warzywo, gdy sie chce, owoc, mineralke z cytryna. Wprowadzic myslenie "nie musze teraz koniecznie jesc czegos odzywczego", czerpiemy z wlasnych zapasow w koncu ;-)

Moge sie dołączyc do Was??? Musze zgubic te nieszczesne 15kg. 4lata temu wazylam 55 jak zaszlam w pierwsza ciąże. Teraz aż 80 dla mnie to szok..albo moja waga jest zepsuta albo to niestety prawda( moj maz tez sadzi ze waga jest do dupy, niby w dwa dni zgubil 8 kg ahah). Wspomne ze moje najmlodsze ma 18mies. Łykam ocet jablkowy 3 razy dziennie a co najwazniejsze wcale tyle nie jadam. czasami nawet nie chce mi sie jesc.Pic to pije zielona herbate wody duzo ale tez cola sie pojawia i slodkie napoje. Pomozecie mi sie pozbierac???? Męzowi to nie przeszkadza ale tu chodzi o moje samopoczucie, o mnie. Nie chce sie turlac :P Pozdrawiam

Mamo2corek witaj :-) ha, nie do uwierzenia ale ja przed na studiach i przed ciaza tez wazylam 56kg, kurcze...w tej chwili marze o 80, boze, do czego to doszlo, no ale pomalu do celu. Czytaj topic od poczatku i korzystaj, podane jak na tacy, nic tylko sie brac :-)

Witam U mnie trwa okno od 18.00- moze do 13.00 mi sie uda. Dzis bede po 15.00 w domku wiec jem do 17.00- potem juz okno, a ok. 19.00- godzinke pobiegam. Z wagi dzisiejszej jestem zadowolona-63,0- a migalo 62,5 wiec moze niedlugo i tyle zobacze. Do jedzenia mam: 2 kawalki mintaja- usmażony na oliwce z oliwy- 3 korniszony truskawki +2łyżki 18%śmietany+jogurt (jogurtow mam 8 w domu i po 1musze pozjadac bo szkoda wywalic, a nikt mi ich nie zje:)) 250 gram wolowiny usmazonej na smalcu i +brokuly w masle ze slonecznikiem+salata ze smietana pomidor troche migdalow Podoba mi sie taki dzien jajeczny- zrobie w sobote i niedziele- jak bede w domku- oczywiscie na boczusiu i nie trzeba bedzie wymyslac. Do mnie bardzo przemowila teoria z dobrym tluszczem na zmarszczki i smarowanie sie oliwka dzieciecą- bo to prawda wymyslamy rozne kremy, balsamy a do jedzenia nie daj Boże zeby cos tlustego

Arizona dzięki za miłe powitanie :D Dziewczyny kochane co poradziłybyście mi, starej babie, która jest przyzwyczajona rano do śniadania, dla której B, T, W to czarna magia, próbuję oswoić to całe IF, poplanować jadłospisy ponieważ ze względu na alergię nie jadam ryb i jajek ( właściwie to jajek nie jem po WZW, jajecznica to dla mnie nieprzyjemny ból wątroby) ????? byłam na gacówce na gapę pod koniec zeszłego roku, zeszłam z 95 kg do 83kg i dalej stało i nie dałam rady już [ beksa] właściwie to ja i tak jestem albo "mniej" albo więcej "gruba" 😭 najmniejsza moja waga po drugiej ciąży wynosiła 73 kg - schudnąć do tej wagi i nauczyć się ją trzymać to moje marzenie. Jakoś nie mogę się zmusić z powrotem do gacy - przeraża mnie odstawienie soli i żonglowanie wodą 😭 zlitujcie się i dajcie kilka dobrych rad na początek jeszcze przez dwa mc ( maj i czerwiec mam wykupiony fitness klub - chodzę na spining, areobik, raz w tygodniu saunę - chciałabym się znowu na poważnie wkręcic w dietkę !!!!!

hej Elemela :-) watroba boli od nadmiaru bialka, ktorego nie lubi przerabiac na WW. Bardzo proste w Twoim przypadku - rano na sniadanie zjedz warzywka z tluszczem, co lubisz - kalafior z maslem, duszone z oliwa, potem jak zglodniejesz na "niby obiad" solidna porcje miesa z warzywami. Takie cos potrzyma Cie do nastepnego dnia i wowczas zjadasz 2x dziennie "zwyklay obiad" - tylko ze bez ziemniakow :-) Na pierwszej stronie topicu Arizona podala link do zalozen diety LCHF - sa tam wymienione grupy pokarmowe, z ktorych mozna sobie komponowac menu, naprawde jest wybor, dozwolone sa owoce w malych ilosciach, ziemniaki, poczytaj i uloz pod siebie. Na poczatku nie licz tylko jedz do syta mieso z tluszczem skoro nie lubisz ryb i jajek. Sery masz tez do wyboru np ze smietanka. Jest co jesc :-)

Monia-fajne menu, ja tez mam 4 jogurty jeszcze i musze je zjesc ;-) Ale potem bede kupowac tylko i wylacznie smietane lub jak radzila Arizona i Quendi Jogurt grecki. Kremy jak kremy, ale ja widze roznice jak mi pietki sie wygladzily, szok. I licze na wiecej - przy niskiej ilosci ww znikaja zmarszczki, bledna rostepy, skora sie wciaga ladnie, poprawia wzrok i zapobiega sie prochnicy. No i w srodku poprawa. Tak, dzien jajeczny dobrze ustawia szlaki metaboliczne. No i na jajkach z warzywami najszybciej sie chudnie, proste danie i nie trzeba sie martwic o bialko, tluszcze, liczenie itp. A juz smazone na dobrym tluszczyku wymiata. Warunek - nie wolno do niej zjesc chleba - nie dosc, ze wowczas to wybitnie miazdzycorodne i otluszczajace watrobe danie to jeszcze ta kromka powoduje, ze mamy ochote na wiecej. Natomiast sama z pomidorem lub innym warzywem jest ok. Ja czasem jem tak a czasem, gdy mam ochote na slodkie sniadanie to smaruje omleta dzemem, albo jogurtem i na to lyzeczka dzemu niskoslodzonego.

Skinny ❤️ moja wątroba reaguje tylko na jajko w postaci jajecznicy albo na twardo po WZW - nie wiedziałam że biedulka nie umie przełożyć go na węgle :D a tak wogóle to gratulacje bo lecisz na tym LCHF jak burza - zazdroszczę :D poszukam na tej pierwszej stronie :D, czytałam topik od początku ale mi umknęło !!!!

elamela - nie ma przymusu jedzenia jajek ;-) jesz to co Ci sluzy i smakuje. Pilnuj odpowiedniej dla Ciebie ilosci bialka, wegle minimum, albo very low jak Arizona albo jak ja ok 50g/dobe i tluszcze - bez przesady poki mamy wlasne nadmiary do utylizacji, potem trzeba je zwiekszyc, bo nam tluszcze sluza do energii. Wplataj maly owoc, zongluj warzywami na rozne sposoby a bialko zabezpiecz miesem, twarogami :-)