Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość insulinooporność

BEZ CUKRU i białej mąki CO WY na to?

Polecane posty

Gość insulinoopornosc
Masakra, jaka duchota się zrobiła. Nie dałam rady ubiec, musiałam na przemian iść i truchtac. Teraz prysznic i do roboty:) Nie mam czasu odpisać. Do wieczora!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Acha, Arizona, juz doczytałam, co to za skrót- to dieta niskoweglowodanowa i wysokotłuszczowa...no i własnie tego sie troche boje. Czytałam o tym, oczywiscie. Hm...czy inne dziewczyny tez tak ładnie chudną? Chciaz czytałam równiez Twoje menu, brzmi ok. Dołaczasz równiez głodówki jednodniowe? Jak czesto?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Cukier możesz zastąpić tym: http://www.smaczneko.pl/pl/p/Ksylitol-1kg/518 100% naturalny produkt. Doskonały zamiennik białego cukru. 40% mniej kalorii niż sacharoza. Alkalizuje (odkwasza) organizm. 14 razy niższy indeks glikemiczny. Zapobiega próchnicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Insulinoopornosc - po co mierzysz cukier po 15min i 30? Powinnas na czczo, godzine po posilku i po dwoch po posilku. No i masz swiadomosc ze nabial to najbardziej cukrogenna grupa, ktora akurat powinnas omijac? Po niej sa wzrosty cukru przez wieeeele godzin. Postaw na: mieso, jajka, rybki, warzywa.Mniej nabialu i owocow i daj dobre tluszcze, orzechy, nasionka :-) A propos cukrzycy i insulinoopornosci, wklejam zabombiste cytaty Witolda Jarmołowicza, super tlumaczy te zjawiska: "Wyjaśnienie jest proste w przypadku cukrzycy II. Organizm jest tak przeładowany nadmiarem węglowodanów i ogólnie energią, że ratując się, staje się oporny na insulinę, niszczy część receptorów insulinowych w komórkach, zmniejsza ich czułość, ale żeby nie umrzeć, z drugiej strony zwiększa wydzielanie insuliny przez trzustkę. Nie niszczy jej, ale stymuluje do większej wydajności. Zmniejszenie spożycia węglowodanów przywraca równowagę. Cukrzyca II to ostatnia próba ratunku przed śmiertelnymi schorzeniami powodowanymi przez nadmiar węglowodanów. "

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziękuję za linki. Oczywistością jest, że w każdy gotowy produkt spożywczy wtłaczana jest chemia w podstaci barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku, zapachu, konsystencji. Mniej oczywisty, bo skrzętnie ukrywane, małą czcionką lub dziwnymi symbolami na etykietach jest fakt, że PRAWIE WE WSZYSTKIM JEST CUKIER!!! Czytajcie etykiety, to sie przerazicie. Można opychać sie cukrem pomimo odstawienia słodyczy i słodzonych napojów, to przerażające.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zrobię tylko krótki raport, bo jeszcze mam stertę prasowania. Więcej czasu powinnam miec jutro. Posiłki: był 2 x nabiał, raz czysty I śniadanie raz z olejem lnianym. II lunch banan - przekąska Kolacjoobiad o 19ej ziemniaki z kurczakiem a la kebab podsmażone szklanka kefiru. Płyny 4 herbaty 1 kawa gorzka ze smietanka 18% 1-2szklankai wody miner. gazowanej. Ruch: 40 min, marszobiegu 3-4 godziny intensywnych porządków, z myciem okien włącznie. Cukier 2 h po ostatnim posiłku 96 mg/dl. Napomknę tylko z dzisiejszej obserwacji, że RUCH TO POTĘGA w zwalczaniu wysokiego cukru, a pośrednio hiperinsulemii etc. Spokojnej nocy, do napisania jutro:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ruch jest świetny ale ruch nie powstrzymuje insuliny od odpalania tylko ją zbija, a cały myk polega na tym, żeby insulina była cały czas niska, a to jest związane ściśle z dietą. Jeśli nie pracujemy fizycznie cały dzień, to nie ma szans, żebyśmy na bieżąco palili wysokie cukry związane z dietą i trzymali insulinę na niskim poziomie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
insulinooporność, Zwróć uwagę na: 1. Używasz odtłuszczonych produktów, czyli ekstremalnie wysoko przetworzonych, żeby smakowały znośnie na bank coś mają dodawane. Kefir = cukier mleczny, w zależności od firmy od 4-7g na 100gram kefiru, impakt na insulinę natychmiastowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2. Banan to skondensowany cukier, 100g banana = 400g truskawek. Białko w 100 g: 1,09 g Węglowodany : 20,24 g !!! Tłuszcz : 0,33 g Banany = g***towny skok cukru = natychmiastowy skok insuliny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej, piękny dziś dzień:) Od rana pospiech, zeby zdążyć kupić coś rozsądnego na czas pobytu w pracy, wpadł mi w ręce tuńczyk w oleju, sałata lodowa i migdały. Arizona mnie opieprza od rana za banana... Chciałam , to mam. Po drzemce wczoraj, właczyło mi sie takie ssanie, ze dopadłam tego banana jak narkoman:) Cukier mi spadł poniżej setki po bieganiu i mój organizm wpadł chyba w popłoch;) Pamietajmy, ze krew wlośniczkowa, pobierana z opuszka palca, do badania glukometrem, ma od 5-8 jednostek stężenia cukru więcej niż krew żylna. Wieczorem cukier był ok, jak pisałam 96 A rano, jak to u mnie rano o 8ej: 101 mg/dl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co do pytania Skinny, dlaczego mierzę krew co 15 minut. Przyjęlam metodę, którą zaleca Smith w swojej ksiązce, Insulina- Twój Cichy Zabójca. To jest faza początkowego ustalenia,możliwie dokładnego, co jak jakim czasie daje jakie wyniki cukru i trzeba robić czeste pomiary od momentu posiłku, aż do ustabilizowania sie poziomu cukru. Smith zaleca przetestować tak wszystkie posiłki (oczywiście używać od razu produktów o niskim IG, po co sprawdzac cukier po batonie?;) mało tego, zaleca powtórzyc testy aby sie upewnić w wynikach. Kłuję się niemiłosiernie, ale to tylko na początku, jak ustalę co na mnie jak działa, to już oczywiście zmniejszy sie ilość pomiarów do na czczo i 2 h po posilku, a potem tylko do na czczo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Własnie nabiał zamierzam powtórzyć, bo na razie nie wychodzi, abym po nabiale miała jakieś niesamowite wychylenia. A odtłuszczony nabiał używam do pasty butwigowej, nie szlo by jej zjeść gdyby nie taki 0% nabiał, wierzcie mi, i tak dałam tylko 3 łyżki oleju, a było tłustooleiste. Kefiru wczorajszego nie mierzyłam, czy dał duży skok (taki skok cukru , jak mozna sie domyslic, zmusza trzustkę do dużego wyrzutu insuliny do krwi i dlatego nie chcemy skoku cukru- on jest ważny do ustalenia na równi z poziomem cukru na czczo) Dzisiaj mam czas na to i kefir ze sobą;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A właściewie, jak czytam etykietę tego kefiru ZAWSZE CZYTAMY ETYKIETY! to widzę, ze pomiar nie bedzie miarodajny, wczoraj do obiadu piłam czysty kefir, dzisiaj mam mój ulubiony z ogórkiem i koperkiem... oraz z całą bandą śmieci w składzie: - skrobia modyfikowana kukurydziana - syrop glukozowo- fruktozowy (mój ulubieniec, wrrr) z pszenicy i kukurydzy - wzmacniacz smaku: glutaminian sodu - mleko w proszku. 100g ma 42 kcal białko 3 g weglowodany 4,6g tłuszcz mleczny 1,3g.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zespól pcos:) smutne, co piszesz, bo dobrze mi znane, robi sie wszystko zgodnie z zaleceniami np zdrowego żywienia, unika się np ja- fast foodów, czy slodyczy czy coli, a efekty mizerne, bądź żadne, a fizis obzartucha jakiegoś. Hormony rzecz straszna , i zawsze uczulam- nie każdy grubas to żarlok, to może byc osoba chora- sporo osób to już wie i nie wysmiewa otyłych z góry zakładając, ze to wina łakomstwa. Nie do konca jest to pocieszenie, bo każdy z nas chciałby mieć prawidlowe zdrowe BMI, ale chociaż jest swiadomość coraz szersza że przyczyny nadwagi bywają rózne, i ze czasem schudnąć jest OKROPNIE trudno. Ja jestem dla siebie krytyczna, nie uwazam, abym kiedyś poza kontrolą szpitalną w ciąży jadla dokładnie wg zaleceń, w szpitalu za to nie było ruchu, a więc nie sądzę abym wyczerpała wszelkie mozliwości. Natomiast mam bliżej 40tki już i nie chcę wdawać sie w żadne skrajne diety cud, chcę ustalić swoją dietę zycia. Każdy z nas to odmienny model biochemiczny, neurologiczny, osobowościowy- nie ma jednej recepty, która sprawdzi się u wszystkich. Nie pozostaje nic innego, tylko szukać swojej drogi. Pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dostępne sposoby kontrolowania poziomu cukru we krwi (podaję za T.Smith, Insulin Our Silent Killer) 1. Stosować Indeks Glikemiczny Żywności Jest to lista rankingowa żywności p od wzgledem zakłócania poziomu cukru we krwi. Zywnośc umieszczonaniajniżej w tabeli ma najmniejszy wpływ na poziom cukru. Ów rodzaj pożywienia pomaga utrzymać niską poposiłkową wartość cukru we krwi, bez sprzężenia zwrotnego. Ilość kalorii jest istotnym czynnikiem, ale wartość glikemiczna ma znacznie większą wagę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2. Przerwy między posiłkami Jedząc więcej małych posiłków, oddzielając je 4 godzinną przerwą, możesz utrzymac umiarkowanie niski poziom cukru we krwi. Dzięki temu, skok poziomu glukozy po jedzeniu staje się mniej g***towny. Posilając się późnym wieczorem, możesz podwyższyć średni poranny poziom cukru. Ta technika może służyć zmniejszaniu wartości uchyleń, ktoremu podlega zawatość cukru we krwi po posiłkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3. Błonnik Dieta o dużej zawartości blonnika spowalnia proces trawienia. W ten sposób zawartosc glukozy we krwi po posiłkach i wartości skokowe ulegają zmniejszeniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4. Ćwiczenia fizyczne Cwiczenia fizyczne umożliwiają transport glukozy do komórek. Zmuszają też mięsnie obwodowe do wzmożonego spalania glukozy. Pamiętaj, ze prawdopodobnie masz osłabiony układ krążenia. Słabe zaopatrzenie organizmu w tlen ma wpływ na wydolność serca. Cwiczyć należy do wystapienia potu lub do osiagnięcia wartości pulsu od 120 do 140 uderzeń na minutę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki podporzadkowaniu diety IG, stosowaniu przerw między posiłkami, błonnikowi, cwiczeniom fiz., ograniczeniu tłuszczy na rzecz podaży oleju lnianego, ziół i suplementacji składników odżywczych, poziom cukru wg Autora zacznie spada w ciągu kilku tygodni, miesięcy. Jednak poziom insuliny- jak zaznacza Smith- nadal często pozostaje wysoki. Wysoki poziom insuliny jest dla organizmu równie, jesli nie bardziej szkodliwy, jak wysoki poziom glukozy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zjawisko Brzasku czy Efekt Somogyi? Jaka jest różnica? Budzisz się rano i mierzysz poziom cukru we krwi przed śniadaniem. I jest wysoki. Wyższy niż zazwyczaj rano. Co się dzieje? Powody mogą być dwa. Zarówno zjawisko brzasku jak i efekt Somogyi mogą podnieść rano stężenie glukozy we krwi na czczo, ale z różnych powodów. Obydwa zjawiska są bardzo podobne w niektórych aspektach i ma to związek z hormonami, które powodują, że z wątroby do krwioobiegu uwalniana jest glukoza podczas snu. Różnicą jest przyczyna, dla której te hormony są uwalniane. Efekt Somogyi jest spowodowany zbyt dużą ilością insuliny we krwi w czasie nocy. Może się tak zdarzyć u osób, które przyjmują insuliny długo-działające, ale także może się to przydarzyć, jeśli nie zjadło się przekąski przed snem. Poziom cukru we krwi spada, kiedy śpisz, a organizm uwalnia hormony, aby się temu spadkowi przeciwstawić. Efekt? Budzisz się z wyższym cukrem niż byś chciał. Zjawisko brzasku zdarza się w czasie nocy: wydzielane są hormony, które powodują uwolnienie glukozy z wątroby. Jeżeli w organizmie nie ma wystarczającej ilości insuliny, aby się temu przeciwstawić, poziom glukozy we krwi rośnie w nocy, co skutkuje wysokimi odczytami na glukometrze rano. Jak to rozróżnić? Jedynym sposobem, aby się upewnić co tak naprawdę jest powodem wysokiego poziomu cukru we krwi rano jest budzenie się kilka nocy z rzędu między godziną drugą a trzecią i sprawdzenie poziomu cukru. Jeśli jest niski o tej porze, może to oznaczać efekt Somogyi. Jeżeli jest normalny lub wysoki, winowajcą może być zjawisko brzasku. Co zrobić, aby temu przeciwdziałać? Upewnij się, że przed położeniem się spać zjadasz posiłek składający się z większej ilości białek niż węglowodanów. Porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem. Być może zmieni on leki lub dawkę insuliny. Dodatkowe sposoby, aby zwalczyć zjawisko brzasku: Ćwiczenia fizyczne wieczorem mogą sprawić, że poranne poziomy cukru we krwi będą lepsze. Zjedz śniadanie, nawet jeśli masz wysoki cukier. Zjedzenie czegoś tak naprawdę zatrzyma cały proces zjawiska brzasku i sprawi, że poziom cukru powróci do normalności. Źródło: diabetes.about.com http://www.pompiarze.pl/cukrzyca/zjawisko-brzasku-czy-efekt-somogyi-jaka-jest-roznica/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Płyny: 0,5 l wody gazowanej 0,5 szklanki aloesu z fruktozą 1 herbata 1 kawa. Posiłki: 11.00- 0,4 l kefiru z syropem glukozowo-frukt. 13.30 - garść migdałów Po kefirze miałam lekko tylko podwyższony cukier, bo 114 po posiłku, a po 2 h od posiłku 108 Po orzechach popitych aloesem rozcieńczonym 1:1 z wodą cukier skoczył do 138 po posilku po 2 h 97 mg/dl. Zero ruchu. Nie jestem głodna, bo siedzę na tyłku pracując przy kompie. Na 17 sta planowalam sałatkę lodową z tuńczykiem i kiełkami słonecznika, może głód przyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość insulinoopornosc
Zakończyłam kolacjobiad. Sałata lodową Cukinia podsmazona do miekkosci na maśle Puszka tunczyka w oleju Odrobina kielkow ze słonecznika. Przepyszna sałatka na pół ciepło:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość insulinoopornosc
Cukier po tej salatce wzrósł tylko do 112 mg/dł! 2 h po posiłku był 106mg/dl. Czyli najmniejszy skok z wszystkich dotychczas posiłków. Przy słabym ruchu. O 23ej wezmę jeszcze plaster camemberta i szklanka wody z magnesem. Teraz novoslim. Spokojnej nocy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja sie przyznam bez bicia ;-) bylam na imprezi e ze znajomymi i mialam wypic grzecznie winnko do salatki, jak sie skonczylo? ano wtrabilam 4 piwka, masakra. Spalilam paczke fajek, po prostu pieknie, az wstyd pisac :-P Na pocieche jedynie to, ze zmierzylam cukier po przyjsciu i po tych 4 politrowych piwskach byl 120 czyli ok :-) az wstyd pisac takie rzeczy na swoim topicu, bo Arizona da klapsy ;-) wiec wole tu zrobic rozgrzeszenie ;-) buzikai i dobranoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hehe Skinny, a ja miałam wyrzuty sumienia, że oblizałam palce przygrzewając mężowi obiad :P Zrobiłam to odruchowo. Na zdrówko!!! ;) Mnie od alkoholu całkowicie odrzuciło na diecie, po prostu go nie trawię, jak już to wolę kieliszek wódki, ale bardzo sporadycznie, nie częściej niż raz na rok. Czasami do sernika kawowego na zimno optymalnego dodawałam troszkę alkoholu, ale to się rozkładało na całą masę ciasta. Cóż, pracuję, popijam herbatę i zastanawiam się, czemu wolę egzystować nocą niż w dzień? Mózg mi inaczej pracuje, ech. Potem w ciągu dnia snuję się jak zmora, co jakiś czas pokładając się po kątach, o ile mam możliwość. Dobranoc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×